Mersin Tarihi Mekanları | Mersin’de Görülmesi Gereken 5 Tarihi Yer
Merhabalaaar ! Doğal güzellikler ve tarihi mekanlar açısından ülkemizin en zengin şehirlerinden olan Mersin ile ilgili seyahat fikirleri ile dolu dolu bir yazı ile karşınızdayım. Bugün sizleri Mersin’in 5 tarihi yerine götürmek istiyorum. Bu mekanların bir çoğu maalesef çok az bilinen yerler. Benim heyecanla gidip gördüğüm antik kentlere bir de beraber bakmaya ne dersiniz?
1. Uzuncaburç
Mersin’in antik kentlerinden biri olan uzuncaburç Mersin’in görülmesi gereken tarihi yerlerinden biridir. Silifke ilçesinde bulunmaktadır. Mersin’e uzaklığı 104 km iken Silifke’ye uzaklığı 30 km’dir. Ulaşım olarak ele alacak olursam da Uzuncaburç pek yol üstünde bulunan bir antik kent değil.
Tabi ki telefon çekmiyor ve yakınında market ve ihtiyaç karşılayacak bir yer yok. Benim gidip gördüğüm de verdiğim tepki ‘sana geldim tanrıların babası zeussss deyip havaya zıplamak’ olmuştu sizler nasıl tepkiler vereceksiniz merak ediyorum doğrusu. Zeus’un hikayesini bilir misiniz ? Uzuncaburç’u gördükten sonra arkeolojiyle ilgilenmeye başlayacağınızı düşünüyorum .
Ben lahitleri incelerken çok heyecanlandım her lahitin üstüne Medusa işlenmiş bu işleme eskilerin inanışına göre koruyucu göstergesi olarak bilinmektedir. Bir lahitin üstünde ne kadar işleme olursa o lahitin sahibi o kadar varlıklı biri olarak bilinirmiş. Bir diğer yerimize geçmeye ne dersiniz ?
2. Adam Kayalar
Adam kayalar uzuncaburçtan 5-6 km ileride. Kesinlikle araçla inilip çıkılacak bir belde de değil. Spor ayakkabınız rahat bir sportif kıyafetlerinizle tam takır tüm ekipmanlarınızla gelmenizi öneririm. Adam kayaları görmek için gidip ardından kolunu bacağını kıran çok insana şahit oldum. Sizlerin gözünü korkutmak değil tabiki niyetim sadece bu güzel yerleri keşfederken sizlere de zarar gelmesinden sakınmak için önlem almanızı istiyorum.
Adam Kayaların nasıl olduğuna gelecek olur isek figürlerin 11’i de çerçeve içine yerleştirilmiş ve dörderli ölü ziyafeti yansıtmaktadır. Bu dörderli ölü ziyafetinde, baba, anne, çocuklar . Kabartmadaki ölülerin oğulları ve iki erkek kabartması asker olarak işlenmiştir. Adamkayalar kabartmaları, ayin yapmak amacıyla kayaya oyulmuş beş basamaklı bir betimlemedir.Kabartmaların altında bulunan yazılarda ölen rahiplerin isimlerinin yazılı olduğu hemen görülüyor. Ama sizlere söylediğim gibi ekipmansız dikkat edilmeden gidilebilecek bir belde değil. Patika yolu takip ederek ve kayaların üzerlerine oklarla işaretlenmiş olan yönleri takip ederek gitmenizi şiddetle öneriyorum.
Hadiii gelin bir sonraki yeri ziyaret edelim !!
3. Cennet Cehennem Mağarası
cennet cehennem mağarasını hiç duydunuz mu ? Cennet obruğunun tamı tamına 452 basamağı vardır. Eskilerde hep inilip çıkılırdı şimdi bir asansör yapmışlar inerken yine merdiven kullanılıyor çıkarken asansöre binilebiliyor. Cennet obruğunun içine 300. Basamakta varmış oluyorsun. Mağaranın içi o kadar ferah ve soğuk ki Mersin’in 50 derecelik havasında bile mağara gerçekten insanı serinletiyor.
