Bozcaada Gezi Rehberi | Bozcaada da 3 Günde Gezilecek Yerler
Bir yerde okumuştum Yunan filozof Heredot şöyle bir şey söylemiş: “Tanrı; insanlar uzun ömürlü olsun diye Bozcaada ’yı yaratmış.” Gidince fark ediyorsunuz ki yüzyıllar öncesinden söylenmiş bu sözün ne kadar haklı olduğunu.
Son zamanlarda popülerliği arttı ama aslında yıllar yıllar öncesinde bile muhteşem bir yer olan Bozcaada Türkiye’nin en büyük üçüncü adası sayılıyor. Son zamanlarda popülerliği artan derken çok ciddiyim, herhalde son 2 yıldır Bozcaada’ya gitmemiş insan sayısı çok azdır desek yeri. Fakat Bozcaada bu popülerliğin hakkını veriyor doğrusu kendine has insanı, yemeği, mekanları derken sevmemek imkânsız.
Genel olarak adaların farklı bir ruhu var bence ama Bozcaada’nın ruhu daha bir tatlı geldi bana. Gelen herkes kendi için bu güzel adadan bir şey bulabilir. Fırınlar desen leziz, kafeler desen aşırı hoş, sokaklar desen âşık olunası! O zaman hazırsanız başlıyorum nasıl gideceğinizi, nereleri gezeceğinizi ve neler yapmanız gerektiğini konuşmaya.
Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?
Bozcaada’ya ulaşım inanılmaz güzel. İsterseniz özel aracınızla gidebilirsiniz, isterseniz de otobüs ile yolculuğu tercih edebilirsiniz. Ben size tabii ki ikisi hakkında da bilgi vereceğim. Aslında Bozcaada konum olarak güzel bir yerde diyebiliriz. İstanbul’a 400 km, İzmir’e 297 km, Ankara’ya 720 km ve Çanakkale’ye ise 65 km mesafede.
Eğer kendi aracınız ile gelmeye karar verdiyseniz ve İstanbul’dan geliyorsanız eğer Tekirdağ’a ulaştığınızda iki seçeneğiniz olacak. Birinci seçeneğiniz Gelibolu-Lapseki yolunu seçip oradan feribota binip sonrasında biraz daha araç kullanıp Geyikli Feribot İskelesi’ni kullanarak Bozcaada’ya ulaşmak. İkinci seçenek ise Eceabat veya Kilitbahir Feribot İskelesi’nden feribota binip sonra yine araç kullanıp Geyikli İskelesi’nden yeniden feribota binip Bozcaada’ya ulaşmak. Yani aslında iki yolunda ortak noktası ve başka alternatifi olmayan yeri Geyikli Feribot İskelesi.
Kendinizi bu noktaya attığınız her sürece Bozcaada’ya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Biletinizi online alabilirseniz tabii ki sizin için kolaylık olur fakat kış sezonunda online bilet satmıyorlar direk oradan alıyorsunuz. Yaz sezonunda ise oradan bilet almaya kalkarsanız açıkta kalırsınız böyle de bir şey işte. ? ve en önemli şeylerden biri dönüş için rezervasyon yaptırmayı unutmayın yoksa yine açıkta kalırsınız. ? Feribot seferleri için: tıktık 🙂
Otobüs ile gelmeyi tercih edecekseniz ise otobüsler yaz aylarında Geyikli Feribot İskelesi’ne kadar geliyorlar ve oradan da kendiniz Bozcaada’ya geçebiliyorsunuz. Ama eğer kış aylarında gelmeyi tercih edecekseniz otobüsler Çanakkale Otogarı’nda bırakıyor oradan Geyikli İskelesi’ne minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bozcaada’ya Ne Zaman Gidilir?
Bana kalırsa her yerin her mevsiminin farklı bir tadı farklı bir dokusu vardır. Bu yüzden şuraya şu zaman gidersin başka zaman olmaz denilmesini pek sevmiyorum ama ne zaman gidersen nelerle karşılaşırsın diye buraya yazabilirim bence.
Öncelikle şuna karar vermelisin: Ne için gidiyorsun? Eğer gitme sebebiniz deniz, kum, güneş ise Temmuz-Eylül arası senin için biçilmiş kaftan. Ama o tarihler maalesef başkaları için de biçilmiş kaftan olduğu için nüfusun 2 katı olduğu bir dönem oluyor bunu da unutmamalısın. Ama eğer bu tarihler arasında gideceksen de pişman olmazsın.Sebebi ise Eylül başında Bozcaada’da şarap üretimi yapanların bağlarında yaptıkları Bağbozumu Festivali düzenleniyor. Diğer bir sebep ise Temmuz ayında düzenlenen Caz Festivalleri. Bu yıl 19-20-21 Temmuz’da düzenlenecek belki planınızı buna göre de yapabilirsiniz. (19-21.07.2019) festival linki için tıktık 🙂
Eğer sebebin daha çok kafa dinlemek, kendine vakit ayırmak ise Nisan-Haziran ayları daha sana göre diyebiliriz. Havalar yine güzel ama tatilcilerin daha akın etmemiş hali oluyor adanın.
