Şirince Gezi Rehberi – İzmir’in En Şirin Köyü – İzmir
Tıpkı adı gibi şirin bir köy olan Şirince‘ye hoş geldiniz. 2012 yılında Maya Takvimi‘ne göre kıyamet koptuğunda zarar görmeyecek yerlerden biri olarak açıklanması ile bu köy bir anda ünlenmişti. Şirince Gezi Rehberi yazımızda bu güzel ilçeyi bir de bizden okumalısınız.
İzmir‘in Selçuk ilçesine bağlı olan bu köy, hafta sonu sakin bir kaçamak yapmak isteyenler için güzel bir seçenek. Her ne kadar dönem dönem turist akınına uğrayıp, kalabalıklaşsa da biz Şirince’yi çok seviyoruz.
Zeytin, incir ağaçları ile çevrelenmiş bu köy ayrıca şarapları ile de ünlüdür. Eski bir Rum köyü olan Şirince sokaklarında gezerken bu şarapların tadına bakmayı da unutmayın…
ŞİRİNCE
Eski adı Kırkınca olan bu köye Cumhuriyet‘in ilk yıllarında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik‘in talimatıyla Şirince adı verilmiştir. Tarihte incir üretimi ile 1800 haneli bir Rum kasabasıymış. 1923’te Türkiye – Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumlar’ın ayrılmasıyla (Çoğu Katerini’nin Nea Efesos köyüne yerleşmiş), Kavala‘nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadillerle yeniden kurulmuş. Şirince halkı, göçüp geldikleri Müştiyan köyünü unutmamışlar ve böylece Şirince‘nin kardeş köyü olmuş. Her iki köyden hala birbirlerini ziyarete gelen gidenler akrabalar, komşular varmış.
Köyün tarihte bağcılık, şarap üretimi ve zeytinciliğe dayalı olan ekonomisi, mübadele döneminde buraya getirilen halkın alışkın olmadığı bir tarım şekli olunca zayıflamış. Fakat zamanla yöreye alışınca ve tarım öğrenilince tekrar bu tür yetiştiriciliklere devam edilmiş. Bu nedenle bu bölgede bağcılık ve zeytinciliğin yanı sıra, şeftali, incir, elma, ceviz yetiştirilmektedir.
Bu sene ilki düzenlenen Şirince Masallar Festivali 05-07 Nisan’da 3 arkadaş tarafından gerçekleştirildi. Bu mekanlarda, profesyonel Hikaye Anlatıcıları tarafından 7 farklı dilde masallar, mitolojiler, söylenceler ve fıkralar anlatıldığı festival büyük ilgi görmekte.. Türkçe, Azerice, Almanca, Yunanca, İtalyanca, İngilizce ve İspanyolca dillerinde masalların anlatılması ve farklı milletlerin buluşması bence çok güzel bir organizasyon olmuş. Umarım seneye ben de bu festivale katılabilirim..
Şirince birçok farklı alanda da kendini tanıtmış bir yer. Şirince Köyü’nde doğan Yunan yazar Dido Sotiriyu, “Benden Selam Söyle Anadolu’ya” isimli kitabında, büyüdüğü bu toprakları, “Şu yeryüzünde cennet diye bir yer varsa, bizim Kırkınca o cennetin bir parçası olsa gerekir” cümleleriyle anlatıyor.
Bu arada Troy filminde kullanılan mücevherler, Şirince‘de yaşayan Sedat Bey‘in imzasını taşıyor. Troy filiminin kostüm sorumlusu, Sedat Bey‘n açmış olduğu bir sergiyi gezerken tarihi simgeleri taşıyan parçaları görüyor ve satın aldıktan sonra filmde kullanıyor.
ŞİRİNCE’YE NASIL GİDİLİR?
İzmir merkezine 90 km kadar uzaklıkta olan Şirince‘ye birçok ulaşım seçenekleri mevcut ve toplu taşıma kullanarak da rahat gidebilirsiniz.
İzmir‘den İzban kullanarak Tepeköy‘den Selçuk‘a toplu taşıma ile gidebilir veya İzmir otogarından her saat Selçuk‘a giden araçları kullanabilirsiniz. Selçuk‘tan ise Şirince‘ye giden dolmuşları kullanabilirsiniz.
ŞİRİNCE’YE NE ZAMAN GİDİLİR?
