Her Mevsimin En Güzel Adı
Şehirlere olan tutkum, bazen yeşilin en güzel tonlarını kaçırmama, bir derenin kenarında oturup doğayı en yalın hali ile izlememe, elimi ısıtacak bir çay bardağına ve görmediğim, duymadığım bir çok yaprağın o kırılgan sesini unutmama engel olsa da, fotoğraf tutkumla başlayan serüven, beni kendisine çeken sihirli orman Atatürk Arboretumu ‘na doğru gitmeme engel olamadı.
Ve Sonbaharın en güzel adlarından birine, Atatürk Arboretumu’na sadece fotoğraf çekimi için gitmekle başlayan bu serüven, benim hem kalbime hem de gözlerime o kadar iyi geldiki. Şimdi bu güzel serüveni, hem bilgi hem de fotoğraflarla, sizinde yaşamanızı ve her mevsim ayrı güzel olan o binbir renk skalasının en duygusal halini görmenizi ve benimle birlikte bu güzelliği deneyimlemenizi istiyorum.
ARBORETUM NEREDE ;
Atatürk Arboretumu, Belgrad Ormanı’nın girişinde, yaklaşık olarak İstanbul merkezine 20 km mesafede ve Sarıyer’e bağlı bir bölge içinde yer almaktadır. Burası ayrıca İstanbul Boğazı’ndan 6 km içeride, Karadeniz’den ise 9 km uzaklıkta bulunmakta ve tam da ormanın olduğu bölge Bahçeköy adı ile bilinmektedir.
NASIL GİDERİM ;
Birkere İstanbul’da bir semte yada herhangi bir gezilecek mekana gitmek istediğinizde, size en önemli tavsiyem; sabah erkenden yola çıkmanız olacaktır. Özellikle burası için ise kesinlikle tavsiyem, öğleye kalmadan sabah açıldığında yada açılışından bir saat sonra ormanda olmanızdır. Ve eğer fotoğraf tutkunuz da varsa, tüm bu görsel şöleni sabahın en yalın, en taze hali ile çekmeniz için uygun zaman dilimi oluşturmanız size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Kalabalıkların olduğu bir alanda hem çevreden hemde fotoğraf karelerinden aldığınız haz daha aza inecek ve belkide istediğiniz kareleri ve duygu yoğunluğunu yaşayamadan oradan ayrılmanız da gezinin hatırlanmaya değer hiç bir yanının olmadığı kanısını sizde uyandıracaktır.
Bu bölgeye Avrupa yakasından Ulaşım ;
SARIYER-BAHÇEKÖY
TAKSİM -BAHÇEKÖY
4.LEVENT-BAHÇEKÖY, Otobüsleri ile mümkündür.
Anadolu yakasından gelecekler ise, yine bulundukları bölgeye yakın, Otobüslerle yada metroyu kullanarak, Sarıyer-Taksim-4.Levent‘e gelerek buradan Bahçeköy otobüslerine binebilirler. Ayrıca özel araçları ile geleceklere ise tavsiyem telefonunuzun Google Map sayfasına bölgenin konumunu yazıp, burayı rahat bir şekilde bulmanızdır.
KAPI AÇILIŞ SAATİ;
Atatürk Arboratumu’nun kapı açılış saati 08:30 olup eğer aracınızla gelirseniz hemen girişin karşısında otoparkı bulunmaktadır. Otopark ücretli olmayıp, kısıtlı olduğu için sabah erken gelmeniz de otopark kullanımı için size faydalı olacaktır. Arboretum’a bisikletle ve motosikletle gelmek isterseniz eğer içeriye bisiklet te motosiklet te alınmıyor bunu bilin, yine araçlar için ayrılmış yere yada tam kapı girişine yakın boş alanlara bisiklet ve motorunuzu bırakabilirsiniz.
Arboretum‘un Kapanış Saati ise; 17:00′dir.
