Eskişehir Sivrihisar Gezi Rehberi | Haftasonu Rotaları 1. Bölüm
Evet, yine sizlerle bir başka rotada buluştuk. Artık o kadar gezmeyi özledim ki hafta sonu en azından cumartesi günleri uygulanan yasakların kalkmasıyla en sevdiğim şehirlerden biri olan Eskişehir’e doğru rotayı belirledim. Eskişehir’e daha önce birçok kez gitmiş olsam da bu kez ilçesi Sivrihisar’a doğru yola çıktım. Çok güzel bir gün oldu benim için ve bunu da yazımda anlatarak sizinle hem gezelim hem okuyalım istedim. Eskişehir Sivrihisar Gezi Rehberi yazımızda bu güzel kasabamıza ait bir çok bilgiyi görebilirsiniz.
Eskişehir’i sizlere daha önce de Şehirlerimizin – El Sanatları yazımda anlatmıştım. Tekrar kısa bir hatırlatma yaparak Sivrihisar ilçesine odaklanalım.
Eskişehir Üniversite şehri olarak bilinse de tarihi ve sanatsal yönden de gidilip görülmesi gereken bir şehir. İçinden geçen Porsuk Çayı, tarihi Odun Pazarı Evleri ve Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı bunlardan birkaçıdır.
Sivrihisar Gezi Rehberi
Sivrihisar gezisini, Kılıç Mescidi’nin orda dolaşırken beni görüp yanına çağıran Cengiz Amca ile ettiğimiz sohbetin notlarıyla anlatacağım. Cengiz Amca’nın ufak bir dükkanı var. Sohbetine doyum olmayan biri. Yolunuz düşer de yanına giderseniz sohbet edip bilgi alabilirsiniz.
Sivrihisar, Eskişehir’in en büyük ilçesi. Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey gibi çok önemli Türk büyüklerinin bu ilçeden çıktığı söyleniyor. Sivrihisar çal dağlarının uzantısı olan volkanik olan sivri sivri kayaların bulunduğu dağ eteklerinde kurulmuş bir ilçe. İsmini de bu sivri kayalardan almış. Osmanlı döneminde ve Selçuklu döneminde yapılmış tarihi binaları, camileri, evleri ile tarihte yolculuk yapmanızı sağlayan bir ilçe. İlçe belediyesi de tarihi binaları aslına uygun olarak restore ederek tarihe sahip çıkmış. Sivrihisar’ı yürüyerek gezebilirsiniz. Sizleri yönlendiren, tarihi yerlere kolaylıkla gitmenize yardımcı olacak yön tabelalarını takip ettiğinizde hedeflrinize ulaşabilirsiniz. Ama yine de Sivrihisar sokaklarında kaybolmayı deneyin gökkuşağı renklerine bürünmüş evler sürekli karşınıza çıkacaktır.
Ulu Camii
Sivrihisar Ulu Camii, Selçuklu döneminden bugünlere gelen ahşap direkli camilerdendir. 1274’te yapılan restorasyonla bugünkü hâlini almış. Dört girişi bulunan caminin çatısını 67 ahşap sütun taşıyor ve ahşap direkler ile ayakta durmaya devam ediyor.
Camisiz Minare (Kılıç Mescidi)
Selçuk dönemine ait olan bu yapının camisi ahşaptan yapıldığı için zamanında çıkan bir yangın sonuncunda tamamıyla yanarak sadece minaresi günümüze kadar gelmiştir. Sivrihisar sadece kılıç kullanılarak fethedildiği için ve kılıca dayanılarak hutbe okunan ilk mescit olmasından dolayı bu ismi almış. Bugün ilçe belediyesi caminin bulunduğu yerin çevresini düzenleyerek açık hava namazgahı olarak kullanıma açmış. Gerçekten çok ilginç bir yapı.
Ermeni Kilisesi (Kızıl Kilise)
1881 yılında yapılan kilisede çan kuleleri bulunmuyor. Kızıl kesme taştan yapıldığı için Kızıl Kilise de denilen yapı tam olarak ne oldukları anlaşılmayan fresklerle bezelidir. Kilisenin arka kısmında vaftiz odası, güney kısmında papaz odası bulunuyor.
