Avustralya ve Yeni Zelanda’ya Nasıl Yerleşebilirim?
Herkesin dönem dönem bunaldığı, alıp başını gitme isteği gelir. Gelmez mi? Veya şöyle sorayım sorumu. Daha önce hiç tek yön uçak bileti alıp bir yere gitmek istediniz mi? Benim bazen böyle isteklerim oluyor ne yalan söyleyeyim. Böyle zamanlarda hep düşünürüm acaba yaşamak için en ideal ülke neresidir diye. Ama bu istek sadece benimle de sınırlı değil bence. Kiminle konuşsam şunu duyuyorum sıklıkla “Acaba x ülkesinde yaşamak için ne yapmak gerekiyor?” Avustralya ve Yeni Zelanda’da Yaşamak Nasıl Mümkün Olur?
E durum böyle olunca ben de düşündüm neden bir derleme yapıp bu bilgileri toparlamıyoruz. Valizinizi hazırlamaya başladıysanız ben de bu iki ülkeyi ve istedikleri şeyleri sıralamaya başlayayım. Biletinizi daha almadıysanız ucuz bilet bulma yöntemleri için tıktık 🙂 Yalnız dipnot düşmek istiyorum bu bilgiler güncellenebilir veya sizin kişisel bilgilerinize göre daha ayrıntı istekler olabilir. Benim amacım sadece size bu yolunuzda küçük yardımlarda bulunmak. E o zaman başlayalım bakalım.
Avusturalya – Avustralya ve Yeni Zelanda’da Yaşamak
Avustralya stresten uzak, insanlar saygılı, kavga-gürültü yok denecek kadar az, ekonomik durumu gayet yerinde mis gibi bir ülke diyebiliriz. Üstelik yaşanılabilir ülkeler arasında her yıl listelere giriyor. Hem de tek şehri falan değil 3-4 şehri birden giriyor. Bu ne lüks. Bu şehirler ne yeme bizi derseniz diye yazıyorum bakın Melbourne, Sydney, Brisbane, Adelaide, Perth.
Avusturalya’nın başkenti Canberra. Ülkede genel olarak konuşulan dil ise İngilizce. Avusturalya güzel olmasına çok güzel ama bizi korkutan bir şey var ise o da Türkiye’ye olan uzaklığı. Ama diyorsanız ki uzaklık sorun değil ille de Avustralya istiyorum o zaman başlıyorum anlatmaya. Avustralya’ya göç etmek için birçok yol mevcut. Bunlar öğrenci olarak, iş bularak, nitelikli göçmen olarak başvurabilirsiniz. Öncelikle resmi sitesine bir göz atmanız için sizi şöyle bir alayım tıktık 🙂
Öğrenci olarak Avustralya’ya gitmek
Aslında öğrenci vizesi almak en hızlı ve kolay yöntem diyebiliriz Avusturalya için. Öğrenci vizesi için ise dil okulu, Master programı veya Phd programları ile başvurabilirsiniz. Bu vize başvurusundaki en önemli şey motivasyon mektubu. Motivasyon mektubunda kendinizi ve amacınızı çok iyi bir şekilde ifade etmeniz gerekiyor. Diyelim başvurdunuz ve aldınız vizenizi. Bu vize size eğitim döneminiz boyunca orada yaşamanız için oturum veriyor ve üstelik sizinle birlikte evli iseniz eşinizi, çocuğunuz 18 yaşından küçük ise çocuğunuzu da yanınıza alabilme şansı yakalıyorsunuz.
E okul bitti yaşamaya devam etmek istiyorsanız hala daha Avusturalya hükümetinin eğitim sonrası çalışmak için ayrı bir vize şekli daha oluyor. Ama burada ise en önemli unsur kendi alanınıza göre bir iş bulmanız ve bunu başvurunuzda göstermeniz gerekiyor.
İş bularak Avustralya’ya gitmek
Diğer bir yöntem ise iş bularak Avustralya vizesine başvurmak. Burada bahsettiğim şey bulduğunuz bu işin size sponsor olması gerekiyor vize başvurunuzda. Avustralya hükümeti kabul etti diyelim başvurunuzu bu başvuru size 4 yıllık oturum veriyor. Ve çalışmaya başladıktan sonra Avustralya vatandaşlığı alabilmeniz için çalıştığınız şirket sizin için başvurabiliyor.
