KÜÇÜK PARİS; BÜKREŞ GEZİ REHBERİ
Yakın ve uygun fiyatlı yurt dışı planı yapabileceğiniz bir alternatif Romanya’nın başkenti için Bükreş Gezi Rehberi yazımda. Romanya’ya 2017 yılından beri Schengen vizesi ile girilebiliyor. Öncelikle ulaşımla başlamak istiyorum. Ben yaklaşık 4 ay öncesinde İstanbul’dan gidiş-dönüş 450 lira gibi bir fiyata uçak bileti aldım. Trenle ulaşmak gibi bir alternatif de varmış. Hafta sonu seyahati olarak planlanınca uçakla gitmek daha mantıklı tabii. Sabiha Gökçen’den Bükreş Otopeni Havalimanı’na ulaşmam toplam 1 saat 20 dakika sürdü.
Bükreş ve Paris benzetmesi ise Çavuşesku zamanından öncesine dayanıyor. Binalar, sokaklar, yapılar Paris kimliği taşıyor. Çavuşesku diktatörlüğü zamanında ise yapılar daha çok Sovyet yapılarına benzetilmiş. Ülke çok fazla rejim değişikliği ve devrim yaşadığı için elbette bundan en çok Bükreş etkilenmiş. Bu yüzden bu şehirde geçerken bir çok kimlik ve ruh hissedebilirsiniz.
Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için Uber tercih edecektim fakat aynı uçakta olduğumuz bir arkadaş taksinin çok daha ucuz olduğunu söylediği için taksi çağırdım. Taksi meselesi ise biraz değişik. Havalimanı çıkışında her taksi firması için makineler var. Hepsinin üstünde tarifesi yazıyor. Biz uygun fiyatlı olanı tercih ettik, makine size taksinin üzerinde yazan numarayı veriyor ve biraz bekleyip biniyorsunuz. Şehir merkezine toplamda 60 lira yazdı. Bir de 783 nolu otobüs alternatifi varmış ama biz tercih etmedik.
Romanya’nın para birimi LEİ ve biz gittiğimizde neredeyse Türk Lirası ile eşitti. Şu sıralar (Şubat 2019) 1.28 TL civarında. Bu paranın en büyük özelliği maddesinden dolayı ne buruşuyor ne de ıslanıyor.
Ben haziran sonu gitmeyi tercih ettim. Hava çok güzeldi. Ne terletti ne üşüttü, rahat rahat yürüyerek dolaşmaya elverişli olduğu için bence nisan-mayıs-haziran aylarını tercih edebilirsiniz. Genel olarak konumu dolayasıyla da İstanbul‘un havasına benziyor.
Konaklama için Bükreş büyük bir şehir olduğundan bir çok tesis ve ev mevcut. Otel rezervasyonlarını 2-3 ay önceden yaparsanız çok uygun fiyatlı oluyor. Bükreş‘te toplu taşıma, özellikle metro ağı çok geniş bu yüzden merkeze yakın herhangi bir yerde konaklayabilirsiniz. Ama tabii ki her yere yürüyerek ulaşmayı seviyorsanız şehir merkezinde (Lipscani) bir konaklama tercih etmenizi öneririm. Biz kahvaltısı olan şehir merkezine yürüyerek 15 dakika uzaklıkta olan Tempo Hotel Bucharest’i tercih ettik. 2 kişi 3 gece 600 lira gibi bir ücret ödedik. Çok da memnun kaldık.
Bükreş’te Nereleri Görmeliyim?
