Bozhane Köyü | Ahh İstanbul diyerek bir iç çekişle biraz sitemkar ama çok sevgi dolu olarak yazıma başlamak istiyorum. İstanbul’u hem seviyorum hem de beni çok yoruyor ama yine de ondan kopamıyorum. Eminim ki bu duygulara sahip benim gibi çok kişi vardır. Bizi her şeyiyle büyüleyen İstanbul’dan, gerek iş hayatı, gerekse şehrin kalabalığı ya da trafik bizi bunalttığında biraz uzaklaşmak isteriz öyle değil mi ?
Bir gün için bile olsa uzaklaşmak istediğimizde, elimizden geldiği kadar yakın olan yerleri tercih etmeyi isteriz. Hem doğa olsun hem bir su kenarı olsun bizi rahatlatacağını biliriz. Çok şanslıyız ki yaşadığımız şehre yakın gidebileceğimiz, deniz ve doğa ile bize kucak açan bir çok köy ve kasabalar var. Bunlardan en yakını olan İstanbul Beykoz ilçesine bağlı Bozhane köyü…
Bozhane Köyü
Bozhane Köyü’nün aslında tesadüfen kurulmuş bir köy ve hikâyesi ise şöyledir: “Bozhane Köyü daha önceki yıllarda çevre köylerde (Kılıçlı Köyü- Göllü Köyü) yaşayan insanların buraya hayvanlarını otlatmaya, dereden su ihtiyaçlarını karşılamaya getirdikleri bir yerdi. Kış ayları geldiğinde havaların soğuduğu, yağmur ve kar yağmaya başladığı zamanlarda köylüler korunacak bir yerleri olmadığından şikâyet ederlermiş ve kendi araların da bir karar alarak buraya boş bir baraka yapmışlar.
Böylelikle hayvanlarını otlatmaya gelen köylüler, kötü hava koşullarında “Boş Hane” dedikleri bu baraklara sığınıp korunmuşlar.” Zaman içerisinde köylerde meydana gelen nüfus artışı ile birlikte Kılıçlı Köyü ile Göllü Köyü sakinlerinden belirli bir kesim buraya yerleşmişler.
Zaman içerisinde “Boş Hane” olan yerin adı ise “Bozhane Köyü” olarak değiştirilmiş. Dört tarafı ormanlarla çevrili olan bu köy, diziler ve film çekimlerinde ev sahipliği yapmakta. Köy halkı geçimlerini odunculuk, hayvancılık ve kısmen tarımla sağlıyor. Eski ağaç evler ve modern binalar ile harmanlanmış olan Bozhane Köyü, toplamda son bilinen göre 150 haneli bir köy.
Köyde çok fazla tarihi eser bulunmuyor. Sadece Merhume Vesile Hanım adına 1898 senesinde yaptırılan 4 lüleli bir çeşme var. Bu çeşme de köyde gerçekleştirilen yol yapım çalışmaları sırasında bulunduğu yerden alınarak yaklaşık 15 metre uzağına tekrar inşa edilmiş. Diğer bir eski tarihi eseri ise Bozahanenin en eski yapılarından biri olarak dikkat çeken Ahşap Kabasakal Cami’dir. Kimin yaptırdığına ilişkin bilgi bulunmuyor. Buna rağmen köyün şimdiki camisinin 1913 yılında inşa edildiği biliniyor. Minaresi 1953 yılında yaptırılan cami, tarihi ahşap cami ile birlikte değişik bir ambiyansa sahip. Diğer yapıları ise yapımı 200 yılı bulan ve Bozhane’de 700 yıl önce yaşamış Horosanlı İsmail Dede isimli bir zatın türbesidir. Bozhane Köyü Camii
Bozhane Gölü – Bozhane Köyü
Bir baraj gölü olan Bozhane Gölü kıyısında yapabileceğiniz aktiviteleri şöyle anlatabiliriz:
- Sosyal medyada da karşımıza sıklıkla çıkan iskelesi buranın popüler fotoğraf noktalarından. Siz yine de öyle büyük bir iskele beklemeyin. Bir kaç tahta ile yapılmış, 2 m kadar uzunluğa sahip mini bir iskele. Günü birlik geldiğinizde burada yapabilirsiniz. Piknik masası ya da piknik alanı yok. Müsait uygun bir yere kendi masa ve sandalyenizi ve ya piknik örtünüzü kullanarak burada güzel bir zaman geçirebilirsiniz.
- Köy içerisinde bisiklet sürebilirsiniz.
- Bir başka etkinlik ise çadırınız varsa kamp yapmak için de müsait bir alan ama kamp için dikkat etmeniz gereken birkaç detay var. Bunlar sıralayacak olursak,
- Kamp işletmesi olmadığından herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.
- Göl kenarında herhangi bir dükkan olmadığından yiyecek-içecek ihtiyacınızı köy merkezinden karşılamanız gerekiyor.
- Tuvalet ve duş imkânınız yok. Temel ihtiyaçlarınızı gözeterek hazırlıklı gelmenizi tavsiye ederim.
- Bozhane Gölü çevresi ormanlarla çevrili olduğundan yaban hayvanı tehlikesi bulunuyor. Özellikle geceleri hayvanların su içmek için göl kenarında gelebileceklerini düşünerek tehlikelere karşı kamp ateşinizi her zaman yanar durumda tutmanızı ve kendi sağlığınızı düşünerek hareket etmenizi gerekecektir.
- Kamp ateşi yakmak için göl etrafta ormanlık alan ile çevrili olduğu için kolaylıkla çalı çırpı toplayabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise, köy halkı geçimini odunculuk yaparak kazandığı için siz ormanda ateş yakmak için odun toplamaya gittiğiniz de halkın kendine ait istiflemiş olduğu odunları göreceksinizdir bu odunları almamaya dikkat etmelisiniz.. Ve burada ateş yakmadan önce ateş yakacağımız yere zarar vermeden çukur ateşi metodu ile yakmamız önemlidir.
- Bu güzel tabiata zarar vermemek için lütfen ateşinizi kontrollü yakın ve söndürmeyi unutmayın. Etrafı kirletmeyip çöplerinizi yanınızda götürün.
Bozhane Köyü’ne Nasıl Gidilir
Ulaşım için Anadolu Yakasında bulunan, Ümraniye’den Bereket sitesi durağından kalkan 138-138 B numaralı otobüsler, Santral Son Durak ve Tepe üstünden geçerek Şile yoluna bağlanıyor. Bu otobüslerle trafik durumuna göre yaklaşık 1 saat yolculukla buraya ulaşabilirsiniz. Özel aracınız ile de yine Şile veya Kavacık – Polenezköy güzergahından Bozhane Köyü’ne ulaşabilirsiniz.
Beykoz’dan toplu taşıma ile gelecek olanlar 137 numaralı otobüse binerek ulaşım sağlayabilirler.
Diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz Tüm yazılarım
Çiğdem.