Batum Gezi Rehberi Başlasın
Batum, Gürcistan’nın özerk cumhuriyeti Ajara’ nın başkenti ve Karadeniz kıyısında bir liman kenti. Kilometrelerce uzanan bir kumsala sahip. Tarihi olarak pek bir geçmişe sahip olmamasına rağmen, gece hayatı ve şehir atmosferi ile ilgi çekiyor. Batum, Sarp Sınır Kapısı’ndan sadece 20 km uzaklıkta. İnsanların bizim Karadeniz halkına ne kadar benzediğine şaşacaksınız. Bildiğiniz Fadime Teyze, İdris Amca 🙂 Eğer ki bolca aktivite yapayım falan derseniz. Burası için 2 gün yeterli olacaktır. Unutmadan bolca yağmur alan bir yer. Diğer önemli hususlar ;
- Pasaporta ihtiyaçınız yok. Kimlikle giriş yapabilirsiniz. Ehliyetle giremezsiniz !
- İngilizceniz yoksa bile çoğu insan Türkçe konuşuyor. Rahat olun.
- Daha önce ihtiyaç olmuyormuş ama yurtdışı çıkış pulunu görevliler almamızı istedi.
Batum’a Nasıl Gidilir
Öncelikle Istanbul’dan buraya direk gelen uçaklarla Batum Havalimanı’na inebilirsiniz. Aslına bakarsanız bu benim pek tercih ettiğim bir seçenek değil. Dövizinde artması ile birlikte uçak biletleri fiyatları da epey pahalı durumda. İsterseniz direk Artvin havalanı’na gelebilirsiniz. Şunuda belirteyim. Aslında Artvin’de bir havalimanı yok. Aslında Batum’a iniyorsunuz. Bu yolda bir çetrefilli. Çünkü sizi sınır kapısına getiriyor ve oradan yeniden Batuma geçmeniz gerekiyor.
Kafam ağrımasın dersenizde diğer bir seçenek ve benimde tercih etmiş olduğum. Uçakla Trabzon, oradan da havalimanından kalkan Hopa’ ya giden Havaş’a bindik. Havaş 25 TL. Hopa’dan da taksi ile sınır kapısına geldik. taksiye 50 TL ödedik. Ve sınır kapısındayız. Halen tadilat devam etmesi nedeniyle sınır kapımız pekte güzel değil. Sınır kapsını geçtikten sonrada tekrar bir taksiye binerek Batum merkeze ulaştık. ( Hopa Batum arası yaklaşık 1 saat ).
Araçınızla geçmek istersenizde, öyle evrak toplayayım, yeşil sigorta yaptırayım, çipli ehliyet olsun derdi yok. Kimlik ve aracınızın ruhsatı ile girebilirsiniz. Bir yurtdışı seyahati için oldukça kolay.
Batum Ucuz Mu ?
Son dövizdeki değişimlerden sonra gittiğim için açıkcası bazı açılardan bana pek ucuz gelmedi. Örnek vermek gerekirse ; 1 Lari ( kısaltması GEL ) = 1.8309 TL dir. Nerdeyse 2 katı kadar. Araç kiralamak mesela 100 Lari civarı. Yemekler iyi bir restoran ya da olmamasına göre değişiklik gösteriyor. O da 8 ile 25 Lari arasında değişiyor. Hosteller gecelik 50- 60 TL, Pansiyon ise gecelik 150-250 TL , 5 yıldızlı oteller 300-500 TL arasında değişmektedir.
Batum’da Nerde Kalınır
Tavsiyem tabiki merkezi konumda bulunan yerler olacaktır. Zaten şehri yürüyerek gezebilirsiniz. Taksiye binerseniz de mutlaka pazarlık yapın. Konu başlığı değil ama siz siz olun yerel bir firmadan araç kiralamayın. Gelelim nerde kalalım sorusuna. Wadim’s Home adlı hem hostel hem cafe tarzı bir yerde kaldık. İşletmecileri ve içinde bulunan diğer kişiler aşırı tatlı idi. Ücret bilgisi epey gizli ?
BATUM’DA GEZİLECEK YERLER
Şehir, 1991’de Gürcistan, Sovyetler Birliğinden ayrıldığından beri hızla çehresini değiştiriyor. Komünizmin etikleriden son yıllarda epey silkelenmiş. Rus ve Avrupa mimarisinin iç içe olduğu melez bir çocuk gibi. Şehirde bir çok bakımlı parklara ve meydanlara çıkıyor. Dediğim gibi burası için 2 gün ayırmanız yeterli. Hafta sonu için ideal bir destinasyon.
-
Astronomik Saat
Medea Heykelinin bulunduğu yol üzerinde, UNESCO tarafından koruma altına alınan eski banka binasının üzerinde. Avrupa’daki bir çok şehirde benzeri bulunmaktadır.
2. Avrupa Meydanı ( Europe Square )
Şehrin ana meydanı, Avrupa Meydanı. Klasik bir fıskiye ve meydanın en önemli simgesi Medea Heykeli. Söylenene göre Yunan Mitolojisi’ ne gönderme yapıyormuş. Yapımı epey pahalıya mal olmuş. Edindiğim bilgiye göre 1 Milyon Lari’ ye mal olmuş. Bu kadar değerli olması görülmeye değer yapıyor.