Nitelikli göçmen olarak Avustralya’ya gitmek
Avusturalya hükümetinin asıl istediği göçmen türü aslında bu tür göçmenler. Bu vize türü ise SkillSelect programıyla belirleniyor. Resmi sitesine bir göz atmanız için tıktık 🙂
Burada nitelikli göçmenden kasıt mesleğinin Avustralya’da aranıp aranmaması diyebiliriz. Mesela senin mesleğin mimarlık ve Avustralya’nın x şehrinde mimara ihtiyaç var. Hop seni alıyorlar o şehre gönderiyorlar ve artık o şehirde yaşamaya başlıyorsun. Aranan meslekler arasında mühendisler, mimarlar, yöneticiler gibi alanlar mevcut. Hangi şehirde hangi meslekler aranıyor diye bir bakmak isterseniz ise yine bir tıktık 🙂
Yatırım yaparak Avustralya’ya gitmek
Diğer ülkelerden farklı olarak Avustralya’da yatırım yapmak istiyorsanız bazı kriterler mevcut. Eğer yatırım yapmak istiyorsan bunu hükümetle ortak çalışarak yapabilirsin. Yani canım istiyor x şehrinde kebapçı açayım yok maalesef. Yani biraz şey gibi her baba yiğidin harcı değil gibi. Hükümet sana diyor ki şu bölgede şuna ihtiyaç var çok istiyorsan burada bu yatırımı yapabilirsin. Ve ülke aşırı aşırı gelişmiş bir ülke olduğu için yatırım için istenen tutarlar milyon dolarlar şeklinde ilerliyor. Matematiği yeten bu konuda daha fazla fikir sahibi olabilir?
Yeni Zelanda – Avustralya ve Yeni Zelanda’da Yaşamak
Dünya üzerinde en yaşanılabilir ülkeler listesinde Yeni Zelanda’yı her yıl görmek çok mümkün. Çünkü neden olmasın? Adamlar mis gibi ülke yapmışlar, insanlar kurallara uyuyor, herkesin birbirine saygısı var, bol bol ormandı yeşillikti var. E DAHA NE OLSUN? Bu yüzden her yıl listeye hop giriyor.
Ekonomisi nasıl derseniz eğer maşallahları var diyebiliriz. Yalnız yaşam masrafı konusunda uyarmak gerek biraz değil birazdan biraz biraz biraz daha pahalı bir ülke. Hani şunu demek istiyorum ama bence bu tüm dünyada bile geçerli olabilir: iyi kazanç, iyi bir yaşam standardı. Ama bu yaşam standardı da kime göre iyi onu da bir sorgulamak gerekiyor. Benim iyi anlayışım ile Sabancı ailesinin iyi anlayışının aynı olduğunu da düşünmüyorum.
Pek çok adadan oluşan Yeni Zelanda’nın en önemli olanları Kuzey ve Güney adalarıdır. Başkenti Wellington’dır. Ülkenin en metropol şehri olarak ise Auckland bilinir. İngilizce bildiğiniz sürece rahat edebileceğiniz bir ülkedir çünkü İngilizce anadilleri sayılabilir. Yeni Zelanda içinde seçenekler Avustralya ile benzer diyebiliriz. Öncelikle resmi sayfaları için bir tıktık 🙂
Öğrenci olarak Yeni Zelanda’ya gitmek
Pek çok firma Yeni Zelanda için danışmanlık hizmeti veriyor. Bu firmalar aracılığı ile dil okuluna/kursuna başvurup, gidebilirsiniz. Şöyle bir şey de var bu ülkede isterseniz orada ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim alabileceğiniz okullara da gidebilirsiniz. Mesela adamlar x mesleğinde insana ihtiyacımız var diyorlarsa sen oraya x mesleği için kursa gidip sonrasında orada iş bulabilirsin.
Çalışma vizesi ile gelmek
Herhalde İngilizcenizin ve CV’nizin iyi olması gerek dememe gerek yoktur diye düşünüyorum. Eğer var ise söylüyorum: İYİ İNGİLİZCE ŞART. CV için diğer bir gereklilik ise ‘cover letter’ denen Türkçede karşılığı niyet yazısı gibi diyebiliriz. İnternette nasıl cover letter yazısı yazabileceğinizin bir sürü örnekleri mevcut. Bu yazıda işte hangi işe başvuruyorsunuz, neden başvuruyorsunuz, neden bu işi istiyorsunuz ve en önemlisi onlara ne vereceksiniz. Yani bir nevi nasıl desem NE VEREYİM ABİME şeklinde bir yazı.