Kilise’nin kitabesinde şunlar yazılıdır: “Cemaat üyelerinin yardımlarıyla kutsal üçlü (SURP YERRORTUTYUN) adına bir kilise inşa edildi. Patrik Nerses hükümranlığında, Sivrihisar’ın imanlı cemaati, Minteş Panoyat mimarın 1881’de unutulmaz eseri Surp Yerrortutyun Kilisesi inşa edildi.” Kaynak https://eskisehir.ktb.gov.tr/
Alem Şah Kümbeti
Alem Şah kümbeti Ulu Cami’nin hemen yanında bulunan ve Selçuklulardan miras kalan bir yapı. Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından şehit edilen kardeşi Sultan Şah için yaptırılmış. İki katlı olarak inşa edilen kümbet alt katı mezar, üst katı mescit olarak yapılmış bir kümbet. Bu arada Selçuklu döneminden kanal anıt mezarlara kümbet denilir ve üst kısımları koni şeklinde bir külah ile kapatılırmıştır.
Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi
Türkiye’nin ilk açık hava heykel müzesi özelliğini taşıyor. Peki Metin Yurdanur kimdir? Metin Yurdanur Sivrihisar’da doğmuş, çocukluk ve lise yıllarını burada geçirmiş, eğitimini Resim-İş Bölümü’nden mezun olarak tamamlamıştır. Bir süre Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nde modelaj öğretmenliği yaptıktan sonra serbest çalışmaya başlamış ve dünya çapında sayılı eserlere imzasını atmış. Bunların bir kısmı; Almanya, Japonya, Macaristan, Libya, Türkmenistan, Moğolistan ve Küba’da bulunuyor. Son olarak da Sivrihisar’da Ermeni Kilisesi’nin yanında sivri kayalıkların eteğinde bulunan ve oldukça büyük bir alanda eserlerinin sergilendiği bir açık hava heykel müzesinin yapılmasa katkıda bulunmuş.
Saat Kulesi
Saat Kulesi, Sivrihisar’ın simgelerinden biri. Etrafına yürüme yolu ve camdan seyir terası yapılarak turizme kazandırılmış. Saat Kulesi, 1899 yılında dönemin kaymakamı Mahmut Bey tarafından yaptırılmış. Dört tarafında da saat bulunuyor. Haftada bir kere kurma mantığı ile çalışıyor. Özel malzemeden yapılmış olan tokmakla saat başı çalar. Sivrihisar’ın simgeleri arasında yer alıyor Seyir terasından çayınızı ve kahvenizi içerken Sivrihisar ve çevresini seyre dalabilirsiniz.
Sivrihisar’da Neler Yenir?
İlk olarak Sivrihisar’ın en meşhur lezzetlerinden biri tescilli dövme sucuğu önerebilirim. Sonrasında kış aylarında özellikle yaptıkları Arabaşı Çorbası, Bamya çorbası oldukça fazla tüketilen yemeklerdir. Su Böreği, Güveç, Sivrihisar Baklavası, Ballı Gözleme, Kalem Dolması bu güzel kasabamızda deneyebileceğiniz diğer lezzerler.
Şehirlerimizin El Sanatları yazımda Eskişehir’i detaylı olarak anlatmıştım. Okumak için bir tık yeterli.
Instagram hesabım için de buradan takip edebilirsiniz. @cgdm.ky
Sevgilerimle Çiğdem
4 yorum
Günübirlik gidip gelinebilecek bir yer, tavsiye ederim
Teşekkür ederiz
Eskişehir Turuistik olarak ilk aklımıza gelen şehirlerden biri olmasa da. Yazınızın içeriği ve resimler sayesinde gerçekten ilgilimi çekti en kısa zaman içerisinde ziyaret edeceğim.
Yazılarınızın ve paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz.
Çok teşekkür ederiz 🙂