Adana Portakal Çiçeği Karnavalı NİSAN’DA ADANA’DA
Adana‘yı benim için en güzel tanımlayan ifade “Şehr-i Keyf“. Adanalılar güzel yemekten, tiyatrodan, müzikten, sanattan, gecelere kadar sokaklarda yaşamaktan kısacası yaşamaktan keyif alan insanlar. Hal böyle olunca 24 saat yaşayan şehirde festivaller, karnavallar eksik olmuyor. Bu coşkudan bahsetmeden önce, Adana Portakal Çiçeği Karnavalı ile ilgili konuşmadan önce Adana‘ya gitmişken yemeklerinden, gezilecek yerlerinden bahsetmemek olmaz. Detaylı Adana Rehberi için de daha önce yazdığımız yazıya göz atmanızı tavsiye ederim. Adana Gezi Rehberi
Şuraya da gezi videmuzu bir bırakalım önce 🙂
Önce Biraz Gastronomi
Adana için sıkı bir diyet programına hazır olun. Öğün atlamadan sık sık ve bol bol yemek çok önemli. Diyetimiz sabah kahvaltıda ciğerle başlıyor (Birbiçer, Ciğerci Mehmet, benim favorim en salaşı olan Ciğerci Kel Mahmut). Adana için bu bir ritüel. Ara öğün olarak Adana‘nın son dönemde meşhur olan uzayan böreğini denemelisiniz (Börekçi Levent veya akşam 7’den sonra Börekçi Rıza). Öğlen simit-şalgam veya muzlu süt ile enerjinizi tazeleyebilirsiniz. Muzlu süt deyip geçmeyin burası diyetimiz için çok önemli (Ali Göde şalgam, Hacı’nın şalgamı, Kazım Büfe).
Assolist olarak kebabı akşama saklamalısınız. Kebap konusunda her Adanalı’nın farklı bir favorisi vardır. Mekan sayısı fazla olunca mutabakat da sağlanamıyor. Benim önereceklerim: (Yeşilkapı Kebap, Kaburgacı Yaşar, İştah Kebap, Onbaşılar, çakmak plazanın yanındaki küçük bir avluda hizmet veren Hacı Salih’te kebap ve külbastı). Tatlı konusunda ayaküstü kokteyl havasında yenebilecek halka tatlı, taş kadayıf ve benim favorim olan kaymaklı kadayıf güzel olabilir. (Ağaçaltı Ratlıcısı, Gönül Kardeşler, Doğan Kaymaklı). Gece eğlenceden sonra da mutlaka şırdan veya mumbar dolması ile kapanışı yapabilirsiniz (Şırdancı Kemal, Şırdancı Mesut). Bu arada son bir not; eğer midenizde yer kalmışsa gerçekten iyi bir hamburger yeme şansınız hala mevcut (Hamburgerci Mükerrem, Cozy Burger, Mamacraft)
Şehirde Kısa Bir Tur Zamanı
Yemek arasındaki kısa zamanları Adana‘nın eşsiz güzelliklerini görmek için kullanabilirsiniz. Adana denilince genelde Adana’nın simgesi ve dünyada halen kullanımda olan en eski köprüsü olan Taşköprü, 1513 yılında yapılmış olan Ulucami ve Türkiye’nin en büyük ikinci saat kulesi olarak kabul edilen saat kulesi akla gelen ilk yerler. Tarihi yerlerin dışında Sabancı Merkez Camii‘nin ihtişamını hafızanıza kazıyıp, nehir üzerinde gondol keyfi ve çayla birlikte Seyhan Gölü‘nün mutlaka keyfini çıkartmalısınız. Biraz vaktiniz varsa Adana‘ya 40 dakika uzaklıktaki Kapıkaya Kanyonu‘nda yürüyüş yapabilir ve hemen yanındaki James Bond filminin çekildiği Varda Köprüsü‘nü görebilirsiniz.
Karnaval Zamanı – Adana Portakal Çiçeği Karnavalı
Gelelim karnavala… Pek çoğumuz için ilkbahar aylarının büyüsü başkadır. Özellikle Nisan ayı geldiğinde bazı şehirler vardır ki ayrı bir ambiyansa sahip olur. Bunlardan biri de Adana’dır. Adeta şehrin sokakları mis gibi portakal çiçeği kokar. Bu koku insana o kadar iyi gelir ki ruhunuz güzelleşir ve yaşam enerjiniz zenginleşir.
Havanın en güzel olduğu bu ayda şehri bir karnaval coşkusu sarar. İşte bu karnavalın adı Portakal Çiçeği Karnavalı’dır. Bu yıl 7.’si düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı, 3-7 Nisan arasında tüm coşkusuyla sizleri bekliyor.
Türkiye’nin Rio Karnavalı – Adana Portakal Çiçeği Karnavalı
Dünyanın ünlü karnavallarının örnek alınarak organize edilen karnavalda şehrin sokakları rengarenk bir hal alıyor. Karnavalın en ilgi çeken kısmı olan ve birbirinden renkli ve ilginç kostümleri giyen insanların oluşturduğu kortej ile başlayan etkinlikler, şehrin dört bir köşesine hızla yayılıyor. Dünya’nın birçok bölgesinden gelen ziyaretçiler dans gruplarının figürleri ile kendinden geçerken, karnaval alanında yer alan Adana’nın yöresel lezzetlerini de deneyimleme şansını buluyorlar.
Karnaval’da Başka Neler Var?
Caddeler boyu kurulan stantlarda portakal çiçeğinden yapılan taçlar, takılar, el yapımı hediyelik eşyalar, portakal çiçeği reçeli ve kolonyası bulunuyor. Karnaval boyunca birçok tiyatro, sokak performansları, atölye çalışmaları, yarışmalar, sergiler ve konserler düzenleniyor. Yani karnavala katılanlar birçok sanat dalını bir arada bulma şansını bulabiliyor. O zaman karnavalın sloganı da olan “Nisan’da Adana’da” buluşalım. Dolu dolu bir karnaval geçirmenizi dilerim.
Karnaval Programı için: Karnaval Resmi Sitesi
Şehir de yaşayan kişilerin ve şehri ziyaret edenlerin anlattıkları ile hazırladığımız gezilecek yerler, alınacak hediyelik eşyalar ve gastronomi tavsiye yazımız için de: 01 – Adana Gezi Tavsiyeleri
İyi eğlenceler