Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır? | Öğrenciyseniz ve pasaport almak istiyorsanız mutlaka bilmeniz gereken bir şey var. Pasaport harcını yatırmadan, sadece defter bedelini ödeyerek pasaport alabiliyorsunuz. Buna harçsız öğrenci pasaportu deniliyor. Bende pasaportumu bu yöntemle aldığım için hem araştırmalarım hem de kendi deneyimlerimi düzenleyerek size bu yazıyı yazmak istedim. Umarım işinize yarar.
Öğrenci Pasaportu Nedir? – Harçsız Öğrenci Pasaportu
Öğrenci pasaportu diye adı geçen pasaport aslında bildiğimiz “bordo” renkli pasaport. 25 yaşın altındaki aktif tüm öğrenciler harç ödemeden (sadece defter bedeli ödeyerek) pasaport çıkartabiliyor. Öğrenci pasaportu denmesinin sebebi ise kanunda aşağıdaki şekilde yer alması.
18 yaş ve üstündeyseniz size 25 yaşına dek kullanabileceğiniz sürede pasaport veriyorlar. Yani 21 yaşında öğrenci olarak pasaporta başvurursanız 4 yıl sonunda -doğduğunuz güne göre- kullanım süresi biten bir pasaportunuz oluyor. Ben 20 aşında aldım ve 25 yaşına girdiğim doğum günüme kadar geçerli olan bir pasaport verdiler.
“492 sayılı Harçlar Kanununun “Harçtan Müstesna İşlemler” başlıklı 85 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen (h) bendi ile “Tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olanlara verilecek pasaportlar” hükmü getirilmiştir. “
Öğrenci Pasaportunu Kimler Alabilir?
- 25 yaşın altında, aktif bir eğitim hayatınız var ise sadece defter bedeli ödeyerek (2022 için 225 lira) harçsız pasaport yani öğrenci pasaportu alabilirsiniz. İster tatil için olsun ister eğitim için 25 yaş altında olup, öğrenci belgeniz olduğu takdirde gerekli belgelerle öğrenci pasaportu için başvuru yapabiliyorsunuz. Okulunuzun sizi herhangi bir eğitime, seminere ya da yarışmaya göndermesine gerek yok bu pasaporta başvuru yapabilmek için; önceden öyleydi ama 2016 Şubat’dan beri öyle değil. Aynı zamanda önceden her öğrenci için gerekli olan “harçsız pasaport talep formuna da artık ihtiyacınız yok. Ben de aynı şekilde turistik amaçlarım için 2018 senesinde çok rahatlıkta aldım.
- Eğer 18 yaşın altında ve öğrenci ise; öğrenci belgesi, gerekli belgeler ve 2 ebeveyn ile birlikte emniyete başvuruya gitmesi gerekiyor. 18 yaşın altındakilere hızlı görsel değişimlerden dolayı 5 yıllık pasaport veriliyor. Tabii ki defter bedelinin de ödenmesi gerekiyor.
- 18 yaşından büyük öğrenci ise; 25 yaşına kadar öğrenci pasaportu alma hakkı bulunuyor. 24 yaşında ise 1 senelik, 21 yaşındaysa 4 senelik pasaport alabiliyor. 25 yaşına 6 aydan az kalmış öğrenciler harçsız pasaporttan yararlanamıyor çünkü pasaportlar en az 6 aylık çıkıyor. ( 25 yaş üstü istisnai durumlar hariç)
- Açıköğretim öğrencisi ise; yine aynı şartlar geçerli. 25 yaşından küçük olmalı ve e-devlet’ten (ya da açıköğretim öğrencileri nereden öğrenci belgesi alıyorsa) öğrenci belgesini alabilmesi gerekli. Bu şekilde harç ödemeden öğrenci pasaportu için başvuru yapılabiliyor.
- 25 yaş üzeri öğrenciler; eğer 25 yaşından büyükseniz yine mümkün fakat normal şartlarda sadece 1 yıllık alabiliyorsunuz. Bunun için izlenilen yol biraz farklı, istenilen belgelerde yazdım.
- Anaokulu öğrencisi ise; eğer çocuğun gittiği okul/kreş e-okul sistemine kayıtlı ise oradan alınacak belge ile harçsız pasaport çıkartılabiliyor. Fakat çocuk kreşe gitmiyor ve ilkokul yaşından küçükse (herhangi bir öğrencilik durumu yoksa) ona pasaport çıkarmak için harç yatması gerekiyor.
- Yurtdışında öğrenci ise; yine yukarıda yazdığım şartlardan birini taşıyor ve yurtdışında başvuru yapacaksanız geçerli öğrenci belgenizle T.C. Büyükelçiliği ya da Başkonsolosluğuna; yurt içinde başvuru yapacaksanız yurtdışından aldığınız ve diğer ülkelerde kullanabileceğinizin onayı olan öğrenci belgesinin orijinali ve yeminli tercümanlar tarafından yapılan Türkçe tercümesini de belge dosyanıza ekleyerek başvuru yapabiliyorlar.
- Mezuniyet aşamasında ise; mezun olmadan öğrenci belgesini alır ve istenilen belgelerle birlikte başvuru yapar ise 25 yaşına kadar geçerli olacak pasaportu alabilir. Mesela 23 yaşında mezun olacak olsa dahi pasaporta başvuru yapıp, alırsa 25 yaşına kadar geçerli pasaportu kullanabilir.
Öğrenci Pasaportu için Gerekli Belgeler
Pasaport harcından muaf ve öğrenciye dair istenilen belgelerin tam olması dışında başvuru için izlenecek yol bordo pasaport almak için izlenilen yol ile aynı.
