Türkiye’deki En Yüksek Kayak Pisti
Doğu Anadolu denince aklınıza gelecek ilk şehirlerden biri Erzurum’dur. Doğu Anadolu’da zorlu doğa şartlarına sahip bir o kadar da doğa harikası ve tarihi yerleri ile Erzurum’u bu yazıda biraz anlatmak istedim. Bir türlü gidip gezemediğimden dolayı içimde her zaman bir ukte olarak kalan yerlerden biri olan Erzurum’a Şubat 2021’de gidebildim sonunda. Bakalım Erzurum Gezi Rehberi yazımda neler göreceğiz.
Erzurum Hakkında
Erzurum’un konumu coğrafi olarak Doğu Anadolu’dadır. Türkiye’nin toprak bakımından dördüncü büyük ilidir. Erzurum’un en önemli simgelerinden biri olan Palandöken de bu il sınırları içinde, İl merkezinin hemen yanında bulunmaktadır. Bu kadar geniş topraklarda zengin tarihi geçmişi koruyan Erzurum, milli önemi bulunan bir kenttir. Eski çarşısı, camii minareleri, kayak imkanları ve tarihsel anıtlarıyla bir doğa harikasıdır. Erzurum denince akla Palandöken, Cağ Kebabı ve Dadaşlar gelir.
Erzurum’a Nasıl Gidilir?
Erzurum İli, Doğu Anadolu ile Karadeniz illeri arasında bir geçiş mekanı üzerinde bulunmaktadır. 1930’larda demiryolu ve sonrasında karayollarının geliştirilmesi sonucunda il, konum itibariyle ulaşım ağı üzerinde bir kavşak noktası oluşturmuştur. Hatta Doğu Ekspresi’nin geçtiği illerden birisidir. Yük taşımacılığında demiryolu, yolcu taşımacılığında karayolu ağırlıklı olmak üzere çevre illerle ve ülkenin diğer illeri ile ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Son yıllarda hızla gelişen havayolu taşımacılığı Erzurum’a ulaşımı kolaylaştırmış, turizmden aldığı payı arttırmıştır.
Erzurum’da Gezilecek Yerler – Erzurum Gezi Rehberi
Çifte Minareli Medrese
Diğer adı Hatuniye Medresesi olan bu yapı Erzurum’daki mimari şaheserlerden birisidir. 13. Yy’da Selçukluların yaptığı düşünülen bu tarihi medrese Anadolu’da bulunan açık avlulu medreselerin en önemlisi olduğu söylenmektedir. Çifte Minareli Medrese’nin özellikle taç kapısında bulunan oyma taş süslemeleri, Selçuklu taş süslemesindeki derinliğin ve estetik anlayışın en güzel örneklerindendir. Taç kapının batı tarafına Orta Asya Türkleri’nin simgesi olan çift başlı kartal, ağzı açık iki yılan ve dilimli yapraktan oluşan hayat ağacı işlenmiştir.
Yakutiye Medresesi
Erzurum’da bulunan en güzel minareli eserlerden birisi de Yakutiye Medresesidir. İlhanlılar tarafından 13. Yy’da yapıldığı söylenmektedir. Erzurum’un en gösterişli yapılarından biri olan Yakutiye Medresesi Anadoludaki kapalı avlulu medrese örneklerinin en büyüğü olması ile bilinmektedir.
Üç Kümbetler
Üç Kümbetler, Anadolu’da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu ve 12’inci yüzyılın sonlarında yapıldığı sanılmaktadır. Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmezken bunlarında 14’üncü yüzyılda inşa edildikleri tahmin edilmektedir. Gitmişken uğrayın derim.
Erzurum Kongresi Binası
Erzurum Kongresi’nin toplandığı ilk bina olan kongre binası 1864’de Mıgırdiç Sanasaryan tarafından yaptırılmış ve Sanasaryan Koleji (Ermeni Kız Yatılı Okulu) olarak eğitim vermiştir. Cumhuriyet öncesinde bina satın alınarak devlete kazandırılmıştır. Bina 1924 sonlarında bir yangın geçirmiş ve ahşap kısım tamamen yanmıştır. Yangından sonra onarılan bina, Gazi İlkokulu olarak 1926’da hizmete açılmış, zaman içerisinde Güzel Sanatlar Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi olarak varlığını devam ettirmiştir. Okulun bir salonu 1960’da Atatürk ve Erzurum Kongresi Müzesi olarak ziyarete açılmış, 2011-2013 yılları arasında TBMM tarafından yapılan restorasyon sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir. Günümüzde Kongre Binası Atatürk Resim Heykel Müzesi ve Galerisi Müdürlüğü olarak hizmet vermektedir.