GİRİŞ ÜCRETİ ;
Haftaiçi :
Yetişkin. : 7,5 TL
Öğrenci : 2,5 TL
Orman Fakültesi Öğrencileri : Ücretsiz
Haftasonu İdari ve Resmi Tatiller :
Yetişkin : 20 TL
Öğrenci : 7,5 TL
Orman Fakültesi Öğrencileri : Ücretsiz
Ayrıca Düğün, Nişan, Vb gibi özel çekimler, günlük 10 TL ile sınırlı olup randevusuz içeri giriş kabul edilmemektedir.
AÇIK OLDUĞU GÜNLER ;
Atatürk Arboretumu, Pazartesi Günleri kapalıdır. 1 Ocak günü ve Bayramların 1. Günleri kapalıdır. Ayrıca içeride piknik yapılmaz ve içeriye yiyecek içecekle girilmesi ise yasaktır.
ARBORETUM HAKKINDA BİLGİ
Orman, bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla, orijini ve yaşları bilinen, çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitkilerin, uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip, sergilendiği, Sarıyer İlçesi sınırları içinde kalan bitki çeşidiyle, birçok yerli ve yabancı botanikçinin ilgisini çekmiş bulunan, Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda, 296 hektarlık bir orman parçası üzerinde yer alan,canlı bitki müzesidir.
Burası bir danışma kurulu tarafından idare edilmektedir. Danışma kurulunda bilimsel otorite İ.Ü. Orman Fakültesi’ne, idari otorite Orman Genel Müdürlüğü’ne aittir. Mülkiyet ve finans kaynağı ise yine Orman Genel Müdürlüğü’ndedir.
İ.Ü Orman Fakültesi, öğretim üyesi Prof. Dr. Hayrettin Kayacık’ın İstanbul‘da bir arboretum kurma önerisi fakülte kurulunca benimsenerek, Orman Genel Müdürlüğü’ne iletilmiş, önerinin uygun bulunması üzerine de 1949 yılında çalışmalara başlanmıştır. Bugün Arboretum, birbirinden farklı 2000 bitki taksonlarına ev sahipliği yapmaktadır.
KURULUŞ AMACI :
- Geniş halk kitlelerine, özellikle İlköğretim ve lise öğrencilerine doğa sevgisi aşılamak, doğa bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla yetiştirmek için kurulmuş bir yerdir.
- Türkiye’nin nesli tükenme tehlikesi altında bulunan bitkilerini korumak amacıyla, kurulmuştur.
- Şehrin sıkıcı ve boğucu havasından bir nebze olsun uzaklaşmak,yenilenmek ve fotoğraflarımıza ilham kaynağı yaratmak için kurulmuştur.
İÇERİDE İLK ÖNCE GEZİLECEK YERLER:
- Göl Çevresi Turu,
- Küçük Gölet Turu,
- Çamlı Yol Turu,
- Ormanın girilebilen ve izin verilen, üst kısımlarının bulunduğu ağaçlıklı bölümler.
İÇERİDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ
- Birkere içeride, piknik yapmak ve yiyeceklerle içeri girmek yasaktır.
- İçeri köpek getirilmiyor.
- Küçük çocuklar serbest bırakılmamalıdır.
- İçeride top oynamak, bisiklete binmek, motorsiklet kullanmak yasaktır.
- Çim alanlar, etiketlere bakmak, bitkileri incelemek için kullanılır.
- Park Yerine bırakılan araçlar kilitlenmelidir.
- İçeride ayrıca tuvalet için mekanlar ve su içmek için özel tasarım çeşmeler bulunmaktadır.
Hepinize bu güzel ormanda, zevkle vakit geçirmeniz, en güzel fotoğrafları çekmeniz, ruhunuza iyi gelecek o eşsiz doğa renklerini kalbinize işlemeniz dileği ile güzel gezmeler geçirmenizi dilerim.
Damla Göregen