Kuzguncuk Gezi Rehberi | İstanbul’da Nostalji
girdiğiniz anda bambaşka dokusuyla sizi farklı bir dünyaya götüren, özlem duyduğunuz eski doğallığı ayağınıza getiren Kuzguncuk ❤ Küçük olsa da içinde bir sürü güzellik barındıran, ruhu olan semtlerden bir tanesi. Yüksek gökdelenlerin değil, iki üç katlı rengarenk binaların süslediği sokakların arasında Kuzguncuk Gezi Rehberi ile doyasıya dolaşma vakti…
Bu semtin sokakları size gittiğiniz de tanıdık gelebilir. Ekmek Teknesi ve Perihan Abla gibi dizilerin çekildiği sokaklar bu muhitte yer alıyor. Aynı zamanda, Can Yücel’in müdavimi olduğu Çınaraltı kahve de yine burada bulunuyor. Vaktiniz varsa uğrayabilirsiniz. Kuzguncuk’ta bir de kedileri sevmenin tadını çıkarabilirsiniz, bol bol sevmek serbest. Onları izleyerek sokakları gezmeye ne dersiniz? ❤
Kuzguncuk Nerede?
Kuzguncuk, İstanbul’da Anadolu yakasının, Üsküdar ile Beylerbeyi arasında, Üsküdar ilçesinde bulunan dünya tatlısı bir semti. Üsküdar’ın sınırlarında olmasına rağmen, İstanbul’un bu yakadaki Musevi yerleşimi olmasından ötürü aslında Üsküdar’ın geri kalanı ile oldukça farklı.
Kuzguncuk Gezilecek Yerler
Kuzguncuk Bostanı
Her mevsimde bostanı ayrı renkler, ayrı bitkiler sarıyor. Haliyle her mevsimde güzelliği başka oluyor ❤ Arkasında uzanan harika Kuzguncuk evleri ile bostan birleşince de eşssiz manzaralar ortaya çıkıyor. Ziyarete açık olan bu bostanda, mahelleli dönüşümlü olarak meyve sebze yetiştiriyor. Hangi semtin göbeğinde böyle güzel bir bostan, yeşillik bulabiliyoruz ki? Tabi, mahalleli burayı bu haliyle korumak için uzun yıllardır büyük çaba sarf ediyor.
Kuzguncuk İcadiye Caddesi
Kuzguncuk’un ana caddesi; sağlı sollu cafeler, restoranlar, bazı galerilerin ve antikacıların bulunduğu sahile çıkan ağaçlarla bezeli bir cadde. Buradan dilediğiniz ara sokağa girip gezebilirsiniz. Her biri farklı renkte ve güzellikte olan bu ara sokaklarda Kuzguncuk evlerinin büyüsüne kapılabilirsiniz. Rengarenk, en fazla 2-3 katlı, yeri varsa bahçeli, bahçesinde eski tip şemsiyeli cumbalı evler, süslü kapılar ve pencereler bu semtin en güzel yanlarından biri. Vaktiniz varsa, kendinizi sokaklarda dolaşmaya bırakın derim.
Ekmek Teknesi ve Perihan Abla Sokağı
Nostaljik mimarisi ile her köşesi bir film setini andıran Kuzguncuk, eskinin en sevilen dizilerinin de çekim merkezi olmuş. Sokak dizinin adını taşısa, Asude Kebap Ekmek Teknesi tabelası ile mirasını sürdürmeye çalışsa da aslında dizilerdeki hallerinden eser yok elbette. Şöyle bir geçmişe uzanmak isterseniz, kebapçının hemen karşısında, sokağın sol köşesinde yer alan Asude Çay Bahçesi’ne oturup kendinize bir çay ya da Türk kahvesi ısmarlayabilirsiniz. Burada soluklanarak, Kuzguncuk gezinize kaldığınız yerden tam gaz devam edebilirsiniz.
Nail Kitabevi
İcadiye caddesin’nde, yani Kuzguncuk’un kalbinde, harika taş kapısı ile sizi çağıran hem kitapçı hem kafe. Dışarıda dört beş masası var, ama asıl güzellik içeride. İnce uzun bir mimariye sahip binanın değerlendirelebilecek her yeri kitap rafı ile değerlendirilmiş. Ortada ise masalar bulunuyor. Nail Kitabevi hem oturup bir şeyler içebileceğiniz hem de kitaplar arasında kaybolabileceğiniz çok güzel bir mekan, buraya uğramadan geçmeyin derim ❤
Simitçi Tahir Sokak
İcadiye Caddesi’nin sahil kısmına doğru değil diğer kısmına doğru ilerleyin, Kuzguncuk Bostanı arkasındaki sokak Simitçi Tahir Sokağı. Ahşap evleriyle yine Kuzguncuk’un en nostaljik, en güzel sokaklarından biri. Her sokağı güzel, asıl güzel olan kısmı ara sokaklarına girip sokakları keşfetmek. Ama bu sokağa özellikle uğrayıp, bu klasik Kuzguncuk görüntüsünü görün derim.
