SAKIZ DİYARINA HOŞ GELDİNİZ
Özellikle İzmir ve çevresi için sadece bir günlük yurt dışı değişikliği yapmak için en iyi seçeneklerden biri Sakız Adası. Sadece 30 dakikada farklı bir ülkede olmak çok güzel oluyor. Sakız Adası sekizyüz kırk kilometrekarelik yüz ölçümüne sahiptir ve en büyük Yunan adalarından biridir. 200 km sahil şeridine sahiptir.
Adaya Yunanistan Kapı Vizesi ve Schengen vizesi ile girebilirsiniz. Unutmayın kapı vizesi sadece yaz aylarında alınabiliyor. Kapı vizesi için bilgiyi diğer yazımızda bulabilirsiniz. Yunan Adaları Kapıda Vize Uygulaması
SAKIZ ADASINA NASIL ULAŞIRIM?
Sakız Adası’na hem deniz hem hava yoluyla ulaşabilirsiniz. Uluslararası olmasa bile iç hat uçuşları (Atina, Selanik, Midilli, Samos, Limnos, Rodos) bulunuyor. Deniz yolu olarak Selanik, Kavala ve bir çok adaya ulaşım var. Türkiye‘de ise Çeşme – Sakız arası günlük seferler düzenleniyor. Bu seferleri düzenleyen 3 firma var. Ertürk, Turyol ve Sunrise. Ben gittiğimde Sunrise sefer yapmıyordu. Turyol ile gitmeyi tercih ettim ve gidiş dönüş alıp 25 euro ödedim. (Sakız Adası dönüşünde 0.50 cent vergi ödedim). Ertürk ise gidiş dönüş 27 euro. Araba ile gitmiyorsanız Ertürk’ü tercih etmenizi öneririm çünkü katamaranlar ile 20 dakikaya yakın bir sürede daha hızlı varıyor. Bu siteden kontrol edebilirsiniz: Feribot
Kalkış saatinden 30 dakika önce ofislerin önünde olsanız yeterli. Hemen bileti bastırıp içeri giriyorsunuz. Bir de Sakız Adası’nda Duty Free yok. Bir şeyler alıcaksanız Çeşme’den almanız gerekiyor.
Adayı gezmek için araba kiralamak çok mantıklı. Çünkü 64 tane köy var ve mesafeler uzak. Toplu taşıma yeterli değil bana göre. Günlük 20-25 euro civarı araba kiralanabiliyor. Acenteler hemen limanın orada bulunuyor. Tabi ben bu yazımda sadece merkezden bahsedeceğim için her yere yürüyerek ulaşmak çok kolay.
Adanın sokakları çok dar olduğu için yaz aylarında fazla trafik oluyormuş. Eğer büyük boyutlu bir arabanız varsa gelip burda kiralamanızı tavsiye ederim. Çünkü gerçekten çok sorun yaşayabilirsiniz. Bazı sokaklardan küçük boyutlu arabalar bile zor geçiyordu.
NELER YAPILIR?
Sakız Adası merkezinde bir çok müze bulunduruyor. Öncellikle söylemem gerekir ki salı günleri müzeler kapalı oluyor. Merkez gezinizi salı gününe denk getirmemeye çalışın derim. Bunun dışında çoğu müze 14.00 gibi kapanıyor.. İlk iş müzeleri gezin yani :)) Bu müzelerden başlıcaları:
Arkeoloji Müzesi:
Çeşme Ildır’daki Erythrai Krallığı dönemine ait yapılar sergileniyor. Bahçede fotoğraf çekmek serbest ama içeride izin yok.
Korais Kütüphanesi:
Adayla ilgili farklı yüzyıllarda yapılmış çeşitli haritalar var. Ayrıca adanın yerlilerinin kıyafetleri vb. eşyalarını görebilirsiniz. Fotoğraf çekmek yasak.
Bizans Müzesi:
19. yüzyılda yapılmış bir Osmanlı camisidir. Adada yaşamış dinlere ait mezar taşları ve ilginç objeler yer alıyor. Fotoğraf çekmek yasak.
Denizcilik Müzesi:
Muhteşem yelken tabloları, gemi maketleri, gemicilik aletleri sizi bekliyor. Fotoğraf çekmek serbest.
Ayrıca Ada’da bir çok Osmanlı yapısı bulunuyor. Bir çok camii, çeşme ve Piyale Paşa Hamamı görülmeye değer.
Merkezden 1.5 km yürüyerek Sakız Adası’nın simgesi olmuş değirmenleri görebilirsiniz.