Şirince, konumu gereği Akdeniz ikliminin görüldüğü bir yerdir. Yazları genel olarak bunaltıcı bir hava hakim olabiliyor. Fakat etrafının ormanlık olması nedeni ile her zaman bir esinti mevcuttur diyebiliriz. Bence en güzel zamanı sonbahar ve ilkbahar dönemleri. Mayıs – Haziran – Eylül dönemleri Şirince için mükemmel zamanlardır. Fakat eğer kış döneminde ufak bir nefes alalım derseniz burası sizler için doğru bir nokta olabilir.
ŞİRİNCE’DE GEZİLECEK YERLER
Şirince, günü birlik gezebileceğiniz bir köy aslında. Bu nedenle, ziyaretçiler farklı rota planları da yaparak, planın bir kısmını buraya ayırabiliyorlar.
1. ŞİRİNCE SOKAKLARI – Şirince Gezi Rehberi
Şirince köy sokakları klasik Rum evlerinden ve dar sokaklardan oluşan bir köy. Bu dokusunu da kaybetmemesi güzel bir şey.. Evlerin duvarlarından aşağılara sarkan rengarenk çiçekler sokaklara renk katıyor.
Sokakları gezerken birçok el yapımı sabunlar, zeytinyağları, takılar ve şaraplar satan yerler görmeniz mümkün. Buralardan sevdiklerinize ve kendinize anı olsun diye ufak hediyeler alabilirsiniz.
Ayrıca mola vermek istediğinizde kumda pişen kahveden ve mürver şerbetinden tatmanızı öneririm…
2. ST. JOHN THE BAPTIST KİLİSESİ
Kilise içinde ibadet yapılacak yerler mevcut değil. Tarihten bugüne kadar ayakta kalmış bir yapı olarak günümüze kadar gelmiş. Giriş ücretsizdir ve arada sergiler yapılabiliyor içeride. Dışında bir Meryem heykeli ve çatısında bir çan kulesi hala mevcut.
3. SAİNT DİMİTRİOS KİLİSESİ
Şirince’nin girişinde, 19. yüzyıldan kalma kilise bir Rum kilisesi olup, mübadele döneminde camiye çevrilmiş. Kilisenin mihrabı ve duvarlarında 12 havari resimleri freskleri mevcut ve yakın zamanda restore edilerek ziyaretçilerini kabul etmekte.
4. ŞARAP MAHZENLERİ – Şirince Gezi Rehberi
Şarap üretim noktalarından biri olan Şirince bu alanda da ismini duyurmuştur. Tarihten bu yana üretim yapan bu köyde mahzenleri gezmeyi unutmayın. Aynı zamanda bu şaraplardan tadım yapma şansı da buluyorsunuz. Orman meyveli, karadutlu, böğürtlenli gibi birçok farklı aromalara sahip olan şarapları deneyebilirsiniz.
5. TAŞ MEKTEP – Şirince Gezi Rehberi
Tarihi Rum okulu, bir süre restoran olarak kullanılmış. Sonrasında Eğitim Tarih Müzesi olarak düzenlenerek ziyarete açılmış. Tarihi objeler, belgeler, fotoğrafların sergilendiği müzeye ücretsiz girebilirsiniz.
5. NESİN MATEMATİK KÖYÜ
Şirince‘ye 1 km uzaklıkta bulunan, Dünya’nın ve Türkiye’nin ilk eğitim köyü. Sokaklarına ve binalarına destekçilerinin isimlerinin verildiği bir kamp köyü. Aslında turistik nokta değil ve ziyaretçi de kabul edilmiyor çok fazla. Türkiye’nin her yerinden belirli zamanlarda öğrencilerin gelerek ders çalıştıkları bir yer olarak hizmet vermekte. TV yok, müzik yayını yok, fakat elektrik, sıcak su ve internet mevcut. Aynı zamanda burada farklı organizasyonlar içinde hizmet verilmekte. Detaylı bilgi : http://www.nesinkoyleri.org/
Bu güzel köyde gezerken bol keyif alacağınızdan eminim…
Ayrıca güzel İzmir’in diğer güzel köyleri için bu yazımızı okumanızı öneririm. İzmir’in Köylerinde Çiçekler Açar – İzmir’in En Güzel Köyleri
Sevgiler