Türkiye’nin Kayak Merkezleri | Hazır kış ayı bitmeden size Türkiye’nin kayak merkezleriyle alakalı bir yazı yazmak istedim. Özellikle kış mevsimine bayılan biri olarak benim için çok keyifli bir yazı olacak. Sizlere kayak merkezleri, ulaşımı ve imkanları hakkında bilgi vereceğim. Umarım keyif alırsınız ve işinize yarar.
1. Bursa Uludağ Kayak Merkezi
Herhalde duymayan bilmeyen yoktur. Üç büyük şehire yakınlığıyla bol bol tercih edilir.
- Nasıl gidebiliriz derseniz; Bursa’ya deniz yoluyla en yakın Mudanya’dan, hava yoluyla en yakın Sabiha Gökçen’den ulaşabiliyorsunuz. Bursa’dan da Uludağ’a direkt teleferiğe binerek yarım saat içinde ulaşabiliyorsunuz.
- Uludağ kayak merkezini Aralık başı Mart sonuna kadar ziyaret edebilirsiniz.
- Uludağ’da otellerin restoranlarından konaklamasanız da faydalanabiliyorsunuz. Bir de yukarılarda kafeler oluyor.
- Türkiye’nin en eski kayak merkezi olduğu için konaklama konusunda epey seçenek var. Uludağ’da iki bölge var ve bu iki bölgede toplamda 34 konaklama tesisi bulunuyor.
- Türkiye’nin en eski kayak merkezi olan Uludağ, 1750 metreden başlıyor, en yüksek lift ise 2322 metrede yer alıyor. 1 tane 5 kişilik gondola, 10 tane telesiyej ve 13 tane teleski hattı bulunuyor. En uzun pist 2750 metre ile Tutyeli pisti ve her seviyeye uygun tüm pistlerin toplamı 28 kmyi buluyor.
2. Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi
- Kartalkaya Bolu’ya 40 km, Ankara’ya 190 km, İstanbul’a 300 km mesafede yer alıyor. Turlarla, yerel otobüs firmaları ve minibüslerle dağa ulaşabilirsiniz.
- Mevsim normallerinde Aralık ayı başından Mart sonuna kadar Kartalkaya’da kayak yapılabiliyor.
- Kartalkaya’da otellerin kendi restoranlarına ek olarak Morino Cafe ve Drop Lounge gidebileceğiniz popüler mekanlar.
- Benim bildiğim Kartalkaya’da 5 tane otel var: Grand Kartal , Kartal Otel, Dorukkaya Ski & Mountain Resort, Kaya Palazzo Ski & Mountain Resort ve Lodge Golden Key Kartalkaya.
- Kayak merkezi 1800 metrede, en yüksek lift ise 2255 metrede yer alıyor. 2 farklı kayak alanı içerisinde toplamda 25 adet her seviyeye uygun pist bulunuyor, toplam pist uzunluğu 35 km.yi buluyor. 3 telesiyej ve 9 teleski hattı bulunuyor.
3. Erzurum Palandöken Kayak Merkezi
- Palandöken, Erzurum’a sadece 5km, havaalanına 17 km mesafede yer alıyor. Erzurum’a, otobüs, demiryolu veya uçakla ulaşabiliyorsunuz.
- Mevsim normallerinde Kasım ayı ortalarından Mayıs ayı ortalarına kadar Palandöken’de kayak yapılabiliyor.
- Palandöken’de otellerin kendi restoranlarını kullanabilirsiniz. Birkaç tane kafe de var
- Palandöken’de en çok tercih edilen oteller benim bildiğim kadarıyla Sway Hotels, Dedeman Palandöken Ski Lodge Hotel ve Dedeman Palandöken Resort Hotel. Kayak merkezi şehre yakın olduğu için Erzurum’da konaklamak daha bütçe dostu bir seçenek olabilir.
- Kayak merkezi 2200 metrede, en yüksek lift 3176 metrede yer alıyor. Farklı seviyelere uygun 27 adet pist bulunuyor, en uzun pist 12 km ve toplam pist uzunluğu 28 km. 1 tane gondol, 5 telesiyaj ve 1 teleski hattı bulunuyor. Pistler 8:00-17:30 arası kullanılabiliyor. Aydınlatılmış bazı pistlerde gece kayağı da yapılabiliyor.
4. Kayseri Erciyes Kayak Merkezi
- Kayseri’ye uçakla veya otobüsle ulaşabilirsiniz. Kayak merkezi hem havaalanına hem de şehir merkezine 25 dk civarı uzaklıkta yer alıyor. Havaalanı önünden ve şehirde bazı noktalardan kayak merkezine servisler kalkıyor.