NE YİYELİM?
Tabii ki adada en çok tercih edilen şey deniz ürünleri. Ada genelinde porsiyonlar büyük geliyor o yüzden sadece mezelerle bile doyabilirsiniz. İki kişilik masanın maliyeti 30-35 euro civarı oluyor. Açıkçası ben gidip şu mekanda mutlaka yemelisiniz diyemem deniz ürünleri için. Çünkü hepsi ortalama aynı bana göre. Deniz ürünlerini keşfetmeyi size bırakıyorum ama benim size başka tavsiyelerim olacak.
Bir Türk olarak sanırım hayatımdaki en güzel böreği Sakız Adası’nda yedim. Mekanın adı Ahni Kai Kanela. Limana yürüyerek 10 dakika uzaklıkta bulunuyor. Bence indikten sonra kendinizi direk kahvaltı için buraya atın. Biz o kadar beğendik ki dönmeden yemek yemiş olmamıza rağmen tekrar gidip burada börek ve lokma yedik. Peynirli ve Ispanaklı börekleri efsane. Kıymalı da mevcut ama onu deneyemedim maalesef. Tatlı böreklerinden Beyaz çikolatalı denedik ama bence sütlü çikolatalısı daha güzel olabilir. Börek fiyatları 3 euro. Yarım porsiyon bueno kremalı lokma denedik. Onu da çok beğendik. 2 euro. Tam porsiyonu 3 euro. Sakız’a gelmişken frappe içmeden olmaz derseniz onun da fiyatı 2.5 euro. Ayrıca Greek Coffee adı altında Türk Kahvesi de var. Bana hiç farklı gelmedi ama denemek isterseniz 1.5 euro. Ayrıca çalışanlar da çok ilgili ve güler yüzlü.
Adaya gelmişken damla sakızlı dondurma yiyelim derseniz, herkesin de söyleyeceği gibi önereceğim yer Kronos. Sakız çok tatlı olduğu için yanına ekşi alırsanız güzel olur dediler ve yanına mandalinalı aldım. Ama mandalinayı o kadar beğenemedim. Kahve aromalısını denemek istemiştim içimde kaldı :)) Siz benim yerime deneyebilirsiniz. 2 top dondurma 3.40 euro.
Bir de Yunanistan‘ın meşhur Gyros’u var. Deneyebileceğiniz yer limana 5 dakika mesafede bulunan Aellas. Gyros pidenin içine tavuk döner ve kuru cacıktan oluşuyor. Açıkçası ben beğendim. Gyros Pita 2.50 euro, kutu içecekler 1.60 euro.
Ayrıca biz değirmenlere yürüdüğümüzde marketten bir şeyler alıp denemek istedik. Değirmenlerin hemen arkasında büyük bir market bulunuyor aklınızda olsun. Market fiyatları genel olarak şöyle: Küçük şişe su 0.13 euro, Mastih2o diye geçen sakızlı su 1 euro, kutu içecekler 1.40 euro, gofret vb. 0.60 euro. Fresh Chios Beer 1.73 euro.
SAKIZ ADASI’NDA NE ALINIR?
Bildiğiniz gibi en önemli şey damla sakızı. Bu yüzden adanın her yerinde damla sakızlı ürünler satan yerler var. Bunlardan en popüleri Mastihashop. Limandan denizi takip ederek yürürseniz bu büyük mağazayı görebilirsiniz. Damla sakızlı bir çok kozmetik ürünü, çikolata, likör, uzo, helva, sakız, damla sakızı suyu gibi bir çok ürünü burda bulabilirsiniz. MastihaShop
Bir de ada’nın ünlü reçelcisi Rena var. Rena, Türkçe biliyor ve Türk olduğunuzu anladığında hemen ürünlerini Türkçe tanıtmaya başlıyor. Rena da kendi yaptığı çeşit çeşit reçeller, damla sakızlı şekerlemeler ve damla sakızı macunu var. Biz damla sakızı macunu ve Rena’nın tavsiyesi üzerine Antep Fıstıklı reçel aldık. Macunların küçük boy fiyatı 1 euro büyük boy fiyatı 1.5 euro. Reçel ise 2.85 euro.
Dönüş yolcuğu her iki firma için de 18.00 de başlıyor. Başta da söylediğim gibi 30 dakika önceden orda olsanız yeterli.
Diğer Yunan adaların yazılarını okumak isterseniz;
Umarım sizin için keyifli olur..