ESKİŞEHİR ANLATILMAZ. YAŞANIR
Benim gezimin ilk durağı olan Eskişehir ’den merhaba. Gezi planımı yaparken tren rotalarını baz alarak yapmıştım. çevremde herkes burayı o kadar çok övüyordu ki gitmem gerektiğini düşündüm. İstanbul’dan kalkan hızlı trenle yaklaşık olarak 2 saat 30 dakika da buraya gelebilirsiniz. Oldukça da konforlu bir yolculuk sizi bekliyor. Tren garı o kadar şehrin içindeki her yere ulaşımı yürüyerek sağlamanız oldukça mümkün. Yürümeyi sevenler için eminim hiç sorun olamayacaktır.
Eskişehir nerede derseniz, İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeybatısında bulunan ; Ankara, Afyon ve Kütahya tarafından çevrelenmiş bir şehirdir. Tam ortasından Porsuk Çayı geçmektedir.
Sanırım gördüğüm birçok şehirden daha çok Avrupa şehirlerine benziyor Eskişehir. Tam bir gençlik ve moral kaynağı burası. Çevredeki bir çok şehirden de hafta sonları gezmek için geliyor insanlar.
Eskişehir’de Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım
Ben buraya 2 gün vakit ayırdım. Sadece şehir içinde gezme imkanım oldu. 1 günde sizin için yeterli olacaktır 3 günde. Tamamı ile ayırabileceğiniz zamana göre değişir. Eğer ki aracınız varsa çevresindeki güzellikleri görmek için gitme imkanına sahip olacaksınız. Şunu söyleyebilirim ki , kesinlikle sıkılmadan vakit geçirebilirsiniz.
İstanbul – Eskişehir arası 297 km ve yaklaşık 3 saat 43 dakika,
Ankara – Eskişehir arası 233 km ve yaklaşık 2 saat 32 dakika ,
İzmir – Eskişehir arası 412 km ve yaklaşık 5 saat 5 dakika,
Afyon – Eskişehir arası 132 km ve yaklaşık 1 saat 55 dakika.
Eskişehir’de Ne Yapmalı
Bisiklet Kiralayabilirsiniz
İstanbul’da yaşayanlar bilir bisiklet sürmek oldukça zordur. Mesafeler uzak, yokuşlar fazla ve bisikletli için yollar oldukça zordur. Bunların hiç biri Eskişehir için geçerli değil. Bu durumda bisiklet sürmenin keyfi de ayrı olacaktır. Zira şehirde pedallayan bir çok insan göreceksiniz. Parklarda ve özel işletmelerin önünde bisiklet parklarını görmeniz mümkün. Yanlış bilmiyorsam 8 km kadar bir alanda bisiklet yolu bulunmaktadır. Bunun dışında da trafikte pedallıyorsunuz. Eti’nin “Sarı Bisiklet” projesi burada da mevcut. Kredi kartı ile uygun fiyata bisiklet kiralayabilirsiniz. Eğer isterseniz de kiralayabileceğiniz bir kaç adres önerisi de aşağıda veriyorum :
Ağa Kiralama ; Adres : Yenibağlar Mh. Balkan Cd. No : 115 Tepebaşı / Eskişehir (Pazartesi Pazarı Sokağı)
Tel : 0545 609 22 01
1 saat kiralama ücreti : 2 TL ( gün boyu 15 TL )
websitesi : http://agakiralama.com
Esbike Bisiklet Atölyesi ; Kent Park’ın arkasında Gökmeydan Mahallesi Sinangil Sokak No:6 Eskişehir
Tel : 0506 423 11 70
Websitesi : http://www.esbike.org
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=26_7uw-6UAQ?feature=oembed]
Tülomsaş Müzesi’nde Devrim Arabası’nı Görün
Tülomsaş ( Eskişehir Demiryolları Fabrikası ) Müzesi’nin bahçesinde camekanlı bir bölümde, 1961’de Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in isteğiyle tam tamına 129 gün gibi bir sürede yapılan, Türkiye’de dizayn edilmiş ve üretilmiş ilk otomobil olan Devrim Arabası’nın günümüzde kalan tek örneği sergileniyor. Çok kısa bir sürede 1250 kiloluk bir araba ve üstün başarıdan sonra Devrim Arabası Eskişehir’in sembollerinden biri haline gelmiş.
Türkiye’nin ilk buharlı lokomotifi olma özelliğini taşıyan “Karakurt” adındaki lokomotif de bu müzede sergileniyor. Bu iki önemli araçı Tülomsaş Müzesi bahçesinde bulunmaktadır. Giriş ücretsizdir.
