Badem Ağaçları ile Bezeli Datça – Datça Gezi Rehberi
Kimileri bir gittiği yere tekrar gitmeyi sevmese de ben seviyorum. Farklı gözlerle aynı yeri gezmek, belki de göremediklerimi görmek, hissedemediklerimi hissetmek ayrı bir mutluluk veriyor bana. Datça’ya iki yıl önce ilk gittiğimde sakinliğinden, huzurundan, bakir doğasından, berrak koylarından çok etkilenip ruhumun bir parçasını orada bırakıp geri dönmüştüm. Bir gün yolumun tekrar Datça’ya düşeceğini biliyordum. Öyle de oldu. Datça tekrar çağırdı beni. Ve ben bu yaz Datça’ya tekrar gidebilme şansına sahip oldum. Siz de zaten sakin bir yer olan Datça’nın en sakin ve huzurlu hallerini yakalamak ve birbirinden güzel koylarının keyfini çıkarmak isterseniz yazın sonuna gelmiş olduğumuz şu günlerde Datça’yı tatil planınıza ekleyebilirsiniz. Kısacası yazın bitmiş olması deniz tatiline engel değil! O zaman buyrun, Datça Gezi Rehberi!
Muğla ilimize bağlı Datça, Ege ve Akdeniz’in birleşme noktasında bulunuyor. Datça Yarımadası, oldukça girintili çıkıntılı ve toplamda 235 kilometrelik bir sahil şeridine ve 52 koya sahip. Olağanüstü güzellikte cam gibi berrak bük adı verilen irili ufaklı birbirinden güzel koyların ve plajların bulunduğu Datça ülkemizin en huzurlu yerlerinden biri. Badem ve zeytin ağaçları ile bezeli Datça Yarımadası cennetten bir köşe adeta. Gidenin dönmek istemediği, dönenin hemen özlediği Datça; bakir doğası, sakinliği ve salaşlığı ile herkesi büyülüyor.
Datça’ya Nasıl Gidilir? – Datça Gezi Rehberi
Öncelikle en baştan söylemeliyim ki Datça’nın yolları oldukça virajlı ve engebeli. Ancak Datça’nın el değmemiş doğasının güzelliği yolların tüm zorluklarını insana unutturuyor.
Datça’ya ulaşmak için Dalaman Havalimanı ve Bodrum – Milas Havalimanı olmak üzere iki alternatif havalimanı bulunuyor. Datça’ya en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Eğer Dalaman Havalimanı’ndan gitmek isterseniz Datça merkeze ulaşım 2,5 saat sürüyor. Datça’ya transfer araçlarıyla veya otobüslerle ulaşabilir ya da isterseniz araç kiralayabilirsiniz. Bana sorarsınız koylara rahat rahat ulaşabilmek için araç kiralamanızı öneririm. Ama istemezseniz birçok yere kolaylıkla toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz.
Bodrum – Milas Havalimanı’ndan Datça’ya ulaşmak için toplamda 4 saat süren bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Buradan da yine özel transfer araçlarını kullanarak veya araç kiralayarak Datça’ya ulaşabilirsiniz. Bunun dışında Bodrum’un merkezinden kalkan Bodrum – Datça arası çalışan feribot ile de Datça’ya ulaşmak mümkün. Feribot ile ulaşım yaklaşık 2 saat sürüyor. Ayrıca Bodrum & Kos Adalar Gezi Rehberi‘mize göz atmayı unutmayın!
Datça’ya kendi aracınızla gitmek isterseniz ise öncelikle Marmaris’e ulaşmanız daha sonra Bozburun – Datça sapağına devam etmeniz gerekiyor. Datça’nın haritadaki konumu için buraya bakabilirsiniz.
Datça Gezilecek Yerler
Eski Datça
Her yanı begonvillerle çevrili taş evlerin ve sokakların bulunduğu Eski Datça ufacık, şirin bir yer. Son gördüğümden bu yana epey güzelleşen Eski Datça sokakları bir çırpıda gezilecek türden. Kafelerin, sanat atölyelerinin, butik otellerin ve hediyelikçilerin yer aldığı Eski Datça’nın her köşesi birbirinden güzel ve huzurlu.
Eski Datça’yı özel kılan en önemli nokta usta şair Can Yücel’in bir zamanlar burada yaşamış olması. Kendi adının verildiği Can Yücel sokakta bulunan evi 12 Ağustos yani Can Yücel anma Günü hariç diğer günler ziyarete kapalı. Ancak buralara kadar gelmişken Can Yücel Sokak’ı görmeden ve usta şairi anmadan dönmek olmaz. Eski Datça’da Can Yücel’in sürekli gittiği kahve olan Orhan’ın Yeri’nde ise şaire ait anıları ve şairin yarım kalmış şarabını görebilirsiniz. Dut ağaçlarının altında oldukça samimi bir havası olan Orhan’ın Yeri’nde bir şeyler içmeden, bir zamanlar Can Yücel’in vaktini geçirdiği bu ortamın havasını solumadan dönmeyin.