Bozcaada’da Konaklama – Quarante Butik Otel
Bozcada’da konaklama konsepti daha çok butik otel ve ev pansiyonculuğu üzerine gelişmiş. Ada da resort ya da yıldızlı oteller yok. Zaten burayı da bu kadar güzel yapan bir başka durum da bu. Biz de tercihimizi butik otellerden yana kullanmıştık. Meryem Ana Kilisesi’nin tam karşısında bulunan Quarante Butik Otel’de kaldık. Harika bir konağın butik otele dönüştürülmesiyle oda+kahvaltı konsepti ile hizmet veren Quarante 40. numaralı yapı olduğu ve Fransızca’da Quarante 40 anlamına geldiği için bu ismi almış.
Oteli işleten Özlem Hanım gerçekten çok sıcak kanlı ve misafirperver biriydi. Kahvaltıyı tamamen kendi hazırlıyor ve bir çok kahvaltılık kendi ürünleri. Odalar ferah ve zevkli döşenmişti. Minicik bir bahçesi var. Ama en önemlisi de Bozcaada’nın tam kalbinde yer alması. Fiyat kalite performansı açısından da sonuna kadar hakkını veren bir yer. Bozcaada’nın geneline göre konaklama fiyatları ekonomik. Rezervasyon için: Quarante Butik Otel Instagram adresi için: Tıklayın
Bozcaada Gezilecek Yerler
Bozcaada Sokakları – Rum Sokakları
Ya Bozcaada’nın sokaklarında boş boş gezseniz bile sokaklara, duvarlara hayran kalma ihtimaliniz çok yüksek. Dar ve renkli duvarları olan evler, fotoğraflarını çokça gördüğünüz koca kıvırcık saçlı abla ile olan duvarlar derken etrafınıza bol bol bakabilirsiniz. E boşuna dememiş Heredot, bu ada insan ömrünü uzatıyor!
Bozcaada Kalesi
Bozcaada Kalesi’nin diğer ismi Tenedos Kalesi. Aslında Bozcaada’nın da mitolojik ismi Tenedos diye geçiyor. Ülkemizin korunmuş hemen hemen en iyi kalelerinden biri diyebiliriz bu kale için. Kalede ne var ne göreceğiz derseniz eğer; muhteşem bir ada manzarası eşliğinde Osmanlı ve Rumlara ait mezar taşları, tapınak kalıntıları görebilirsiniz. Eski zamanlarda adayı koruyan bu kale, günümüzde festivallerde insanların eğlence merkezi olmuş durumda. Ayrıca kaleye giriş öğrenci için 3 TL, tam yani yetişkin için 5 TL.
Rüzgâr Güllerini ve Polente Feneri
Öncelikli olarak buraya gelmeden önce yanınıza yiyeceğinizi, içeceğinizi alın ki gözleriniz gün batımından dört köşe zevk içindeyken, adanın muhteşem yiyecekleriyle mideniz de şenlensin! Adanın merkezinden kalkan minibüsler tüm adayı dolaştıktan sonra son durakları burası oluyor. Minibüsler Polente Feneri’nde sizi bırakıyor ve siz yürüyerek isterseniz rüzgâr güllerinin olduğu noktaya gidebilirsiniz. Merak etmeyin gün batımı sonrasında sizi getiren minibüsler aynen sizi yeniden adanın merkezine geri götürüyor. ?
Göztepe’de Gün Batımı
Bozcaada’da diğer bir gün batımı keyfini yaşayacağınız nokta Göztepe. Bu ada insanın ömrünü uzatıyor diye boşuna demiyorlar, tam bir keyif adası! Göztepe adanın merkezine daha yakın bir noktada bulunuyor, isterseniz yürüyerek bile ulaşabilirsiniz. Eğer adaya kendi aracınızla geldiyseniz onunla da gidebilirsiniz ama yolun çok güzel olduğu pek söylenemez, bence yürüyün, hem spor olur.
Ayazma Plajı – Bozcaada Gezi Rehberi
Bu plaj Bozcaada’nın halk plajlarından biri. Muhteşem turkuaz rengi denizi ile size gerçekten keyif vereceğine eminim. Adanın merkezinden kalkan minibüslerle veya kendi aracınız varsa onunla buraya gelebilirsiniz. Plaj içerisinde soyunma kabinleri ve kiralayabileceğiniz şezlong ve şemsiye alanları bulunuyor. Fakat yoğun sezonda gerçekten iğne atsanız birinin ayağına bile düşmez direk kafaya düşer çünkü o kadar kalabalık yere inmeye vakti olmaz o iğnenin. Ve bu sezonda gidiyorsanız eğer şezlong ve şemsiye kalmaması ihtimalini göze almanız gerekebilir. Ayrıca acıkma ihtimalinize karşı etrafta değişik bir çok küçük kafe de mevcut.
