European Solidarity Corps Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Bu yazıda sizlere benimde deneyimlemekte olduğum, eski adı EVS (AGH) şimdiki adı ESC olan program hakkındaki genel bilgileri ve tecrübelerimi aktaracağım.
European Solidarity Corps – ESC Programı Nedir?
“European Solidarity Corps (ESC)” bizlerin daha çok Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak bildiği, Avrupa Birliği tarafından 2019 yılında uygulamaya konan gönüllülük ve dayanışma programı. Erasmus+ gençlik programı kapsamında 18-30 yaş (bu yaşlar dahil) arasındaki gençler herhangi bir AB ülkesinde veya kendi ülkesinde 2 haftadan 12 aya kadar gönüllülük programlarına katılabiliyorlar. 2022 yılına kadar buna Birleşik Krallık’ta dahildi. Ancak Brexit ile birlikte Avrupa Birliği’nden ayrılmaları sebebiyle Birleşik Krallık 2023 yılı itibariyle yeni gönüllüler almayacak.
ESC programi için Avrupa Birliği; 2021-2027 için 1.009 milyar avroluk bütçe tahsis etmiş, Avrupa çapında en az 270.000 gence gönüllülük kapsamında ulaşmayı hedefliyor. Buna tüm AB ve AB üye ülkelerinden yaşayan gençlerin başvuruları dahil ediliyor. Burada ev sahibi kurum, gönderen kuruluş ve gönüllünün ihtiyaçları fonlanıyor yani aslında tüm paydaşların faydasına bir süreç işletiliyor.
Programın amacı; gençlerin kişisel gelişimine, topluma aktif katılımına ve istihdam edilebilirliğe fayda sağlarken aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarına ve kamu kurumlarına toplumsal ve sosyal zorlukların üstesinden gelme çabalarına da yardımcı olmak.
ESC programında gönüllülük projeleri ikiye ayrılmakta. Bunlar kısa dönem (seyahat süresi hariç 14-59 gün) ve uzun dönem (seyahat süresi hariç 2-12 ay) gönüllülük projeleri. Her gencin sadece 1 kısa dönem + 1 uzun dönem gönüllülük projesi hakkı var. Eğer ilk olarak uzun dönemli bir ESC gönüllülük projesine katılırsanız o zaman kısa dönem hakkınızı da kullanmadan bu programdan yararlanma hakkınız sona erer. Bu sebeple eğer altı aylık bir projeye giderseniz bir yıllık projeye gitme hakkınız kaybolur. Ancak 59 günlük üzerine bir yıllık projeye seçilmeniz halinde uzun dönemde gönüllülük yapabilirsiniz.
ESC Gönüllülerine Sağlanan Destekler
European Solidarity Corps projeleri kapsamında gönüllülere seyahat, konaklama, yemek, sağlık sigortası, vize desteği, dil eğitimi ve cep harçlığı konularında destek sunulmakta. Belirtilen tüm destekleri ev sahibi kuruluş sağlamak zorundadır ancak bu desteklerin nasıl karşılanacağı ve içeriğinin nasıl olacağı projenin, ev sahibi kurumun ve gideceğiniz ülkenin koşullarına göre değişebilmekte. Projeye kabul edilmeden önce tüm detayları sizlerle yapacakları Skype mülakatında sorabilirsiniz böylece sorun yaşama olasılığını minimuma indirmiş olursunuz. Hatta bütün detayları sorabilirsiniz, kiminle kalacağım nerede kalacağım hangi destekler sunuluyor kaç kişi ile çalışacağım yapacağım işin kapsamı nedir gibi.
Sağlık Sigortası
European Solidarity Corps gönüllülük projelerine kabul edildiğiniz de program kapsamında faaliyet süresince özel bir sağlık, seyahat ve üçüncü taraf mesuliyet sigortasından yararlanırsınız. Sigorta için ödenmesi gereken ücreti siz online vize başvurusu yaptığınız aşamada ödüyorsunuz bazı durumlarda bunu gönderici kuruluşta yapabiliyor. Bunu konuşmanız gerekecektir. Ben vize başvurum sırasında 865,74 USD CİGNA için ödeme yapmıştım oldukça yüklü bir meblağ ne yazık ki. Birleşik Krallığa geldiğimde tüm harcamalar gibi bunu da hesabıma ilk iki üç hafta içerisinde yatırdılar.
