İstanbul Havalimanı ‘na Büyük Taşınma
Yıllardır alışmış olduğumuz sevgili Atatürk Havalimanı ‘na Nisan 2019 itibarı ile veda ettik. Bir çok köşesinde bir çok anım olan, her seyahatimde ayrı heyecanla koşarak gittiğim bu havalimanından sonra yeni açılan “kocaman – dev gibi – çok büyük” söylentileri ile sürekli karşılaştığım İstanbul Havalimanı aslında ileride full kapasite çalışmaya başladığında verimli olabileceğini düşündüğüm bir proje.
Havalimanı Girişleri Ve Kat Bilgileri
Havalimanına yaklaştığınızda sizi ilk olarak “Ana Giriş” kapısı karşılıyor. Ana giriş sonrası yol ayrımına göre 4 seçeneğiniz bulunuyor.
- İlk olarak “Otopark Girişi” / “- 1. Kat”
- İkinci olarak “Giden Yolcu Katı”
- Üçüncü olarak “Gelen Yolcu Katı”
- Son olarak da “THY CIP Yolcu Alanı”
Havalimanı Otopark Girişi / -1. Kat – İstanbul Havalimanı
Bu kata genel olarak otopark katı deniyor ancak otopark katı olmasının yanı sıra ayrıca İETT otobüs duraklarının ve HavaİST otobüslerinin kalktığı kat olarak bilmemiz çok önemli.
Otopark ise kendi içinde 5 renk ile bölümlere ayrılmış.
- Mavi Otopark
- Kırmızı Otopark
- Sarı Otopark
- Yeşil Otopark
- Turkuaz Otopark
Havalimanı Giden Yolcu Katı – İstanbul Havalimanı
Seyahat rotanızın yurt içi veya yurt dışına ayrıca business class veya miles & smiles üyeliğinize göre farklı kapılardan giriş yapmanız gerekiyor. Bu kattaki toplam 7 kapıdan henüz sadece 5 kapı açık olarak kullanılıyor.
- İç Hat Check-in kontuarlarına en yakın kapılar :
- 01 Giriş
- 02 Giriş
- Dış Hat Check-in kontuarlarına en yakın kapılar :
- 03 Giriş
- 04 Giriş
- Business Class ve Miles & Smiles Öncelikli kapı :
- 05 Giriş
Havalimanı Gelen Yolcu Katı
Aynı şekilde bu katta da 7 kapı bulunuyor ancak bunların da 3 tanesi giriş 4 tanesi çıkış olarak belirlenmiş
- Giriş Kapıları :
- 10 Giriş
- 12 Giriş
- 14 Giriş
- Çıkış Kapıları :
- 08 Çıkış ( iç hatlar )
- 09 Çıkış
- 11 Çıkış
- 13 Çıkış
Havalimanı’nın Teknoloji Konusunda Sundukları
“Teknolojiler hatırlanmaya değer bir deneyim yaşatarak, seyahatleri maksimum seviyede konforlu hale getiriyor.” cümlesi ile oldukça iddialı bir tanıtıma sahip olan İstanbul Havalimanı teknoloji konusunda bu iddiasını aşağıdaki hizmetleri ile bizlere sunuyor :
- Hızlı Pasaport kontrolü
- Biometrik Tarama
- Elektronik Müşteri Profilleme
- Uçağa Biniş Uyarıları
- Sıra Yönetimi
- Kiosk Makineleri
- Teknolojik Bagaj Sistemi
- Kapılara Yürüme Süreleri
- Mobil Yazar Kasalar
Peki ben bunlardan hangilerini deneyimledim? Beğendiklerimi yeşil ile sorun yaşadıklarımı ise kırmızı ile işaretledim.
Özellikle belirtmek isterim ki henüz tüm havayolları için self check-in yapılamıyor. Yani kiosk maddesi benim için sınıfta kaldı.
Kapılara yürüme süresini de turuncu yapmamın nedeni; her yerde süreler yazıyor evet ve yürüyemeyecek kadar uzaktaysanız da golf arabalarına binerek gidebiliyorsunuz. Ancak bu golf arabaları kişi başı 6 TL ve bu ücret bence hiç yakışmadı.
