Antalya Dalış Mekanları – Türkiye’nin Su Altı Cenneti: Antalya. Dünyanın en güzel plaj ve koylarından bazılarına ev sahipliği yapan ülkemiz, su altı ve dalış mekanları açısından da oldukça zengin bir ülke. Özel teşebbüslerin yatırımları ve dalış turizmine olan ilgi sayesinde son yıllarda birçok dalış noktası turizme kazandırılmıştır. Bu kapsamda Antalya ilimiz dalış turizminin ülkemizdeki merkezlerinden biri haline geldi. Bu yazımızda da Antalya’daki dalış noktalarını hakkında detaylı bilgileri bulabileceksiniz.
Antalya’nın dalış turizminin merkezlerinden biri olmasının en önemli sebeplerinden biri yaz-kış dalış yapmaya müsait bir havasının olmasıdır. Bunun yanında sahip olduğu muhteşem koylar, birçok antik kentin denizle bütünleşmesi ve zengin su altı yaşamının olması bu şehrimizi ön plana çıkaran diğer sebepler. Listemize Antalya’nın su altı cenneti olarak kabul edilen Kaş ilçesi ile başlıyoruz.
Kaş’ın En Güzel Koyu’nda Dalış Deneyimi – Antalya Dalış Mekanları
Hidayet’in Koyu, Antalya’nın en ünlü dalış noktalarından biri. Kaş’ın da tartışmasız en güzel koylarından biri olan bu koyda, denizin inanılmaz berrak olması ve mavi ve yeşilin tüm tonlarının bir arada olması dalış sırasında çok net görüntüler elde edilmesini sağlıyor. Şnorkelle bile enfes görüntülere şahit olabilirsiniz. Yine Kaş ilçesinde bulunan M.Ö 14 YY’da kaybolan ve sedir ağacından yapılmış bir yük gemisi olan Uluburun Antik Batığı, 2. Dünya Savaşı’nda düşen ve 60 m derinlikte bulunan İtalyan Uçağının olduğu Flying Fish Resifi de bu ilçemiz çevresinde bulunan en önemli dalış noktalarından.
Antik Dünyada Su Altı Yolculuğu – Antalya Dalış Mekanları
Sahip olduğu koylar ve sahilleriyle Antalya’nın bir diğer turizm cenneti olan Kekova’da bulunan Karaloz Koyu da dalış meraklıları için oldukça popüler bir bölge. Saylangoz Koyu olarak da bilinen bu koyda bir dalış tesisi yok. Ancak tekne kiralayarak buraya gelip dalış yapabilirsiniz. Kalkan’daki en ünlü dalış mekanlarından olan Sakarya Batığı ve İngiliz Kargo gemisi her seviye dalgıç için uygun bir noktadır. Kıyıdan da bu noktalara rahatlıkla ulaşılabiliniyor. Devamında yine bu bölgede bulunan Kaleköy, Batık Şehir ve Tersane Koyu da su altı meraklılarını sonuna kadar tatmin edecek yerler.
Asya’nın En Derinde Bulunan Su Altı Mağarası: Suluin
Rotamızı Antalya’nın diğer ilçelerindeki dalış noktalarına çeviriyoruz. Yine bu güzel şehrin koyları ve sahilleri ile meşhur olan ilçesi Finike’de bulunan Suluin Mağarası sahip olduğu sarkıt ve dikitlerle görenleri büyüleyen bir mekan. Burası ayrıca Asya kıtasında en derinde bulunan Mağara olarak da kabul edilmektedir. Kemer’de bulunan Paris Batığı’da bölgenin ilginç noktalarından.
1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Topçuları tarafından vurularak batırılmış bir savaş gemisidir. Gemi’nin güvertesinde savaştan kalma patlamamış top mermileri ve batırılmasına sebep olan patlamış top mermilerini görmeniz mümkün. Yine Kemer’e bağılı olan Tekirova beldesinde bulunan Üç Adalar mevkisi, birçok küçük adanın bir arada bulunduğu, çeşitli derinliklerde zengin su altı yaşamına ev sahipliği yapan bir diğer bölgedir.
Batık Dalışı Sevenler için Popüler Mekanlar
Sırada Antalya il merkezinde bulunan dalış noktalarında. Antalya Kaleiçi’ne yakın bir konumda bulunan Fransız Sosyete Batığı, yine bir Fransız Savaş Gemisinin batırılması sebebiyle meydana gelen bu nokta batık dalışı yapmak isteyenler için oldukça popüler bir bölgedir. Çok derinlerde olmaması farklı seviyelerde dalgıçların da ilgisini çekmektedir. Merkeze yakın bir diğer dalış noktası olan Sıçan Adası da çevresinde oluşan su altı habitatı sayesinde dalış yapılacak en güzel noktalardan biri. Adanın alt kısmında ayrıca bir su altı mağarası da bulunuyor.
Son olarak yine merkeze yakın bulunan Dornier Batığı da batık dalışı meraklıları için iyi bir seçenek. 1968 yılında Türk Hava Kuvvelerine katılan ve Kıbrıs Barış Harekâtı’nda kullanılan Dornier tipi savaş uçağı dalış turizmi için Antalya Yat Limanı açıklarına batırılmıştır.
Antalya’daki Diğer Dalış Noktaları
Bu mekanların yanı sıra; Side’de bulunan Su Altı Müzesi, Genç Tunç Devrinden kalma Gelidonya Antik Batığı, Manavgat açıklarında bulunan 2. Dünya Savaşında düşen B-24 Amerikan Savaş Uçağı kalıntısı ve amatör dalış için oldukça uygun olan Alanya’daki Emirgan Plajı Antalya’nın diğer önemli dalış noktalarından. Side Su Altı Müzesi
Bun arada Antalya ve çevresinde faaliyet gösteren 60 dalış şirketi, su altına profesyonel rehberler eşliğinde dalış turları düzenliyor. Profesyonellik ve dikkat gerektiren bu sporu yaparken dikkatli olmanızı diliyoruz. Türkiye’nin Dalış Mekanları yazımız için: Tıklayın