Working and Holiday Vizesi
Galiba Yeni Zelanda’ya gitmenin en güzel yollarından biri bu vize türü olabilir. Eğer 30 yaşının altındaysanız ve uslu bir çocuksanız bu vizeyi alabilirsiniz. Ah bir de üniversite mezunu olmanız gerek. Bu vizenin süresi 1 yıl oluyor ve giriş tarihiniz vizenizin başlangıcı oluyor. Her yıl Türkiye için 100 kişilik kota oluşturuluyor ve o kadar kişi gidebiliyor sadece.
Sizden istedikleri bazı şeyler var tabii. Mesela sağlık raporunuzu ve kaldığınız sürece sağlık sigortanızın olmasını istiyor bu abiler. Sicilinizin temiz olmasını ve iyi karakterli olmanızı istiyorlar. Gerçekten resmi sitelerindeki kriterler kısmında yazan şey “You must be a good character” yani diyor ki sen var zorunda olmak güzel karakterli. Sonrasında dönüş biletinizi alın gelin veya alacak paranız olsun diyorlar. Ve son olarak bu vize ile ülkeye yalnızca 1 kere gidebilirsiniz. Kriterleri lütfen siz de inceleyin bunun için resmi sitesine bir Avustralya ve Yeni Zelanda’da Yaşamak
Nitelikli Göçmenlik
Nitelik nitelik dediğin nedir ki gülüm mühim olan niteliksiz haliyle bile sevmek diyebilirsiniz ama bu insanlar nitelik istiyorlar. Avustralya ile hemen hemen aynı diyebiliriz. Başvuru yapmak için 55 yaş altında olmanız gerekiyor. IELTS sınavından ise en az 6,5 puan almanız gerekiyor. Başvuru için puanlama sistemine girmeniz gerekiyor. İsterseniz kendi puanınızı hesaplayabilirsiniz link üzerinden. Herkes puanını yazsın bakalım tıktık 🙂
Turist vizesi
Bildiğimiz turist vizesi işte. Online olarak yapabiliyoruz her şeyi. Schengen gibi her şeyi istiyorlar ama bunlar normal şeyler hani alıştık hepimiz ne istiyorlarsa veriyoruz ve diyoruz ki “Baksana ne kadar tatlı değil miyim versene bana vize”
Avustralya ve Yeni Zelanda ile ilgili anlatacaklarım bunlar. Takıldığınız yer olursa paylaşın, birlikte çözmeyi deneriz. Sonuçta biz bir ekibiz. Anlattıklarım umarım işinize yarar elimden geldiğince açık anlatmayı denedim diyebiliriz. ? O zaman bu yazıda benden bu kadar! Avustralya ve Yeni Zelanda’da Yaşamak hayaliyle iyi şanslar ! avustralyaya nasıl giderim
Sevgi ile kalın, avustralyaya nasıl giderim
Hasibe Betül Erdem avustralyaya nasıl giderim, avustralyaya nasıl giderim, avustralyaya nasıl giderim, avustralyaya nasıl giderim, avustralyaya nasıl giderim, avustralyaya nasıl giderim,
6 yorum
Meslek egitim programlarını biraz daha açsaydin keşke be ablacigim ben meslek lisesi mezunuyum yeni mezunum universiteye daha gitmedim gitmeden o programla gelme şansım varmı ?
Mehmet Bey bu konu çok geniş ve sadece deneyimlediğimiz kısımların çok dışına çıkamadığımız için her alana giremiyoruz maalesef. Yakın zamanda böyle bir deneyimi gerçekleştiren birini bulursak neden olmasın.
Meslek egitim programlarını biraz daha açsaydin keşke be ablacigim ben meslek lisesi mezunuyum yeni mezunum universiteye daha gitmedim gitmeden o programla gelme şansım varmı ?
Peki bekliyorum o zaman
Merhabalar ben şu anda Almanya da yaşıyorum ve burda otururum var Avusturalya da yaşamak ve iş kurmak istiyorum bununla alakalı bana yardımcı olabilir misiniz acaba teşekkürler
Merhabalar ben şu anda Almanya da yaşıyorum ve burda otururum var Avusturalya da yaşamak ve iş kurmak istiyorum bununla alakalı bana yardımcı olabilir misiniz acaba teşekkürler