Havalimanı Servisleri – İstanbul Havalimanı
Servisler konusunda da oldukça iddialı olan yeni havalimanı ekibi; yolcularına aşağıdaki hizmetleri sunmak için ciddi bir efor sergiliyor :
- Alışveriş Alanı
- Araç Kiralama
- Bagaj Taşıma Hizmetleri
- Banka
- Döviz Ofisi
- E-Pasaport Noktası
- İbadet Alanları
- Kişisel Bakım Alanları
- Konferans Salonu
- Lounge Servisi
- Mobil Operatör Ofisi
- Sağlık Merkezi
- Self Bagaj Teslim
- Sergi Alanı
- Seyahat Acentesi
- SPA Sağlık Alanı
- Yüksek Hızlı İnternet
Lounge ayrıcalıkları için herhangi bir deneyim şansım henüz olmadı ancak söylenenlere göre gökyüzünün en iyi restoranı seçilen mutfağı, uçuşların kalitesini arttıran lounge hizmeti, business ayrıcalıkları, zengin ve genç filosuyla THY yeni evi ile bugünden geleceğe yükselmek için gerçekten çok iddialıymış.
Güvenli Ve Engelsiz Bir Yolculuk
76,5 milyon metrekare alana sahip yeni havalimanımız, yolcuların kendisini güvenli hissetmesi için “9 bin göz sizi koruyor” sloganıyla içimize su serpiyor.
Kendilerinin belirttiklerine göre “Böylesine büyük bir organizasyonun güvenlik donanımı da kusursuz bir şekilde planlandı. İstanbul Havalimanı‘nın güvenliği 3.500 güvenlik görevlisi ve son teknoloji 9 bin kamera tarafından sağlanıyor. Güvenlik aynı zamanda terminal içinde bulunan sanal kuleden de yönetiliyor.”
Diğer bir iddialı slogan ise “Önce engelsiz, sonra en büyük”
İstanbul Havalimanı, “Engelsiz Havalimanı” sertifikasına aday olacak şekilde engelli yolculara özel hizmetler sunmak üzere tasarlanmış. Artık her uçuşun, her yolcu için keyifli birer anıya dönüşecek olması kadar anlamlı ve önemli bir adım daha olamaz sanırım.
24 Saat Kesintisiz Hizmetler
Hiç kapanmayan bu koca terminalde durmadan devam eden, tıpkı dünya gibi her an canlı olan hizmetler tabi ki de bulunuyor.
- 53.000 metrekare Mağaza Alanı
- 32.000 metrekare Yeme – İçme Alanı
- 22.000 metrekare Lounge Alanı
- 1000 + Marka
- 750 Pasaport Görevlisi
- 451 Odalı Otel Hizmeti
- 143 Yolcu Körüğü
- Mobil Uygulama Desteği
İstanbul Havalimanı uygulaması gerçekten de çağımızın dijital akımında bizlere yol gösteren harika bir uygulama olmuş. Ne nerede uzun mesafeler yürümenize gerek kalmadan uygulama yardımı ile yolunuzu ve aradığınızı bulabilirsiniz. Bunun için de IOS cihazlarınızdan buradan ANDROİD cihazlarınızdan da buradan uygulamayı indirmenizi kesinlikle öneriyorum.
İstanbul Havalimanı İnternet Sitesi
Buradan ulaşabileceğiniz internet sitesinde benim için çok yararlı olduğunu düşündüğüm bir çok hizmet mevcut.
- Havalimanı’na gitmeden önce 360° Keşfet ile tüm alanları gezebilirsiniz
- Yolculuğunuz sırasında aracınızı otoparka bırakıcak iseniz Giriş – Çıkış tarihlerinize göre ödeyeceğiniz ücreti hesaplayabilirsiniz
- Havalimanı haritalarına ulaşabilirsiniz
Kendi Deneyimim – En Çok Hoşuma Gidenler
Ortalıkta mor tshirtle üzerinde BANA SOR – ASK ME yazan arkadaşlar inanılmaz yardımcı oluyor. Nasıl olur da koca havalimanını bir çırpıda öğrenmişler hayret verici ancak bir uçta da olsanız sorduğunuz yere en kısa yoldan nasıl gidebileceğinizi şıp diye anlatıveriyorlar. Belki de harç pulu alacaksınız ama bankoyu bulamadınız veya kontuarların yazdığı ekranı göremediniz hemen bu arkadaşlardan yardım alabilirsiniz.
Ayrıca gerçekten de ne pasaport sırasında ne kontuarda ne de mağazalarda hiç sıra beklenmiyor. Yalnız buna aldanıp çok da geç gelmemek gerekiyor çünkü malum havalimanı gerçekten çok büyük ve işlemler uzun sürüyor.
Ben daha bir kez seyahat etme fırsatı bulmama ve önyargılı hareket etmeme rağmen şimdilik kendisini sevdim sanırım. Tüm fazlar tamamlandığında 1 senede 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak bir havalimanının bizim ülkemizde olması tabii ki de çok sevindirici.
Diğer yazılarımı merak edersen buradan hepsine göz atabilirsin.
Sosyal medyadan ise buradan takip edebilirsin.
Umarım keyifle okumuşsundur 🙂
Sevgiler!
Sera