Ankara Gezi Rehberi | Ankara’da Gezilecek 20’den Fazla Mekan
Ankara, Türkiye’nin başkenti ve en kalabalık ikinci ili. Nüfusu 2016 itibarıyla 5.346.518. Memurların şehri olarak bilinen bu yer, yaklaşık her mahalleye ait yeşile doyacağınız dört bir yanı parkla çevrili semtlerle kucaklaşmış özel bir yere sahip olan şehrimizdir. Bu gezimizde rotamız bir öğrenci gözüyle ne yapılır? Ne edilir? Tarzındaydı tamda … Bu geziyi özel kılan da bu oldu zaten 🙂 Ankara Gezi Rehberi olarak bakalım neler varmış.
Ankara’nın Tarihçesi – Ankara Gezi Rehberi
Ankara, M.Ö. 333’de Makedonya Kralı Büyük İskender tarafından Persler’den alınana kadar; tarihi boyunca Frigyalılar, Lidyalılar, Persler ve Hititler‘in egemenliğine girmiştir. O yıllarda Anadolu’ya gelen savaşçı bir kavim olan Galatlar, eski Ankara Kalesi’ni yapmışlardır. Daha sonra bölgede siyasal birliği kuran Romalılar M.Ö. 189 yılında Galatlar’ı yenerek Ankara’yı ele geçirmişlerdir.
M.S. 3. Yüzyıl ortalarında Roma İmparatorluğu’ndan ortaya çıkan sosyal ve ekonomik çöküntüyle paralel olarak kent o günlere kadar koruduğu açık kent niteliğini yitirmiş; çevresi surlarla çevrilmiştir. Roma İmparatorluğu‘nun başkenti İstanbul’a taşınınca, Ankara’dan geçen ve başkenti doğuya bağlayan yolların önemi daha da artmıştır. M.S. 10. yüzyıla kadar Ankara diğer Bizans Kentleri gibi para ekonomisinin geliştiği, örgütlü bir ekonomik yapısı olan önemli bir merkez özelliği kazanmıştır. Bu dönemde, kent planının temel öğeleri; kent düşman saldırılarına karşı koruyan kalın surlar, pazar yeri işlevini gören agora ve kilisedir.
Ankara’nın Selçuklular‘ın eline geçmesi, Malazgirt Savaşı‘ndan sonra 1073 yılına rastlar. 12. ve 13. yüzyıllarda Selçuklu sultanlarının da çabasıyla kervan ticaretinde bir gelişme gösteren Ankara, 1304’de görevli özerklik verilerek Osmanlı Devleti‘ne bağlandı. I. Murat zamanında kesin olarak Osmanlı topraklarına bağlanan kentte, 1402 yılında Timur ve Osmanlı Yıldırım Beyazıt arasındaki Ankara Savaşı yapıldı. Savaşta kent ve çevresi büyük ölçüde harap olmuş, Anadolu birliğini yeniden kuran II. Murat zamanında yeniden onarılmıştır.
I. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti savaştan yenilgiyle ayrılınca; Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı‘nı başlatan en büyük adımı Ankara’da atmış, ilk ulusal meclis burada açılmış, Kurtuluş Savaşı, Ankara‘dan yönetilmiştir. Savaş sonucunda Türk Milleti bağımsızlığını tekrar kazanmış, 13 Ekim 1923‘te Ankara yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti‘nin başkenti olmuştur.
Ankara, tarih boyunca pek çok isimle anılmıştır. Osmanlılar ise “Angara” ve nihayet “Ankara” demişlerdir.
Ankara’nın Coğrafi Konumu
Ankara ili,Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi‘ndeyer alan, doğuda Kırıkkale, kuzeydoğuda Çankırı, kuzeybatıda Bolu, batıda Eskişehir, güneyde Konya, güneydoğuda Kırşehir ve Aksaray ile komşudur.
