Bilecik Gezilecek Yerler | Merhabalar !!!! Bu yazımda sizlere buram buram tarih kokan Bilecik şehrimizden bahsedeceğim. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri açısından oldukça popüler bir şehirdir. Tarihte birçok kavimin,uygarlık ve egemenliğine sahne olmuş bu coğrafyayla ilgili Şehrin bilinen eski isimleri arasında Agrillion ve Belekoma’yı görmekteyiz. Agrillion ; “Dorukların Boğaz Yeri” anlamına gelir.
Bilecik kentinin atası olan yerleşimin son Bizans çağındaki adı ise Belekoma’dır. Belekoma “Şirin Köy “anlamı taşıyor.Bilecik adını nasıl aldığıyla ilgili bir çok hikaye bulunuyor. Bunlardan Halk arasında en bilineni ; Osman Bey, çevredeki kasabaların fethine çıkmadan önce askerlerine kılıçlarını iyi bileylemelerini söylermiş. Böylece Osman Gazi’nin “Bileyleme ” sözü zamanla değişmiş ve “Bilecik ” olmuş.Bunlar tabi ki günümüze kadar gerçekliği kanıtlanmamış halk arasında geçen rivayetlerdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu Bilecik ili Hafta sonu kaçamağı yapabileceğiniz; İstanbul’a çok yakın olan harika bir yer. Doğasıyla insanı büyüleyen ve Osmanlı’ya bir zamanlar Başkentlik yapmış olan bu yeri doğal güzellikleriyle de mutlaka gidip görmenizi öneririm.
Hazırsanız gezmeye başlayalım 🙂
Bilecik Gezilecek Yerler
Küçükelmalı Tabiat Parkı
Pazaryeri ilçesinde bulunan, Özellikle kış mevsiminde temiz hava almak, patikalarda yürümek ve doğa ile iç içe olmak için güzel bir mekan. Aynı zamanda piknik ve karavan kamp alanı mevcut. Ben Kış aylarında gitmiştim. Karlar altında kalan gölün manzarasına aşık oldum. Her mevsim ayrı bir güzelliği olan bu yerin içine girdiğinizde sizi kocaman bir göl karşılıyor. Gölün kenarında ahşaptan çok şirin bir yapı bulunuyor. Platformun içindeki bank da oturup, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca gölün etrafına yürüyüş parkuru ‘da mevcut. Çok güzel doğa fotoğraflarları çekebileceğiniz alanlar bulunuyor. Doğasıyla mükemmel bir yer.
Bozcaarmut Göleti
Pazaryeri İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta Küçükelmalı Köyü yakınında bulunuyor. Çevresi çam ağacı ormanlarıyla kaplı olan gölet, muhteşem tabiat manzaralarının arasında doğal bir göl manzarasına sahip ve el değmemiş bir tabiat parçası haline gelen Bozcaarmut göleti ,etrafında yeşilin en güzel tonları eşliğinde yürüyüş yapabilir ve güzel manzaralar yakalayabilirsiniz. Ayrıca orman içi patikaları takip ederek alternatif yürüyüş parkurları bulabilirsiniz. Gölde rengarenk pek çok balık ve kurbağa bulunmakta. İzinli olta avcılığı yapılabilirsiniz. Yaz aylarında kamp yapabileceğiniz huzur veren bir doğası var.
Şeyh Edebali Türbesi
Bilecik merkezde yer alan Türbe; bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Tepenin altında tarihi bir cami var ve caminin karşısında oturacak kafeteryası mevcut. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin kayın babasına aittir. Bilecik denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri, Bilecik Fethiyle Birlikte, ölümünden sonra buraya defnedilen Şeyh Edebali’nin türbesi; Müslümanlık ve Türklük geleneği için oldukça önemlidir. Türbe toplamda üç odadan oluşuyor. Türbenin hemen yanında Osman Gazinin eşi Bala Hatunun ve annesinin mezarlarının yer aldığı küçük bir türbe daha var. Osmanlı padişahları tarih şeridi ve 3D sinevizyon ile Osmanlı’nın kuruluşu anlatılıyor. Tüm bu alanlara giriş ücretsizdir.
Kınık Köyü
Eski adı Hotanlı olan Kınık Köyü, ilk yerleşim tarihi çok daha geçmişe gitse de, bugünkü hali ile 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşında, Bulgaristan’dan göç eden aileler tarafından kurulmuş bir göçmen köyüdür. Kınık köyüne gittiğinizde ilk yapmanız gereken köy kahvehanesine giderek sıcak ve taze çay eşliğinde Köy’ de yaşayan sıcakkanlı köy halkıyla tanışıp; Bilecik tarihiyle ilgili tüm merak ettiklerinizi sorabilir ve birden çok bilgi edinebilirsiniz. Kınık Köyüne gitmişken; Toprağın Sanat’a olan yolculuğunu görmeden olmaz. Yılların çömlek ustası Salim Yaşar ve birbirinden güzel çömlekleriyle tanışıp, çömlek atölyesinde tezgahın başına geçerek çömlek yapımını deneyimleyebilir ve birbirinden farklı ürünler bulabilir uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.
Osmaneli
Osmangazi tarafından Osmanlı topraklarına katılmış 1805 yılında Ertuğrul Livası kurulmuş,1926 yılına kadar Livanın merkez ilçesine bağlı bir yer iken, Bilecik iline bağlı bir ilçe olmuştur. Yapısı itibariyle tarih kokan bu yerdeki konakları gezmekle başlayalım. Osmanlı mimarisini en iyi şekilde göreceğiniz bu yer; Bölgenin ekonomik etkileri düşünülerek inşa edilmiş. Evler zemin kat dahil iki veya üç katlı olup, evlere giriş avludan yapılıyor. Zemin kat ahır yiyecek deposu ve ipek böcekçiliği için gerekli dut yapraklarının depolandığı kısım için ayrılmış. Birinci kat ise ailenin zaman geçirdiği yaşam alanı bu eski yapıları gezerek Osmanlı mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.