- Mevsim normallerinde Kasım sonundan Nisan sonuna kadar Erciyes’te kayak yapılabiliyor.
- Kayak merkezleri arasında yeme içme seçeneği bakımından en zengin yer sanıyorum Erciyes’tir.
- Erciyes’te konaklayabileceğiniz bazı oteller: Magna Otel, Ramada Otel, Mirada Del Lago Hotel, Mirada Del Monte, Grand Eras Hotel, Ace Kite Hotel ve X-Mountain Lodge Erciyes.
- Kayak Merkezi 2150 metrede ve en yüksek lift 3400 metrede yer alıyor. Her seviyeye uygun 34 pist bulunuyor ve toplam pist uzunluğu 100 kmyi buluyor. En uzun pist 2736 metre uzunluğunda. 2 tane gondola, 17 tane telesiyej hattı bulunuyor. Hafta sonu aydınlatılmış pistlerde gece kayağı yapılabiliyor.
5. Kars Sarıkamış Kayak Merkezi
- Kars’a tren, uçak veya otobüsle gidebilirsiniz. Kars şehir merkezinden belediye otobüsleri ve otogardan minibüslerle Sarıkamış’a ulaşabilirsiniz. Kars Havaalanı ile Sarıkamış kayak merkezi arası 60 km.
- Mevsim normallerinde Aralık ayı başından Nisan ayı başına kadar Sarıkamış’ta kayak yapılabiliyor.
- Sarıkamış’ta, yeme içme ihtiyaçlarınız için Karanlık Dere Kafe ve Orta Kafe isminde iki adet mekan bulunuyor.
- Sarıkamış’ta en çok tercih edilen otellerden bazıları şöyle: Sarıkamış Habitat Otel, Ekinata Grand Toprak Hotel ve Snowflake Dağ Oteli. İsterseniz Kars veya Sarıkamış şehir merkezinde de konaklayabilirsiniz.
- Kayak Merkezi 2130 metrede ve en yüksek lift 2635 metrede yer alıyor. Her seviyeye uygun 7 pist bulunuyor ve toplam pist uzunluğu 25 km.yi buluyor. En uzun pist 3500 metre uzunluğunda. 4 tane telesiyej hattı bulunuyor.
- Dünyada Alp Dağları’nda bulunan kristal kar yapısı Sarıkamış’ta da var, o nedenle kayak ve snowboard severler kar kalitesini çok seviyor. Işıklandırılan pistlerde gece kayağı da yapılabiliyor.
6. Kocaeli Kartepe Kayak Merkezi
- Kartepe İstanbul’a en yakın kayak merkezi, 1.5 saat içinde ulaşabiliyorsunuz. Mümkünse hafta içi gitmeyi tercih edin
- Mevsim normallerinde Aralık ayı ortasından Şubat sonuna kadar Kartepe’de kayak yapılabiliyor.
- Otelin restoranı dışında zirveye çıktığınızda Zirve Cafe’de oturabilirsiniz.
- Kartepe’deki tek konaklama seçeneği Green Park Kartepe Otel.
- Kayak Merkezi 1300 metrede, en yüksekteki lift ise 1700 metrede yer alıyor. Kartepe Kayak Merkezi’nde, her seviyeye uygun 12 adet pist bulunuyor, en uzun pist 3200 metre, en kısa pist ise 450 metre, toplam pist uzunluğu yaklaşık 21 km. 3 tane telesiyej hattı, 1 tane de teleski hattı bulunuyor. Pistler normalde her gün 9:00 – 17:00 arası açık.
7. Isparta Davraz Kayak Merkezi
- Isparta’ya uçakla, trenle veya otobüsle ulaşabiliyorsunuz. Davraz Kayak Merkezi Isparta’ya 26 km uzaklıkta yer alıyor ve merkezden günde bir kere sabah dağa kalkan servis var, onun dışında kendi imkanlarınızla gitmeniz gerekiyor.
- Mevsim normallerinde Aralık ayı sonundan Mart sonuna kadar Davraz’da kayak yapılabiliyor.
- Otellerin kendi restoranları dışında, başlangıçta ve zirvede iki tane kafeterya bulunuyor.
- Davraz’da konaklayabileceğiniz üç tane otel bulunuyor: Süleymen Demirel Üniversitesi Uygulama Oteli, Sirene Davraz Hotel ve İsperia Davraz Hotel. Bu üç otelde toplam 455 yatak kapasitesi bulunuyor.
