Erzincan Gezi Rehberi | Dağı Mercan Ovası Tercan orası can Erzincan… Evliya Çelebi’nin gül-i gülistan diye tanımladığı Erzincan gezi planınızda var mıydı? Bilmiyorum ama bu yazıdan sonra iddia ediyorum Erzincan turuna çıkmak isteyeceksiniz. Ben genel olarak kendimi canım ülkemin Doğu ve Güneydoğusun’da ki bakir güzelliklerine adadım. Bu rotamdada sizlere Erzincan’ı anlatmaya çalışacağım.
Erzincan’a Nasıl Gidilir?
Çevresi Munzur Dağları’nın uzantılarıyla kuşatılmış ortası ova olarak adlandırılan Erzincan bereketli topraklar üzerine konumlanmıştır. Erzincan ulaşım konusunda sorun yaşamayacağınız bir ulaşım ağına sahiptir. Kara yolu, hava yolu ve demir yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Benim naçizane tavsiyem tren yolculuğu seviyorsanız Ankara başlangıçlı Doğu ekspresini kullanıp bu eşsiz şehrin birçok ilçesinden de geçerek kendinizi bu masalsı yolculuğa bırakabilirsiniz.
Erzincan’da Konaklama – Erzincan Gezi Rehberi
Erzincan kültür ve doğa turizmi olan bir şehir olması sebebiyle konaklama konusunda sıkıntı yaşamayacaksınızdır. Dört ve beş yıldızlı otellerin yanı sıra butik otellerde bulabilirsiniz. Grand Alemdar Erzincan’ın beş yıldızlı nadir otellerindendir. Butik otel tercih etmek isterseniz Eriza Hoteli değerlendirebilirsiniz.
Erzincan’da Ne Yenir?
Erzincan yemek kültürü Doğu Anadolu’nun zengin yemek kültüründen nasibini almış. Özellikle kahvaltıda yenilen kete vazgeçilmezleridir. Akla gelen bir diğer lezzet ise tulum peyniri… yaylalarda beslenen koyunların sütünden yapılan peynirin yapımı epey eziyetli olduğu gibi lezzetide eşsizdir. Üzümlü’de yetişen Cimin Üzümü de Erzincan’ın patentli ürünlerinden. Kendine has kokusu olan üzüm tatlı mayhoş bir tada sahip.
Erzincan denir de akla kelecoş gelmez mi? Tandır ekmeği, bol tereyağı, soğan ve kavurmanın muhteşem uyumuyla bu benzersiz lezzeti doya doya yiyebileceğiniz restaurantlardan biri Mazlum Sofrasıdır. Tabi ki Erzincan lezzetleri bunlarla sınırlı değil tatmadan gelmemeniz gereken birkaç öneri daha isterseniz;
- Tava Leblebisi
- Gasefe
- Kıtır Kıtır
- Kesme Çorba
- Ekşili Köfte
- Evelik Dolması
- Ayva Kalesi
- Çökelek Piyazı
- Karakovan Balı
- Gendime Çorbası
- Haşıl
Erzincan’da Gezilecek Yerler – Erzincan Gezi Rehberi
1. Ekşisu Mesire Alanı
Şehir merkezine 11 km uzaklıkta bulunan bu mesire alanı ismini doğal maden sularından almıştır. Çeşmelerinden akan ve “bögert” adı verilen suyun şehir içinden ve şehir dışından çok sayıda ziyaretçisi oluyor. Sodalı olan bu suyun birçok hastalığa şifası olduğu söyleniyor. Gitmişken stok yapmalısınız zira tadı Beypazarı sodasından çok daha iyi. Ayrıca bölge çok sayıda endemik bitkiye ev sahipliği yapmasının yanında kuş çeşitliliği sebebiylede kuş cenneti olarak adlandırılıyor.
2. Ergan Dağı Kayak Merkezi
Ergan kayak merkezi Türkiye’nin en yeni pistlerinden olmasının yanında en uzun pistlerindendir. Şehir merkezine 16 km kadar uzaklıkta olması havaalanına yakın olması sebebiyle kış tatilcileri için büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca konaklayabileceğiniz çok hoş bungalovlarda mevcuttur. Bölgenin kayak merkezi olması sadece kışın faaliyette algısını yaratmasın.
