Işıklar Ülkesi Diyarı: Fethiye – Fethiye Gezi Rehberi
Bu yazımda sizlere Fethiye‘den bahsedeceğim. Herkesin gittiğinde hayran kaldığı ve her fırsatta gitmek için kendine söz verdiği bir kent Fethiye. Sahilleriyle, kumsallarıyla, o sıcacık insanlarıyla, havası, suyu, buram buram antik çağı anımsatan yerleriyle en başta ben olmak üzere birçok insanı etkiliyor. Gelin biraz da tarihine bakalım bu güzel kentin.
Fethiye’nin Adı ve Tarihi
Fethiye eski zamanlardan beri önemli bir şehir olarak görülmüş öyle ki antik dönemde Likyalılar burada kenti almış ve kente TELMESSOS adıyla hitap etmişler. Aynı zamanda Telmessos “Işık Yurdunun İnsanı” anlamına da geliyor, ismiyle bile etkiliyor ki etkilenmemek mümkün değil bence. Antik dönemde birçok krallığın önemli merkezi olmuş ve ismini her alanda duyurmuş. İsminde günümüze doru bir değişiklik yapılmış, Fethiye olmasının nedeni ilk pilotlarımızdan olan Fethi Bey‘in anısına FETHİYE olarak değiştirilmiş ve günümüze kadar ulaşmış.
Fethiye’ye Ulaşım
Fethiye, Muğla’nın en çok sevilen sahil kasabalarından biri ve aslında ulaşımı da çok rahat. Kente havayolu, deniz yada kara yolu ile ulaşmanız mümkün . Havayoluyla ulaşmak isterseniz Dalaman Havaalanı sayesinde gidebilirsiniz. Eğer, yakın bir sahil yerindeyseniz tekneler aracılığıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz, hem de güzel bir yolculuk yapabilirsiniz. Kara yoluyla ise ;İzmir-Fethiye yol güzergahını (İzmir, Aydın, Muğla, Dalaman, Fethiye) ya da Ankara – Fethiye yol güzergahını (Ankara, Sivrihisar, Burdur, Tefenni, Çavdır, Söğüt, Kemer, Fethiye) kullanabilirsiniz.
Fethiye Sahilleri
Ölüdeniz – Fethiye Gezi Rehberi
Korunaklı durgun suyuyla Ölüdeniz ve arka kısmındaki Akdeniz’in cesur dalgalarını çam ağaçlarıyla buluşturan doğa harikası bir yer. Dünya turizminin gözdesi olan Ölüdeniz Kumburnu Milli Parkı ve Belceğiz Plajı, Fethiye’nin merkezine sadece 15 km uzaklıkta bulunuyor. Son zamanlarda Babadağ eteklerinden yamaç paraşütü yapılması çok dikkat çekmiş. Plajdan her gün kalkan tekne turlarıyla birlikte Ölüdeniz‘in sakin sularında tatilin keyfini çıkarmalısınız kesinlikle, gezerken mavinin her tonunu gördüğümü rahatlıkla söyleyebilirim.
Oyuk Tepe Yarımadası Koyları
Fethiye limanının batı yönünü kapsayan denizin ve çam ağaçlarının bulunduğu, ve Aksazlar, Samanlık, Kuleli, Boncuklu gibi birçok koyun yer aldığı olmazsa olmaz yerlerden. Çevresinde bulunan patika yollar ile doğa yürüyüşü yapabileceğiniz bir yer üstelik benim gibi bisiklet meraklıları için de ideal bir parkur.
Gemiler Koyu
Benim en çok sevdiğim koylardan birisi. Ulaşımı diğer koylara göre biraz uzun olsa da gidip görülmesi gereken nadir yerlerden. Gemiler Koyuna giderken, eski bir Rum köyü olan Kayaköy’den geçmiştik. Antik kalıntılar ile birlikte yolumuza devam ettik. Yıllardır, koyu koruyan bir çam ağacı sıralamasıyla koya ulaşmıştık. Sonrasında o duru sessizlik ile birlikte kendimizi doğanın ortasında bıraktık ve huzuru yaşamaya başladık. Denizin berraklığı, manzaranın güzelliği, huzurun naif hali bizi öylesine kaptırmıştı ki! Günlerce kalabilirdik.
