Yurtdışında araba kiralama yada kiralacak herkesin aklında “Acaba nasıl?” sorusu vardır. Bu yazımda sizi araba kiralama konusunda bilgilendirirken, çeşitli tavsiyeler de vererek tatilinizi en keyifli biçimde geçirmenize yardım edeceğim.
Günümüzde birçok insanın tutkusu gezmek, seyahat etmektir. Bir kısmı tatilini aynı şehirde geçirmeyi tercih ederken, bir kısmı da tatilinde keşfedebildiği kadar yer görmek ister. Tren, uçak ve otobüs gelişmiş ülkelerde çok kolay ulaşım olanakları sağlasa da saat yönünden insanları kısıtlamaktadır. Buna bağlı olarak insanlar kimi zaman gezdikleri şehirlerden ödün vererek gezilerini sürdürmektedir. Şimdi araba kiralama dünyasına bir geziye çıkalım.
Öncelikle bilmemiz gereken temel bilgileri öğrenelim.
1) Sürücü Yaşı;
Aracı kiralayacak şöförün yaşı birçok firmada 25 altında olması durumunda ek ücrete tabidir. Bu ücret fiyata eklenmek üzere günlük 8 ile 15 Euro arasındadır.
2) Sürücü Belgesi;
Aracı kiralamak için en az 1 yıllık bir ehliyete ihtiyaç duyulmaktadır. Üst seviye araç kiralamak için bazı firmalar 3 yada 5 yıllık bir ehliyet ibrazı isteyebilmektedir. Türkiye Cumhuriyetine ait güncel ehliyetlerin geçerlilik sıkıntısı birçok ülkede bulunmamaktadır. Şu ana kadar onlarca ülkede araba kullandım ve kiraladım. Polis kontrolünden de geçtim. Ehliyetten kaynaklanan herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Araba kiralama firmalarının sitelerinde her ne kadar AB dışından gelenler için uluslararası sürücü belgesi isteniyor yazsa da ülkemiz ehliyetleri için turistik amaçlı ziyaretlerde sadece ehliyetimiz yeterlidir.
3) Depozito;
Aracı kiraladığınız zaman kartınıza konulacak olan bloke miktarıdır. Aracı sorunsuz bir şekilde iade ettiğinizde bu miktar 3 ile 7 gün içinde geri yatmaktadır. Avrupa’ya göre az gelişmiş ülkelerde depozito olarak pasaport kullanılmaktadır. Bu çeşitte aracı teslim alırken pasaportunuzu veriyorsunuz, araba kiralama sözleşmesi ve pasaportunuzun tüm işlem görmüş sayfalarının fotokopisi geziniz için yeterli olmaktadır. Aracı sorunsuz şekilde geri verdiğinizde pasaportunuzu geri alıyorsunuz. Her nekadar güvensiz bir sistem olsa da bazı ülkelerde iş bu şekilde dönüyor. Depozito miktarı ise araba türüne, sınıfına, kiralama firmasına ve kiralanan ülkeye göre değişiklik gösteriri. Depozito miktarı 150 – 700 euro aralığında değişmektedir. Ayrıca araba kiralarken yaptıracağınız sigorta ile depozito miktarınız düşebilmektedir.
4)Ödeme Türü;
Kiralama firmaları sizden ana sürücünün adına uluslararası geçerliliği olan kredi kartı ibrazı isteyeceklerdir. Bu kartlar “Master ve Visa” ortaklıklarını desteklemelidir. Bazı firmalar “American Express” kartları ile ödemeyi kabul etmektedir. Kiralayacağınız firmanın ödeme bilgileri kısmını herhangi bir sıkıntı yaratmaması için mutlaka incelemeyi unutmayın. Ayrıca bankanıza Türkiye’den çıkmadan önce “Yurtdışı Harcama Onayı” vermeniz gerekmektedir. Eğer bu izni vermezseniz kartlarınız yurtdışı kullanımlara kapalı kalacağından kiralama işleminiz gerçekleşmeyebilir.
Banka hesap kartları yada ön ödemeli kartlar ile araba kiralama işlemi yapamazsınız. Mutlaka yukarda belirtilen ortaklıklardan birini destekleyen kredi kartınız bulunması gerekmektedir.
