Büyükada Tarihi Yerleri | İstanbul’da Adalar olarak bilinen ancak turistlerin Prens Adaları olarak bahsettiği 9 ada; Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada, Sedef Adası, Yassıada, Sivriada, Kaşık Adası, Tavşan Adası’ndan oluşmaktadır. Tabii ulaşım imkanları ve ziyaretçilerine sunduğu olanakları göz önüne alınca, adını en çok duyuranların Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada olduğunu biliyoruz. Adalar hem yerleşik nüfusun profili hem de tarihi itibariyle İstanbul ve Türkiye için önemli bir değerdir. Gayrimüslim vatandaşların ağırlıklı olarak yaşadığı bölgede kültür hemen hemen her şeye etki etmiş durumdadır. Bunu en çok hissettiğimiz yer ise Adalar mimarisidir.
Yazının birinci kısmında ada mimarisin nasıl etkileyici olduğunu anlatmıştım. Benim için seçim yapmanın da çok zor olduğunu söylemiştim. Ama tabii ki bir listem var ve işte merak edenleriniz için Büyükada Gezilecek Yerler | Büyükada’nın Dikkat Çekici 15 Yapısı– II. Bölüm sizlerle.. Keyifli okumalar..
8. Aya Yorgi Manastırı – Büyükada Tarihi Yerleri
1751 yılında inşa edildiği bilinen manastır Büyükada’nın görülmeye değer en önemli yapılarından biridir. Hem manzarası hem de taşıdığı kültürel değer sayesinde ada ile özdeşleşmiştir. Kiliseyi her gün ziyaret edebilirsiniz tabii ki ancak 23 Nisan daha özel bir tarihtir ve bu tarihte oldukça kalabalık olmaktadır. Birçok ziyaretçi, bu tarihte kiliseye çıkarak dileklerini dilemektedirler.
9. Atatürk Asansörü – Anadolu Kulübü
Hem mimarisiyle hem de tarihteki yeri ile benim için Büyükada’daki en özel yapılardan biridir Anadolu Kulübü. Atatürk’ün kurduğu, ülke başkanlarını ve krallarını ağırladığı bu yapı cennet bahçesi gibi bir yerdir. Kulüp sınırları içinde alan Atatürk asansörü ise Ulu Önder’in rahatsızlığı sırasında, 1936’da bahçeye yapılan tarihi asansördür.
10. Arvanitis Köşkü
Yanındaki tuğladan yapılma kulesiyle masalsı bir mimariye sahip olan Arvanitis Köşkü’nün yapım yılı ve mimarı ile ilgili kesin bilgiye maalesef ulaşılamamaktadır. Bir dönem kaymakamlık köşkü olarak kullanılmıştır.
11. Reşat Nuri Güntekin Evi – Büyükada Tarihi Yerleri
Türk edebiyatının unutulmaz ve değerli isimlerinden biri olan Reşat Nuri Güntekin’in 1937 yılında satın aldığını bildiğimiz yapı Büyükada’nın görülmesi gereken evlerinden biridir. Yapıyla birlikte değerli edebiyatçımız, Reşat Nuri ile birlikte ise bu güzel yapı yaşamaya devam etmektedir.
12. Hamidiye Camii
Büyükada’da Müslüman nüfusun artmaya başlamasıyla beraber dönemin padişahı II. Abdulhamit emriyle, Evkaf Nezareti tarafından 1892 yılında inşa edilmiştir. 1895 yılında kullanıma açılan camii günümüzde hala kullanılmaktadır. Hamidiye Cami, Batı’dan esinlenen bir üslup ile yapılmıştır. Dönemin mimarisinde eski ile yeninin iç içe geçtiği mimari bir anlayışa Türk mimarisi eşlik etmektedir. Bu bakımdan Hamidiye Camii dönemin önemli yapılarından biridir.
13. Taş Mektep – Büyükada Gezilecek Yerler
1870 yılında İskenderiye Patriği Sofronios için yazlık olarak inşa edilmiştir. Ancak 1922 – 1967 yıllarında arasında Büyükada İlkokul’u olarak hizmet vermiştir. Büyükadalılar tarafından Taş Mektep olarak bilinen yapıda restorasyon çalışmaları başlamıştır. Etkileyici bir mimariye sahip olan taş yapının yeniden hayata kazandırılacak olması benim son dönemlerden en mutlu eden haberlerden biri olmuştur.
14. Hazzopoulo Köşkü
Şu sıralar restorasyonu devam eden görkemli yapının 1900’lü yılların başında yapıldığı düşünülmektedir. Hacapulos’un ülkeyi terk etmesi üzerine hazineye devredilen yapı sonrasında Murat Pinyatoğlu tarafında satın alınmıştır. I. Dünya Savaşı’ndan sonra tekrar hazineye devredilmiştir ve bir dönem Hükümet Konağı olarak kullanılmıştır. Bu ünlü yapı İstanbul’un işgali sırasında “Büyük Emperyal Oteli” olarak da kullanılmıştır.
15. Splendid Palas – Büyükada Tarihi Yerleri
1908 yılında açılan ve günümüzde hala otel olarak kullanılan yapı doğu ile batının sentezlendiği bir mimariye sahiptir. Hala ilk sahibi olan ailenin mülkiyetinde korunarak kullanılmaya devam etmektedir. Art Nouveau tarzını da hissettiğimiz I. Derece tarihi eser statüsündeki yapı, Büyükada’nın en meşhur mimari örneklerinden biridir.
Büyükada Gezi Rehberi için bu yazıyı okumadan geçmeyin derim 🙂
Keyifle okuduğunuzu umduğum, serinin ikinci ve son kısmı olan diğer yapılar da bu şekildeydi. En başta da belirttiğim gibi mimari harikalarla dolu yüzlerce ev arasından seçim yapmak oldukça zor. Sizlerin bana önerileri olursa mutlaka yorumlara bekliyorum 🙂 Büyükada’ya gidin, dolaşın, ada kültürünün tadına varın ve listenin yanına bir tik atmayı unutmayın 🙂
Sevgiler,
Ezgi.