Amanın dikkat edin merdivenler çok kaygan ben çok sefer düştüm ve ciddi sorunlara sebeb olacak bir yapısı var. Cehennem obruğuna kenarları içbükey olduğu için inilemiyor. Yukarıdan bakılıyor manzarası gerçekten şahane.
Gelelim 4. Antik kentimiz olan
4. Kanlıdivane Antik Kenti
kanlıdivane Mersin’in Erdemli ilçesine 17 km uzaklıkta bulunmaktadır. Özel aracımızla konumu oldukça kolaydır. Kanlı divanenin ismi ise nereden geliyor diye merak ediyorsanız Olba krallığı zamanında suçluları kuyuda öldürüp kanlarının da orada aktığını ve toprağından geldiğini delalet ediyor rivayetlere göre.
Kanlıdivane antik kentinin içinde bulunanlar ise şu şekildedir; Hellenistik Kule, Obruk ve Armaronxas Aile Kabartmaları, Kiliseler ve Ev Kalıntıları, Çanakçı Nekropolü son olarak ise Aba’nın mezarı vardır. Hiç duydunuz mu abayı ? Aba kimdir? Bir peri masalı düşünün ayakkabısını giydirmesini bekleyen bir prenses Aba ve Olba. Kanlıdivane Ören yerinde yaşanmış duyunca gözlerimizin dolmasına sebeb olan bir aşk hikayesi. Cesur bir kadın konu alan.
Mersin’e geldiğiniz zaman sadece denizin tadını çıkartmayın derim. Bu tarihi bu anıları sizler de bir görün derim ne dersiniz? Gidelim mi bir sonraki yerimize ? Ashabı Kehf’e ?
5. Ashabı Kehf
Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunmaktadır. Mersin’e uzaklığı 57 km’dir. Konumu oldukça kolay bulunacak bir mevkidedir.Hiç yedi uyurları duydunuz mu ? Ashabı kefh yedi uyurlar ile bilinmektedir. Hristiyanlığın ilk zamanlarında yaşanmış bir hayat hikayesi vardır.
Kuranı Kerim’de bulunan kehf süresinde de geçtiği söylenir. Bu yedi genç yanlarında köpekleri kıtmir ile 300 yıl uyudukları delalet edilir. Ben mağaraya gittiğim zaman mağaranın suyundan kafama üç kere sürüp bir kaç şey okumuşlardı. Bu da inanışlara göre benim işlerimin o yedi genç gibi yolunda gitmesi için yapılan bir takım örneklerden bir tanesi.
Son olarak Tarsus’a geldiğiniz zaman fındık lahmacununu ve humusunu yemeden dönmeyin bu tadı kaçırmayın derim. Leziz ve tadı damağınızda kalacak bir güzellikte.
Sizler de yukarıda belirtmiş olduğum Mersin’in nefes kesen bu beş beldesini gezmek görmek ve yaşanmışlıkları yaşamak istemez misiniz?
Mersin Gezi Rehberi yazımıza ulaşmak için: Tıklayın
Daha fazlası için Instagram hesabımı takip edebilirsiniz. Gezgintibal
Sevgilerle..
8 yorum
Çok faydalı bir yazı olmuş. Mersin yanıbaşımda olmasına rağmen bu güzellikleri görememişim. En yakın zamanda göreceğim. Emeğinize sağlık
Çok teşekkür ederim Kübra. Umarım yakın zaman da bu güzel yerleri sen de görür ve daha güzel kareler yakalama fırsatın olur. Sevgilerle.
Elinize emeğinize sağlık. Harika bir yazı olmuş
Çok teşekkür ediyorum çok sevindim beğenmenize.
Güzel kentimizin tanıtımını bu kadar özenli ve zevkle yaptığın için sonsuz teşekkürler
Çok teşekkürlerimi sunuyorum. Çok mutlu oldum en kısa zaman da sizlerin de bu güzellikleri görmenizi isterim.
Çok güzel bir gezi yazısı olmuş, ilgi çekiçi anlatımınızdan dolayı sizi tebrik ederim gülsüm hanım 🙂
Çok teşekkür ederim güzel bakışınız için