Not: Kredi kartınızın limitinin arabanın kiralama bedeli ve depozitoyu karşılayacak yeterlilikte olduğuna emin olun. Ayrıca eğer sigorta yapmayı düşünüyorsanız(Bence araba kiralamada en önemli şey) kredi kartınızın kiralama bedeli+ depozito + sigorta tutarlarının toplamını karşılayabilecek limitinin olduğuna emin olun.
5)Sigorta;
Sigorta arabanın çarpma, hırsızlık, hasar yada ölüm durumunda karşılaşacağınız yükümlülüklerinizi ortadan kaldıran bir güvencedir.
Sigorta türleri;
CDW
Muafiyetli Hasar Sorumluluk Güvencesi (CDW): Bu sigorta aracın herhangi bir hasar alması durumunda kiralayanın, hasarın bir kısmını ödemesi anlamına gelir. Firma, araba ve hasar boyutuna göre değişiklik göstermekdir. Çoğu kiralama firmasında bu tutar ücretsiz olarak kiralama sözleşmesine eklenir.
LDW
Az Muhafiyetli Hasar Sorumluluk Güvencesi(LDW): Bu sigorta günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. CDW’nin güncellenmiş ve muhafiyeti düşürülmüş halidir.
SCDW
Super Hasar Sorumluluk Güvencesi (SCDW): SDW’deki muafiyet tutarı şartı olmaz. Tüm hasarlar aracın kaskosunun şartları uyarınca ödenir. Kiralayan kişi herhangi bir tutar ödemez. Bu sigorta için günlük ek ücret ödenir. Ek ödenecek olan tutar firma ve arabanın sınıfına göre değişiklik göstermektedir.
TP
Araç Hırsızlık Güvencesi (TP): Bu sigorta ile kiraladığınız araba çalınırsa, araba bulunana kadar yada aracın sigorta firması ücreti ödeyene kadar olan günlerin kiralama bedelinin kiralayıcıdan talep edilmesini engelleyen bir sigortadır. Çoğu kiralama firmasında bu tutar ücretsiz olarak kiralama sözleşmesine eklediği gibi, bazı firmalar da ek günlük ücret talep etmektedir.
TPI
Üçüncü taraf sigortası: Üçüncü şahıslara ait yaralanmalara ve maddi hasarlara karşı sınırsız tazminat sunar.BAzı firmalarda ve lokasyonlarda mevcuttur.
PAI
Ferdi Kaza Sigortası: Kiraladığınız aracınızla bir kaza yaptıysanız sürücü dahil tüm yolcuların tedavi masraflarının sözleşmede yazan tutar’a kadar karşılanmasıdır.
Bu sigortalar genel olarak tüm firmalarda eklenebilir yada standart olarak fiyata dahil sunulurken tüm firmaların kendi sigorta paketleri de mevcuttur.
Genellikle 2 çeşit sigorta paketleri vardır. Bunlar;
- Aracın şasesine gelen hasarlar için olan sigorta.(Cam, aynalar, farlar, jant ve lastikler Sigorta kapsamında değildir.)
- Aracın tam sigorta paketi. Bu pakette aracın cam, aynalar, farlar, jant ve lastikler dahil tüm parçaları sigortaya dahildir.
Bu sigortalar ek ücret olarak ödenmektedirler. Ben seyahatlerimde 1 numaralı sigortayı tercih etmekteyim. Şimdiye kadar herhangi bir problem yaşamamış olsam da sigorta dışarıdan gelebilecek olan hatalar için bir güvencedir.
6)Yakıt Politikası:
Firmalar kiraladığınız arabaları kimi zaman sizlere tam depo dolu olarak vermektedir. Bu uygulamanın adı “Full to Full” olarak geçmektedir. Bu uygulamada firmalar aracı teslim alırken depoyu tam dolu olarak teslim etmenizi isterler. Depo tam dolu olarak teslim edilmezse aradaki fark ödediğiniz depozitodan düşülür. Firmaların yakıt ücretleri, herhangi bir yakıt istasyonundaki fiyatlardan daha yüksektir. Bundan dolayı aracı teslim etmeden tam doldurmakta fayda var.
Bir diğer uygulama ise deponun boş alarak kiralayana teslim edilmesi. Bu durumda aracı teslim ederken sizin depoyu dolu yada boş vermeniz bir anlam ifade etmemektedir. Zira kiralama firmaları sizlere aradaki farkı ödemezler onlara kar kalır.