Hacios Georgios (Aya Yorgi) Kilisesi
İznik-Rum imparatorluğu döneminde yapılmıştır. Ortadaki küçük kubbesi ve çatının belli bir kısmı yıkılmış. Yapının ön cephesinde, iki köşede, iki tane çan kulesi görülüyor. Yapının, 19.yüzyıl sonlarında yapıldığı sanılıyor. Çünkü: burada daha önce bulunan kilise yanmış. Tarih bölümünde sözünü ettiğim, bütün ilçeyi etkileyen yangında Günümüzde görülen kilise: 1874 yılında, Macar bir mimar tarafından yapılmış. Uzaktan bakıldığında, Avrupa kiliselerini andırıyor. Yapıda kullanılan bazı taşlar, suya olan dayanıksızlıklarından erimiş ve oldukça yıpranmış. Yapısı ve mimarisiyle görülmesi gereken bir yer.
Rüstem Paşa Cami
Kanuni Sultan Süleyman’ın Veziri ve damadı olan Rüstem Paşa tarafından 1527 yılında inşa edilmiş. Osmaneli ve ilçe merkezinde Sakarya caddesi üzerinde yer alan bu Cami; ahşap tavan ve çatılıdır. Tarihi öneme sahip Rüstem Paşa Camisi günümüze kadar gelmiş bir yapıdır.
Lefke Bezi Atölyesi
Osmaneli’de kadınların atölyede pamuktan imal ederek dokudukları Lefke bezinden peşkir ,şal ve masa örtülerinin yanı sıra giyim eşyaları da üretiliyor. Tarihi Roma dönemine kadar dayanan Lefke bezi Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifindeki ; Dokuma Atölyesi Hocası eşliğinde tezgah başına geçerek Lefke bezi yapılışını deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca yöresel ürünlerin satıldığı bir ürün satış merkezidir. Alabileceğiniz ürünler listenize; Ayva lokumu, süt reçeli, hurma pekmezi ve ayva tatlısını eklemelisiniz. Hepsi organik ve çok lezzetlidir. Fiyat olarak da oldukça uygun.
Bilecik Müzesi
Şehir merkezinde yer alan müze, İlk başlarda Jandarma binası olarak kullanılması için inşa edilmiş. Fakat Yunanistan işkalı nedeniyle istila edilip yıkılan yapı, aynı temel üzerinde yeniden inşa edilmiş ve üst katı adliye, alt katıysa uzun yıllar hapishane olarak kullanılmış.1995 yılına kadar hapishane olarak kullanılan bina 1996 Kültür ve Turizm Bakanlığa devredilmiş olup, 2007 yılında müze olarak hizmete açılmış. Ziyaret etmenizi öneririm.
Yaşayan Kent Müzesi
Müze, ilin kültürel, tarihsel ve geleneksel örf ve adetlerini, yaşanmışlıklarını ve yaşam tarzlarını yansıtan temel yapı taşlarını içerisinde barındırıyor. Yaşayan Şehir Müzesi, şehrin Osmanlı dönemini anlatan ve ayrıca yakın tarihin sosyal, kültürel, gelenek ve göreneklerini kapsayan son 100 yıllık tarihini bugüne ve gelecek nesillere aktarmayı hedeflemektedir. Müzenin, geçmişten geleceğe köprü kurarak tarih şuurunu yaşatma işlevini üstlendiği söylenebilir. Şehri yakından tanıya bileceğiniz bir müze, bal mumu heykelleriyle görülmesi gereken bu yer, Konum olarak Şehir merkezine çok yakın. Sadece perşembe günleri kapalı olan Bilecik Yaşayan Şehir Müzesi’nin ziyaret saatleri 08:30 ile 17:30 arasındadır ve girişler ücretsizdir.
Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi
Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekte olup, Belediye reisi Memiş Ağa tarafından 1900’lü yılların başında “Sargı Evi” olarak inşa edildiği söylenmektedir. Osmanlı mimarisi ahşap yapısıyla dikkat çeken müzede; eksi giyim kuşamlar, el dokuması kilim ve halılar, ölçü tartı aletleri, peşkir ve para keseleri, arkeolojik eserler, Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait birden çok fazla parçalar görebileceğiniz bu müze girişi ücretsizdir. Pazartesi günleri hariç Haftanın diğer günleri 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Ertuğrul Gazi Türbesi | Bilecik Gezilecek Yerler
Ertuğrul Gazi Türbesi’nin içine girdiğiniz de tarihe bir yoluculuk yapıyormuş gibi hissedeceksiniz. Osmanlı Beyliği’nin kurucusu Osman Gazi’nin babası ve Selçuklu Uçbeyi Ertuğrul Gazi’nin Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde bulunan türbesi; İlk olarak Osman Gazi tarafından açık mezar olarak yaptırılmış, daha sonra I. Mehmet Çelebi tarafından türbe haline getirilmiştir. Mekan tertemiz ve huzur içinde. Girişte döneme ait kostümlerle canlandırma yapmakta isterseniz sizde kostüm kiralayarak hatıra fotoğrafı çektirebilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşçakalın..
Diğer yazılarımı okumak için: gezentihanim
Siz de Benimle Gezin ✈️ instagram hesabım@gezentii_hanim
Sevgilerimle💕💕💕