Vize Desteği
Bir projeye kabul edildiğinizde vize ve oturma izni masraflarınızın tamamı proje bütçesinden karşılanmakta ancak bunda da yine ilk ödemeyi siz yapıyorsunuz sonrasında faturalarla birlikte size ödeme yapılıyor. Pasaport çıkarmak için gerekli olan masraf buna dahil değil. Projenin gerçekleşeceği ülkeye gitmek için vize sürecinde ödediğiniz başvuru ücreti, çeviri ücretleri, aracı kurum masrafları, sağlık sigortası masraflarınız (eğer ayrı bir sigorta yapmanız gerekirse vb.), vize almak için yaptığınız ulaşım masrafları (örneğin Ankara veya İstanbul’ a gitmeniz gerekirse vb.) bunlara birer örnek.
Yaptığınız tüm bu masraflar için almış olduğunuz fatura, dekont, fiş vb. belgelerin asıllarını size ödeme yapacak olan kuruluşa (ev sahibi veya gönderen) teslim etmeniz gerekmekte. Ayrıca o ülkeye gittikten sonra vize dışında oturma izni içinde başvuru yapmanız gerekirse yine bu masraflarda proje kapsamında karşılanmakta.
Ben yine vize başvurum için 265 USD, aracı kurum için ise 55 Sterlin ödeme yaptım. Aracı kurum ödemesi sizin vize evraklarınızı teslim ettiğiniz biyometrik fotoğraf ve parmak izinizin alındığı yer yani vize başvuru merkezi. Bunda da yine farklılıklar var örneğin ben İzmir’de aracı kuruma ücret ödedim ancak İstanbul’dan başvuru yapan arkadaşım ödemedi. Genel olarak geldiğimde yaptığım tüm harcamaların faturalarını pdf ya da jpg formatında kuruma bir hafta içinde ilettim hepsinin açıklamasını detaylıca yazdım ve iki hafta sonra da yaptığım tüm harcamalar kurumun verdiği karta yattı.
Vize desteğinin tek istisnai durumu proje bütçesini yöneten kurumun bu masrafı proje başvuru aşamasında belirtmemiş olması. Örneğin bazı kuruluşlar sadece AB üyesi ülkeden gönüllü alacağını ön görerek proje başvurusu yapmakta ve dolayısı ile projelerinde vize bütçesi talep etmemektedir. Çünkü AB içinde böyle bir masraf oluşmamaktadır. Oysaki aynı kurum aynı proje için daha sonra fikir değiştirip Türkiye vb. vize masrafı olan ülkelerden gönüllü almaya karar verirse bu durumda size vize desteği sunamayabilir. Bu nedenle kabul edildiğiniz projelerde vize desteği alıp almayacağınızı muhakkak sorun.
Seyahat Desteği
Projenin gerçekleşeceği ülkeye gidiş-dönüş seyahat masraflarınız için size ödeme yapılır. Projeye kabul edildiğinizde genellik ev sahibi kurum gidiş biletini sizin almanızı bekliyor ve proje yerine vardığınızda orijinal bilet, fatura, uçuş kartı, boarding pass gibi belgeler karşılığında size ödeme yapıyor.. Türkiye ve gideceğiniz ülkede kullandığınız otobüs yada tren biletleri ve fatuları da buna dahil.. Sizin bir seyahat bütçeniz oluyor, bunu size baştan söylüyorlar ve o belirlenen bütçe dahilinde sizler ev sahibi kuruluştan onay alarak harcamalarınızı planlayabiliyorsunuz.. Örneğin gidiş ve dönüş için 365 Dolar seyahat bütçeniz var buna uçak bileti, taksi, otobüs tren tüm hepsini dahil ederek planlama yapmanız bekleniyor.
