Aarhus Gezi Rehberi | Dünya’nın güzel kuzey ülkelerinden biri olan Danimarka’ya yolunuz düşer ise bu küçük, samimi şehre de uğrayabilirsiniz. Kopenhag’tan sonra gelen 2. büyük şehiridir. Aynı zamanda öğrenci şehri olarakta anılıyor ve kış zamanında da şehirde hareket hep devam ediyor…
Danimarka, 01.02.2022 tarihinden itibaren ülkeye girişlerde PCR test zorunluluğunu ve ülkede covidi kritik hastalıktan olmaktan çıkarmış durumda. Ülkede şu an hiç bir yerde maske takma zorunluluğu da bulunmuyor. Artık dünya normale dönerken bu tarz yasakların kalkması beni mutlu ediyor. Gezmeyi sevenler olarak umarım zevk aldığımız, sehayatlerimize yavaş yavaş dönebiliriz.
Aarhus, Kattegat denizine kıyısı olan bir liman şehridir ve adını da Danca’da “nehir ağzı” anlamına gelen Aros kelimesinden alıyor. Tarihi 7. yüzyıla dayanan ve Danimarka’nın ikinci büyük metropolü olan Aarhus, İskandinavya’daki en eski yerleşim bölgelerinden birisidir. Tarihi de Vikinglere dayandığı bilinmekte.
Benim bu şehri ziyaretimin nedeni aslında iş amaçlı idi. Fakat kaldığım süre boyunca, gezmek için de vakit yaratmaya çalıştım diyebilirim. Bu şehirde benim şirketim gibi, bir çok şirketin de üretim fabrikası bulunmakta. Küçük bir şehir olmasının yanında, sosyo-ekonomik düzeyi de yüksek bir şehir denilebilir. İnsanları 7’den 70’e sosyal hayatın içerisinde; eğlenmeyi seven, mutlu ve sıcak bir halk var. Sokaklarda gezerken insanlar size selam veriyor, gülümsüyor ve kolayca iletişime geçebiliyorlar. Açıkcası, bir çok kuzey ülke halklarına göre çok sıcak kanlılar diyebilirim ve Danimarka’nın en mutlu şehir olarakta biliniyorlar…
Ülke geneline bakınca, bizlere göre refah seviyeleri epey yüksek kalıyor. Aarhus, genel olarakta pahalı şehirlerden biriymiş. Taksimetrenin neredeyse 100 TL’den açıldığı bir yer. Havalimanı ile otelimiz arası yaklaşık 30 km kadar idi ve 930 DKK – 2000 TL para ödedik. Şehir, küçük olması sebebi ile her yeri yürüyerek gezme şansınız olabilir. 2 -3 gün bu şehiri gezip vakit geçirmek için çok yeterli bir zaman.
Aarhus’a Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?
Danimarka, kuzey ülkesi olması nedeni ile kış dönemi bizlere göre biraz daha soğuk olabilir. Fakat genel olarak kış dönemlerinde -10 ile +10 °C arasında değişen bir sıcaklığa sahip. Fakat üşütücü bir rüzgarının da olduğunu söylemeliyim, yani hava güneşli dahi olsa rüzgarı insanı üşütmeye yetebiliyor. O nedenle aslında bahar ve yaz döneminde gitmek daha doğru bir seçim olabilir ama ben yine her zaman olduğu gibi kışın bu şehri ziyaret etme fırsatı buldum. Şubat ayında gitmiş olmama ragmen, İstanbul ile o dönem aynı sıcaklığa sahipti diyebilirim. Kış dönemi olması, sosyal hayatı etkilemiyor bu şehirde.. Restaurantlar ve barlar akşamları gayet kalabalık, insanlar dışarda yaşamayı seviyorlar.
Aarhus’a, Türkiye’den direk uçuş yok. Bu nedenle Kopenhag’a uçup, buradan tren ya da aktarmali olarak başka bir uçuşla gidebilirsiniz. Kopenhag havalimanından direk tren de mevcut ve tren yolculuğu yaparken o muhteşem doğayı seyrederek zamanın nasıl geçtiğini anlamayabilirsiniz…
Aarhus Gezilecek Yerler | Aarhus Gezi Rehberi
1. Old Town City
Den Gamle By- Old town Museum, hayranlıkla gezdiğim açık hava müzesi oldu. Danish kültürel tarzını yansıtan eşyalar, ev mimarileri, bal mumu heykelleri.. vb gibi birçok şey size tarihi yasıtıyor. Bu açık hava müzesini, tarihi bir köy gibi tasarlamışlar ve evlerin içlerine balmumu heykeller yerleştirmiştler. O kadar gerçekçi ki, gezerken tarihi bir Danimarka köyünde geziyor gibisiniz. Evlerin içlerinde bulunan rustik-vintage mobilyalar benim en çok ilgimi çeken kısımdı. Eğer siz de benim gibi vintage tasarımlar seviyorsanız, buraya bayılacaksınız…
İlgimi çeken güzellikler arasında 1920-1930’lu yıllarına ait dükkan tasarımları idi.. Sabun ve temizlik ürünlerinin satıldığı bir dükkan, mutfak eşyaları, kadın takıları dükkanı ve cam-çerçeve dükkanı.. Bunlar sadece aklımda kalan güzel tasarımlı yerlerdi. Eminim gezerken sizde tarihin içine doğru gideceksiniz.