Beth Ya’akov Sinagogu
Kuzguncuk Museviler için büyük anlam taşıyor ve İstanbul’un en bol sinagoglu yerlerinden biri sayılabilir. 17. Yüzyılda bu semte, o zamanlar güzel manzara anlamına gelen Bella Vista diyorlarmış. 1900’lü yılların başında bu semtte yaklaşık 800 Musevi aile yaşıyormuş. 1960’lı yıllardan başlayarak ailelerin birçoğu İsrail’e göç etmiş ve bu yüzden de semtteki Musevi nüfusu azalmış. Kuzguncuk’taki sinagogların en büyüklerinden biri olan Bet Ya’akov Sinagogu‘nun ne zaman yapıldığı tam bilinmiyor ama 19. Yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı yönünde güçlü tahminler var. Yine 19. Yüzyılda yapılan Beth Nissim Sinagogu ise biraz daha küçük ve mütevazi. Uzun yıllar kapalıymış ve restore edilerek ibadete açılmış.
Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi
İcadiye Caddesi üzerinde bulunan, büyük çan kulesi ve güzel bahçesi ile dikkat çeken Rum Ortodoks Kilisesi. 1872 yılında Nikola Ziko adında bir mimar tarafından tasarlanmış. 1892 yılında cemaate açılan kiliseye 1911’de çan kulesi eklenmiş. Kilisenin mimarisi oldukça ilgi çekici. Bu kilisenin dışında bir de, Boğaz hizasında Büyük Ermeni Kilisesi bulunuyor. Aslında tüm bunlar Kuzguncuk’un din ayrımı yapmadan, herkesi kucakladığının birer kanıtı.
Üryanizade Camii
Kuzguncuk’un dini yapıları sahildeki Üryanizade Camii ile başlıyor. 1800’lerin sonlarına doğru IÜryanizade Ahmed Esat Efendi tarafından yaptırılan bu cami, köşk mimarisine benzeyen yapısıyla sahil yolunda sizi karşılıyor.
Nakkaştepe Parkı
Biraz daha yukarılara çıkalım, manzaraya bakalım. İstanbul Boğazı’nı en net şekilde görebileceğiniz yerlerden biri, Nakkaştepe Parkı. İçerisinde piknik ve aktivite alanları da yer alan parkta spor yapabileceğiniz gibi, manzara eşliğinde yeşilin tadını da çıkarabilirsiniz.
Marko Paşa Yalısı ve Mezarı
Marko Paşa’nın Yalısı ise bugün Kuzguncuk İlkokulu olarak hizmet veren bina. Hayat Bilgisi dizisi burada çekilmiş, oradan tanıdık gelebilir. Okula girerseniz, çok güzel bir boğaz manzarası izleyebilirsiniz.
Eğer Rum Mezarlığına çıkarsanız Marko Paşa’nın mezarına da gidebilirsiniz. Kuzguncuk bostanın yanındaki sokaktan yukarı tırmanılarak çıkılıyor en kısa yoldan. İnci Çayırlı sokağın devamında yokuş var, yokuşun sağında mezarlığın girişini göreceksiniz. Mezarlık görevlisine mezarın tam yerini sorabilirsiniz.
BONUS: İstanbul’da gezebileceğiniz diğer rotalar için bu yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Sokak Sokak Beyoğlu | Eski İstanbul Gezi Rehberi
Yedikule’den Samatya’ya Adım Adım Tarihi Yarımada ! | İstanbul’da Turist Oluyoruz!
İstanbul’daki Parklar | İstanbul’un Parklarını Geziyorum Bölüm 1
İstanbul Tabiat Parkları | Hafta Sonu Rotaları 2. Bölüm
İstanbul’daki Tarihi Mahalleler | Hafta Sonu Gezi Rehberi Bölüm 3
Diğer yazılarımı buradan okuyabilirsiniz.
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana ulaşabilirsiniz. melisderyaokur
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis