Evlerinin önü çınar ağacı (aman aman)
Dökülür yaprağı kalır ağacı
Bu ayrılık ölümden acı
Amman canım oğlan gel gel
Sallan da dolan gel
Evlerinin önü hamam kapısı (aman aman)
Hamamdan geliyor yarin kokusu
Kendisi küçücük cilve kutusu
Amman canım oğlan gel gel
Sallan da dolan gel
Bilecik Gezi Tavsiyeleri
Şehir tavsiyeleri yazılarımız hızla artıyor. 01 Adana, 02 Adıyaman derken 11 Bilecek‘e kadar geldik. Bu yazılardaki amacımız son derece interaktif bir şekilde, sitenin kullanıcıları, bazı kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar, takipçiler ve şehirde yaşanların tavsiyeleriyle şehir tavsiye rehberleri hazırlamak. İşte bu bahsettiğim topluluğun yani sizlerin ve yazarlarımızın interaktif katkılarıyla hazırladığımız Bilecik Gezi Tavsiyeleri yazısı.
Önce Biraz Genel Bilgi Diyelim…
Bilecik Gezi Tavsiyeleri
Normalde yazıma Bilecik’li ünlüleri ekleyerek devam etmem gerekiyor ama araştırmalarıma göre sanırım daha ünlü yok yada varsa da pek bilinmiyor 🙂 Birkaç yazı da denk geldiğim durum, aslında 11 plakalı araçlı birini görme olasılığı , ortamda hemşeri çıkabilme oranı; çölde kutup ayısı misali :))
Bursa-Eskişehir arasındaki il diye referans göstermek zorunda kalmanız veya Şanlırfa‘nın Birecik yöresi ile karıştırılma- telafuzu heceleyerek devam ettirebilme durumunuzda ihtimaller arasında 😀
Biraz Tarih …
Resmi sayfadan aldığıma göre; 1071 Malazgirt Savaşından sonra Anadolu fatihi ve Anadolu Türk devletinin kurucusu Selçuklu Kutalmışoğlu Birinci Süleyman Şah’ın ordularınca Bilecik fethedilmiş; Birinci Haçlı Seferinde ise Bilecik yeniden Bizans tarafından alınmış olmasıyla varlığını kabul ettirmiş şehirlerimizden biridir.
Burası hem bi bukadar küçük hemde Eskişehir‘e giden otobüsler sizi yola-sağda-köşede bir mecrada bırakabilecek kadar haritadan silinik 😀 ”Bilecik diye bir yerin aslında olmaması” başlıklı acımasız ekşisözlük başlığının ilham kaynağı olması da işin en trajikomik yanı olsa gerek 🙂
Haritada Kütahya-Bursa-Eskişehir ve Sakarya arasına sıkıştırılmış bir görüntüye sahip, istenmeyen evlat muammelesi görüyor biraz ama umarım devrim yaratacak bir konuyla gündeme oturmayı başarırlar 🙂
İşte Bilecikli ya da Bilecik’i Gezenlerden Şehir Tavsiyeleri
Gezilecek Yerler – Bilecik Gezi Tavsiyeleri
@traveller_ipekaytenn
- Ertuğrul Gazi Türbesi
- Şeyh Edebali Türbesi
- Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı
- Pelitözü Göleti
- Söğüt Müzesi
- Yenipazar
- 4 mevsim trekking yapabileceğiniz yaylalara ve rotalara sahip
- Söğüt, Ertuğrul Gazi, Şeyh Edabali, Bozöyük, Metrestepe görülmesi gereken yerler
- Bozcaarmut Göleti , Gölpazarı, Osmaneli İçmeler de doğa güzellikleri açısından harika yerler.
- Harmankaya Kanyonu tırmanış için ideal bir yer.
- Yeşil ormanların mavi göletler üzerinde yansıdığı doğası ile Pazaryeli mutlaka görülmeli.
- Muhteşem manzarası ile Dursun Fakih Türbesi görümeye değer bir nokta.
- Osmanlı Devleti’nin doğduğu topraklar ve Ertuğrul Gazi’nin türbesinin bulunduğu Söğüt görülmeli
- Eski bir rum yerleşimi olan, tarihi evleri, kilisesi ve manzarasi ile Osmaneli ilçesi de görülmesi gereken yerlerden.
- Merkezde Şeyh Edebali Türbesi, Pazaryeli’de Göletler ve Kurşunlu Köyü sahip olduğu güzel mekanlar
- Kınık Köyünde çömlekçilik faaliyetleri yaygın.
- Osmaneli İlçesi, Bozcaarmut Baraj Gölü güzel yerler.
- Pazaryeri – Harmankaya Kanyonu , Küçükelmalı Tabiat Parkı
- Osmaneli İçmeleri ve Bozcaarmut Göleti Bilecik’te görülmesi gereken yerler.