Muzeul National al Satului ‘Dimitrie Gusti’ (Köy Müzesi)
En sevdiğim ile başlamak istedim. Burası bir açık hava müzesi ve gerçekten vakit geçirmesi çok keyifli. Köy evlerinin hepsinin içine girilemiyor ama o kadar güzel bir havası var ki. Ben gittiğimde hava kapalı ve ılıktı. Gölün kenarında oturup dinlenmek harika oluyor. Buraya metroyla ulaşım varmış ama ben Zafer Takı’ndan yürümeyi tercih ettim. Biraz yorucu oldu ama hava güzelse yürüyebilirsiniz. Giriş yetişkinler için 15 Lei, öğrenciler içinse 4 Lei. Bükreş‘teki tüm müzelere öğrenci kartımı göstererek giriş yaptım ve hepsi öğrenci indirimi uyguladı. Aklınızda bulunsun. Müze çıkışına yakın bir konumda Hard Rock Cafe bulunuyor. Biz dönüş için Uber kullanmayı tercih ettik 13 Lei tuttu. Buradan müzeyi inceleyebilirsiniz; Köy Müzesi
Arcul de Triumf (Zafer Takı)
Zafer Takı, 93 Harbi diye bildiğimiz Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Romanya‘nın Osmanlı’dan ayrılıp bağımsızlığını kazanmasıyla inşaa edilmiş. İlk olarak ahşaptan yapılmış daha sonra 1935 yılında günümüzdeki halini almış. Burada 1 Aralık günü Milli Bağımsızlık Bayramı kutlanıyormuş. Merkezden rotasında diğer müzeler olduğu için biz yürüyerek gitmeyi tercih ettik. Kendinizi en çok Paris‘te hissedebileceğiniz yer burası çünkü Paris‘te bulunan Zafer Takı‘nın birebir kopyası. Ben gündüz gördüm ama geceleri ışıklandırma oluyormuş. Buradan da Köy Müzesi’ne 20 dakika da yürüyerek ulaşabilirsiniz.
House of People (Parlamento Binası)
Çavuşesku döneminde yaptırılmış bu bina 30 bin kişinin yaşadığı bir bölgeyi tamamen yıktırılarak yaptırılmış. Ama Çavuşesku bitişini görememiş. Bu yapı ve Çavuşesku halk tarafından pek iyi anılmıyor çünkü halk sefalet içindeyken Çavuşesku lüks hayat sürmek için böyle bir yapı yaptırmak istemiş. Bina toplamda 3 Milyar Euro‘ya mal olmuş. İçeri girdiğinizde belli tur saatleri ve çeşitleri var. Onlardan birini seçerek içeriyi gezebilirsiniz. Bahçesi ve dışarıdan görüntüsüde çok güzel. Vaktiniz varsa gezebilirsiniz.
Romanian Athenaeum (Opera Binası)
Buraya merkezden yürüyerek 5 dakikada ulaşabilirsiniz. Burası halktan toplanan paralarla Fransız bir mimara yaptırılmış. Önemi ise halkın bir amaç uğruna yaptırması ve 1919 yılında Romanya‘nın şimdiki halini oluşturmak için düzenlenen tarihi konferansa ev sahipliği yapmasıdır. İçeri bilet alıp gezebilirsiniz. Ben girmeyi tercih etmedim.
Plata Devoluiei (Devrim Meydanı)
Bu meydanda Çavuşesku’nun başında olduğu Komünist Parti binası bulunuyor. Ayrıca bu meydanın en büyük özelliği devrimden haberi olmayan Dünya’nın burdan yapılan yayınla haberdar olması. Aynı zamanda burada Carol Üniversitesi Kütüphanesi bulunuyor.
Çismigiu Parkı
Burası da merkeze yürüme mesafesinde bulunuyor. 16 hektarlık bir alana kurulmuş olan park 1847 yılında yapılmış. Doğası, ağaçları, çiçekleri her şey çok güzel. Yürüyüş ve piknik için ideal. İçinde bulunan yapay göllerde deniz bisikleti ve kanoya binebilirsiniz. Biz deniz bisikletine bindik fiyatı 30 dakika için 15 Lei. Bükreş‘e gitmişken mutlaka uğramanız gerektiğini düşündüğüm yerlerden.