Bozcaada Şarap Fabrikaları / Üzüm Bağları
Bozcaada’nın en önemli yerlerinden biri üzüm bağları ve şarap fabrikaları oluşturuyor.
Eğer ki yukarıda bahsettiğim bağbozumu festivali zamanında geldiyseniz her yerde afişlerini görebilirsiniz sizi bağlarına çağıran bu güzel insanları. Ve eğer ilginizi çekiyorsa, şarapların nasıl yapıldığını merak ediyorsanız bu şarap fabrikalarında yapılışını izleyebilir, tatlarına bakabilirsiniz. Dilerseniz de beğendiğiniz şarapları satış ofislerinden satın alabilirsiniz.
Meryem Ana Kilisesi
Rum Mahallesi’nde dolaşırken karşınıza çıkan bu kilise ada içerisinde ibadet yapılabilen tek kilise olarak geçiyor. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor ama 1869 şeklinde bir yazı var buna inanmamız gerek artık. İçini görmek için ise Pazar günleri yapılan ayine katılmanız gerekiyor aksi takdirde Pazar günleri hariç kapalı.
Beylik Koyu – Bozcaada Gezi Rehberi
Ayazma Plajı’na çok yakın bir plaj olmakla birlikte ayazma plajında iğne atsan yere düşmez sezonunda in cin top oynayan plaj rolünü oynuyor. Bu kadar güzel bir plajın sessiz sakin kalması ise bizim için güzel bir şey aslında. Belki boş kalmasındaki sebeplerden biri etrafta herhangi bir kafe olmaması veya şezlong, şemsiye kiralayabileceğiniz alan olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Ama eğer amacınız kafanızı dinleyip, kalabalıktan uzak olmaksa burayı tercih edebilirsiniz. En güzel yanlarından biri ise kamp için çok ideal bir plaj.
Bozcaada Hakkında Tavsiyeler
- Şimdi adadan yemeden dönmemeniz gereken şeyler var desek yeri. Mesela damla sakızlı bademli kurabiye, değişik değişik reçeller, dondurmalar, şaraplar ve zeytinyağlı yemekler. Tabii bunların hepsinin ünlendiği mekanlar mevcut.
- Damla sakızlı bademli kurabiyeyi ‘Çiçek Pastanesi’nden yemeden dönme.
- Reçel tadımlarına (hepsinin tadına bakabiliyorsunuz sakın utanmayın ve hepsini tatmayı ihmal etmeyin) Bozcaadalı Veli Dede’den bakabilirsiniz. Evinize de alın götürün, azıcık kendi evinizde de uzatın ömrünüzü. Domates reçeli, karadut reçeli, gelincik reçeli hepsinin tadına bakmayı unutma.
- Dondurma mutlaka ama mutlaka ye. Hatta tek bir yerde yeme başka başka yerlerde ye ve hangisinin daha iyi olduğuna bir türlü karar vereme çünkü hepsi farklı ve güzel.
- Polente’de gün batımını izlemeden dönme yoksa bir daha Bozcaada’ya gitmen gerekir. Ama durun ya bu güzel bir şey. Hoş gün batımını izledikten sonra yine gitmek isteyeceğin için hepsi aynı kapıya da çıkıyor.
- Kendi aracınız ile gidecekseniz yoğun sezonda yani Haziran-Eylül arasında merkezde yollar trafiğe kapalı sadece ana yolları kullanabilirsiniz.
- Bozcaada kalesine gittiğinizde en tepesine çıkmayı ihmal etmeyin, manzara harika!
Bozcaada ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Konaklama konusuna gelecek olursak değişik değişik butik oteller, bağ evleri, Airbnb‘den ev kiralama gibi seçenekler hep mevcut. Airbnb nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız eğer bu yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.
Umarım anlattıklarımdan, gördüklerinizden etkilenip bu güzel adaya gitme isteği katmışımdır size! Ve unutmayın bu ada ömür uzatıyor, dilerim sizin de ömrünüzü güzel günlerle uzatır.Herhangi bir sorunuz olursa çekinmeden bana sorabilirsiniz.
Güzel gezilerle,
Hasibe Betül Erdem
4 yorum
Ne güzel anlatmışsınız. Tekrar gitmek için güzel bir sebep oluşturuyor. Tebrikler.
Çok teşekkür ederim, beğendiyseniz ne mutlu bana 🙂
Bozcaada eylül ayında nasıldırr bir kaç arkadaşım deniz suyu normalden sıcaktır dediler inanmadım siz biliyormusunuz ?
Merhaba, bence herkesin sıcaklık algısı farklı olabilir bana ağustos ayında bile suyu çok sıcak gelmemişti 🙂 bu yüzden sanki eylül ayında da hafif hafif soğumaya başlarmış gibi geliyor ama dediğim gibi çok öznel bir yorum bu 🙂 deneyimlerseniz lütfen bizi de bilgilendirin 🙂