- Kayak Merkezi 1650 metrede ve en yüksek lift 2344 metrede yer alıyor. Her seviyeye uygun 14 pist bulunuyor ve toplam pist uzunluğu 26 km.yi buluyor. En uzun pist 2500 metre uzunluğunda. 4 tane telesiyej, 1 tane teleski hattı bulunuyor. Davraz Kayak Merkezi
8. Kastamonu Ilgaz Kayak Merkezi
- Ilgaz Dağı Karadeniz bölgesinde Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında yer alıyor. Kayak Merkezi Kastamonu’ya 40 km, Ankara’ya 210 km mesafede. İstanbul’dan gidecekler Kastamonu’ya direkt uçup oradan Ilgaz Kayak Merkezine gidebilirler. Kastamonu’dan kayak merkezine yerel ulaşım firmaları ile ulaşmak mümkün.
- Mevsim normallerinde Aralık ayı sonundan Mart sonuna kadar Ilgaz’da kayak yapılabiliyor.
- Burada yeme içme için otellerin kafe ve restoranlarını kullanabilirsiniz. Bir de en üst istasyona çıktığınız yerde Zirve Cafe’de bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
- Türkiye Kayak Federasyonu’nun Dağ Tesisleri, Köy Hizmetleri Tesisleri, Ankara Üniversitesi Tesisleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Tesisleri, Doruk Otel, Dağbaşı Otel, Derbent Otel, Armar Otel ve Ferko Ilgaz Mountain Hotel, Ilgaz Kayak Merkezi’ne gittiğinizde konaklayabileceğiniz seçenekler arasında yer alıyor.
- Ilgaz Kayak Merkezi 1870 metrede yer alıyor, en yüksekteki lift ise 2030 metrede yer alıyor. Ilgaz Kayak Merkezi’nde, her seviyeye uygun 5 adet pist bulunuyor, en uzun pist 1040 metre, en kısa pist ise 800 metre, toplam pist uzunluğu yaklaşık 5 km.
- Dağın Bu arada Ilgaz dağında, çok daha uzun piste sahip Yurduntepe ve dağın Çankırı tarafında Yıldıztepe kayak merkezleri hizmete açılmış ancak tesis olarak henüz pek gelişmemişler. 1 tane 4 kişilik telesiyej hattı, 2 tane de teleski hattı bulunuyor. Pistler normalde her gün 8:30 – 17:00 arası açık ve 1 numaralı pistte gece kayağı da yapılabiliyor.
9. Erzincan Ergan Kayak Merkezi
- Erzincan’a uçak, tren veya otobüsle direkt ulaşabilirsiniz. Şehir içinden Yaylabaşı otobüslerine binerek veya taksi ile kayak merkezine ulaşmak mümkün.
- Mevsim normallerinde Aralık ayı başından Nisan ayı başına kadar Ergan’da kayak yapılabiliyor.
- Ergan Kayak Merkezindeki yeme içme yerleri iki farklı konumda bulunuyor. Birincisi başlangıç noktasındaki Göl Cafe & Restaurant, burada normalde Cuma ve Cumartesi akşamları canlı müzik de oluyor. İkincisi gondoldan indiğiniz birinci etaptaki Mor Cafe.
- Ergan Kayak Merkezi’nde konaklama imkanı bulunmuyor ancak Erzincan şehir merkezine çok yakın olduğu için Erzincan’da konaklayarak kayak merkezini ziyaret edebilirsiniz.
- Ayrıca Ergan Türkiye’nin en uzun pistine sahip kayak merkezi.
- Kayak Merkezi 1740 metrede yer alıyor, en yüksekteki lift ise 2960 metrede yer alıyor. Ergan Kayak Merkezinde farklı seviyelere uygun 4 pist bulunuyor. 1 tane 10 kişilik gondol(teleferik) hattı, 2 etaptan oluşan 4 kişilik telesiyej hatları ve 2 adet teleski hattı bulunuyor. En uzun pist 2832 metre fakat iki etap arka arkaya kayılabildiği için yaklaşık 6 km kesintisiz kayılabiliyor.
- Pistler her gün 9:00-16:00 arası açık ve pistin 1200 metrelik aydınlatılan kısmında gece kayağı da yapılabiliyor. Tesiste daha yeni pistler açılacak ve toplamda 7 pist olacakmış, en uzun pist uzunluğu 18 km olacakmış. Bittiği zaman Türkiye’nin en iyi kayak merkezleri sıralamasında üstlere çıkacağı kesin.
Sitemizden diğer kış aylarında faydalanabileceğiniz önerilerimiz;