Akdeniz Bölgesi Yöresel Ürünleri
Seyahat eden herkesin bazı olmazsa olmazları vardır. Bu olmazlardan biri de gittiği şehirlere yada yöreye ait hediyelik veya yöresel ürünleri almaktır. Bazen kendimiz için, bazen sevdiklerimiz için bazen de istememize rağmen eş-dostun bitmek bilmeyen talepleri doğrultusunda gittiğimiz yerlerden bir şeyler almak zorunda kalıyoruz. Bu zor süreci en basite indirgemek için her bölgeye ve şehre göre yazmak istedim. 81 ili bir araya koymak zor olacağından bölge bölge işlemek istedim. Sırada Akdeniz Bölgesi var. Türkiye‘nin gerek sahilleri gerek kültürel özellikleri gerek tarihi ve turistik yerleri ile en güzel bölgesi olan Akdeniz Bölgesi geleneksel ve yöresel ürünler açısından da oldukça zengin bir bölge. Hangi Şehirden Ne Alınır? Akdeniz Bölgesi Yöresel Ürünleri Nelerdir?
Şehir Şehir Akdeniz Bölgesi Yöresel Ürünleri
1- Adana’dan Ne Alınır ?
Adana‘yı benim için en güzel tanımlayan ifade “Şehr-i Keyf“. Adanalılar güzel yemekten, tiyatrodan, müzikten, sanattan, gecelere kadar sokaklarda yaşamaktan kısacası yaşamaktan keyif alan insanlar. Hal böyle olunca 24 saat yaşayan şehirde festivaller, karnavallar eksik olmuyor. Peki bu güzel şehre gelmişken neler alınabilir.
- Halı
- Karatepe Kilimleri
- Keçe
- Yemeni
- Adana Burma Bileziği
- Şalgam
- Cezerye (Aslı Mersin tabiki)
- Narenciye
2- Antalya’dan Ne Alınır?
Antalya, Türkiye‘nin deniz turizmi açısından Dünya’ya tanıttığı en ünlü şehri. Tüm kıyı boyunca efsane kasabalar ve köyler özellikle yaz döneminde hınca hınç turist doluyor. Şehir aynı zamanda İstanbul‘dan sonra en çok turistin ziyaret ettiği yer. Son 20 yılda yaz kadar olmasa da diğer mevsimlerde de şehri ziyaret edenlerin sayısı oldukça arttı. Durum böyle olunca şehri ziyarete gelen milyonlarca kişinin dönerken yanlarında götürecekleri yöresel ürünleri de anlatmak gerek.
- Yörük Halıları (Döşmealtı)
- Akdeniz’e Özgü Reçeller (turunç, bergamut, portakal)
- Magnetler
- Rengarenk Takılar
- Keten Elbiseler
- Antalya Baskılı Bez Çantalar
- Muz
- Lüle Taşı Pipolar ve Eşyalar
- Şile Bezinden Elbiseler
- Mücevher – Kıymetli Taş
Antalya Gezi Tavsiyeleri Yazısı
3- Burdur’dan Ne Alınır?
Son dönemlerin en popüler Instagram noktalarından biri olan Salda Gölü‘ne ev sahipliği yapan Anadolu‘nun mütevazı şehri Burdur daha çok doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Göller yöresinin yayıldığı şehirlerden biri olması, sınırları içinde pek çok görülmesi gereken yerin de olmasını sağlıyor. Peki, buraya gelmişken ne alınmalı diye bir bakalım.
- Bakır Çay Takımları
- İşlenmiş Kahve Takımları
- Burdur Alacası (El Dokuması Kumaş)
- Tarhana
- Ceviz Ezmesi
- İbecik Bezinden Yapılan Örtüler, Şallar ve Elbiseler
4- Hatay’dan Ne Alınır?
Medeniyetlerin buluşma noktası olan Hatay özellikle tarihi yerleri, mozaikleri ve en önemlisi gastronomisi ile ön plana çıkan bir şehir. 2018’de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı‘na Gastronomi Kategorisinden seçilince ününe ün kattı. Bilmeyelenler için daha önce bu listede sadece Gaziantep vardı. Konuyla ilgili linki aşağıda paylaştım. Başta İskenderun olmak üzere Antakya, Titus Tünelleri, Harbiye, Arsuz görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bakalım bu güzel şehri ziyaret ederken neler alabiliriz? UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı
- Defne Sabunu
- Nar Ekşisi
- Sürk (Peynir-Baharat Topları)
- Tuzlu Yoğurt
- Zeytinyağı
- Kırma Yeşil Zeytin
- Tuzlu Yoğurt
- Antakya Peyniri
- Künefe
- Antakya Çökeleği
- Domates Salçası
- Biber Salçası
- Biberli Ekmek
- Kurutmalıklar
- Samandağ İpeği
- Zahter
- Pirinç ve Bakır Ürünleri
- Antakya Bıçağı
- Antakya Dil Peyniri
- Antakya Örgü Peyniri
- Kömbe Kalıpları
- Kömbe
- Çakşır Otu
- Çıtır Kabak Tatlısı
- Humus
- Hatay Pekmezi
- Antakya Kahvesi
- Sumak Ekşisi
5- Isparta’dan Ne Alınmalı?
