İzmir’de Ne Yenir? | İzmir’de Denenmesi Gereken 20 Lezzet
İzmir ve çevresinin yemekleri son derece zengin olup, Ege, Akdeniz ve Anadolu mutfaklarının ortaklaşmasıdır diyebiliriz. Bildiğimiz gibi İzmir geçmişinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Anadolu, Yunan, Boşnak, Arnavut, Girit, Rum, Sefarad, Levanten mutfak kültürlerinin izlerini ve etkilerini taşımaktadır. İzmir’de Ne Yenir yazımızda bu izlere bakacağız.
iİzmir mutfağı denince hep sağlıklı ve hafif yemeklerden oluşan bir mutfak olduğu düşünülür. Bir deniz şehri olan bu şehrin mutfağının temeli balık, zeytinyağı ve sebze yemeklerinden oluşmaktadır. Yaşaması keyifli olan bu kentte, yemek yemesi de bir o kadar keyiflidir…
Ayrıca, İzmir bir çok gastronomi festivallerine de yıl boyunca ev sahipliği yapmaktadır. Bu festivallere çeşitli şehirlerden katılım gerçekleşmektedir. Özellikle Alaçatı Ot Festivali son dönemde bayağı popüler duruma gelmiştir. Bu festivallerde renkli anlar yaşanırken; yöresel tatları deneyimleme fırsatı yakalayabilirsiniz.
- Alaçatı Ot Festivali,
- İzmir Boyoz Festivali,
- Seferihisar Yöresel Ürünler Pazarı
- Tire Salı Pazarı
- Kiraz Festivali
- Kavacık Üzüm Festivali
- Zeytin Festivali
Gelelim İzmir’e gelince ne yiyelim sorusuna! Gezerken en zevk aldığımız şeylerden biri de tabiki o yöreye ait lezzetleri tatmaktır. Millet olarak boğazımıza düşkünlüğümüz vardır.
İzmir’de Denenmesi Gereken 9 Lezzet
1. Boyoz
Birinci sırayı alan tabi ki de “Boyoz”dur. Osmanlı döneminde, İzmir’e gelen Musevilerden öğrenilen bir börektir. İzmir dışında da yapılmamaktadır. Kabukları kahverengileşmiş fırında pişen yumurta, çay ile kahvaltı klasiğidir. Kat kat ve çıtır çıtır olan boyoz sıcacıkken yenmelidir. Unutmadan izmir tulum peyniri de ekleyebilirsiniz. Boyozun bir çok çeşidini de deneyebilirsiniz.
2. Kirde Kebabı
Kurtuluş Savaşı sonrasında İzmir’e gelen Mustafa Kemal Atatürk‘e servis edilen ve Atamızın çok beğendiği, Osmanlı Saray Mutfağından kalan bir yemektir “Kirde”. Dana eti ile yapılan kebap krep olarak tabir edilen hamurların arasında baharatlı ve üzeri yoğurtlu olarak servis edilmektedir. İzmir’de her yerde bulmanız mümkün olmayabilir. Tavsiye etmek gerekirse Litany&A 7 Şehir Klubü ve Beğendik Abi ‘de yiyebilirsiniz.
3.Tire Köftesi
Tire Köftesi lezzeti tamamiyle pişirme tarzından gelmektedir. Yalnızca kıyma ve tuzdan oluşan bir köftedir. Uzun, ince ve ızgara şişlerine geçirilerek, Meşe ve Erguvan ağacı ateşinde pişirilir. Son olarak köftelerin üzerine doğranmış domates içeren sos konarak servis ediliyor. Ayrıca köfte tabanında, tereyağın da çevrilerek kızartılmış ekmekler eşlik ediyor.
4.Sura
İzmir’de et yemeklerine devam ediyoruz . Ege Bölgesi’nin büyük bir kesiminde Kurban Bayramı’nda kuzunun sağ kolla birlikte kaburgasının ciğerli iç pilavla doldurulmasıyla ve bakırda pişirilen bir yemektir.
5. Ot Çeşitleri
Her insan ot sevmeyebilir ama Ege’desiniz ve buraya gelmişken denemeden gitmek olmaz vatandaş! Bu bölgede bahar gelince pazar yerleri otlarla renklenir. Dağlardan, köylerden toplanan otlar soframıza eklenir. Deniz börülcesi,hardal otu, cibes (karnabaharın ilk filizi), radika, kaz ayağı bol limon ve sızma zeytinyağı ile mükemmel lezzete dönüşebilir.
Otlar sadece salata ya da meze olarak yenmez yemekleri de yapılır. Özellikle; Arapsaçı, ebegümeci, kuzu etiyle pişirilen şevket-i bostan, sarmaşık ve ısırgan. Enginar ve kereviz de zeytinyağlı yemekler arasındadır. Ayrıca bu otlar rakı masalarının vazgeçilmez mezeleri arasındadır.
6. Kumru
“İzmir Kumrusu” nu duymayan kalmamıştır herhalde. Yolu her düşenin ilk tattıklarındandır. Vallahi açsanız eğer, öyle bir iştahla yenir ki !
Sandviç ekmeğinden biraz farklıdır Kumru ekmeği, daha sivri kenarlı, üzeri bol susamlı, gevrek hamuruna benzeyen az tuzlu hamurdan yapılır. Kömürde pişmiş sucuk, salam, sosis bulunan, üzerine İzmir yöresine ait sayaş peyniri eklenip afiyetle yenir.
7. Şambali
İşte en sevdiğimiz bölüm. Tatlı yiyelim tatlı konuşalım değil mi! Şambali ve İzmir Lokması bir gelenek, oturmuş kültürdür İzmir’de. Özü Şam’a dayanan bu tatlıyı, gezerken sokaklarda seyyar arabalarda satılmakta ve irmikle yapılmaktadır.
Meşhur Hisarönü Şambalicisi’nde bu lezzeti tatmanız lazım.
8. LOKMA
İzmir Lokması, İzmir halkının hayır adına mahallelerinde “lokma döktürüp” sokaktan geçen insanlara dağıtması ile varolan bir tatlıdır aslında. Yolda yürüken aniden bir sıra görürseniz şaşırmayın ! Evet, insanlar o sıcak ve çıtır çıtır olan lokma tatlısı sırasındadır.
9. BOMBA
Tatlılara dalmışkan size en favorim ve son zamanlarda moda olan “Bomba” dan bahsetmek istiyorum. Bomba tam bir bomba tatlı… İçi akışkan kakaolu krema dolgulu sıcak sıcak yenen bir kurabiye aslında. Ama yediğiniz de mutluluk uyandıran bol kalorili tatlılardan.Gezgin yazarlarımızdan hem de benim uzun yıllardır tanıdığım dostum, meslektaşım Reşat nam-ı değer “Zıplayan adam” da İzmir’e geldiğinde bu lezzete bayıldı.
Bunların Dışında;
10. Damla Sakızlı Muhallebi
11. Sübye
12. Şirince Şarapları
13. Selçuk Çöp Şiş
14. Bergama Köftesi
15. İzmir Pişisi
16. Midye Dolma
17. Kokoreç
18. Söğüş
19. Gevrek
20. Töngül Pide
Denenmesi gereken diğer lezzetlerden.
Şehirlerimizin Plaka Sırasına Göre Sokak Lezzetleri için: Tıklayın
İzmir Mutfağı ile ilgili detaylı bilgi için: İzmir Mutfağı
Herkesi İzmir’imize bekleriz. Geldiğinizde bu lezzetleri tatmayı unutmayın. Afiyet olsun…