Uçakla seyahat etmeyi çoğumuz çok seviyoruz, hele bu seyahati sevdiğimiz insanlarla yaparsak daha keyifli hale getirebiliriz. Ama bebekle veya çocukla seyahat etmek, uçağa binmek çoğumuzun korkulu rüyası. Bir takım endişeler ediyoruz. Ağlama krizlerine girer mi, yarmazlık yapar mı, uçakta nasıl sakin kalabilir, ne yedirebilirim, uçuş zamanı kulak ağrımasını nasıl engelleyebilirim, x-ray cihazından geçmesinde sakınca varmı, v.s gibi konular bizi rahatsız eder. Bu konularda deneyimli olduğumu düşünerek sizlere bir takım tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
1.Bilet alma
Genelde bebek ve çocuk biletleri indirimli satılıyor. 0-2 yaş bebekler için normal fiyata göre %90, 2-12 yaş çocuklar için normal fiyata göre %25 indirimli satılıyor. 12 yaş üstü çocuklar için normal fiyatlar geçerlidir.
Yenidoğan bebekler ilk yedi gün içinde uçağa binmek zorundalarsa, doktordan bebek ve anne için ”Uçağa binme sakıncası olmadığına dair yazı” alınması gerekiyor.
2. Check-in yapma
Eğer zamandan tasarruf etmek istiyorsanız online check-in yapmanız gerekiyor. Böylece tek yapılacak şey bagajınızı teslim edip, güvenlik kontrolunden geçmek olacaktır. Yok eğer havalimanında check-in yapacaksanız ve çocuğunuz 2 yaşından küçükse, check-in zamanı bebeğinizin olduğunu ve eğer uçağın durumu müsaitse yan koltuğu boş bırakmalarını rica edin. Böylece bebeğinizi kucakta götürmek zorunda kalmazsınız.
Hangi koltuğu seçeyim diye düşünüyorsanız, benim önerim kapıya yakın olmasıdır. Böylece hem daha az kişiyi rahatsız etmiş olursunuz hem de mutfağa ve tuvalete yakın olursunuz.
3. Çanta hazırlama
Yolculuk için çanta hazırlarken dikkat etmeniz gereken şey yanınıza az ve öz eşya almak. Kabine sadece uçuş sırasında gerekecek çantaların alınması ve diğer tüm çantaların bagaja verilmesi havalimanında ve kabinde rahat olmanızı sağlar. Yanınıza alacağınız çantanızda bulunması gereken en önemli eşyalar:
- Çocuk bezi, ıslak mendil, alt değiştirme bezi, kullanıyorsa yedek emzik, yedek kıyafet, battaniye;
- Kirli bezleri veya kıyafetleri koymak için bir kaç tane poşet;
- Kendiniz için yedek bluz, emzirme önlüğü;
- Gerekebilecek ilaçları da yanınıza almayı unutmayın;
- Kuru meyveler, ev yapımı kurabiyeler gibi sağlıklı atıştırmalıklar;
- Çocuğunuzun oyalanması için daha önce görmediği yeni oyuncak ve ya en sevdiği oyuncağı yanınıza alabilirsiniz;
- Normal zamanlarda kullanmaya izin vermeseniz bile yolculuk zamanı tablet veya telefon da rahat yolculuk için size yardımcı olacaktır.
Eğer çok hareketli ve yaramaz çocuğunuz varsa, havalimanında kaybolmasını önlemek için kolay fark edilen canlı renklerde kiyafet giydirmeniz veya cebine isminizi ve numaranızı yazdığınız bir not koymanız iyi olacaktır.
4. Bebek arabasına gerek var mı?
Çocuğunuzla havalimanında rahat haraket etmeniz için en önemli şeylerden biri de çocuğunuzun yaşına bağlı olarak hafif, rahat açılıp kapanabilinecek bebek arabası veya pusettir. Check-in sırasında bebek arabanıza etiket taktırmayı, bebek arabası muhafızası için poşet almayı ve bebek arabanızı uçaktan iner inmez almak istediğinizi belirtmeyi unutmayın. Yoksa arabanızı valizlerle beraber teslim edebilirler ki, bu sizin valiz alma noktasına kadar çocuğunuzu kucakta veya elinden tutarak taşıma mecburiyetinde kalacağınız demektir. Bebek arabanızı uçağa binerken katlayıp, poşete koyup görevliye teslim edip, indiğinizde de yine kapıdan teslim alabilirsiniz.