Datça Merkez
Datça’nın merkezinde Taşlık, Kumluk adı verilen plajlar ve liman bulunuyor. Limanda birçok restoran ve otel yer alıyor. Datça’nın merkezinde denize girmek isterseniz Taşlık veya Kumluk plajını tercih edebilirsiniz. Kumluk Plajı’nda bulunan balık restoranlarının masaları kumsala kurulu ve biraz Bodrum Gümüşlük havasında. Akşamları ışıl ışıl bir hale bürünen Kumluk Plajı’nda yemek yemek oldukça keyifli olacaktır. Ancak sezonda kalabalık olduğu için önceden yerinizi ayırmayı unutmayın.
Kargı Koyu
Datça merkeze 3 km uzaklıkta bulunan Kargı Koyu’nun denizi tertemiz ve eşsiz güzellikte. Etrafı dağlarla çevrili olan bu koy Datça’da görülmesi gereken yerlerden. Merkeze yakın olması sebebi ile sıklıkla tercih edilen bu koyda birçok işletme bulunuyor. Bu işletmelerden şezlong ve şemsiye temin edebileceğiniz gibi halk plajı kısmından ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Knidos Antik Kenti
Knidos Antik Kenti; Datça Yarımada’sının en uç noktasında, Akdeniz ve Ege’nin birleştiği Tekir Burnu’nda yer alıyor. Tarihi milattan önceye kadar uzanan bu önemli antik kentin biri askeri biri ticari olmak üzere iki limanı bulunuyor. Antik kent ayrıca muhteşem manzaralara da ev sahipliği yapıyor. Zamanında birilerinin böylesine güzel bir noktada yaşamış olduğunu düşünmek oldukça etkiliyor insanı. Birkaç saatte gezebileceğiniz antik kentte Apollon tapınağı, küçük antik tiyatro ve yamaca yayılmış antik kalıntılar görülmeye değer. Knidos Antik Kenti’ne giriş ücreti 14 TL, Müzekart’a ise ücretsiz. Antik kente virajlı yollardan geçerek ulaşabileceğiniz gibi, tekne turlarıyla da ulaşabilirsiniz.
Palamutbükü
Datça’nın diğer koylarına göre daha kalabalık olan Palamutbükü (kalabalık dediğime bakmayın kalabalığında bile bir sakinlik var) Datça’nın en ünlü koylarından. Badem ile zeytin ağaçları arasından ve virajlı yollardan geçerek ulaşılan koy ayrıca diğer koylar arasında en uzun olanı. Etrafında çok sayıda işletme, restoran, pansiyon ve apartın yer aldığı Palamutbükü Datça’nın koyları arasında en gelişmişi. Suyun dibindeki taşların ışıl ışıl parladığı Palamutbükü’nün denizi adeta bir havuz misali. Masmavi, pırıl pırıl bu suda yüzdükten sonra buraya hayran kalmamak ise mümkün değil.
Palamutbükü’nde işletmelerden şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz gibi halk plajı kısmından da denize girebilirsiniz.
Kurubük
Datça’nın virajlı yollarından devam ederken karşınıza çıkan enfes koylardan biri de Kurubük. Mavinin neredeyse bin bir tonuna sahip Kurubük, Datça’da denize girmeyi en çok sevdiğim yerlerden ve gördüğüm en güzel koylardan biri. Ama baştan söyleyeyim koyda herhangi bir işletme, wc, duş vs. yok. Dolayısıyla Kurubük; hala bakir, hala huzurlu.
Ovabükü
Ovabükü’nde birkaç işletme, pansiyon ve apart bulunuyor. İşletmelerden şezlong ve şemsiye kiralayabilir yeme içe konusunda pek çok alternatif bulabilirsiniz.
Hayıtbükü
Datça’da maviyle yeşilin birleştiği harika bir noktada buluyor Hayıtbükü. Palamutbükü kadar popüler olmasa da doğası, sakinliği ve salaşlığı ile tam kafa dinlemelik bir yer. Bizimde konakladığımız nokta olan Hayıtbükü’nde geceleri cırcır böceği sesinden başka ses duymak mümkün değil. Eğer sizde sessizlik ve dinginlik arayan biriyseniz işte Hayıtbükü doğru adres.
Hayıtbükü’nde birkaç işletme, pansiyon ve apart mevcut. İşletmelerden şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.
Kızılbük
Hayıtbükü’nün hemen devamında bulunan Kızılbük palmiye ağaçları ile dikkat çekiyor. Kızılbük’te ağaçlar içinde yer alan işletmeden şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Ancak biz işletmecinin nezaketsiz tavrından hoşlanmadığımız için burada denize girmedik ve geri döndük.
Datça oldukça büyük bir yer ve gezilecek çok sayıda yer var. O yüzden en az 4 gün konaklarsanız çoğu yeri görme şansına sahip olursunuz. Datça’da mutlaka yapmadan dönmemeniz gereken şey ise tekne turu. Karadan ulaşımın olmadığı sadece tekneyle ulaşabileceğiniz eşsiz güzellikteki koylarda yüzebilmeniz için tekne turuna katılmanız gerekiyor.
İyi gezmeler.
Evrim.