Merhabalar! Umarım keyifler yerindedir. Kapadokya bildiğiniz gibi, yoğun. Deniz sezonu kapanıp insanlar kültür turizmine dönmeye başladığından beri buralar daha da yoğunlaştı. Kapadokya seyahati planlıyorsanız size mevsim olarak baharı ve güzü öneririm. Yazın fazla sıcak, kışın ise fazla soğuk oluyor. Bahar havası buraların tam mevsimi. Özellikle güz aylarını ben doğa gezileri için çok seviyorum. Her yerin sarı turuncu kızıl boyandığı, ağaçların yaprak döktüğü bu mevsimde doğa yürüyüşü kat kat daha keyifli oluyor. Bugün ise sizlere Kapadokya Yürüyüş Rotalarından bahsedeceğim. Doğa yürüyüşü için Kapadokya’nın en güzel vadileri hangileri, nasıl gidilir ve orada bizleri neler bekliyor?
Kapadokya Yürüyüş Yolu
Yazıya buradan başlıyoruz çünkü bu yolu yürüdüğünüzde pek çok vadiyi görmüş olacaksınız. Bu yol Kapadokya’nın en popüler rotası. At turları, ATV turları, bisiklet rotaları ve aklınıza gelen etkinliklerin çoğu bu rota üzerinde gerçekleşiyor. Bu rota Göreme, Ortahisar ve Çavuşin arasında bir yürüyüş güzergahı oluşturuyor. Yol üzerindeki vadiler sırasıyla; Meskendir, Kızıkçukur, Kılıçlar, Güllüdere olarak devam ederek Paşabağı’na kadar uzanıyor.
Yürüyüşünüzü vadi içinde yeşilliğin arasında sürdürürken peribacalarıyla oldukça içli dışlı olacaksınız. Yol üzerinde eski mağaralara, tarihi kiliselere sık sık rastlayacaksınız.
Kızılçukur Vadisi
Buraya Ürgüp Yolu üzerinde Ortahisar kavşağından girerek ulaşabilirsiniz. Buradan girdiğinizde vadinin üstlerinden başlayarak yavaş yavaş aşağı inersiniz. Vadi adını kızıl kayalardan oluşuyor olmasından alır. Burada pek çok etkinlik olmasının yanında gün doğumu ve gün batımı izlemek için en özel noktalardan birisidir.
Meskendir Vadisi
Burası Kapadokya yürüyüş Yolu’nun bir diğer giriş noktasıdır. Biraz ilerlediğinizde Kızılçukur girişi ile birleşerek ilerler. Kızıkçukur’un biraz gerisinden girebilirsiniz. Dik bir girişi var fakat gözünüz korkmasın, emin olun aşağıda çok keyifli bir yol var.
Kılıçlar Vadisi
Vadiye Göreme’den Açık Hava Müzesi’ne doğru giden yoldan yürüyerek, Görkündere ve Zemi vadilerini geçtikten sonra ulaşabilirsiniz. Açık Hava Müzesi’nin karşısında kalacak. Açık hava müzesinde manastırları kiliseleri görebilirsiniz, Kılıçlar vadisinde yolun karşısına geçince tarihi doku yok olmuyor haliyle. Vadide terk edilmiş kayadan oyma eski evler, küçük kiliseler, şapeller bulabilirsiniz. Hayalet kasabada geziyormuş hissi yaşayacaksınız.
Güllüdere Vadisi – Gül Vadisi
Kızılçukur’un alt tarafında kalan vadi. Kapadokya yürüyüş yolunun Çavuşin yakınlarında olan kısmında bulunur. Gün doğumunda balonları izlemek için çok güzel bir nokta. Aynı şekilde gün batımında rengini aldığı kızıl kayalara vuran kızıl ışıklarla da büyüleyici bir atmosfere dönüşür. Göreme-Çavuşin yolundan girerek ulaşabilirsiniz.