5. X-ray cihazından geçme
http://www.airnewstimes.com dan aldığım bilgilere göre bazı yanlış inanışlar var. Kapılardaki güvenlik noktalarından geçilmemesi şeklinde. Alışveriş merkezlerinin kapısında ya da havalimanlarının girişinde olan ve güvenlik için konulan cihazlar aslında x-ray cihazları değil, x-ray cihazları bizim valizleri kontrol amacıyla soktuğumuz cihazlar. Halbuki kapılarda insanların geçtiği cihazlar sadece manyetik alanın kapanmasına dayanan yöntemle çalışıyorlar. Yani radyasyon içermiyorlar. Üzerinizde metal bir cisim varsa manyetik alanı kapatıp ötmeye başlıyor. Bu bilgiye dayanarak çocuklarımızı gönül rahatlığıyla bu cihazdan geçirebiliriz.
6. Uçağa biniş
Genelde uçağa biniş zamanı çocuklu ailelere öncelik tanıyorlar. Ama ben uçağa en son binmeyi tercih ediyorum. Böylece daracık uçak kabininde daha az zaman geçirmiş oluyoruz.
7.Kalkış zamanı
Kalkış ve iniş zamanı yüksek basınçtan dolayı hepimizin kulağında ağrı olabiliyor. Bu ağrılar bebekler ve çocuklar için daha zor oluyor. Bunu engellemek için doktorunuzun da önerisiyle soğuk algınlığı için kullanılan ağrıkesici şurup verebilirsiniz. Ya da bebeğinizin uyku saatini kalkış ve inişe denk getirebilirseniz veya kalkış ve inişte bebeğinizi emzirirseniz bu ağrıları daha rahat atlatabilirsiniz. Biberon ya da emzik de bir çözüm olabilir. Çocuklarınız içinse sakız çiğnemesi ve ya birşeyler yiyip içmesi kurtarıcı olacaktır.
8. Ne yedirebilirim?
Ebeveynleri rahatsız eden konulardan biri de çocukların uçakta nasıl besleneceğidir. Yanınıza çoçuklarınız için hazırladığınız özel gıdaları veya atıştırmalıkları alabilirsiniz. Ya da bilet alırken çocuklar için özel gıdalar sipariş verebilirsiniz. Yanınıza su alırken dikkat etmeniz gereken şey 100ml’yi aşmaması.
9. Rahat olun?
Bir zamanlar uçaktan inerken acele edip ilk ineyim dediğiniz günler artık geride kaldı. Daha rahat davranmanız ve mümkünse uçağı en son terk etmeniz çocuğunuz için de, sizin için de iyi olacaktır. Malum inerken herkes çok önemli iş görüşmesine gidiyormuş gibi acele edip koşturuyor.
Keyifli yolculuklar…
Eklemek istediğiniz birşeyler veya sorularınız varsa, lütfen yorum olarak bırakın.
Lale Tunca
Diğer yazım Kafkasların ve Hazar Denizi’nin Yıldızı Bakü – Bakü Gezi Rehberi
Bebekle veya çocukla rahat seyahat Bebekle veya çocukla rahat seyahat Bebekle veya çocukla rahat seyahat Bebekle veya çocukla rahat seyahat Bebekle veya çocukla rahat seyahat Bebekle veya çocukla rahat seyahat Bebekle veya çocukla rahat seyahat
5 yorum
Bir baba olarak çocukla seyahatin kolay olmadığını söyleyebilirim.
Çok sabırlı olmak gerekiyor
Çocukla seyahat etmek zor olduğu kadar, yorucu da olsa gerek.
Seyahat tutkusuna hiç birşey engel olamaz. Yeterki isteyin 🙂
Merhabalar kızımızla 11 aylık zamanına denk geldiğinde Uzakdoğu seyahati planlıyoruz KATAR ile gideceğiz amaçla destinasyona kararlar veremedik eşimle pek uzanmalı tatil sevmiyoruz (Bali ve Tayland’ı gördük) önerebileceğiniz bir destinasyon var mıdır? Uçağa binerken uçak giriş kapısına kadar bebek arabasıyla gidebiliyor muyuz bebek arabamız maalesef kabin tipi değil onunla da girişe kadar gidebiliyor muyuz ? En büyük korkumuz aktarmalar sırasında bebek arabasının kaybolması ve bebeği tüm havaalanında kucakta taşımak zorunda kalmak. yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhabalar Esra Hanım,
Gidebileceğiniz neredeyse tüm Asya destinasyonlarının yazıları sitede, videoları reshontheway youtube kanalımda ve instagram sayfamda var. Siz yine merak ettiğiniz bir şey olursa bana Instagram yoluyla ulaşabilirsiniz. Uçağa binene kadar bebek arabası götürebiliyorsunuz. Ama eğer İstanbul’da verip Gideceğiniz yerden alayım diyorsanız KAtar Havaalanında zaten her yerde bebek arabaları mevcut. Bazı havaalanlarında baştan vermeniz gerekebiliyor. Çoğunda da nerede verirseniz verin bagaj kısımdan alıyorsunuz. Gideceğiniz şehre ve havaalanına göre değişir sorun binmeden önce. Kaybolma olmaz rahat olun. Qatar havayolları THY gibi.