Devrim Arabasının yapılış hikayesini merak ediyorsanız yukarıda onunla ilgili belgeseli bulabilirsiniz.
Odunpazarı Evlerini Gezin
Eskişehir’in Selçuklu , Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ayrı ayrı dönemlerinin bir arada yansıtan yapıları ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Odunpazarı bölgesi şehrin tarihi merkezidir. Uygun restorasyon çalışmaları ile korunan, Osmanlı mimarisi renkli nostaljik evleri arasında kaybolacağınız sevimli bir yer. Odunpazarı ve Eskişehir merkezi birbiri ile iç içe geçmiş durumda olduğundan yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Odunpazarı’nda bulunan birkaç yeride gezmenizi öneririm. Bunlar :
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi : Girişi 5 TL dir. İçeride cam sanatçılarının eserleri sergilenmektedir. Müze ayrıca Türkiye’nin ilk cam sanatları müzesidir. 58 yerli , 10 yabancı sanatçının eserleri teşhir edilmektedir.
Atlıhan El Sanatları Çarşısı : Eskişehir’in çok önemli bir değeri olan lüle taşının yeniden tüm dünyada etkin tanıtımı ve pazarlaması, ayrıca geleneksel sanatlarımıza hayat veren ustalarının teşvik edilmesi amaçlı olarak hizmete açılmıştır.
Atlıhan 1850 ‘ li yıllarda Eskişehir’in büyük toprak sahiplerinden Takattin Bey tarafından çevre köy , kasaba ve şehirlerinden gelen pazarcıların, seyyahların ve köylülerin hem de hayvanların konaklaması için yapılmıştır.
Kurşunlu Cami ve Külliyesi : Adını kurşun kubbesinden alan cami , Eskişehir’ in simge mimari yapılarından biridir. 16. yüzyıl Osmanlı dönemine aittir. İçersinde aşevi, kervansaray , şardıvan, imaret, sübyan mektebi , medrese, tabhane bulunmaktadır. Cami aktif olarak hizmet vermektedir.
Kulliye diğer bölümlerinde Lületaşı Müzesi , El Sanatları Çarşısı, Sıcak Cam Üfleme Atölyesi hizmet vermektedir.
Şelale Park : Odunpazarı’nın üst kısmında bulunan şehri tepeden seyredebileceğiniz bir yer Şelale Park. Adını içinde bulunan yapay şelaleden almaktadır. Buraya toplu taşıma ile ulaşmak biraz zahmetli. Dilerseniz yürüyerekte çıkabilirsiniz.
Sazova Park’ ta Çocukluğunuza Dönün
Sanırım uzun zamandır gördüğüm en güzel parklardan bir tanesi, epey büyük bir alana kurulmuş durumda. Burası için Disneyland’ın Eskişehir şubesi diyorlar. Özellikle içinde bulunan Masal Şatosu’nun ihtişamına diyecek yok. Bu şato Türkiye’deki 8 kulenin bir araya getirilerek ortaya çıkarılmış. Benzetemedi iseniz hemen söyleyeyim : Galata Kulesi , Burgulu Kule, Sindrella Kulesi, Adalet Kulesi, Ulu Kule, Çan Kulesi ve Yivli Kule. Parkın diğer bölümlerinde ise Korsan Gemisi, yapay gölet, Sabancı Uzay Evi, Hayvanat Bahçesi ve Sualtı Dünyası gibi çocukların çok seveceği yerler var. Girişleri ücretlidir.
Kent Park
Bol oksijenli ve bol yeşillikli Türkiye’nin ilk yapay plajı, Üstelik gerçek deniz kumu kullanılarak yapılmış bir plaj. İçinde açık yüzme havuzu, yemek yerleri gibi alanlar mevcuttur. Yazın oldukça kalabalık olan plajda yer bulmak oldukça zor oluyor.
Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi
Porsuk Çayı Eskişehir’in ortasından boylu boyunca geçen, Sakarya Irmağı’nın kollarından biridir. Eskişehir deyince aklına gelen ilk şeyden biridir. Porsuk Çayı’nı çevreleyen Atatürk Caddesi ve Köprübaşı köprülerinin arasında kalan bölgeye “Adalar” denilmiş ve şehirin en cıvıl cıvıl bölgelerinden. Çok fazla cafe, restoran bulunmaktadır. Buraya öğrenci şehri denmesine şaşmamalı. Porsuk Çayı’nda turistlik tekneler ve gondollar bulunmakta, Çayda gezintiye çıkabilirsiniz. Gondol turu kişi başı 30 TL dir.