3. St. Nicholas Kilisesi
Kentin en eski dini yapılarından biri. Osmanlı döneminde yapılan bu kilise Padişah’tan çanların çalınmaması karşılığında izin almış. Osmanlı hakimiyeti kaybettiğinde ise çanlar çalınmaya başlamış. Aktif bir şekilde halen ibadete devam edilmektedir.
4. Piazza
Piazza, İtalyanca’da meydan anlamına geliyor. Burası İtalyan meydanlarına benzetilerek yapılmış bir yer. Mozaiklerle döşenmiş 5700 m2 lik harika bir atmosfere sahip. İtalya’dasınız sanki. Bir çok kafe ve restoran bulunmaktadır. Son dönemlerde konser ve etkinlik için tercih edilen bir yer haline gelmiş.
5. Ali & Nino Heykeli
8 metrelik bu çelik heykeller, Gürcistanlı Tamara Kvesitadze tarafından yapılmış. Batum’ daki heykelin ilham kaynağı, Azeri yazar Kurban Said’in yazdığı ” Ali and Nino: A Love Story ” isimli kitap. Ali ve Nino heykelindeki erkek figürü Ali adında Müslüman bir çocuğu, kadın figürü ise Nino isimli Gürcistanlı bir Prensesi temsil ediyor. Trajik hikaye ise, Sovyet Rusya’nın işgali sonucu aşıkların ayrılması ile sonlanıyor. Birbirlerinin etrafında dönen heykeller birbirlerinin içinden geçerek, birbirlerini arkalarında bırakarak turlarını tamamlamaktadır. İzlerken bu hikayeyi okumuş, ve hüzünlenmiştim.
6. Batum Ortodoks Kilisesi
Neo-Gotik mimarisi ile görüntüsü bana bir masaldan çıkıp gelmiş hissi yaratmıştı. 1898 yılında inşa edildiği bilinmektedir. 3 kubbeli bu kilise uzun dönem Katolik mezhebine ait olmuş. Sovyet egemenliği döneminde ise arşiv ve laboratuar olarak kullanılmıştır. Daha sonralarda ise Ortodoks kilisesine çevrilmiştir. Günümüzde şehirde ana katedral olarak kullanılmaktadır.
7. Alfabe Kulesi
2012 yılında yapılan Alfabe Kulesi, 130 m yüksekliktedir. Dünyada yaşayan 14 alfabe türünden biri olan Gürcü Alfabesine ithafen yapılmıştır. Dna sarmalı benzetilerek yapılan bu kulenin üzerinde alfabedeki harfler bulunmaktadır. Tepesinde bir restoran bulunmaktadır. Panoramik şehir manzarası sevenlere tavsiye ederim. Saatte 360 derece dönen bu halka yemek yerken güzel bir Batum seyri olacaktır. Binmiş olduğum bir taksiciden öğrendiğime göre, Gürcü Alfabesi üzümün dallarında aldığı şekilden esinlenerek oluşturulmuş.
8. Argo Teleferik
Batum’da yapabileceğiniz aktivitelerden biri kesinlikle. Özellikle güneşin batmasına yakın bir saatte giderseniz güzel bir şehir manzarası sizi bekliyor olacak. 250 metre yükseklikten Aruria Dağı’ndan tıpkı Karadeniz’e bakıyor gibi hissedeceksiniz. Fiyatı 15 Lari.
9. Botanik Bahçesi
Batum Botanik Bahçesi, şehir merkezine 9 km mesafede bulunuyor. Büyüklüğü ile dünyanın en büyük botanik bahçelerinden biri. Bahçede 5000’den fazla bitki türü barındırmaktadır. Bahçe içersinde bitki tanıtımı, çiçekçilik, yarı tropik bitkiler , bitki fizyolojisi ve botanik alanlarında bilimsel araştırmak yapılmaktadır. Parkın tamamını gezmek 2-3 saatinizi alabilirler. Buna göre plan yapabilirsiniz. Batum’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda diyebilirim. Girişi 10 Ları
10. Chacha Tower
İzmir’deki saat kulesinin benzeri diyebiliriz. Sanırım bir hayranlık söz konusu ? Her akşam 10 dakika ülkenin milli içkisi olan Chacha akıyor. Biraz sert bir içki olduğunu söyleyebilirim.
12. Sea Port ( İskele )
Batum’un liman olarak kullanımı epey eskilere dayanmaktadır. Hatta limanın ismi ücretsiz ticaret limanı anlamına gelen “Porto Franco” imiş. Daha sonraları kar amacı gütmeye başlamış. Parkla birleşmiş bu liman size güzel fotoğraflar çekmenize oldukça fazla olanak sunacaktır.
Son olarakta sahilde ve park alanında gezmek için motor bisiklet kiralayabilirsiniz. Oldukça keyifli. 30 dakika için 20 lari ödedik.
Gece hayatı ile ilgide en kısa zamanda yazı yazmayı planlıyorum. Malum Batum oldukça hareketli bir yer ve birçok casino mevcut.
Gürcistan’ın başka bir kenti Kutaisi Gezi Rehberi için Tıklayınız