Ankara’nın İklimi
Güneyde, İç Anadolu ikliminin belirgin özellikleri olan step iklimi, kuzeyde ise, Karadeniz ikliminin ılıman ve yağışlı halleri görülebilir. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bu bölgede kışları soğuk, yaz ise sıcak geçer. En sıcak ay Temmuz-Ağustos, en soğuk ay ise Ocak ayıdır. Bölgeye düşen yağış miktarları Kuzey ve Güney kesimlerde farklılık gösterir. Gezme konusunda en rahat edeceğiniz aylar ise; nisan, mayıs, haziran, eylül ve ekim aylarıdır.
Ankara’da Ne Yenir?
Türk mutfağının tüm lezzetlerini içinde barındıran zengin bir mutfağa sahip olmakla birlikte, yemek konusunda pek sorun yaşayacağınızı pek düşünmüyorum açıkçası. Her yöreye özgü yemek bulamasanız da her damağa özgü yemek bulabileceğinize inanıyorum.
Anadolu kenti olan Ankara, en meşhur ve lezzetli yemeği Ankara Tavası ile karşınıza çıkar. Bu yemeğin püf noktası koyun eti kullanılır ve Kızılcahamam pirinciyle buluşturularak özel bir karışım haline gelir, lezzetiyle büyüler. 🙂 Ayrıca Ankara‘ya özgü bol susamlı Kızılay Simiti de en meşhur yiyeceklerdendir. Kızılay Meydanı’nda kolayca restaurantlar bulabilir, canlı müzik ile de ruhunuzu doyurabilirsiniz.
Maraşlı Çorbacı Kadir Usta
Ankara’da Paça, Beyran ya da Kebap için deneyebileceğiniz adreslerden biri de Maraşlı Çorbacı Kadir Usta. Gaziantep – Adana bölgesinde yaşayan biri olarak Ankara’da bu kadar güzel Beyran içebileceğimi hiç düşünemezdim. Maltepe ve Kavaklıdere’de 2 şubesi bulunan Maraşlı Çorbacı’yı ailenizle de tercih edebilirsiniz. Özellikle Kavaklıdere’deki mekan çok şık. Yemekten önce getirilen salatalar, güler yüzlü servis benim için Ankara’da bir Adana havası hissettirdi.
Dilerseniz mekanda bulunan stantda birbirinden lezzetli Maraş Yöresel Ürünlerini de alabilirsiniz. Zaten o yemekler de o stantta gördüğünüz ürünlerden yapılıyor. Yemekleri denedikten sonra kapış kapış alacağınızdan eminim. Daha fazlası için linkten ulaşabilirsiniz. Maraşlı Çorbacı Kadir Usta
Ankara’da Gece Hayatı
Epey renkli anlara tanık olduğum bu şehir tam da bir öğrenci şehri… Gecenin belli bir saatinden sonra ortaya fırlayan insan kalabalığına hayran olmamak elde değil.. Resmen ‘Hayat Sokakta’ diye bağırmamak için kendimi zor tuttum diyebilirim 😀 Afrika kökenli birçok insanın özgürce yaptıkları eserleri satmasından tuttun da, bir yandan 3 tanesi sadece 1 lira olan küpeleri satan sevimli amca, bir taraftan çılgınca gelen sokak müziği, sizi istemsizce hareket etmeye sürüklüyor… İster istemez şenlikte gibisiniz 😀
Hamamönü‘nde nargile tarzı cafe bulamazsınız fakat kafa dağıtmak isterseniz Çınar Cafe‘yi şiddetle öneririm. Canlı müzik ile eğlenebileceğiniz, körü soslu tavuk ve ona destek olan patates kızartması, beşamel soslu makarna gibi takım arkadaşlarına sahip olan kocaman bir tabak sizi bekliyor 😀
Gece 12’ye kadar metro servisi hemen hemen her uğrak yere uğrayarak seferlerini tamamlıyor ayrıca siz öğrenciyseniz mutlaka bir fotoğrafınızı yanınıza alın ve 6 tl gibi cüzi bir fiyata Ankarakart çıkarın böylece indirimli olarak ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz, benden söylemesii .. 🙂
Ankara, 53 müze, arkeolojik alan ve tarihi kalıntıları, opera ve balo solanları, kendine özgü mutfağı, şenlik ve festivalleri, kaplıcaları, yeşil alanları ve mesire yerleri ile yerli, yabancı tüm misafirlerini ağırlamaktan kendisini de konuklayanı da epey memnun edecek mütevazi tarza sahiptir.