Haller Gençlik Merkezi
2000 yılına kadar meyve – sebze hali olarak kullanılan bina restore edilip gençlik merkezine çevrilmiş. İçinde birçok cafe ve restoran barındırıyor. Hoş nostaljik ve otantik bir havası var.
İçindeki Mazlumlar Muhallebicisi’ ne gidilmeli ve su muhallebisini deneyin derim.
Eskişehir’de Ne Yenir Ne İçilir
Eskişehir denilince akla ilk gelen ürünler, Tatar’ların ellerinden çıkıp bu günlere gelen çiğbörek, balaban kebap, met helva ,haşhaşlı çörek. Bazı mekan önerileri :
*Porsuk Çibörek
*Abdüsselam Balaban Kebap Salonu
*Mazlumlar Muhallebicisi
Ayrıca bunların dışında sokakta satılan sifon limonatayı da denemeden ayrılmayın Eskişehir’den.
Eskişehir Barlar Sokağı
Barlar sokağı, Haller’ in karşı tarafında yer alan bölümdeki cadde de yol boyunca dizilmiş barlardan oluşmaktadır. Barların yanı sıra meyhaneler ve clublar da bulunmaktadır. Her tarza hitap eden mekan bulmanız çok mümkün. Eskişehir’in en eğlenceli yeri burası. Mekan önerisi vermek gerekirse :
Cafe Del Mundo : Buranın kurcuları 10 yıl yılda yaptıkları geziler sonrası deneyimlerini ve farklı ülkelerin kültürlerini paylaşmak için böyle bir kafe kurmuşlar. Ayırca İstanbul, Ankara ve İzmir’de şubeleri bulunmakta.
Adres : Hosnudiye Mah. Silönü Sokak No: 3 Tepebaşı – Eskişehir
Travelers Cafe : Dünya mutfaklarından seçilmiş lezzetleri ve farklı tatları bulabileceğiniz bir yer. Gençlerin buluşma noktalarından biri. Tasarımı ile de ayrı bir güzel.
Adres : İstiklal Mah. Porsuk Blv. No:7 Eskişehir
Sandal Meyhanesi : Neden bilmiyorum ama mavi renkli mekanlar bana her zaman albenili gelmiştir. Burası onlardan biri. Rum meyhanesi anlayaşında bir mekan.
Adres : Hoşnudiye Mah. Vural Sok. No : 24 Tepebaşı – Eskişehir
Eskişehir Gece Hayatı
222 Park : Tasarımı ile oldukça beğendiğim bir mekan. Tarihi kereste fabrikası ile birleştiren, geçmişin dokusunu modern yaşama entegre etmiş restoran ve club tan oluşan kompleks. Birçok etkinliğide ev sahipliği yapmaktadır.
Adres : Hosnudiye Mah. İsmet İnönü Blv. No : 103 Tepebaşı – Eskişehir
Gate 26 : Genç kesimin son dönemlerde oldukça fazla tercih ettiği bir mekan. 222 Park’ın biraz ilerisindedir.
Adres : Hosnudiye Mah. İsmet İnönü Cad. No : 151 Tepebaşı – Eskişehir
Eskişehir’de Nerde Kalınır
Bütçenize göre birçok alternatif bulmanız mümkün. Bunlardan birkaç tanesini aşağıda bulabilirsiniz.
- Düşük Bütçe
Deeps Hostel Eskişehir
Tren garına oldukça yakın konumda bulunan hostel. Misafirlerinden oldukça iyi puan almış görünüyor. Gecelik 60 TL- 100 TL arasında.
- Orta Bütçe
İbis Otel
Tramvay durağına ve tren garına oldukça yakın konumda bulunan bu oteli konumu yüzünden tercih edebilirsiniz. Başka şehirde bu otelde kaldım fiyat ve kalite açısından oldukça iyi diyebilirim. Gecelik fiyatı 140 TL – 160 TL aralığında.
- Yüksek Bütçe
Divan Express Eskişehir
Konforlu ve yanında da birçok seçenek olabilecek bir konseptte konaklamak istiyorsanız tercihiniz burdan yana olabilir. Şehir merkezine 5 km uzaklıktadır. Gecelik fiyatı 180 TL – 200 TL arasında.
Keyifli geziler 🙂
Kaynak : https://elifinatlasi.com/her-zaman-genc-eskisehir-gezi-notlari/
1 Yorum
Eskişehir hakkında detayları ile bütün yaşanası yerlerin ve güzelliklerin anlatıldıgı eskişehir gezi rehberi süper olmuş begendim ellerinize saglık