Bitlis Gezilecek Yerler | Ağrı, Batman, Van, Muş, Siirt İlleri ile komşu olan Bitlis 350.000’e yakın nüfusu ile Doğu Anadolu’nun en güzel şehirleri arasında yer alır. Merkez ilçeleri Adilcevaz, Tatvan, Ahlat, Hizan Güroymak, Mutkidir. Birçok medeniyeti bünyesinde barındıran Bitlis doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerleri ile karşımıza çıkıyor.
Bitlis denilince akla ilk olarak Ahlat Selçuklu mezarlığı, Adilcevaz ve Tatvan geliyor.
Ahlat – Bitlis Gezilecek Yerler
Van gölüne kıyısı olan 34.000 nüfuslu Ahlat, Bitlis’in en güzel ilçeleri arasında yerini alır. Ahlat, doğal güzellikleri kadar tarihi güzelliklere de ev sahipliği yapıyor. Ahlat Van Gölü’nün en güzel sahillerine sahip olup yaz aylarında gölde yüzme imkânı da sunuyor.
Bölgenin iklimi ve toprak yapısının uygunluğu sebebiyle Ahlat, ülkemizin hatta dünyanın en güzel cevizlerine ev sahipliği yapıyor. Ceviz üretimiyle göze çarpan Ahlat ilçesi ayrıca ceviz ağacının dallarından yapılan, sağlamlığıyla bilinen bastonlarla da ünlenmiştir.
Ahlat’a Ulaşım
Bitlis’te havaalanı bulunmadığı için en yakın olarak Muş Sultan Alparslan havaalanı veya Van Ferit Melen havalimanını kullanabilirsiniz. Havalimanına indikten sonra karayolu ile ulaşım yapan otobüs işletmelerini tercih edebilirsiniz.
- Muş Sultan Alparslan Havalimanı uzaklık: 133 km
- Van Ferit Melen Havalimanı uzaklık: 200 km
Ahlat Selçuklu Mezarlığı – Bitlis Gezilecek Yerler
Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alan Ahlat Selçuklu Mezarlığı orta çağ döneminde dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı olarak kayıtlara geçmiş olup yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor.
Açık hava müzesi olarak günümüzde niteliğini koruyor. Ayrıca Unesco tarafından Dünya Mirası Geçici listesinde yerini almıştır. Bu açıdan Ahlat için önemli bir kültür merkezi olup Turizm açısından ilçeye katkıları büyüktür.
Mezarlık, dönemin sanat anlayışını mezar taşlarındaki süslemelerle yansıtıyor. Mezar taşları geometrik şekiller ile süslenmiş. Mezarlık, bünyesinde birçok medeniyeti barındırmakta olup bizlere toplumun sosyal, kültürel yapısı hakkında da bilgiler veriyor.
Mezarlıkta çeşitli şekillerde toplam 8169 mezar taşı yer alıyor. Bir kısmı anıt mezar niteliği taşıyor. Mezar taşlarındaki farklılıklar bize ekonomik yapısını yansıtıyor. Ekonominin bozulduğu zamanlarda mezar taşlarında küçülme başlamış. Gittiğinizde göreceksiniz, her taşın boyutu aynı değildir.
Burayı diğer mezarlardan farklı yapan bir diğer özellik alışılmışın dışında uzun mezar taşlarının olmasıdır.
Müze girişi ücretsiz.
Ulaşım: Ahlat Selçuklu Mezarlığı Ağrı Bitlis yolunda yer almakta olup Tatvan’a 42 km uzaklıktadır.
Aracınızı kolayca park edebileceğiniz alan bulunmaktadır.
Adilcevaz Gezilecek Yerler
Bitlis’e gelip de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Adilcevaz gelmiyor. Adilcevaz muhteşem doğası, Van gölü, tarihe tanıklık etmiş camileri ve kaleleriyle ziyaretçiler için unutulmaz anlara şahitlik yapıyor.
Van gölü
Adilcevaz’a girerken muhteşem Van gölü manzarası, turkuaz rengi dikkatleri hemen üzerine çekiyor. Uçsuz bucaksız bir göl… Baktığınızda göl gibi değil de sanki bir denizi anımsatır. Van denizi dedikleri kadar varmış. Bu gördüğümde anladım… Burada gün batımının eşsiz güzelliklerini izleyip göl kenarında yürüyüş yapıp aileniz ve arkadaşlarınızla keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Süphan Dağı
Türkiye’nin en yüksek üçüncü dağı olan Süphan Dağı, Ahlat, Patnos, Adilcevaz sınırlarında yer almakta olup sönmüş bir volkan dağ. Volkanik dağ olması sebebiyle verimli topraklara sahip. Dağın zirvesi kar ile kaplı olup harika bir manzara yolunuza eşlik ediyor.
Doğa sporları tutkunları için Süphan Dağı harika bir tercih olacaktır. Burada dağ yürüyüşü, tırmanış, kampçılık yapılabilirsiniz. Temmuz, Ağustos, Eylül ayları bu tür etkinlikler için uygun bir zamandır. Yine fotoğraf tutkunları için de güzel seçenek olup birbirinden güzel manzara fotoğrafları çekme fırsatı yakalayabilirsiniz
Tuğrul Bey Zal Camii
Ulaşımı oldukça kolay olup Van Gölü’nün kıyısında, Adilcevaz Kalesi’nin hemen altında yol kenarında yer alır. 16. yy’da Zal Paşa tarafından yaptırıldığı için adını buradan alır. Günümüzde ibadete, ziyarete açık olan cami 1965 yılında restore edilmiş.
En önemli özelliği ise Anadolu da rastlanan ilk kubbeli cami örneği olması. 12 küçük kubbeli ve duvarlarda süslemeler yer almakta olup kullanılan malzemeler tarihe tanıklık eder.
Bitlis’te gezilmesi gereken diğer yerler:
- Nemrut Krater Gölü,
- Çifte Kümbetler,
- El Aman Hanı,
- Ahlat Sahil Kalesi,
- Bitlis Kalesi, Aygır Gölü,
- Arin Gölü,
- Nazik Gölü,
- Harabe Şehir,
- Bitlis Etnografya Müzesi,
- Hizan Köyü
Ülkemizin dört bir yanındaki güzellikleri anlatmaya devam edeceğiz. Umarım siz de en kısa zamanda bu saklı güzellik Bitlis’i gezmeye gidersiniz.
Şehir de yaşayanlar ve görmeye giden diğer takipçilerimizden gelen Bitlis Gezi Tavsiyeleri yazımızı da okumayı tavsiye ederiz.