7)Kilometre Politikası:
Bu uzun yol yapacaklar için önemli bir kavramdır. Kimi firmalar günlük 150-200 km yapma hakkı verirler. Araç kiralama sürenizde yaptığınız ortalama günlük yol bu rakamlardan fazla ise km başına ücret alırlar. Bazı firmalar limitsiz yol hakkı verirler. Özellikle uzun yol yapacaklar için limitsiz seçenek en iyisidir. Bu durumu kurallarda okuyup ona göre kiralama yapmanız önemlidir.
8)Özel Ekipman / İsteğe Bağlı Ekstralar:
Bebekli yada çocuklular için;
Kimileri tatile bebekleri, çocukları ile çıkmak isterler. Böyle bir durumda bebekleri için bebek koltuğu(13kg’ye kadar. Baby/Infant Seat olarak geçmektedir.) avrupa gibi gelişmiş ülkelerde bir zorunluluktur. Çocuklar için de ağırlıklarına göre yükseltici koltuklar zorunlu bir gerekliliktir. Bu koltuklara 9 – 18 kg aralığında olanlara Child/Toddler Seat, 15-36 Kg aralığındakilere ise Booster Seat denilmektedir. Şu ana kadar 1 kere İspanya’da 9 aylık bebekli olarak araba kiraladım. Onda herhangi bir ekipman kiralamadım ama bir polis kontrolü olsaydı muhtemelen yüksek ceza veyahut araca el koyma durumu ile karşılaşmam içten bile değildi. Sizlere tavsiyem bu ekipmanları kullanmanızdır. Bu koltukların günlük ücreti fiyata eklenecek olup, çoğu firmalarda maksimum limit bedelleri mevcuttu. Mesela günlük 8.26 euro gibi bir ücreti olan koltuk, maksimum 57.85 Euro(Vergiler hariç) tutacaktır. uzu kiralamalarda maliyet azaltıcı bir önlemdir.
Kış Sporları ile ilgilenenler için;
Kayak rafı seçeneği veya ek tavan bağaj seçenekleri mevcuttur. Bu seçenekler de çocuk koltuğunda olduğu gibi aynı şekilde fiyatlandırılmaktadır.
Kar Zinciri;
Özellikle kışın mevsim şartlarının karlı yada buzlu olduğu coğrafyalara giderseniz eklemeniz gereken bir seçenektir. Kimi ülkelerde belirli sezonlarda arabada zincir bulundurmak zorunludur. Fiyatlandırılması çocuk koltuğu ile aynı şekildedir.
Navigasyon;
Gezilerin olmazsa olmazı bir seçenektir. Eğer kendinize ait bir navigasyonunuz yada akıllı telefonunuz yok ise kesinlikle seçilmesi gereken bir seçenektir. Avrupa gibi ülkelerde yönlendirme ve tabelalandırma kusursuz derecede iyi olmasına karşın, navigasyonun sesli ve haritalı yönlendirmesi sizlere konfor, tasarruf yaşatırken, vakit kaybı yaşatmayacaktır. Ben yurtdışına giderken herzaman haritasını güncellediğim navigasyonu ve google maps uygulamasında telefonumun hafızasına yüklediğim haritaları eksik etmem. Bu sayede çok rahat geziler geçirdim. Gelişmişliğin azlığı yada alfabesinin latin harfleri olmadığı ülkelerde otomatik harita konum takibi olmasa da baktığınızda hangi yola girmenizi anlamanıza yetecektir. Kesinlikle bir çeşit uygulama yda navigasyon edinmenizde fayda var.
Not: Herhangi bir ekipman isteğiniz var ise bu isteği önceden firmaya bildirmelisiniz. Zira kiralama günü ellerinde kalmamış olabilir.
9)Ek Sürücü;
Bu seçenek arabayı 1 ana sürücü ve bu sürücü dışında başka biri tarafından kullanılmasını sağlar. Bu seçeneği seçmeden, kiralama sözleşmesi adına düzenlenmemiş birisinin kullanması durumunda oluşacak kaza veya polis kontrolü başınızı önemli ölçüde ağrıtacaktır. Günlük ek ücret ödeyip bu seçeneği sözleşmenize ekletebilirsiniz. Bu seçeneğin de çocuk koltuğu gibi maksimum ödeme miktarı mevcuttur.