Ayrıca, araba ile ilgilenenler içinde güzel bir bölüm mevcut. Carl Christensen binasında, 1925,1926 ve 1927’de best seller Ford araçları sergileniyor. O kadar güzel duruyorlar ki vitrinde, işte o an tarih ve teknolojinin, gelişimi ve değişimine şahit oluyorsunuz.
Müzenin internet sayfasından giriş saatlerini control edebilirsiniz. 18:00 den sonra free olarak, müzede gezebiliyorsunuz ama bina içlerine giremiyorsunuz. 10:00 -17:00 arasında da müze açık oluyor. Danimarka para birimi ile 140 DKK (danimarka kronu) giriş ücreti mevcut. Yaklaşık 300 TL gibi bir rakam ile müze ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.
2. Aarhus Katedrali
1201 yılında inşaa edilmiş olan katedral, şehir merkezinde görkemli, yüksek bir yapıya sahip. Danimarka’nın en yüksek yapılarından biri olduğu söylendi.. 1300’lü yıllarda şehirde çıkan yangın sonrasında tekrar inşaa edilerek, şu an ki görüntüsünü almış. Kannikade caddesinde yer alan, katedrali ziyaret ettiğinizde gotik-karanlık bir tarzı olduğunu göreceksiniz.
3. Moesgaard Museum – Aarhus Gezi Rehberi
Şehir merkezinin biraz dışında yer alan etnografi ve arkeoloji müzesidir. Post modern bir tasarıma sahip olan müze, Aarhus’un en önemli müzelerinden birisi.. Aarhus Üniversitesi çalışmalarını da barındıran, Viking tarihini sergileyen ve hem yakın dönem hem de uzak dönem tarihini anlatan eserlerin sergilendiği bir müze. Giriş saatleri genel olarak 10:00- 18:00 arasında ve 150 DKK gibi bir ücreti var. MOESGAARD MÜZESİ
4. Viking Museum
Şehir merkezinde, katedralin hemen yanıbaşında bulunan küçük bir müze. Vikinglere ait az sayıda eserin sergilendiği, yer altı müzesi aslında.. 30 DKK gibi bir ücreti var ve girişte içeride bulunan otomattan bilet alıyorsunuz. İşin ilginç kısmı ise, kimse size bilet aldınız mı diye sormuyor ve direk gezip çıkabilirsiniz de…
5. Tiyatro Binası – Aarhus Gezi Rehberi
Katedralin diğer bir yanında bulunan muhteşem bina… Gece gördüğümde, camlardan içerisinin tasarımına bayılmıştım. Tam bir Orta Çağ desenleri vs.. Sanki tarihte bir balo binasında gibi hisseder insan kendini. Bina açık olmadığı için ziyaret edip, içeriyi gezme şansım olmadı açıkcası. Ama yolunuz düşerse bence şansınızı denemelisiniz…
Özetle bu şehirde gezebileceğiniz bir kaç nokta var ama bence bir o kadar da etkili diyebilirim Peki bu şehrin sosyal hayatı nasıl diye sorarsanız eğer, o konuda da başarılılar. Kış ortasında gitmemize ragmen; gençlerin, insanların dışarıda yemek için restaurantları full doldurup, ordan da pub-bar-canlı müzik eğlencelerine devam ettiklerini gördüm. İnsanların mutlu ve huzurlu olduğu bir şehirden başka ne beklenir ki!
Aarhus’da Ne Yenir? | Aarhus Gezi Rehberi
Yemek konusunda; geleneksel meze türevi bazı yemekleri var ve bunları denemenizi öneriyorum. Onun haricinde şehirde İtalyan lezzetleri trendi var ve bence çok çok başarılılar.. Hem yeni şehir merkezi hem de eski şehir merkezinde çok başarılı İtalyan restauranlarına denk geldik ve kendi adıma çok mutlu oldum. Ayrıca sushi severler içinde muhteşem yerler mevcut. 6 akşam kaldığım bu şehirde, 6 akşam muhteşem yemekler yedim. Şehir merkezinde kanal kenarında ve çevresinde bulunan restaurantlarda yer bulmakta zorluk çekebilirsiniz. O yüzden bence reservasyon yaptırmanızı öneriyorum. Fiyatlar ise genel olarak her yerde aynı düzeyde. 2 kişi 400-800 DKK arasında, alkol dahil güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Kur farkından dolayı bize birazcık tuzlu geliyor ama halka göre normal kalıyor…
Sakın aç kalır mıyım diye düşünmeyin ! Bu şehir, herkese kaliteli ve gerçekten lezzetli yemekler sunuyor. Danish Pastry’de tatlı severler için ayrı bir seçenek oluyor. Buraya kadar gelmişken, kalorileri almak lazım..
Bu arada bira severler içinde çok doğru adres, Danimarka en çok bira tüketen ülkelerden biri.. Tuborg markası da Danimarka’dan çıkmış bir marka ve anlayacağınız gibi bu ülke de bira kültürü fazla gelişmiş. Gittiğiniz her barda draft biralar, yöresel bazı tatlar deneme şansınız olacaktır. Genel olarak fiyatlar 35-50 DKK arasında.
Yolunuz Aarhus’a düşerse eminim güzel zaman geçireceksinizdir…
Danimarka ile ilgili diğer yazılarımıza da göz atmayı unutmayın!
Danimarka Kültürü ve Yemekleri | Ülkelerin Yemek – Film – Müzik Kültürü 5
Sevgiler