Konaklama Desteği
Ev sahibi kurum size gönüllü evinde, yurtta veya bir aile yanında konaklama desteği sağlıyor. Ayrıca bu konaklama yerinin elektrik, su, ısınma vb. masrafları da yine ev sahibi kurum tarafından karşılanır. Çünkü ev sahibi kurumda bizlerin tüm bu harcamaları için Avrupa Birliği’nden bütçe almaktadır. Konaklama yerinde internet sağlanması zorunlu olmadığı belirtilmiş ancak Birleşik Krallık projesinde ev sahibi kurumun sim card yada wifi sağlaması zorunluydu. Konaklama için lüks koşullar beklememeniz önerilir ama konaklamanın temiz ve gönüllü için güvenli bir yerde olması, ev sahibi kurumun uyması gereken yasal bir zorunluluk. Ayrıca konaklamada temelde ihtiyacınız olacak tüm ev araç gereçlerinin de sağlanması gerekmekte çamaşır makinesi, tv, fırın, ocak, mutfak gereçleri vb.
Ben şu anda yaşadığım daireyi diğer gönüllü arkadaşımla paylaşıyorum. İki öğün yemek ve evin tüm ihtiyaçları ev sahibi kurum tarafından karşılanıyor buna çay kahve ve temizlik malzemeleri dahil.
Yemek Desteği
Yemek desteği ile ilgili çeşitli senaryolar mevcut. İlk senaryoya göre size proje bütçesinden bir miktar ödeme yapılır ve 3 öğün yemek masraflarınızı buradan karşılamanız istenir. İkinci senaryoya göre ev sahibi kurum size doğrudan 3 öğün yemek sağlayabilir ya da iki öğün için yemek ödemesi ve bir öğün doğrudan yemek temini (örneğin ofiste öğle yemeği) gibi durumlarda olabilir. Bazı kurumlar doğrudan size mutfak erzakı da alabilir. Bazen ise kurum iki öğün yemeğin yanında size yemek harçlığını da verebilir. Bu durum kurumdan kuruma değişiklik gösterebilmektedir.
Yerel Ulaşım Desteği
Kabul edildiğiniz projenin faaliyetleri süresince konaklama yeri ile faaliyet yeri (örn. Ev sahibi kurumun ofisi) arasında ki yerel ulaşım da yine proje kapsamında ev sahibi kurum tarafından karşılanır. Eğer bu mesafe çok uzak bir mesafe değil ise o zaman bu destek verilmeyebilir ve ofise yürüyerek gidip gelmeniz istenir. Mesela bizim yaşadığımız daire çalıştığımız kurumun bir üst katında bu yüzden bize bir ulaşım desteği sağlanmadı. Ancak eğer siz yerel ulaşım için otobüs, tren, metro vb. bir ulaşım aracı kullanıyorsanız, bu araç için yaptığınız ödemelerde yine karşılanmaktadır. Bazı ev sahibi kurumlar yerel ulaşım için bisiklet vb. araçlarda temin edebilmektedir.
Dil Eğitimi Desteği
ESC programı kapsamında en az 3 ay olmak üzere gittiğiniz ülkenin (örn. Almanya’ da Almanca, Polonya’ da Lehçe vb.) dil kursuna katılmanız beklenir. Bu dil kursu da yine size ücretsiz olarak ev sahibi kurum tarafından sağlanır. Dil kursu ev sahibi kurumdaki bir gençlik çalışanı tarafından ücretsiz sağlanabildiği gibi profesyonel bir dil kursu veya özel eğitmen tarafından da verilebilir. Dil eğitimi konusunda gittiğiniz şehirde sizde uygunluğunuza göre akşam yada online kursları araştırabilir katılabilirsiniz. Ben iki aylık araştırma sonucumda bir IELTS,ESOL gibi kurslar bulabildim, bu kursların bazıları online bazıları ise sınıf ortamında. Bulduğum tüm kurslar ücretsiz.
Cep Harçlığı Desteği
ESC gönüllülük projelerinde yukarıdaki tüm desteklerin yanı sıra ayrıca size aylık cep harçlığı ödemesi de yapılır. Bu ödemeyi konaklama, yemek, yerel ulaşım vb. masraflarınız için değil sadece kişisel harcamalarınız için kullanmanız beklenir. Ev sahibi kurum konaklama, yemek, yerel ulaşım vb. ihtiyaçlarınızı karşılanıp/ödemelerinizi yaptıktan sonra ayrıca size bir cep harçlığı öder. Bu tutar ülkeden ülkeye değişmekte ve günlük olarak hesaplanmaktadır. Birleşik Krallık’ta alım gücünün yüksek olması sebebiyle verilen para yeterli olmakta ancak bu durum sizin harcama ihtiyaçlarınıza göre değişiklikte gösterebilir.