Gelelim benim ilgi alanıma…
Tabikii artık beraber gezme vakti geldi de gidiyor… Başlayalım ozaman ne dersiniz ? 😀
Ayrıca bilmeniz de yararını göreceğiniz bir uygulamadan daha bahsedeceğim; AnkaraKart mobil uygulaması ile ulaşım araçları sizin elinizin altında olacak 🙂
Sizce Rotamız; linkiyle tüm sosyal medya hesaplarımın tozunu attırdım sizde bizimleseniz artık gezme vakti başlasın 😀
Türkiye’nin Kalbi Ankara’da Gezilecek 10 Yer;
1. Anıtkabir – Ankara Gezi Rehberi
https://www.instagram.com/p/BlmrhUpBhnv/?utm_source=ig_web_copy_link
Anıtkabir, Türk Kurtuluş Savaşı’nın, inkılaplarının önderi ve Türkiye’nin İlk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk‘ün, Ankara Anıttepe‘de bulunan ebedi istirahatgahıdır. Ulu Önder Atatürk’ün bulunduğu mezar odası sekizgen olup, sonsuzluğu temsil edercesine dizayn eldilmiş 81 ilden ve komşu ülkelerden olan Azerbaycan gibi ülkelerin de testiler içinde topraklarıyla donatılmıştır. Atamızın son isteği Türk Bayrağı’nın daima dalgalandığı yeri görmek istemesi üzerine mezarını tam da Ankara Kalesinde dalgalanmakta olan Şanlı Bayrağı’mızı görecek şekilde inşa edilmiştir. Derin bir üzüntü, özlem ve saygı duyduğumuz bu yer, aşırı yoğun duygular ile tüm koridorlarda dolaşmanızı sağlayacak ve hayret içinde kalacağınız savaş ambiansları ile tüylerinizin diken diken olması da olası bir durumdur. Saygıyla anıyoruz ve özlüyoruz…
Ayrıca bu kutsal yere ulaşım da gayet kolay … Herhangi bir semtten en kolay metro istasyonuna varın, Batıkent-Kızılay istikametine doğru giden metroya binin ve 15 Temmuz Milli İrade Kızılay Meydanı durağında inin. Aşti yönüne doğru hareket eden Ankaray metrosuna aktarma yapın ve Tandoğan-Anadolu durağında inerek Tandoğan Meydanı çıkışından çıkıp Anıttepe’ye doğru 300 metre yürüdüğünüzde Anıtkabir’e ulaşabilirsiniz…
2. Ankara Kalesi
Ankara Kalesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kaledir. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ 2. yüzyıl başında Galatların Ankara’ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir.
Bu kaleye ulaşmak için Kızılay Meydanı’ndan 343 veya 350 numaralı araçlara binebilir, 23 dk gezintiden sonra 12 dk boyunca yürüyerek kaleye ulaşabilirsiniz.
3. Atatürk Orman Çiftliği – Ankara Gezi Rehberi
Atatürk Orman Çiftliği, 1925 yılında Ankara’nın batısında, Gazi Mustafa Kemal tarafından parça parça ve farklı bireylerden satın alınan arazi üstünde onun talimatı ile kurulan ve Türk tarımına öncülük eden çiftliktir.
Bu çiftliğe ulaşmak isterseniz, Kızılay Meydanı’ndan 221-3 nolu otobüse binerek yaklaşık 34 dklık yolculuktan sonra 7 dk yürüme mesafesi sonrasında sizi karşılamaktadır.
4. Harikalar Diyarı
Harikalar Diyarı, Ankara’nın Sincan ilçesine bağlı Fatih semtinde bulunan ve 1 milyon 300 bin m²’lik alanıyla Avrupa’nın büyük parklarındandır ve 5 Ekim 2004 tarihinde açılmıştır.
