Pilanesberg’de Safari | Hayatınızın en ilginç günlerinden birini yaşamak istiyorsanız bir gün mutlaka vahşi hayata sefer düzenlemelisiniz. Güney Afrika turumun bir günün de Pilanesberg National Park’ta yaşadığım safari deneyimimi sizlerle paylaşacağım.
Kediden bile korkan ben başıma gelebilecekler konusunda sorumluluğun bende olduğuna dair bir kağıt imzalayarak doğanın insan eli değmemiş halinin içinde heyecan verici saatler geçirdim.
Başı sonu olmayan bir toprak parçasının üzerinde yol almak, dünyanın en büyük, en güçlü hayvanlarının hem özgür hem de size bir karış mesafede olduğunu görüp büyülenmek.
Afrika’nın beş büyüklerini görmeye niyet ettiyseniz buyurun Pilanesberg National Park’a.
Peki kimmiş bu 5 büyükler? Ülkenin kâğıt paralarında da resimleri bulunan ‘Big Five’ şu şekilde arkadaşlar.
Aslan
Leopar
Kara Gergedan
Afrika Fili
Afrika mandası
Peki Pilanesberg’e Nasıl Gidilir? | Pilanesberg’de Safari
Pilanesberg Kuzey Batı Bölgesi’nin Bojanala kısmında yer alan Pilanesberg Ulusal Parkı doğal yaşam alanıdır ve en yakın yerleşim yeri Sun City’dir. Johannesburg’e uçuş sağladıktan sonra yaklaşık 2 buçuk saat süren bir araç yolculuğu ile Pİlanesberg’e ulaşım sağlayabilirsiniz.
Pilanesberg’e Ne Zaman Gidilmeli?
Güney Afrika; genellikle ılıman ve sıcak bir iklime sahip olduğundan mevsim geçişlerinde sıcaklık farkının oluşmadığı bir ülkedir. Eylül, ekim ve kasım aylarında ilkbaharın yaşandığı Güney Afrika’da, yaz mevsimi ise aralık ayında başlamaktadır.
Safariye yılın her ayında gitmek mümkündür fakat vahşi hayvanların doğal yaşamlarını en net gözlemleyebileceğiniz dönemin nisan ayı ile eylül ayı arası olduğunu söylemektedirler. Çok sıcak mevsimlerde doğal yaşam alanında hayvanlar gölgelik yerlerde duracağından ve görme ihtimalinizin düşük olacağından daha ılıman zamanlar tercih edilmelidir. Ben ise sömestr tatilim de gittiğimden ülkenin yaz mevsimine denk gelmiştim. Bu durumda öğleden sonraki saatler de safari rezervasyonları yapılmalıdır.
Pilanesberg’ de Nerede Kalınır?
Pilanesberg Ulusal Parkı’na en yakın yerleşim yeri Sun City’dir. Sun City’de otelde konaklayıp 20-25 dk’da parka ulaşım sağlayabilirsiniz. Ya da ‘The Kingdom Resort’ tavsiyelerim arasındadır. Yine parka çok yakın mesafede olup Sun City Beldesi’ne 5 km uzaklıktadır.
Bunun yanında bölgede birçok konaklama yeri de mevcuttur.
Pilanesberg National Park İçin Rezervasyon Nasıl Yapılır?
İster özel araçlarla ister grupla, kişisel saha rehberlerinin bilgilendirici yorumlarıyla özel üstü açık safari araçlarıyla öğleden önce, öğleden sonra seçenekleriyle alanı keşfetmek için internetten rezervasyon ile bu deneyimi yaşayabilirsiniz.
Gelelim Safari Kurallarına!
Safarilerde uyulması gereken ilk ve en önemli kural hiçbir şekilde araçtan inilmemesidir. Hayvanlara yaklaşıldığında, onların dikkatini çekecek sesler çıkartılmaması, el ve kolların araç içerisinde tutulması da önemli bir kuraldır. Araçta çok fazla ses yapılmaması ve korna çalınmaması kurallar arasındadır. Ayrıca safari yaptığımız sırada elinizde yiyecek bulundurmamaya dikkat etmelisiniz. Bu yiyecekler bazı vahşi hayvanların ilgisini çekebilir. Bunlara uyulduğu takdirde safari son derece güvenlidir. Vahşi yaşamda hayvanlar, safari aracını içerisindekilerle birlikte tek bir kütle olarak algıladığı için, kimseyi tehdit olarak algılamazlar. Bu basit kurallara uyulduğunda safariler güvenli hale gelmektedir.
Ve Safari… Pilanesberg’de Safari
Heyecanlı, sessiz ve sabırla süren bu yolculuktaki parkın içerisinde 24 farklı büyük tür hayvan ve 365 çeşit kuş türüyle toplamda 7000 hayvan bulunduğundan bahsedilmektedir.
Pilanesberg, Güney Afrika’da karşınıza çıkabilecek tüm memeli canlılara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca aslan, leopar, siyah ve beyaz gergedan, fil ve Afrika mandası gibi Afrika’nın meşhur büyük beşlisine sahip. Bu dinamik alan da tüm hayvanlarla göz göze gelme fırsatınız oldukça yüksek. Fakat bazılarının sadece ayak izine rastlayabileceğiniz ihtimalini sakın unutmayın. Ve bu ormanlar kralı aslan dahi olabilir.
Tüm bunların yanında gece avlanan kahverengi sırtlan, küçük ayaklı çita gibi çok ender görülen canlıları da görebileceğiniz bir yer. Zebra, zürafa, hipopotam, timsah gibi türler ise çok sık rastlayabileceklerinizden sadece birkaçı.
Ayrıca parkın içerisinde birkaç ufak park ve günübirlik ziyaretçiler için parkların içinde cafe ve hediyelik eşya satan yerler bulunmaktadır. Parkın ortasına doğru da yapay bir göl bulunmaktadır.
Tabi şunu da unutmamak gerekir. Burası Güney Afrika ve burada doğanın sözü geçer. Kısmetiniz de ne varsa onları görürsünüz. Benim görüp yaşadıklarım ise şu şekilde:
- Muhteşem kuş seslerini duymak
- Hiç görmediğin bitkileri görmek
- Hipopotam
- Zebra
- Zürafa
- Antilop
- İmpala
- Gergedan
- Afrika Fili
- Afrika mandası
…
Aslan mı? Sadece ayak izlerini görmek nasip oldu.
Fotoğrafçılık Üzerine Tavsiyeler
Vahşi hayvanlar her zaman çok yakınınızda olamayacağı için dijital fotoğraf makinelerinin zoom özellikleri yeterli olmayabilir. Bu sebeple belki de hayatınızda bir defa yaşayacağınız bu deneyime iyi bir fotoğraf makinesi götürmenizi tavsiye ederim.
Yaklaşık 3 saat süren yan tarafları tamamen açık araçlarla güvenle gezerek hayvanları gördükçe heyecanlandığım, sesleri ve renkleriyle mest eden kuşlara şahit olduğum, muhteşem kuş yuvalarını gördüğüm ve unutulmaz gün batımını yaşadığım safari turum da anı defterime eklenmiş oldu.
Sizin de bir gün yolunuz Güney Afrika’ya düşerse vahşi hayata sefer yapmadan dönmeyin arkadaşlar.
Seyahat ile ilgili cesaretlendirilmek istiyorsanız ‘Ben Bu Hayatta En Çok Turist Olmayı Sevdim’ başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
Ve Mottom: ‘Hayat Her Yaşında Çok Güzel’