Gülmek İsteyenlere En İyi 10 Komedi Dizisi Önerisi
#Evdekaldığınız günlerde özgün karakterleriyle size kendini sevdirecek nostaljik sitcom dizileri ile karşınızdayız. Nostaljik komedi dizisi deyince bakalım aklımıza neler gelmiş?
Friends (1994-2004)
#evdekaldığınız bu zamanlarda kendinize bağlanacağınız yeni 6 arkadaş istiyorsanız bu dizi tam sizlik. Normalde gülmeyeceğinizi düşündüğünüz bir şeyin sırf belirli bir kişi yaptı diye komik geldiği oldu mu? Tam da bu dizide yaşayacağınız his bu. İlkokul arkadaşları Monica ve Rachel, Monica’nın ağabeyi Ross, Ross’un üniversite arkadaşı Chandler. Chandler’ın ev arkadaşı Joey ve ve nasıl dahil olduğundan emin olamadığınız Phoebe. Bu 6 kişi ile sıkı bağlar kuruyorsunuz ve bittiğinde arkadaşlarınızı kaybetmiş gibi hissediyorsunuz. Bu açıdan baktığınızda bir Sitcom’un ötesinde.
Karakterler ve ilişkiler 10 sezon boyunca daha da olgunlaşıyor ve derinleşiyor. Üstelik dizi boyunca bir çok yıldız isim görüyor olacaksınız, Brad Pitt gibi isimlerin konuk oyuncu olarak katıldığı bir diziden bahsediyoruz. Evet, henüz izlemediyseniz çok şanslısınız!
Seinfeld (1989-1998)
Friends’te nasıl bağlar ön planda ise, burda da karakterleri izleyeceksiniz. Hiçbir şey anlatmayan dizi felsefesiyle ortaya çıkan bu yapım yayınlandığı ülkelerde en sevilen komedi olmayı başardı. Şakalar üzerine bir komedi değil, mükemmel olmayan, kusurlu karakterler üzerine kurgulanmış bir Sitcom.
Dört arkadaşın hayatından gündelik kesitler sunan bu dizide ana karakter dengeli Jerry Seinfeld kadar yan karakterler de baskın şekilde işleniyor. Kararsız ve duygusal Elaine, kompleksli, takıntılı ve tahmin edemeyeceğiniz tepkileriyle sizi şaşırtacak George Constanza, tuhaf, akıllı ve parlak fikirli Kramer ile renkli sahnelere şahit oluyorsunuz.
Amerikan tarzı ince espriler ve 90lar döneminden olması sebebiyle tabi ki tamamını anlamayı beklemeden izleyin derim.
Arrested Development (2003-…)
Arrested Development, her şeylerine polis tarafından el konmuş varlıklı bir ailenin sonrasında yaşadıklarını konu alıyor. Para kazanmayı bilmeyen bu aile fertlerinin eğlenceli mücadelesine tanık olacaksınız.
Evli olamayan bir çift, baba olmayı beceremeyen bir baba, çocuk olmayı beceremeyen bir çocuk ve birbirleriyle geçinemeyen diğer aile fertleriyle sıcacık bir aile ortamı yaşatmasına şaşıracağınız bir komedi.
Hereketli kameralar diziyi daha da gerçekçi kılıyor ve diğer sitcomlardan farklı olarak gülme efekti içermiyor. Bu yüzden ilk izlediğinizde biraz garip karşılayacaksınız. İlk 3 sezon’u astronomik derecede iyi iken, son 2 sezonu aynı derecede vasat diyebiliriz.
Cheers (1982-1993) – En İyi 10 Komedi Dizisi
Londra’da satın alınan bir barın içerisinde yaşananları ve saatler geçiren karakterleri komik bir dille anlatan dizi. Karakterlerin yanında mekan da o kadar başarılı ki kendinizi o barın içinde hayal etmenize, keşke bu barın müdavimi olsaydım demenize sebep oluyor. Barmen eski beyzbol oyuncusu Sam, romantik ve akıllı Diana’nın inişli çıkışlı ilişkilerini ve diğer çalışanların atışmalarını yüzünüzde daimi tebessümle izliyorsunuz.
İnsanı rahatlatan, stres alan dizilerden biri. Aynı zamanda ilk Sitcom’lardan sayılabilir.
The Office (2005-2013) – En İyi 10 Komedi Dizisi
Eski bir dizi olmasına karşın günümüz ofis yaşamından ve kendinizden bir şeyler bulabileceğiniz eleştirel bir komedi dizisi The Office. Dunder Mufflin Kağıt Firması’nın ofis yaşantısında da günümüz ofislerinde bulunan tipik karakterleri görebilirsiniz. Zaman zaman Hulusi Kentmen modeli bir yönetici olan, çalışanlarının mutluluğu için şirket kurallarını esnetmeye çalışan kaba ve sert bir karakter Michael Scott, ama çoğu zaman bu modele aykırı olarak sinir bozucu davranışlarıyla size saçınızı başınızı yoldurtabilir (Steve Carell’in oyunculuğunun harika ötesi oluşu Scott’un en sevilen karakterler biri olmasını pekiştirmiştir). Yalaka ve enteresan bir kişilik olan sürekli diğerlerinin şakalarına maruz kalan Dwight, bıkkın ama yetenekli bir satışçı Jim, kibar ve dürüst Pam, kayıtsız Stajyer.. Ne ararsanız var.
İlk sezon göreceli daha sıkıcı ve karakterleri tanıtıcı ilerlerken, 2. sezon ve sonrası insanı kendine bağlıyor.
Özellikle psikolojik olarak gülmeye ihtiyacı olanlara çok önerdiğim bir dizidir. Surat asıyor bile olsanız istemsizce güldüren bir durum komedisi.