Bu zevkli yolculuğa çıkmak için yapacağınız yol haritası; Kızılay Metrosundan Batıkent durağında inip, Batıkent-Sincan metrosuna aktarma yapınız ve durağınız tabiiki Harikalar Diyarı Durağı olacaktır. Yaklaşık 6. yada 7. giriş kapısından içeriye adımınızı attığınızda sizi bekleyen sevimli çizgi film kahramanlarını kucaklamaya hazır olun 🙂
5. Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Ankara Gezi Rehberi
Tarihi yapıları, köklü geçmişi ile bugünlere gelen Anadolu Medeniyetleri Müzesi 19 Nisan 1997 tarihinde İsviçre’nin Lozan kentinde 68 Müze arasında birinci seçilerek “Avrupa’da Yılın Müzesi” unvanını elde etmiştir. Bugün kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, Anadolu arkeolojik eserleri Paleolitik Çağdan başlayarak günümüze kadar, kronolojik bir sırayla sergilenmektedir.
Buraya ulaşım ise Kızılay’dan 343/350 numaralı otobüslere binerek 20 dk otobüs yolculuğu ve 8 dk yürüyüş yaparak ulaşabilirsiniz. Epey aydınlanacağınız bu müze size ve özellikle de çocuklu olan ailelere keyifli, meraklı ve tutkulu anlar geçirmenizi sağlayacaktır.
6. Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası)
Ankara Ulus Meydanı’nda bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır. Türk mimari stilinde olan iki katlı binanın en belirgin özelliği duvarlarında Ankara taşı (ANDEZİT) kullanılmış olmasıdır. Meclisin, 23 Nisan 1920’de bu binada toplanması kararlaştırıldığında henüz bitirilmemiş olan bina, milli bir heyecanın eseri olarak milletin katkısıyla tamamlanmıştır.
Koridorlarında yürüdüğünüzde hissedeceksiniz ki burada önemli tarihi anlara şahit olunmuş bir dinginlik, ahşaplara bile sinmiş mücadeleler yaşanmış, kolay kazanılmamış her olay gibi buranın da kendine has bir ruhu var olduğuna inanacaksınız …
7. Hamamönü – Ankara Gezi Rehberi
Hamamönü, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir bölgedir. Hacettepe Mahallesi sınırlarında kalır. Bölgede bulunan 19. yüzyıl sivil mimarlık örneği tarihi binalar restore edilerek bölge yeniden canlandırılmıştı. Ayrıca bu güzel semtte, Mehmet Akif Ersoy Müze Evi bulunmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy’un Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir.
Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsünün sınırları içinde yer alır. Burayı özel kılan başka bir önemli ayrıntı ise, Taceddin Dergâhı, İstiklâl Marşı’nın yazıldığı mekandır. Akif, Milli Mücadeleye katılmak için Ankara’ ya geldiğinde ev bulmanın çok zor olduğundan dolayı Dergâhın şeyhi tarafından ikâmet etmesi için Mehmed Akif’e tahsis edilmiş olmasıdır.
Ahşap evlerin, sıra sıra dizilmiş cafelerin ve yeşilin cazibesi ile bakmaya ve dolaşmaya doyamayacağınız semtlerden birisidir.
Ulaşım ise , Kızılaydan A1-Dikimevi metrosuna binmek ve 13 dk sonrasında inip, 9 dklık yürüyüş ile varabileceğiniz bir mekandır. Gerçekten de Tarihi Karacabey Hamamı oranın en bilinen hamamıdır.