Projelere Katılmak için Şartlar Nelerdir?
ESC gönüllülük projeleri için yabacı dil bilme, öğrenci olma veya üniversite mezunu olma vb. hiçbir şart bulunmamakta. Tek şart faaliyetin başladığı gün itibari ile 18-30 yaş (bu yaşlarda dahil) aralığında olmanız. İnternet üzerinden hazırlayacağınız Europass formatındaki İngilizce bir CV, motivasyon mektubu ya da isteniyorsa başvuru formu ile seçtiğiniz projelere başvuru yapabilirsiniz. Buradaki Avrupa ülkelerinden gelmiş gönüllülerin bir çoğu lise mezunu henüz üniversiteye gitmemişler.
Proje Başvuruları Nasıl Yapılır?
Projelere başvuru yapmak için önünüzde iki seçenek bulunuyor. Bu seçeneklerden ikisini de aynı anda değerlendirebilirsiniz ben öyle yapmıştım.
Birinci Seçenek | European Solidarity Corps
European Solidarity Corp portalı (Youth Portal) üzerinden ev sahibi kuruluşların yayınladığı ilanlara doğrudan başvuru yapmak. ESC portalı https://europa.eu/youth/home_en ev sahibi kuruluşların gönüllü aradığı ilanları yayınladıkları ve Avrupa Birliği tarafından resmi olarak önerilen bir web sitesi. Bu portala üye olduktan sonra İngilizce CV’ nizi yüklemeniz ve ardından ilanlara başvuru yapmanız gerekmekte. Başvuru yaparken 1000 karakterlik kısa bir motivasyon metni yazmanızda istenmekte.
Başvuru için gördüğünüz ilanların altından yazan “Apply” tuşuna basmanız yeterli. Başvurunuz ev sahibi kuruma doğrudan ulaşır ve eğer kurum CV’ nizi uygun görürse onların iletişim bilgilerini görmeniz için size izin verir. Bu izinden sonra sistem size otomatik bir bilgilendirme e-postası gönderir ve bu aşamadan sonra o e-postada yazan bilgileri kullanarak ev sahibi kurum ile temasa geçmeniz gerekir. Bu yöntem ile başvuru yapmadan önce ya da yaptıktan sonra mutlaka kendinize Türkiye’ den bir gönderen kuruluş bulmalısınız. Benim gönderici kuruluşum Pi Gençlik Derneği ben onların açtığı ilana başvuru yapmıştım. Ancak EU portal üzerinden başvurularımda olmuştu. Onlarda genelde Polonya’dan dönüşler almıştım. Pi Gençlik Derneği verdiği hiçbir hizmetten ücret almıyor, ve ellerinden gelen desteği sağlıyorlar, gönül rahatlığıyla güvenebilirsiniz. Bu bir reklam değildir, tecrübe aktarımıdır 🙂
İkinci Seçenek
Gönderici kuruluşların ya da belediyelerin açtığı ilanlar kapsamında başvuru yapmak. Bu konuda Facebook gibi sosyal medya platformları üzerinden de araştırma yapabilirsiniz. Pi Gençlik Derneği’nin www.genclikdernekleri.org web sitesinde ve sosyal medya hesaplarımızdan ESC-XXX kodları ile yayınladığı ilanlara da bakabilirsiniz. Telegram hesabınız varsa oradan da takip edebilir, kaçırmamış olursunuz her ilanı orada da yayınlıyorlar. Pi Gençlik Derneği üzerinden başvuruda bulunduğunuzda ayrıca bir gönderen kuruluşa ihtiyacınız kalmıyor. Bu projelere başvuru yapmak için her bir ilanın açıklama kısmında belirtildiği şekilde başvuru yapmanız yeterli. Mesela ben Danimarka ve İngiltere için o kuruluşların belirlediği başvuru formunu doldurdum, bazı projelere ise CV ve motivasyon mektubumu gönderdim. Pi Gençlik Derneği, ESC-XXX kodları ile duyurduğu projelere gelen başvuruları doğru ve tam şekilde başvurulup başvurulmadığına dair bir ön elemeye tabii tuttuğunu, daha sonra doğru şekilde gelmiş olan başvuruları ev sahibi kuruma ilettiğini, gönüllü seçimini ev sahibi kuruluşun yaptığını aktarmıştı. Ev sahibi kuruluş uygun gördüğü adaylar ile Skype vb. araçları kullanarak bir online görüşme gerçekleştiriyor. Bu görüşmelerin ardından kesin olarak seçilen katılımcılar belirliyor.
