Erasmus Programı Nedir? | Merhabalar herkese Avrupa da hem gezerken hem okuluma devam ettiğimde herkes tarafından çok sorulmuştu . Nasıl geziyorsun ? Nasıl gittin ? Vize nasıl aldın ? gibi sorular çok soruldu ve hala ERASMUS ile ilgili sorular sorulmaya devam ediliyor . Bende aklınıza takılan sorulara cevap vermek ve bilgilendirici bir yazı yazmak istedim.
Erasmus Programı Nedir?
Erasmus+ (Erasmus Plus), Avrupa Birliği tarafından eğitim, iş deneyimi ve sportif aktivite gibi alanlarda kişilerin kendilerini geliştirmeleri için hazırlanmış bir program . Erasmus, üniversite öğrencilerinin eğitimlerine yurt dışındaki bir üniversitede devam etmelerini sağlamaları için kurulmuş bir sistemdir. Erasmus Türkiye Resmi Sitesi
Erasmus Programına Katılım Aşamaları
İlk öncelikle bulunduğun üniversitende ki erasmus ofisine gitmelisin , üniversiten hangi ülkelerle anlaşması var , karşı ülkede ki anlaşmalı üniversite listesini konrol edebilirsin . Daha sonra Erasmus sınavı tarihini öğrenmelisin . Sınava girdikten sonra sınav sonucunu beklemelisin . Üniversiten senin bölümün için kaç kontenjan ayırmış onu kontrol etmelisin . Erasmus sınav sonucun , Gano ve bölüme ayrılan kontenjan senin kazanıp kazanmayacağın konusunda çok önemlidir.
Sınav sonucu açıklandıktan sonra eğer kazanmışsan gerekli aşamaları takip etmelisin ve son teslim tarihine çok dikkat etmelisin . Üniversiten ile anlaşmalı olan üniversitelere göre tercih verebilirsin .Ulusal Ajans sayfasında bir hesap açmalısın , orada senin bilgilerin olduğu bir profilin olacak ve üniversite tercihini orada yapacaksın. Sınavı kazandıktan sonra üniversiten ve kabul aldığın üniversiten sana mail atacak ve istedikleri belgeleri son teslim tarihine kadar yetiştirmelisin.
Vize ve Pasaport İşlemleri | Erasmus Programı Nedir?
Randevu tarihinizde nüfus müdürlüğünde bulunarak görevli gişe memuruna öğrenci belgenizi göstererek harç ödemeden öğrenci pasaportu çıkarabilirsiniz. İki hafta içinde verdiğiniz adrese teslim ediliyor . Ve ben Erasmus+ Öğrenim Hareketliliğini Polonya da yapmıştım , orası için Schengen vizesi çıkarttım . VFS global hesabından vize ücreti yatırarak ve randevu tarihi oluşturarak vize talebinde bulunabilirsniz. Gerekli belgeleri linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Erasmus Deneyimi ve Süreci Hakkındaki Düşüncelerim;
Heyecanlı bir şekilde bir hayalime adım atmak için sınava girmiştim , sonra sisteme bilgilerimi girdim, gerekli belgeleri mail ile Erasmus ofisine ve karşı üniversiteye gönderdim, kabul mektubu almıştım ve artık vize ve pasaportta başvuru vakti gelmişti. Hızlı bir şekilde nüfus müdürlüğüne gittim, başvurumu yaptım. Sonra vize randevu zamanında çok stres yapmıştım çünkü sistemde yoğunluk vardı ve ben bir türlü randevu bulamıyordum ve sonunda arkadaşım sayesinde Trabzon da bulmuştum ve hemen bileti alıp yola koyuldum ama her şey tıkırında gitmedi.
O zaman kar çok yağmıştı ve yolda çığ olmuştu ve benim randevu saatinde orada olmam gerekiyordu, neyse ki sonunda yolu açtılar ve biz yolumuza devam ettik ama yaşadığım duyguların tarifi yoktu. Sürekli bu zorluklardan sonra kendi hayalini yaşayacaksın diye hatırlatma yapıyordum.
Vize başvurumu yaptım ve aradan iki hafta geçtikten sonra vizem onaylandığını öğrendim. Heme bilet aldım , biz Ukrayna üzerinden Polonya ya aktarmalı bir şekilde gitmiştik. İlk zamanlar Polonya da çok zorlanmıştım . Tesettürlü olduğum için ara ara ırkçılığa maruz kaldığım zamanlar da olmuştu ama alıştıktan sonra güzel gelmeye başladı.
Benim için çok farklı bir deneyimdi yeni insanlarla tanıştım, farklı hocaların ders işleyiş şekillerini gördüm, farklı tadlar denedim , farklı kültürler gördüm . Hepsi bana çok değerli kazanımlar bıraktı. Erasmus sayesinde 10 Avrupa ülkesi ve yaklaşık 20 şehir gezme fırsatı yakaladım. Tren , otobüs , uçak her türlü ulaşım yolunu kullandım, hayalimdeki şehirleri ve ülkeleri gördüm.
Farklı bir ülkede eğitim alma şansı yakaladım. Gönüllülük projesine katılma imkanı yakaladım. Yabancı insanlarla yaşamak, çalışmak ve okuma fırsatı yakaladım. Hepsi birbirinden çok kıymetli anılar olarak kaldı ve ben hala Erasmus anılarını çok özlüyorum.
Üniversitedeki gençler mutlaka bu deneyimi yaşamaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Erasmus sonrası sizde gözle görülür değişiklikler oluyor. Benim ilk yurtdışı deneyimim Erasmus ile oldu ama Erasmus yaptıktan sonra bir çok kez yurtdışına gidip geldim ve artık vize alırken ne aşamalar gerekiyor biliyorum ve rahatlıkla başvuru yapıyorum. Üniversitenizde Erasmus ofisini ziyaret edin ve öğrenim hareketliliği ve staj imkanlarını sorun ve değerlendirin bu imkanı. Hem okul okuyorsunuz hemde geziyorsunuz ve size hibe de veriliyor. Tadını çıkartmak da size kalmış 🙂
Polonya konum olarak diğer Avrupa ülkelerine yakın ve para birimi złoty olduğu için daha karlı oluyor. Çünkü size verilen hibe Euro bazında oluyor. Bir hafta İtalya da diğer hafta Almanya’da, diğer başka haftalarda Fransa da doya doya eğleniyorsunuz . Oranın eşsiz mimarisine hayranlıkla bakıyorsunuz . Deneyimlediğim en eşsiz anılardandı. İyi ki gittim diyorum. Daha fazla bilgi ve Erasmus deneyimlerim için Instagram sayfama bakabilirsiniz. @berfgidici
Herkese başarılar diliyorum.
“Uzaklara gittikten sonra tamamen değişmiş biri olarak dönmek gerçek bir mucize.”