8. Ulucanlar Cezaevi Müzesi – Ankara Gezi Rehberi
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi veya Ulucanlar Cezaevi, 1925 ve 2006 yılları arasında Ankara’nın Altındağ ilçesinin Ulucanlar semtinde faaliyet göstermiş olan bir cezaevidir. Karanlık durumların, 18 infazın verildiği bu yer, Necip Fazıl Kısakürek ve Bülent Ecevit gibi ünlü ve tanınmış insanların koridorun en sonunda yer alan “Hilton” adı verilen koğuşlarda kalmış oldukları da işin en gerçekçi kısmı oluveriyor…
Ulucanlar Cezaevi Müzesi, açık kaldığı 81 yıl boyunca adı infazlarla, işkenceyle, acıyla anılan ve tanınmış mahkumları ile Türkiye’nin yakın tarihinde her zaman adından söz ettirmiştir. Ulucanlar Cezaevi, sizleri geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarıyor. İşin garip yanı ise, müzenin içinde gezerken o dönemlerde olan korkuyu, endişeyi siz de ensenizde hissedeceksiniz.
- Salı – Pazar Günleri: 10:00 – 17:00
Müze Pazartesi günleri kapalıdır. Öğrenciler-öğretmenler için 2 tl, tam bilet ise 5 tl’dir.
9. Aqua Vega
Aqua Vega, Türkiye’nin Ankara ili Mamak ilçesi Doğukent Bulvarı’nda bulunan Nata Vega Outlet içerisinde yer alan Avrupa’nın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük tünel akvaryumuna sahip, halka açık akvaryumdur. Birçok balığa ve diğer canlılara ev sahipliği yapan bu yer, sanki denizin altında yıkık bir imparatorluk kurulmuş hissi uyandıracak… İşin diğer bir güzel yanı akvaryumu ziyaret etmek isteyenler için kapılar hafta içi saat 10:00 ile 20:00 arasında açık tutuluyor. Hafta sonu ise akvaryum 11:00′ da açılıyor ve 21:00’da kapılarını ziyaretçilerine kapatıyor. Kocaman bir Avm’ye sahip olması da işin en avantajlı kısmı oluyor ..
Akvaryuma toplu taşıma ile ulaşmak isteyen ziyaretçiler ise EGO 351, EGO 340, EGO 334, EGO 337 ve EGO 347 numaralı toplu taşıma araçlarını kullanabilirler. Bölgeden geçen birçok toplu taşıma aracı vardır. Evinize en yakın olan toplu taşıma aracı eşliğinde akvaryuma kolaylık ile ulaşmanız mümkündür.
Aqua Vega Akvaryum giriş ücreti çocuklar için 15 ve yetişkinler için 20 TL olarak belirlenmiştir. Aile indirimleri de mevcuttur. Aque Vega Website
10. Tunalı Hilmi & Kuğulu Park – Ankara Gezi Rehberi
Kuğulu Park, Ankara şehrinin Kavaklıdere mahallesinde bulunan bir parktır. Park, Tunalı Hilmi Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Polonya Caddesi’nin arasındadır. Parkın havuzunda, kuğular, kazlar ve ördekler yer alır.
Gezebileceğiniz Diğer Merkanlar
- Sıraladığım yerler dışında biz, Keçiören‘i görelim dedik. Ee malum kedisi ve keçisi ünlü Ankara’nın adını taşıyan yere gitmesek olmazdı 😀
- Sonrasında Belpa Olimpik Buz Pateni Salonuna gittik, epey eğlenceliydi … Kocaman büz pisti üzerinde yaşamaya çalışan penguenlerden pek farksız değildik amaaa olsunduuu … Öğrenci için 40 dk. 10 tl idi fakat nakit olması gerekiyor.. (2020)
- Aaa canım Ankara‘ya geleceksin ve Ulus Gençlik Parkı’na uğramadan döneceksin, olacak iş değil 😀 Gidip bi güzel Adrenalin adı verilen makinaya bindik veee şu ana kadar gördüğüm en korkunç fakat en eğlenceli lunapark deneyimimi de yaşamış bulundum 😀 Ayrıca her makina için 5 tl lik bilet almanız yeterli olacaktır 🙂
- Eymir Gölü
- Seğmenler Parkı
- Ahlatlıbel Atatürk Parkı
- Göksü Parkı
- Nallıhan
- Beypazarı
Benim için harika bir gezi oldu, umarım siz de okurken keyif duyarsınız…
Ankara’nın Parkları için : Ankara’da Doğa il İçiçe 4 Park
Hoşçakalın …