Benim Sürecim Nasıl Oldu? | European Solidarity Corps
Ben Anadolu Lisesi mezunuyum üniversite ikinci ve üçüncü sınıfta İngilizce dil bilgimi geliştirmek adına dil kursuna gittim ve B2 dediğimiz Advanced Level seviyesini tamamladım ancak sonrasında kullanmadığım için dil bilgim geriledi. Başvurulara başladığımda kötü durumdaydım, konuşamıyordum.
2019 yılı sonunda başvuru yapmaya karar verdikten sonra ilk olarak Pi Gençlik Derneği’nin düzenlediği European Solidarity Corp Bilgilendirme Eğitimi’ne katıldım. Bu eğitim CV ve motivasyon mektubumun nasıl olması gerektiği konusunda bana bir zemin sağladı. ESC Bilgilendirme Semineri’nde eğitmen motivasyon mektubu ve CV hazırlama ile ilgili şunları söylemişti: Eğer çocuklarla ilgili bir projeye başvuruyorsanız çocuklarla yaptığınız çalışmaları anlatın, engellilerle yaptığınız çalışmaları uzun uzadıya anlatmanızın bu proje için bir anlamı olmayacaktır. Bende bu öneriye uydum. Ayrıca motivasyon mektubu ve CV’nin çok uzun olmamasını, kısa ve öz bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini, sunum yada video gibi içeriklerle de başvuru yapılabileceğini söylemişlerdi. Ben projelerin taleplerine göre başvuru metni doldurdum. Projenin içeriğine göre çalışmalarımı ve gönüllülüklerimi ekledim. İlgisi olmayanları ise eklemedim. Sanırım hala yapıyorlar bu eğitime katılıp aklınızdakileri sorabilirsiniz.
Bu eğitimin ardından ilk olarak özgeçmişimi ve motivasyon mektubumu Türkçe olarak hazırladım. İngilizceye çeviremiyordum bu konuda bir arkadaşımdan destek aldım ve İngilizce halini onun desteği ile şekillendirebildim. Sonrasında ise onun oluşturduğu taslak üzerinden Pi Gençlik Derneği’nin yayımladığı ilanlardan bana uygun olanlara başvurdum. Taslağımı Google translate ve Yandex translate yardımıyla değiştiriyor farklı projelere başvuruyordum. Burada uygunluktan kastım katılmak istediğiniz projenin içeriği ve ülke aslında. Çeşitli Avrupa Ülkeleri ve farklı içeriklerde projeler mevcut. Örneğin ben fiziksel engellilerle Cardiff kentinde gönüllü olarak bulunuyorum. Ama siz çocuklarla ya da iklimle ilgili bir projede farklı bir ülkede çalışmak isteyebilirsiniz. Yelpaze oldukça geniş.
Birçok European Solidarity Corps projesine başvurdum. 2020 yılının başında önce Danimarka ardından Estonya ile Skype görüşmesi yaptım,
Danimarka ve Estonya olumsuz döndü yani bolca olumsuz dönüşler olabilir. Bu süreçte Danimarka mülakatından önce hafta da iki kez birebir İngilizce özel ders almaya başladım çünkü konuşamıyordum.