- Kuruluşun ve Kurtuluş Savaşı’nın beşiği olarak adlandıyorlar. Çünkü hem Osmanlı Devleti’nin kurucularından Ertuğrul Gazi ve Şeyh Edebalinin kabirleri burada.
- İnönü Savaşları’nın kazanıldığı Bilecik’e bağlıBozüyük ilçesinde bulunan Metristepe burada
- Atatürk’ün “Siz orada milletin makus talihini yendiniz” dediği yer yani Metristepe
- Yine Osmanlı’nın ilk kadısı Dursun Fakıh’ın türbesi Söğüt ilçesinde
Osmanlı’nın doğduğu şehir
- Söğüt zaten Bilecik’in kurtuluşu olan 6 Eylül’de Osmanlı’nın kurulduğu yer olması bakımdan önemli ve her yıl Söğüt’te şenlik yapılıyor.
- İpekyolu güzergahında bulunan bir yer ayrıca bizim bulunduğumuz Vezirhan beldesi de İpekyoluna yakın ya da üzerinde olan bir noktadaymış ki burada 17. yy’dan kalma Köprülü Mehmet Paşa’ya ait bir kervansaray var
- Ayrıca bir camii ve şu an kalıntısı olmayan ama eskilerin bildiği bir hamam varmış yani külliye mevcutmuş diyebiliriz
- Eski Rum yerleşimine ait kalıntılar var. Vezirhan’daki kilise yıkılmış ama Rumlara ait evler mevcut. Osmaneli ilçesinde bir kilise var harap biçimde.
- Yine Osmaneli ilçesinde klasik osmanlı mimarisi özelliklerine sahip evler var biraz harap ama restorasyon çalışmaları başlayacak sanırım. Bu evlerin farklı bi özelliği de sanırım alt katları ipek böcekçiliği için özel olarak yapılmış olmasıydı. Eskiden ipek üretimi varmış ama suni ipeğin öne geçmesiyle üretim azalmış.
- Doğal güzellik olarak da Bozcaarmut ve Elmalı göletleri ve Harmankaya kanyonu meşhur
Tavsiyelere devam – Bilecik Gezi Tavsiyeleri
- Ayrıca merkeze bağlı Vezirhan beldesinin zobran köyü tipik bir yörük yerleşimi ve şu an kırsal turizme kazandırılıyor.
- Gölpazarı Kurşunlu Köyü var. Orada da eko turizm yapılıyor köylüler çok temiz güzel bir köy. Oranın sakinlerinden Bedriye Hanım var en iyi okur minvalinde bir ödül almıştı. Televizyonda bazı programlara çıkmıştı. Onun başını çektiği bir proje olarak başlamış sanırım kurşunluda turistik faaliyetler.
- Mondros sonrası Yunan işgaline uğrayan yerlerden biri de Bilecik. Şeyh Edabali Türbesi ve Orhan Gazi camiinin bulunduğu eski Bilecik’in kurulu olduğu vadide birçok ev ve camii yakılıp yıkılmış. Camii ve minare yıkıntıları özellikle işgali hatırlatması ve unutulmaması için de tamir ettirilmemiş.
Yeme – İçme Taviyeleri – Bilecik Gezi Tavsiyeleri
@traveller_ipekaytenn
- Büzme,nohutlu tavuklu mantı,keşkek,ovmaç çorbası, mercimekli mantı,kesme hamur,saçta yufka böreği, yağlı yufka, su böreği,keklik kebabı güveç, kuru fasülye, kuskus pilavı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, saç kebabı, köpük helvası, hoşmerim, kıtırcı helvası, karacaoğlu helvası, cevizli üzüm sucuğu, mantı, kavurma ;Bilecik’e özgü yemeklerin başlıcalarıdır.
- Yöre halkı makarna,tarhana,kuskus,erişte gibi yiyecekleri de kendi elleriyle hazırlar ve ona uygun muhafaza ederler 🙂
- Pazaryeri’nin boza ve helvasını mutlaka tatmalısınız.
Keklik kebabı, nohutlu mantı. Tarım çok fazla olduğu için kirazı çok meşhur gölpazarı ilçesinin. Pazaryeri bozası olan Soydan bozası en az Vefa bozası kadar lezzetlidir ve boza helvası.
Ne Alınmalı ? – Bilecik Gezi Tavsiyeleri
Bilecik‘e yolunuz düşerse ve eliniz boş dönmek istemezseniz, aşağıdaki ürünleri bakabilirsiniz.
- Ayva Lokumu
- Boza
- Helva
- Ahşap Oymacılığı
- Pancar Pekmezi
- Kınık Çömleği
- Nar Lokumu
- Taş Süslemeciliği
Şehir tavsiyeleri yazılarımız sizlerin de katkısıyla devam edecek. Hikayeleri takip ederek istediğiniz şehirle alakalı tavsiyelerinizi yazabilirsiniz. Bir önceki Balıkesir Şehir Tavsiyeleri yazımızı da buraya bırakıyorum. 10 Balıkesir Gezi Tavsiyeleri
İyi Seyahatler.