Muzeul National ‘George Enescu’
Zafer Takı’na yakın bulanan müze pazartesi günleri kapalıymış. Diğer günler 10.00-16.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzenin bulunduğu bina gerçekten görülmeye değer. Özellikle tavan işlemelerine bayıldım. Müzeye adını veren George Enescu (1881-1955) Romanya‘nın en büyük müzisyeni olarak kabul edilir. Ben denk gelemedim ama müzede her ay klasik müzik konseri oluyormuş. Müzeye giriş yetişkin için 6 Lei öğrenci ve çocuklar için 1.5 Lei. Ayrıca her ayın 26’sında müzeye giriş ücretsiz oluyormuş. Merak ettiğiniz diğer şeyler için bıraktığım linke bakabilirsiniz. George Enescu Museum
Grigore Antipa National Museum of Natural History
George Enescu müzesinden biraz yürüyerek buraya ulaşabilirsiniz. Bu müzede fosiller, balıklar, doldurulmuş hayvanlar bulunuyor. Kısacası burası doğal tarih müzesi. Çocuklarla gezmek için çok keyifli ve özellikle görmeleri gerektiğini düşünüyorum. Yaz aylarında 10.00-19.00 saatleri arasında kış aylarında ise 10.00-17.00 ayları arasında açık oluyormuş. Müze 18 yaş altındaki çocuklar, tıp, biyoloji ve güzel sanatlar öğrencileri için ücretsiz. Diğer öğrenciler için 5 Lei yetişkinler için 20 Lei.
YEME-İÇME
Yeme içme için önerebileceğim yerler fazla yok çünkü çok fazla değişik beğendiğim yerler olmadı. Beğendiklerimi önermem gerekirse;
Dristor Kebap
Normalde yurt dışında Türk Mutfağı yemeyi sevmem ama buraya döviz bozdurmak için gelmiştik. Dövizi diğer yerlerden biraz daha uygun bozuyorlar. Gelmişken aç olduğumuz için dönerlerinden denedik. Porsiyonlar çok büyük ve fiyatlar ortalama. Hem tavuk hem de et dönerin lezzetini gerçekten çok beğendim.
Bohemia Tea House
Çeşmeci Parkı‘na 5 dakika mesafede bulunuyor. Tam karşısında üniversitenin bir kampüsü olduğu için öğrenciler tarafından çok tercih edilen bir yer. Yaklaşık 50 çeşit çay bulunuyor. Sunumlar çok güzel ve gerçekten değişik çeşitler var. Denemenizi öneriyorum.
Oro Toro by OSHO
Son gün havalimanı’na gitmeden önce yemek yemek için Baneasa Shopping City’e uğradık. Orada bulunan bu fast food zincirini denemek istedik. Fiyatlar Burger King gibi ama hamburgerler çok daha lezzetli. Biz çok memnun kaldık. Atıştırmak için burayı öneriyorum.
Alışveriş
Alışveriş yapmak için biz Uber’le Bükreş’in en büyük alışveriş merkezi olan AFI Cotroceni’ye gittik. Hem klasik Avrupa markaları hem yerel markalar bulunuyor. Bir de havalimanı’na yakın Baneasa Shopping City’e bakabilirsiniz. Fiyatlar Türkiye civarında hatta bazen daha pahalı. Mesela Starbucks ve benzeri kafelerin kahve fiyatları bize göre çok daha pahalı. Ayrıca Bükreş‘te bir çok antika dükkanı ve açık hava pazarı da var. Buralardan Romanya kültürüne ait biblolar ve kıyafetler alabilirsiniz. Ayrıca Zafer Bulvarı‘nda bir çok mağaza bulabilirsiniz.
2 yorum
Merhaba,
Parlemento binası için 3 bin euro mal olmuş olarak yazmışsınız. Sanırım bir yanlışlık var. Miktar çok az.
Doğrudur zaten 3.000 Euro’ya mal edilmesinin imkansız bir durum olduğunu düşünürsek sanırım yazan arkadaşın gözünden kaçmış. Teşekkür ederiz 🙂