Birleşik Krallık 2020 yılında çokça gönüllünün alınacağı bir ilan açtı ve ben neredeyse ilandaki tüm şehirler için başvuru yaptım. Sonrasında ise birçoğu dönüş yaptı ben ilk görüşme yaptığım yere kabul edildim ve diğerlerinin talebini reddettim. Ancak 2020-2021 yılları arasında gerçekleşecek proje Covid sebebiyle iptal edildi. Sonrasında yine başvurulara devam ettim birçoğundan dönüş alamadım. 2021 yılında Birleşik Krallık yine ilan açtı ve ben yine başvurdum, yine en baştan mülakat yaptım ve ikinci kez kabul edildim. İki yıllık serüvenin bir iptal ve sayısızca ertelenmenin ardından Eylül 2021 de başlaması ön görülen projeye ben 2022 Şubat ayında başladım. Diyeceğim o ki yılmadım arkadaşlar 🙂
Bazı sitelerde gönderilenler torpilli gibi yazılar görüyorum. Bu konuda gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki ne benim sürecimde ne de benimle aynı projede çalışan arkadaşlarımın sürecinde böyle bir etki söz konusu değil. Hiç birimiz Pi Gençlik Derneği’nden birini şahsi olarak tanımıyoruz. Benim beş yıllık dezavantajlı gruplarla çalışma deneyimim var ama diğer Türk iki arkadaşım yeni mezun, yeterliliklerimiz ve alanlarımız tamamen farklı.
Kişilerin belirlenmesinde daha önce yaptıkları gönüllülüklerin önemli olduğunu düşünüyorum ben üniversitedeyken farklı kuruluşlarda gönüllü olarak faaliyetlere katılmıştım.
Kabul alıp başvuru sürecine başladığınızda tüm masrafları en başta sizin ödemeniz beklendiği durumda bir yıllık bir proje için vize ve seyahat masrafları 20.000 Türk Lirasını bulabiliyor. Bu ülkeden ülkeye göre değişiklik gösterebilir ancak hazırlık yapmak açısından bu da aklınızın bir köşesinde bulunsun. Gideceğiniz ülkeye vardığınızda iki üç hafta içerisinde ev sahibi kuruluşun size sağladığı banka hesabınıza yatıyor bu miktar, bazı ülkelerde elden teslimde olabilir. Dipnot olarak; gitmeden önce de gideceğiniz ülke de kullanabileceğiniz bir bankadan hesap açmanızı ve banka kartını yanınızda götürmenizi öneririm bunu da son dakikaya bırakmayın eğer son dakikaya bırakırsanız açmayabilirler.
İki yılı aşan süreç sonunda yaklaşık iki aydır Cardiff’teyim. Fiziksel engellilerin kaldığı bir bakım evinde Avusturyalı diğer gönüllü arkadaşımla aktivite ekibinde gönüllü olarak çalışıyorum. O gün katılmayı isteyen kişilerle birlikte aktivite odasında veya dışarı da etkinlikler yapıyoruz. Etkinlikler onların becerilerine göre şekilleniyor, bazen art and crafts, bazen scrabble oynamak bazen ise outdoor aktiviteleri olabiliyor. Burada bunun için çalışan ekibe destek oluyoruz desem daha doğru olabilir. Çünkü bizi süpervize eden biri bulunuyor. Yaptığım işten çokça keyif alıyorum bu da buraya uyum sağlamamı daha da kolaylaştırıyor. Sizlerde hangi grupla çalışmaktan keyif alıyorsanız o içerikteki projelere başvurabilirsiniz zira diğer türlü çekilmez olabilir.
Ben haftada 35 saat çalışıyorum, haftada iki gün izinliyim. Ayda iki gün ekstra izin, ve 8 bank holiday tatil hakkım var. Verilen izinler ülkeyi gezebilmek ve kültürü tanıyabilmek adına yeterli.
European Solidarity Corps deneyiminin, hayatımda kendim için yaptığım en güzel şeylerden biri olduğunu söyleyebilirim. Ailemden, arkadaşlarımdan uzakta olmak zorlasa da yalnız başıma neler başarabileceğimi, nelerle başa çıkabileceğimi öğreniyorum. Farklı kültürler tanıyor, farklı şehirler görüyorum. İnsanın kendini keşfettiği bir süreç ve gerçekten bolca keşif sunuyor. Her gencin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu deneyim size bambaşka bakış açıları katıyor.
Umarım bu yazı sizler için faydalı olmuştur. Erasmus hakkında yazılan diğer yazılarımız okumak için buraya benim diğer yazılarımı okumak için ise bu linke tıklayabilir, sormak istediğiniz tüm sorular için bana instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. Son olarak İngiltere’nin başka bir ilinde gönüllü olarak çalışmakta olan arkadaşımın videosunu izlemek için ise bu linke tıklayabilirsiniz.
Sevgiyle kalın 🙂