1. Nüfus Cüzdanı
Üstünde TC kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınız yanınızda olmalı. Hatta fotokopisini de yanınıza alın. Ehliyeti nüfus cüzdanı olarak kullanamazsınız. Üstünde TC kimlik numaranız olmak zorunda, yok ise yeniletmeniz gerek. Eğer 15 yaş üstü öğrenci iseniz de nüfus cüzdanınızda fotoğraf bulunması gerekiyor. ( Zaten başvurular artık nüfus müdürlüğü üstünden olduğu için, siz pasaport başvurusu için randevu alacağınız zaman kimliğinizin yeni olup olmadığını da soruyor)
2. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
Biyometrik fotoğrafı sanıyorum ki her fotoğrafçı artık çekiyordur. Çektirmeden önce pasaport için çektirdiğinizi söylerseniz onlar gereken boyutu ve ne şekilde durmanız gerektiğini her daim söyleyeceklerdir. Kulaklarınız ve alnınızın olabildiğince açık olması gerekiyor.
3. Pasaport Bedeli Dekontu
Pasaport harcı ve pasaport bedeli olarak normalde iki ayrı kalem için ödeme yapıyor pasaport çıkarmak isteyenler. Fakat öğrencilerin daha maliyetli olan pasaport harcını ödemeyip, pasaport bedelini ödemeleri yetiyor. 2022 yılı için bu bedel 225 lira ve anlaşmalı bankalardan yatırabiliyorlar. Anlaşmalı bankaları öğrenmek isterseniz resmi sayfasından bakabilirsiniz. Bankaya ödeme yaptıktan sonra aldığınız dekontu unutmayın, kaybetmeyin; gerekli belgeler dosyanızın içine koyun.
4. Eski Pasaport(lar)
Eğer daha önceden pasaport çıkarttıysanız, bunları da yanınızda bulundurmanız gerekiyor. O pasaportların herhangi birinde geçerli vizeniz varsa merak etmeyin pasaportu geri alacaksınız. Önceden pasaportunuz yoksa bu maddeyle ilginiz yok demektir.
5. Öğrenci Belgesi – Harçsız Öğrenci Pasaportu
Türkiye içinde öğrenci ise;
– Okuduğunuz okuldan ıslak imzalı öğrenci belgesi ya da e-devlet üstünden -son 60 gün içinde alınmış- öğrenci belgesi alabilirler.
Yurtdışında öğrenci ise;
– Kimler alabilir kısmında da yazdığım gibi eğer okuduğunuz ülkedeki başkonsolosluk ya da büyükelçiliğe başvuru yapacaksanız “öğrenci olduğunuzu belirten belgenin” aslı ve yukarıdaki diğer belgelerle;
eğer Türkiye’de başvuru yapacaksanız ; diğer ülkelerde geçerli olduğu belirtilen öğrenci belgenizin aslı ve yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmiş belgesi ile başvuru belgelerinizi tamamlamış oluyorsunuz.
25 yaş üzeri öğrenciler için – Harçsız Öğrenci Pasaportu
Öğrenci işlerinden “Pasaport Muafiyet Formu” alınıp, dolduruluyor sonrasında; bu form, öğrenci belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na (bazı yerlerde Vergi Dairesi olabilir) giderek üstüne kaşe vurup, onaylamaları gerekiyor belgeleri ve böylece normal şartlarda 1 yıllık alabileceğiniz pasaporta başvurabiliyorsunuz. Tabii pasaport bedeli dekontu ve 2 biyometrik fotoğrafı da unutmayın. Okuldan alınan belge yüksek lisans öğrencisi olduğunuzu gösteriyorsa bu durumda 2 yıllık da alabilmek mümkün, şartlar ve durumlar kişinin aldığı belgeye ve eğitim sürecine göre değişebilir. (Lütfen okulunuza “harçsız pasaport talep formu” gerek mi diye sorun, ek belge olarak istenilebilir)
Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?
Gerekli belgeler ile birlikte randevu.nvi.gov.tr adresinden girerek başvuru yapacağınız nüfus müdürlüğünden randevunuzu alabilirsiniz. Bordo pasaport olarak başvuracaksınız, öğrenci pasaportu yazmıyor diye şaşırmayın. İkametgahınızın kayıtlı olduğu ilden başvuru yapmanız gerekmiyor, istediğiniz ilden başvuru yapabilirsiniz ve randevu gününde randevuyu aldığınız yere gidebilirsiniz. Tekrarlıyorum, belgelerinizin hepsi başvuru öncesinde tamamlanmış olmalı.
Pasaportun geleceği adresi ve kişiyi de genelde başvuru esnasında soruyorlar. Pasaportlar ortalama 7 iş gününde geldiği için pasaportunuzun nereye geleceğini ve siz o adreste olur musunuz olmaz mısınız diye düşünerek teslimi önceden düşünüp, aklınızda planlayabilirsiniz. Yoğun dönemlerde daha geç de teslim edilebilir ya da tam tersi yoğunluk yoksa daha erken de gelebilir pasaportunuz. Hatırladığıma göre pasaportunuza dair bilgiler (kargoya verildi, dağıtımda) size kısa mesaj yoluyla iletiliyor.
Vizesiz gidebileceğiniz 35 Asya Ülkesi yazımız için: Tıklayın
Umarım yazımın size faydası olur ve sorularınıza cevap bulmanıza yardımcı olmuştur. Seyahatlerimi takip etmek isterseniz instagram adresim elifteoman