Yazın da orta kısmında bulunan gölün etrafında doğa severler için güzel bir yürüyüş alanı oluşturmaktadır. Yine işletmelerde aktif olarak hizmet vermektedir. Özellikle Mado da yemeğinizi yerken çayınızı yudumlarken göl ve dağ manzarası size eşlik edecektir.
3. Girlevik Şelalesi
Yaz aylarında Erzincan’a gittiyseniz ilk durağınız Girlevik Şelalesi olmalıdır. Doğal bir şölen sunan şelale üç ayrı kattan akarken etrafına saçtığı serinlikle size hırka ihtiyacı duyduracaktır. Akan kısımdaki suyun soğukluğunu ayakkabılarınızı çıkarıp deneyimlemelisiniz.
Yeterince ıslanıp üşüdükten sonra yakınındaki tesislerinden alabalığını tatmanızı tavsiye ederim. Şehir merkezine 35 km olan bu şelale Türkiye’nin en büyük şelalelerindendir.
4. Sultan Melik Türbesi
Sultan Melik Türbesi Erzincan’ın Kemah ilçesinde bulunan ve Mengücek Beyliği’nin kurucusu olan Melik Gazi için yaptırılmış tarihi bir yapıdır.
Türbe Fırat Nehri kıyısında yer alır ve çevresine tablo güzelliğinde bir manzara sunar. Ayrıca Kemah ilçesinin hemen girişinde bulunan bu türbe Doğu ekspresini her gün selamladığı bir konumda bulunmaktadır.
5. Kemah Kalesi
Kemah ilçesinde bulunan ve Erzincan merkeze 50 km uzaklıkta bulunan bu kale Anadolu’nun en eski kalelerinden birisidir. Kale devasa bir kaya kütlesinin üzerine inşa edildiği için konumu muhteşemdir.
6. Mama Hatun Külliyesi
XII. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bu külliye bünyesinde hamam, kervansaray, kümbet ve cami bulunduruyor. Erzincan’ın Tercan ilçesinde yer alan külliye Saltuklu sultanı Mama Hatun için yaptırılmıştır. Kümbet ise Anadolu’da bir eşi daha bulunmayan farklı bir yapıya sahiptir.
7. Dumanlı Yaylası
Dumanlı Yaylası Erzincan’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir ve gelişmiş bir turizm ağına sahiptir. Yeşil cennet olarak adlandırılan bu yayla Refahiye ilçesinde ve Erzincan merkeze yaklaşık 1 saat mesafededir. Dumanlı Yaylası el değmemiş büyüleyici güzellikleriyle 2017 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
8. Acemoğlu Köprüsü
Acem köprüsü Kemah ilçesinin girişinde bulunan acı bir hikayeye sahiptir. 22 Nisan 1996 günü iç güvenlik hareketine giden askeri bir aracın Acemoğlu köprüsünden Fırat Nehrine uçması sonucu 14 asker şehit olmuştur.
Daha sonra ki yıllarda şehit olan askerler için köprünün hemen yanına askerlerin ismin bulunduğu bir anıt ve özel alan yapılmıştır. Yolunuz düşerse o ruhu hissetmeniz adına ziyaret edebilirsiniz.
9. Karanlık Kanyon – Erzincan Gezi Rehberi
Erzincan denilince ilk akla gelen yer Karanlık Kanyon ve bulunduğu ilçe olan Kemaliye’yi en sona bırakmak istedim çünkü Kanyon ve Kemaliye beni Erzincan’da en çok etkileyen ruhumu alıp başka zamanlara taşıyan kültür ve doğa olarak insanı doyuran eşsiz bir güzelliğe sahip o yüzden bu kısma ayrı bir başlık açmak istedim.
Deneyimlerimi ve beni neden bu kadar etkilediğini “Kemaliye” başlıklı yazımda sizlere sunmaya çalışacağım.
Bunlar dışında;
9. Terzi Baba Türbesi
10. Otlukbeli Gölü
11. Kemah Soğuksular
12. Sakaltutan Kayak Merkezi
13. Aygır Gölü
14. Yedigöller
15. Altıntepe
16. Esentepe
17. Abrenk Kilisesi
18. Konarlı Şelalesi
19. Ardos Gölü
20. Munzur Dağları
Keyifli bir gezi dilerim 🙂
Gezilerimi yakından takip etmek için; Instagram hesabımı takip edebilirsiniz.
Doğu Anadolu Bölgemiz ile alakalı diğer yazılarımız için Tıklayın