10)Seyahat Kısıtlamaları;
Ülkeden ülkeye ve firmadan firmaya değişmek üzere arabaların kullanılması yasak olduğu yerler anlamına gelir. Mesela kiraladığınız arabalar ile gemi yada feribota binemezsiniz. Buralarda yaşanacak bir kaza durumunda sigortanız otomatikmen geçersiz sayılacaktır. Bunun dışında kimi firmalar diğer ülkelere arabaları ile gitmenize izin vermez. Çoğu avrupa ülkesindeki firmalar sadece schengen bölgesi avrupa anakarasında arabalarını kullanmanıza izin verir. Kimisi sadece kendi ülkelerinde kullanmanıza izin verir. Kimisi de ek ücret ödemeniz durumunda diğer ülkelere gidebilmenize izin verir. Bu durum ofise kiralamadan önce bilgi vermenizi gerektirir.
Mesela İspanyada araba kiraladığımda Portekize sorunsuz geçmiştim. Zira sözleşmemde avrupa anakarasındaki Schengen ülkelerine gidiş iznim vardı. İtalya’da araba kiraladığımda ise Schengen üyesi olmayan Hırvatistan’a gitmek için gitmeden önce kuruluşu bu gezim hakkında bilgilendirmiştim. Onlar da bu gezimi yapabilmem için bana yeşil kart dediğimiz(Green Card) uluslararası araç trafik sigortalı bir araba vermişlerdi. Bundan ötürü hiçbir sıkıntı yaşamadım.
Sizlere tavsiyem firmaların kural ve koşullarını iyi okumanızdır.
11)Kimlikler;
Aracı kiralamak için ihtiyacınız olan 2 belge vardır. Pasaportunuz ve Sürücü belgeniz. Bunlar dışında sizden bir kimlik talep etmezler.
12)İptal ve Rezervasyon Kullanmama Politikası;
Bazı siteler rezervasyon yapmanız için kredi kartı bilginizi isterler. Kurumsal firmaların çoğu kendi sitelerinde herhangi bir kredi kartı bilgisi istemezler. KArt bilginizi verdiğiniz sitelerin iptal ve iade kurallarını iyi okuyun ve ilgili tarihleri geçirmemeye çalışın. Zira belli bir süreye kadar iptal ücreti kesilmezken, belli süreden sonra ücretin bir kısmı yada tamamı tahsil edilir ve iptallerde tamamı geri ödenmeyebilir.
Sonuç:
Gezinizde araba kiralayacaksanız gidilecek olan ülkenin mevsim koşullarına, gideceğiniz grubun büyüklüğüne, kredi kartı limitinizin ödemelerinizi karşılayabileceğine dikkat edin.
Ben bugüne kadar hep kurumsal firmalardan araba kiraladım ve tam anlamı ile hepsinden memnun kaldım. Eğer siz de bir sıkıntı yaşamak istemiyorsanız kurumsaldan şaşmayın.
İyi geziler, yolunuz açık kredi kartlarınız cezasız olsun 🙂 yurtdışında araba kiralama, yurtdışında araba kiralama, yurtdışında araba kiralama, yurtdışında araba kiralamaışında araba kiralama, yurtdışında araba kiralama, yurtdışında araba kiralama, yurtdışında araba kiralama, yurtdışında araba kiralama, yurtdışında araba kiralama,
4 yorum
Sıkıntı yaşamamak için bilinmiş, büyük firmalardan kiralama yapmakta fayda var. Birda kiralamadan full kasko yapın başınız ağrımasın.
Kesinlikle en güzel yolu o. Değerli katkınız için teşekkürler.
Merhaba,
saraybosnadan mostara gidicem, mostarda köprüye ve şelaleye gitmek için araç kiralamak mantıklı mı? araç kiralarsak yakın çevrede başka nereye gitmemizi tavsiye edersiniz.
Teşekkürler.
Merhabalar, eğer tek kişi gidecekseniz mantıksız, araçlar var başkentten mostara giden ama 2 kişi iseniz en az mantıklı. Hem daha hızlı hem de daha rahat olur. Blagaj çok güzel bir yer oraya da gidebilirsiniz.