Mimari Yapılar Serisi – Ekstrem Mimariler Bölüm – 1
Seyahatlerimde çoğu zaman planlama döneminde gideceğim ülkenin tarihi, kültürü ve mimari yapıları hakkında biraz araştırma yapmayı sevenlerdenim. Örneğin Barselona’ya gidecekseniz Gaudi’yi araştırmanızı şiddetle öneririm. Neden mi? Bu sorunun cevabını siz verin isterim ; şehri gezerken baktığınız ve hayran kaldığınız çoğu mimari yapıya kimin eli değmiş bilmek harika olmaz mı?
Bu yazıda sizlere belki daha önceki seyahatlerinizde denk gelmediğiniz, hatta daha önce görmüş olsanız bile neden inşa edildiğini sorgulamadığınız mimari yapıların oluşum sebepleri ve kullanım amaçlarından biraz bahsetmek istiyorum. Kim bilir belki de yeni bir destinasyon alternatifi için fikir verebilir sizlere.
Aklınıza daha önce hiç gelmemiş veya görmüş olsanız bile kaba tabirle Allah’ın unuttuğu yerde inşa edilmiş yapıların neden aslında orada yapıldığını hiç düşünmediniz doğal olarak. Çünkü popüler bir alan olmadığından dolayı sebebini bilmek için gerçekten bu konuya merak duyan ve ilgili bir araştırmacı olmanız gerekiyor. Ancak hiç sorun yok, bu yazıdan sonra her gördüğünüz binanın aslında eşit derece önemli olduğunu fark ederek hepsinin hikayesini merak ediyor olacaksınız.
1- Dünyanın en zor yerinde yaşayabilir misiniz?
“Hayatta kalabilmeniz tasarımın kalitesine bağlıdır.”
- Halley VI Antarktika Araştırma üssü; Galliford Try (Hugh Broughton Architects) tarafından İngiliz Antarktik araştırma merkezi için inşa edilmiş ve Brunt buzulunun üzerinde durmaktadır.
- Dev kayaklara benzeyen temeller üzerine oturtulmuş bu tesis, şiddetli yağışlardan sonra hidrolik bacakları sayesinde karlar arasından dışarı doğru kendini çıkarabiliyor.
- Sıcak havalarda ise buzul denize doğru ilerleyince; kayak benzeri ayaklar alçaltılarak farklı bir yere taşınabiliyor.
- Kutup bölgesindeki iklim değişiklikliği araştırmalarının yapıldığı tesisin uzay gemisini andıran şekli, yapılan çığır açıcı çalışmaların da daha fazla ilgi görmesini sağlıyor.
2- 3000 metre yükseklikte bir mimari neye benzer?
“Gerçek mimar doğadır.”
- Yalnızca telesiyej ile ulaşılabilen Avusturya’daki Wildspitzbahn kayak oteli; deniz seviyesinin 3350 metre üzerinde konumlandırılmış.
- Doğa manzarasının hem görsel hem fiziksel gücüyle uyumlu olacak şekilde tasarlanmış, öyle ki karların birikip eriyebilmesi için dağın zirvesine özenle oturtulmuş.
- Cam pencerelerinin çokluğu, neredeyse 360 derece bir manzaranın tadını çıkarmanıza olanak sağlıyor.
- Özel bir mühendislik çalışmasının ürünü olan zemin
ve çatı kısımları, hem manzaranın tadının çıkarılmasına müsait verecek şekilde hem de olağanüstü sıcaklık dalgalarına dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış.
3- Mimari, bulutlara çıkan bir yol olabilir mi?
“Mimarinin en iyisi bize ne denli zor bir iş çıkardığını unutturur.”
- Trollstigen Ulusal Turist Güzergahı; dağlık bir rotaya sahip ve bu rota neredeyse dikey denebilecek eğimler, girintiler, çıkıntılardan oluşuyor. Ayrıca Norveç’in derin fiyortları arasında kalan çarpıcı bir geçit üzerinde konumlanıyor.
- Ziyaretler ve inşaat işleri sadece yaz aylarında, havaların daha sıcak olduğu dönemlerde yapılabiliyor.
- Oldukça engebeli bu arazide uzanan rotanın zor Norveç koşullarına yenik düşmemesi, mimarinin son derece dayanıklı olmasına ve mühendislik çalışmalarının dikkatle sürdürülmesine bağlı olarak planlanıyor.
4- Ren geyikleri bütün gün ne yapar?
“Mimari maceracılığı ödüllendirir.”
- Avrupa’nın son yabani ren geyiği sürülerine ev sahipliği yapan, Norveç’in merkezindeki Dovre Dağları’na karşı müthiş bir manzaraya sahip bu şahane bölgeye ulaşmak için bir yürüyüş parkuru takip ediliyor.
- Kirişler üzerinde duran bu mimari yapı; ziyaretçilerin yerli ren geyiklerini gözlemlerken bir yandan da ısınmalarına olanak sağlıyor.
- Malzemelerin zıtlığına dayanan bir çalışma
sonucunda ortaya çıkan bu mimari,ham çelik ve cam kullanarak yapılmış sağlam bir dış cepheye ve iç kısımda kullanılan yumuşak ahşap bir merkeze sahip.Ahşap merkez sahip olduğu şeklini, bölgede yer alan yüzyıllardır akarsular ve rüzgarlarla aşınmış kayalıklardan almış.
5- Modern mimari hac yoluna çıkmayı esinlendirebilir mi?
“Mimari, yolculuk olabilir.”
- Ruta del Pelegrino, Jalisco Dağları’nın arasından geçen 116 kilometrelik bir haç rotasıolarak tasarlanmıştır.
- Her yıl neredeyse 2 milyon kişi Talpa Bakiresi’ni onurlandırmak adına bu zorlu yürüyüş parkurunu
tamamlıyor.
- Parkurda yer alan Crosses Gözlem noktası; yolculara barınak ve yön bulma noktalarını sağlamak amacı ile tasarlanmış dokuz mimari yapıdan sadece biri.
- Bir tahterevalli gibi dengede duran yapı, rotanın en yüksek noktalarından biri olma özelliğine sahip ve bu özelliği sayesinde muazzam manzarayı seyrederek patikanın zorlu koşullarından bir süre uzaklaşarak dinlenme imkanı sunuyor.
Serinin ilk bölümünü tamamladık! Umarım ilgini çekmiştir çünkü ikinci bölümde anlatacaklarımı kaçırmanı istemem 🙂 O zaman hemen buradan ikinci bölümü de okumayı unutma!
Yazımı okudun ama aklında sormak istediğin sorular mı var? Bana instagram adresim piecesofsera üzerinden her zaman ulaşabilir veya yorum kısmından sorularına yanıt bulmayı deneyebilirsin!
Sevgilerle!
Sera