It’s Always Sunny in Philadelphia (2005-…)
Mac, Charlie, Dennis üç arkadaşıtır ve Dennis’in kızkardeşi Deandra ile beraber Philadelphia’da bar işletmektedir. Arkadaş dediğimize bakmayın buradaki karakterler arasındaki bağlar pek de kuvvetli değil, her biri kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden kişiler.
Güldürmesinin yanında her bölümü dolu dolu geçen dizi, aynı zamanda ırkçılık , eşcinsellik, kürtaj vb sosyal ve toplumsal konulara da oldukça fazla değiniyor, belki biraz farklı açılardan(!) ve hatta zaman zaman izleyenleri kızdırıyor.
Dizidekilerin kızlara yazılmak için yaptıklarını izlediğinizde şoka gireceksiniz ve Barney Stinson bunların yanında oldukça seviyeli kalacak. Gruptaki tek kız olduğuna bakmayın, Deandra için içlerinde en ahlaksız olanı diyebiliriz.
Kısacası kült yapımlardan uzak, cahil karakterlerin şeytani entrikaları ile güldürdüğü, gerçekçi hissettiren bir dizi, gülmek isteyenler için doğru adres.
Black Books (2000-2004)
Bernard Black kitap satmakla pek ilgili olmayan ve önemsemeyen, müşterileri sevmeyen nevrotik bir kitabevi sahibidir. Çoğu zaman elinde içkisiyle ve müşterileri aşağılayan zeki cümleleriyle karşımıza çıkar. Beraber çalışması için işe aldığı asistanı Manny ve yan dükkanı işleten uçuk kaçık Fran etrafında dönen ve kült espriler içeren dizi, tuhaf karakterleri ile ön plana çıkıyor.
Seyrederken şarap ve sigara içme isteği uyandıran dizide, yukarıda yazdığım cümle ile beraber Bernard’ın size itici geleceğini hiç düşünmeyin, çünkü komedi dizisi dünyasındaki en sevimli karakter olabilir. Tabi bunda Dylan Moran’ın etkisi de büyük.
Entourage (2004-2011) – En İyi 10 Komedi Dizisi
Dizi Hollywood’da hızlı bir şekilde yükselmiş Vincent Chase, kardeşi Johnny Drama ve 2 çocukluk arkadaşı Eric Murphy ve Turtle’ın beraber olan yaşantılarını konu almaktadır. Her bölümünde farklı farklı ünlüler görebileceğiniz dizide ne olursa olsun bu dörtlü birbirinden ayrılmamaktadır. 8 sezon boyunca hayatlarındaki dramatik, inişli çıkışlı değişimleri (özellikle maddi açıdan) gülümseyerek izleyeceğiniz dizidir.
Üstelik hepsinin yanında Ari Gold karakterinin barındırır ki, komedi dizileri arasında en çok seveceğiniz karakterlere adaydır. Anlatılmaz, izlenir…
Dizi çoğu zaman 5 erkek etrafında döndüğü için biraz cinsiyetçi sohbetleriyle ön plana çıkıyor ve zaman zaman bayan izleyicileri sinir edebiliyor, fakat özellikle ilk sezonlarda bunu gözardı ettiğinizde, sonrasında olay akışı daha da canlanıyor ve gözünüze batmamaya başlıyor.
Two and a Half Men (2003-2015)
Gözde bekar Charlie, Malibu sahilinde harika bir evde yaşamaktadır. Karısından ayrılan abisi Alan ve oğlu Jake’in, Charlie ile birlikte yaşamasıyla başlayan 12 sezonluk macera, Charlie’nin beleşçi, cimri, can sıkıcı, ne yaptığını bilmeyen bir karakter olan Alan’ı evden kovması ve aksi tavırlarıyla başlayıp, sonrasında aralarındaki sevginin belirginleşmesi ve Jake’in büyüdükçe babası ve amcasına benzemesiyle devam ediyor.
İlk sezonları harika başlayan dizi, sonraları bozmuştur ki, bu da efsaneleşmesini engellemiş olmasına rağmen zamanının en sevilen Sitcom’larından biridir.
Curb Your Enthusiasm (2000- …)
Seinfeld’in yapimcisi Larry David’in başrolde olduğu, kendi hayatını canlandırdığı ve Hollywood’da yaşadıklarını anlatan dizidir. Bu yüzden ana karakter, Seinfeld’de Larry David’den esinlenilerek yaratılmış olan George Constanza ile çok fazla benzerlik taşır.
Dizi için senaryo yazılmamış, genel fikir verilerek oyuncuların doğaçlamasıyla çekiliyor olduğundan ilk izlediğinizde biraz tutuk gelebilir. Teknik olarak başarılı, zekice bir komedi dizisi. Stres alan kategorisinde değerlendirilmemeli, dikkatli izlenmeli ve saniyesi kaçırılmamalı.
Dizide hayatta önemsiz olduğunu düşündüğümüz için günlük hayatta dile getirmediğimiz ama aslında üzerinde kafa yorduğumuz şeyler vurgulanıyor. Yine aynı şekilde yaptığımız hareketlerin bize bir şekilde dönüşü olacağı temasını işliyor.
Tabu olması gerektiğini düşündüğünüz konulardaki esprileri ile, takıntılı ve içten pazarlıklı bir karakter olarak karşımıza çıkan Larry, çoğu zaman tahmin etmediğiniz tepkileriyle sizi kahkahalara boğuyor.
Komedi severler için mutlaka izlemeniz gereken komedi filmleri yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
2 yorum
Sadece Friends izledim, diğerlerine de bakacağım 🙂
Hepsi harikalar, mutlaka izleyin 🙂