Yaşadığımız Ortamda Daha Sağlıklı Hissetmek Mümkün
Bulunduğumuz ortamlar, binalar ve bahçelerin her nekadar farkında olmasak da hem fiziksel hem psikolojik olarak daha sağlıklı hissetmemizi oldukça etkilediğini Sağlıklı Hissetmemize Yardımcı Olan Mimariler | Bölüm 1 isimli yazımda anlatmaya başlamıştım.
Bölüm 2’de de aynı şekilde dünyanın çeşitli yerlerinde inşa edilmiş ve varlıkları ile insanlara daha sağlıklı hissetmelerine olanak sağlayan mimarileri anlatmaya devam ediyorum.
5- Mimari bize süper güçler kazandırabilir mi?
” Mimari bizi genç tutabilir. “
- Uzun yaşamın sırrı sizce ne olabilir? Bunu bir düşünmenizi rica ediyorum…
- Farklı nesiller ile ilişki kurmak, sürekli fiziksel aktivitelerle ilgilenmek, sosyal ilişkiler kurmak ve mutlu olmak olabilir mi?
- Palm Springs’de bulunan progresif yaşlanma topluluğunun en önemli öğesi olan Fun House bu bahsetttiğimiz 4 niteliği de sahip.
- Fun House binasının temelini Madeline Gins’in öncü teorisi olan “Tersinir Kader” teorisi oluşturuyor.
- Tersinir Kader teorisi ne demek peki? Fiziksel ve zihinsel becerileri geliştirmek için yapıları kullanmak ve mimariyi daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşamın temel unsurlarından biri olarak görmek şeklinde özetleyebiliriz.
6- Otizmli çocuklar için daha sağlıklı öğrenim ortamına sahip bir okul neden olmasın?
” Mimari güzel koreografiler yaratabilir. “
- Center for Discovery; Otizm Spektrum bozukluğu olan bu sebeple de duyularının aşırı hassaslığı nedeniyle fiziksel mekanlar arası ani geçişlere ve tanımlanmamış geniş mekanlara travmatik tepkiler verebilen çocuklar için tasarlanmış bir okul.
- 9 konut ve 3 sınıf binasından oluşan kampüs; öğrencilerinin burada aşama aşama ilerleyerek kendilerini tehdit altinda hissetmediği, aksine içtenlikle ifade edebileceği ve daha sağlıklı hissedecekleri bir ortam sağlayacak şekilde düzenlenmiş.
- Yön değişikliklerini işaret etmek adına ani açılar kullanmak yerine, öğrencileri yavaşça binaların kapılarına yönlendiren yumuşak dönüşler kullanarak ilerlemeleri sağlanmış.
7- Çamur bizi koruyabilir mi?
” Çamur birleştirici bir bağ olabilir. “
- Mao Tao kliniği; 3.000’den fazla çocuğa daha sağlıklı olabilmeleri için ücretsiz tedavi, barınak ve yemek sağlayan bir insani yardım kuruluşu.
- Burma sınırının bir kaç km ötesinde yer alan klinik, artan hasta sayısına yer açabilmek adına genişlemek durumundaydı.
- Bu sebeple gittikçe büyüyen topluluğun üyeleri, bölgede bulunan ve Taylan’da yüzyıllardır hava koşullarına ve yangına dayanıklı olan ahşap ve kerpiçleri kullanarak yeni bir bina inşa etti.
- Şimdilerde bu yeni merkez,sınır bölgesindeki sosyal dokuyu daha da güçlendirecek bir sağlık eğitimi programına ev sahipliği yapıyor.
8- Çocuğunuz sizi burada ziyaret eder miydi?
” Birlikten kuvvet doğar, bunu binalar çok iyi bilir. “
- Yaşlılar için inşa edilmiş bu bakımevi aslında bir otel ile bir hastanenin karması olarak tasarlanmış.
- Cephesinde bulunan beyaz küp dairelerden her biri bir balkona sahip ve bu balkonların her biri bir alt katta bulunan pencereleri güneş ışınlarından koruyacak şekilde tasarlanmış.
- Binanın geri kalanında, binanın çevrelediği geniş ortak kullanım alanı; hastaların bir araya gelip sosyalleşmelerine fırsat yaratacak bir avluya sahip.
- Avluyu çevreleyen dolambaçlı yolda yürüyüş yapabilir,hatta çatı kısmında bile yürüyebilirsiniz.
Daha sağlıklı hissettiren mimariler temalı yazı serimizin sonuna geldik. Dünya’nın herhangi bir yerindeki ekstrem yapılara veya diğer mimari yapılar serisi yazılarıma da buradan ulaşabilirsin.
Yazımı okudun ama aklında sormak istediğin sorular mı var? Bana instagram adresim piecesofsera üzerinden her zaman ulaşabilir veya yorum kısmından sorularına yanıt bulmayı deneyebilirsin!
Sevgilerle!
Sera