Sırada gülleriyle meşhur olan Isparta var. Isparta, gülleri kadar gölleri ile de meşhur bir şehir. Hemen hemen tüm ilçeleri muazzam mekanlara sahip. Gerçi son zamanlarda güllerin yerine Lavanta aldı. Yine Misak-ı Milli‘yi bize hatırlatan İnstagram sayesinde tanıdığımız Kuyucak Lavanta Köyü de bu şehrin sınırları içinde. Madem geldik, huzur bulduk, bolca fotoğraf çektik ee bari elimiz boş dönmeyelim değil mi? Isparta İl Kültür Turizm
- Gül Suyu
- Gül Kremi
- Gül Sabunu
- Gül Yağı
- Gül Lokumu
- Isparta Halısı
- Minyatür Halı
- Kül Kokan Eşyalar ve Elbiseler
- İbadet Malzemeleri
- Lavanta Keseleri
- Lavanta Kolanyası-Kremi-Diğer Kozmetik Eşyaları
- Keçe Ürünleri
6- Kahramanmaraş’tan Ne Alınır?
Kahramanmaraş denince akla Kurtuluş Savaşı‘ndaki kahramanlık hikayeleri ve Maraş Dondurması gelir. Kahramanmaraş şehir merkezi o kadar da ilgi çekmese de muhteşem yayla ve diğer doğal oluşumlara sahip bir şehir. Şehir merkezinde de manzarası açısından Kahramanmaraş Kalesi ve Eski Çarşısı günübirlik bir ziyaret ile görülebilecek yerler. Kahramanmaraş‘ta dondurma dışında ne alabilirim diye merak ediyorsanız listeye bir göz atın.
- Şoklanmış Maraş Dondurması
- Maraş Tarhanası
- Maraş Sucuğu
- Maraş Çöreği
- Maraş Biberi
- Maraş Simidi
- Elbistan Kesvansaray Kahvesi
- Maraş Fıstık Ezmesi
- Maraş işi Sim-Sırma
- Ceviz Oymacılık
- Dövme Bakır
- Yemeni Çarık
- Maraş Hırtası
- Afşin Koçovası Sarımsağı
- Maraş Çullaması
- Maraş Bastığı
7- Mersin’den Ne Alınır ?
Mersin değeri çok da bilinmiyen, sahip olduğu güzelliklerin çok da farkına varılamayan ve ekonomik gelişmişlik açısından sahip olduğu potansiyellerin çok kullanılmadığı şehirlerimizden buna rağmen yaşanılası şehirlerden biri. Merkezden 20km uzaklaştığınız anda harika kumsallar ve 7-8 ay boyunca tatil yapmaya müsait kasabalar başlıyor. Kilikya Medeniyeti‘nin her yana yayılmış arkeolojik eserlerini ve meşhur doğal oluşum olan obrukların ve mağaraların varlığını da unutmamak lazım. Bakalım buradan neler alarbiliriz?
- Kilim Çeşitleri
- Halı
- İğne Oyaları
- Yazmalar
- Muz Liflerinden Yapılan Hediyelik Eşyalar
- Tarsus’a Özgü Hediyelik Eşyalar
- Magnet, Anahtarlık vs.
- Mezitli Bezinden Yapılmış Ürünler
- Anamur Muzu
- Keçi Boynuzu Pekmezi
- Dikenli İncir
- Narenciye Ürünleri
- Çilek
- Kerebiç
- Cezerye
- Bandırma ve Muska
8- Osmaniye’den Ne Alınır? – Akdeniz Bölgesi Yöresel Ürünleri
Sırada listenin son şehri ve geçiş şehri diye nitelendirilen Osmaniye var. Böyle denmesinin sebebi Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi‘nin birleştiriği nokta olması. Açıkçası Osmaniye şehir merkezinde görülmeye değer hiçbirşey yok. Zaten yeni bir yapılaşma hakim. Ancak Hatay‘a taraf ilçelerinde ve Amanos‘un eteklerinde muazzam yaylalar, şelaleler var. Buradan da alacaklarımıza bakıp veda edelim.
- Yer Fıstığı
- Karatepe Kilimi
- Ahşap Oymacılığı
- Andız Tespihleri
- Topaç (Kiriştek)
- Osmaniye Bıçakları
- Seramik Eşyalar
- Biblolar
Akdeniz Bölgesi’nin şehirlerine yapılacak gezilerde neler alınabileceğini gördük. Sırada İç Adandolu Bölgesi var. Bir önceki yazımız olan “Ege Bölgesi Yöresel Ürünleri” için linke göz atabilirsiniz. Ege Bölgesi Yöresel Ürünleri
İyi Seyahatler