Kıdrak Plajı
Kıdrak Tabiat Parkı içinde bulunan bir plaj. Belcekız Plajı’na yaklaşık olarak 3-4 km uzaklıkta kalıyor. Yani Ölüdeniz-Faralya yolu üzerindedir. Çam ağaçları ve bembeyaz kumu, berrak deniziyle doğa harikası bir yer Kıdrak Plajı. Park alanı içinde piknik yapma olanağınızda var, günlük olarak gelmek için ideal yerler arasında.
Günlüklü Koyu – Fethiye Gezi Rehberi
Koy, arkasında mis kokulu çam ormanını kapsayan bir yerde. Gemiler Koyu’nda tatilimiz sırasında Fethiye’nin yerlisi olan bir ile tanışmıştık, bize Günlüklü Koyunu anlatmıştı. Ondan sonra rotamıza eklemiştik. Koy’un suyu efsanelere göre bir şifa özelliği taşımakta ki buraya gelip bazı hastalıklardan kurtulan insanlardan da bahsetmişti. Tabi ki hem merakımızdan hem de yeni bir yer görme heyecanı üzerine geldik Günlüklü Koyuna. Gerçekten anlatıldığı kadar varmış ve hatta daha fazlası, doğası bambaşka, kesinlikle uğramalısınız. Bir de tam yaz kampına uygun bir yer bir gün mutlaka kamp için geri döneceğim.
Katrancı Koyu
Fethiye’nin merkezine yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta bulunan bir koy. Koy, kamp sevenlerin uğrak noktası. Türkiye’nin her bölgesinden biriyle karşılaşmanız olası. Biraz kalabalık olsa da denizin engin suları sayesinde kalabalığı unutuyorsunuz. Deniz, o kadar huzur veriyor ki bizim gibi tatilinizi uzatmak için kendinizi ikna ederken bulabilirsiniz.
Fethiye’de Gezilecek Yerler
Kelebekler Vadisi
Son zamanlarda çok tanınan bir yer haline gelen Kelebekler Vadisi, ismini söyledikten sonra bile bir huzur çağırıyor adeta. Ölüdeniz belde sınırında yer alan Vadi yaklaşık olarak 350 metrelik kayalıklarla çevrili olup, söylenildiğine göre 80 tür kelebeğin yaşadığı bir vadidir. Vadiye yakın bir köy var, Faralya Köyü, yaşanması müthiş bir yer çeşitli kamp aktiviteleri var ayrıca. Gün boyu tekneler ile ulaşım sağlanıyor. Akşamları canlı müzik de oluyor, hem denizin sesi hem de müzik ile tatiliniz bir başka olacak.
Tlos Antik Kenti
Antik kent 500 metre yüksekliğindeki dik yamaçlar üzerine akropol inşaası ile birlikte kurulmuş. Antik kentte, Tlos Kalesi’ne çıkarken birçok kaya oyuk mezarları göreceksiniz, hepsi de çok farklı ama en dikkat çekici mezar Pegasus‘un Chimera ile savaştığı bir ana ait olan mezar anıtıdır. Bellerephontes tarafından yapılmış mezar anıtı ziyaretçileri karşılıyor. Kentte birçok arkeolojik kalıntılara rastladık, stadyum, hamam, kilise ve tiyatro gibi. Bilinen kaynaklara göre de bir spor kenti olduğu anlaşılıyor. Antik kentler, hep ilgimi çekiyor. Bunun başında, Arkeolog olmamın da etkisi büyük olsa da geçmişe her zaman bir özlemim var.
Fethiye Kalesi
Likya Yolu Turu
Muğla‘nın cennetten köşeleri olan Akyaka ve Bodrum için yazılarımızın linkini de aşağıda bulabilirsiniz…
Yazılarımıza da bakabilirsiniz.
Gemiler geçer rüyalarımda,
Allı pullu gemiler, damların üzerinden;
Ben zavallı,
Ben yıllardır denize hasret,
Rotanıza Fethiye‘yi eklediğinizi hisseder gibiyim, bir sonraki yazıda görüşmek üzere..
BOL SEYAHATLER 🙂