Rüstem Paşa Kervansarayı (Taşhan)
Taşhan adıyla da anılan Rüstem Paşa Kervansarayı, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1561 yılında yaptırılmıştır. Yapı, Osmanlı kervansaray mimarisinin şaheser örneklerinden biridir. Burası yolcuların gece ve gündüz her çeşit ihtiyaçlarının karşılandığı yerdir. Rüstem Paşa Kervansarayı’nda imarethane, mescit, dinlenme yeri, bezirgân dükkânları, deve, eşek, öküz, manda ve atların bağlandığı bölümler yapılmıştır. Ancak, bunların bir kısmı günümüze ulaşamamıştır.
Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi
Erzurum Kalesi, biri şehrin güvenliğini sağlayan muhafız askerlerin bulunduğu iç kale diğeri de halkın ikamet ettiği cadde, sokak ve mahalleleri içine alan dış kaleden oluşmaktadır. İç kalenin avlusunda tuğladan bir hamam ve oda halinde mekânlar yer almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde iç kalenin kuzey duvarı bitişiğinde İç Kale Mescidi yapılmıştır. Kırklar Türbesi, Ebu İshak-ı Kâzerûnî Türbesi ve Ali Ağa Çeşmesi de bu yapılara eklenmiştir. Bu kalenin en güzel yanı da Anadoluda görmeye alışkın olmadığımız kadar güzel üzerine çıkılabilen bir saat kulesinin olması. Buradan Erzurum bir başka güzel görünüyor. Önde Çifte Minareli Medrese arkada ise Palandöken. Ne kadar da Erzurum’u anlatan bir manzara.
Palandöken
Erzurum’a kış turizmini kazandıran, Erzurum’la adı bütünleşmiş doğa harikasıdır Palandöken. Palandöken’in hikayesi 1993 yılında başlamıştır. 1993’te Kış Turizmi Merkezi seçilen Palandöken, bünyesinde Erzurum (Hınıs) Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası adında 3 adet kayak merkezi bulundurmaktadır. 2011 yılında 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Palandöken’de slalom ve büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli iki pist bulunmaktadır. Özellikle kar kalitesi açısından dünyadaki sayılı kayak merkezlerinden birisi olduğunu farklı ülkelerden gelen ziyaretçilerle daha iyi anlayabiliyor insan.
Palandöken’de pistler dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında yer almakta. Palandöken, New York Times Gazetesi tarafından belirlenen dünyadaki 41 kayak merkezi arasında 18’nci sırada gösterilmiş. Gerçekten de harika olanakları sunmakta. Özellikle Ejder 3200 pistini yaşayın derim. Zaman zaman hava koşullarına bağlı olarak bu pist kapatılsa da diğer pistler sizleri kendine çekecektir.
Erzurum’da Ne Yenir? – Erzurum Gezi Rehberi
Erzurum mutfağı genel yapısı itibari ile Anadolu kültürlerini ve damak tadlarını yansıtır. Türkiye’de her yerde bulabileceğiniz yemekler burada da mevcuttur. Genel itibari ile yöresel tadları çevresindeki illerle aynıdır.
Peki Erzurum’un neleri meşhur derseniz;
- Cağ Kebabı,
- Kadayıf Dolması,
- Aşotu Çorbası,
- Lor Dolması,
Buraya kadar okumuşken bir de Sivas yazısına bakmak isterseniz linkini buraya bırakıyorum.
Sivas Gezi Rehberi – Sebasteia’dan Sivas’a
Siirt’in yazısına bakmak isterseniz onun da yazısı burada…
Siirt Gezi Rehberi – Botan Vadisinden Veysel Karani’ye
Ülkemizin her bir şehrini ve önemli ilçelerini yazmaya devam edeceğiz. İntagram hesabıma bu linkten ulaşabilirsiniz. VAKKOR
İyi okumalar.