Zemi Vadisi
Göreme’den Açık Hava Müzesi’ne doğru ilerlerken sağdan saparak ulaşabilirsiniz. Vadinin bir ucu Ürgüp yoluna, bir ucu Göreme’ye bağlanır. Sonbaharda uzun sakin bir doğa yürüyüşü için tercih edilebilir. 5600 m’lik bir parkura sahiptir. Zaman zaman zorlayıcı bir rota olabilir. Ayakkabı, kıyafet seçimini ona göre yapmakta fayda var. Bana göre en keyifli rotalardan birisi, tavsiye ederim.
Güvercinlik Vadisi
Uçhisar ile Göreme arasında bağlayıcı gibi olan bir vadidir. Eğer birinden diğerine ulaşmak isterseniz bu vadiyi hem yürüyüş yolu olarak hem de ulaşım için kullanabilirsiniz. İki kasabanın da merkezlerinden diğerinin merkezine ulaşabilirsiniz. İçinden tatlı tatlı küçük bir su akan bu vadide adı üzerinde bol bol Güvercinlik göreceksiniz. Güvercinler asırlardır bu coğrafyada oldukça popüler kuşlar olmuşlardır, vadinin çevresinde sürü sürü kuşlar görmeniz de oldukça olası.
Aşk Vadisi – Bağlıdere Vadisi
Göreme yolundan Nevşehir’e ayrılan yola saptığınızda biraz ilerde solda kalacak. Tabelalara Aşk Vadisi olarak değil de Bağlıdere Vadisi olarak bakmanız gerekiyor. Yalnız burada iki giriş bulacaksınız, vadi yürüyüşü için aşağı inen girişten girmelisiniz. Bu vadide devasa, şapkalı peribacalarıyla karşılacaksınız. Kayaların formlarının çok etkileyici olacağının garantisini veriyorum. Yürüyüş yolu Göremeye doğru uzanıyor, 5 km kadar bir parkura sahip. Sabahları güneşin doğuşunu ve balonları izlemek için bu vadinin üzeri en güzel seçimlerden birisi olacaktır.
Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi Aksaray ilinde Güzelyurt’ta bulunur. Melendiz çayının aşındırmasıyla oluşan vadi dünyanın en büyük kanyonları arasındadır. Ortalama 150m derinliğe, 200m genişliğe sahip vadinin içinde bir mikro klima olarak Akdeniz iklimi görülür. Yürüyüş parkuru boyunca patikaya Melendiz Çayı eşlik eder. Vadi içinde eski dönemlerde bulunan yerleşimin kalıntıları bulunmaktadır. Müze kartla girilen vadide yürüyüş yolu boyunca çeşitli kiliseler, şapeller, nekropoller bulunmaktadır.
Gomeda Vadisi
Gomeda vadisi her ne kadar Küçük Ihlara olarak anılsa da ben pek alakaları olduğunu düşünmüyorum. Burada hemen hemen bütün vadilerin içlerinde peribacaları, mağara oluşumları bulunur ve içlerinden su akar. Burası da öyle bir vadi, fakat su kısmı biraz daha baskın diyebiliriz sanırım. Yürüyüş yolu boyunca akan minik çayın yanında yerlerden de su kaynadığını görebilirsiniz. Yine vadi boyunca karşınıza türlü türlü mağaralar, tüneller, güvercinlikler çıkacak. Aynı zamanda oldukça yeşil bir vadi olması da benim için oldukça keyif vericiydi. Ürgüp-Mustafapaşa yolu üzerinden ulaşabilirsiniz.
Şifalı bir suyu da var bu arada gittiğinizde o çeşmede bir durun. İçilip içilmediğini bilmiyorum ama sadece elimi yüzümü yıkamama rağmen suyun değdiği yerler sanki denize girip çıkmışım gibi pamuk gibi olmuştu.
Kapadokya’nın yerlisine sorcak sorularınız olursa instagramım: sahika.e
Diğer yazılarıma bir göz atmak isterseniz: Sahika E.
Sonbaharda gezilecek yerleri merak ederseniz diğer yazılarımız:
İstanbul’da Sonbahar Noktaları
Keyifli gezmeler!