Organik Sirkenin Faydaları | Çeşitleri ve Sirke Kürleri
Sirke
Sirke binlerce yıldır gıda koruyucusu ve baharat olarak kullanılmakta olup elma, armut, üzüm, çilek ve benzeri meyveler ile yapılmaktadır. Sirkenin ilk kullanımının modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen Hipokrat tarafından olduğu bilinmektedir. Organik sirkenin faydaları çok uzun yıllardır bilinmektedir. Hipokrat ve arkadaşları sirkeyi iltihap ve ülserlerin temizlenmesinde ve sürekli öksürük tedavilerinde kullanılmıştır. Çok eski zamanlardan itibaren tıbbi ilaç olarak kullanılmıştır ve muhtemelen bilinen ilk antibiyotiktir. Sirke anti bakteriyel özelliği ile bağışıklığı destekler vücudun kötü bakterilerle mücadele etme kapasitesini arttırır. Günlük sirke tüketimi tüketilen yiyeceklerin uzun süre midede kalmasını sağlar ve tokluk hissi verir bundan dolayı zayıflamaya da etkisi olduğu bilinmektedir.
Sirke Çeşitleri
Elma Sirkesi
Elma sirkesi açık sarı renkli olup genellikle sofralarda sık tercih edilen bir sirkedir. Sirke yapımında kullanılan elma türü şeker içeriği yüksek kış elmalarıdır ham ve ekşi elmalar kullanılmamaktadır. Elma sirkesini nerelerde ve nasıl kullanılır cilt bakımında ve saç temizliğinde de kullanılan elma sirkesi, tonik yapılarak cilde sürülür ve saçları yıkamak için banyo suyunun içine katılır. Ayrıca elma sirkesi asitli ve keskin bir tada sahip olduğu için, mide ve böbrek rahatsızlığı olanların sirkeden uzak durması gerekir.
Elma sirkesinin faydaları nelerdir?
· Öksürük, boğaz ağrısı ve üst solumun yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
· Aç karınla içilen elma sirkesinin vücuttan fazla yağın atılmasını sağladığı ve diyet yaparken zayıflamaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.
· Mikrop öldürücü özelliğe sahip olduğu için sivilce gibi cilt rahatsızlıklarına karşı kullanılır. Zihinsel yorgunluğu geçirir.
Ayva Sirkesi
Ayva, gülgiller ailesinden sarı renkte meyveleri tüketilebilen bir ağaç çeşididir. Bu meyveden yapılan ayva sirkesi, koruyucu özelliğinin yanında salata ve yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılan bir çeşit ekşi meyve suyudur. Alışık olduğumuz üzüm sirkesi ve elma sirkesine alternatif olarak, ayva sirkesi de yapılmaya başlandı. Ayva sirkesi, mevsim yeşilliklerinden hazırlanmış bir salataya farklı bir aroma katabilmektedir. Ayva sirkesinin yararları
· Çocuklarda büyüme ve gelişmeyi hızlandırır.
· Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelerek öksürük ve balgamı keser.
· Kötü kolesterolü düşürebildiği için damar sertliğine karşı koruyucudur.
· Varis tedavisinde etkilidir.
· Hazımsızlığı gidererek mide ve bağırsaktaki zararlı mikroorganizmaları temizler.
· Vücudu zinde tutarak, bitkinlik ve yorgunluğu önler.
· Ağız kokusunu gidererek diş ve diş eti sağlığını korumada yardımcıdır
· Cilt ve saçı güçlendirerek daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlar.
· Baş dönmesi, ateş ve mide bulantısını geçirerek tansiyonu düşürmede etkilidir.
Alıç Sirkesi
Alıç bitkisi, iğne yapraklı ve çalı formundaki bir ağaçtır. Tohumlarından yapılan alıç sirkesi ise bir çok hastalığın tedavisinde yaygın olarak bitkisel ilaç niyetiyle kullanılmaktadır. Alıç sirkesinin faydaları
· Merhem gibi yaraların üzerine sürüldüğünde yaraları iyileştirdiği ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.
· Romatizma ve soğuk algınlıklarına iyi gelir.
· Kan şekerini düzenler.
· Adet sancılarını azaltır.
· Kötü ağız kokularını giderir.
· İdrar söktürücü etkisi vardır.
· Bir beze dökülüp başa sarıldığında, baş ağrılarını dindirir, öksürüğü azaltır.
· 12 gün boyunca düzenli kullanıldığında kanı temizler.
· Kanser türlerine karşı da koruyucu niteliktedir.
Alıç sirkesinin faydaları olduğu kadar zararları da vardır idrar söktürücü, terletici, mideyi kuvvetlendirici, kuvvetli özellikleri vardır. Bu nedenle kalp ve böbrek hastalıkları olanlara ve hamilelere önerilmemektedir. Ayrıca kullanan kişiler sağlıklı olsalar dahi, kullanım süresi 6 haftayı geçmemelidir. İltihap problemi olanların da kullanmaması gerekir. Alıç sirkesi tavsiye edilen miktarlardan fazla tüketilmemelidir.
Hurma sirkesi
Hurma sirkesi genelde Arabistan ve Orta doğu ülkelerinde tüketilir bu ülkelerde hurma bolca yetiştiği için sofralardan eksik olmayan bir besindir. Her türlü yemeklerde kullanılır ve şifasından faydalanılır. Diğer sirkeler gibi hurma sirkesi ’de salatalarda ve salata soslarında, turşu yapımında, ılık su ile karıştırılıp bağırsak temizleyici su olarak kullanılmaktadır.
Mutfağın dışında cilt bakım maskelerinde, yaraların iyileşmesinde ve boğaz hastalıklarında kullanılmaktadır.
Nasıl tüketebiliriz?
· Sabahları uyandığınızda bir bardak ılık su içine bir miktar hurma sirkesi ekleyin ve sizi gün boyu dinç tutması için tüketin. Ayrıca bu su metabolizmanızı da harekete geçirecektir.
· Yemeklerin yanında yapacağınız bol sebzeli bir salataya, bir miktar hurma sirkesi ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz. Hurma sirkesinin elma ve üzüm sirkesine göre daha hafif ve tatlı bir tadı bulunmaktadır.
· Sebze ve et yemeklerinize bir kaşık ekleyerek yemeğinize farklı bir tat katabilirsiniz.
Üzüm Sirkesi
Hepimizin evinde mutlaka olan bulunan üzüm sirkesi aromatik ve ekşi tadı ile tanınan bir sirke türüdür. Üzüm sirkesi yeşil üzüm, kırmızı veya siyah üzüm gibi farklı üzüm çeşitlerinden yapılır ve koyu bordo bir renge sahiptir.
Üzüm sirkesi faydası nedir ve nasıl kullanılır
Üzüm sirkesi yemeklere ve çorbalara tat katmak amacı ile kullanılır. Kekikle birlikte özellikle yeşil salatalara eklenir ve balık yemeklerinin üzerine dökülür. pek çok sebze turşusunun içine katılan üzüm sirkesi, asidik özelliği sayesinde, sebzelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Bunun yanı sıra sebze ve meyveleri yıkamak için kullanılır.
Şifa amacıyla da tüketilen üzüm sirkesi su ve tarçın ile karıştırılarak açken içilir. Aynı zamanda cilt sağlığı için farklı malzemeler ile karıştırılarak tonik yapılır. Üzüm sirkesi, saç ve vücut bakımı için banyo suyuna katılır ve haricen cilde uygulanabilir. Ve doğal temizlik malzemesi olarak kullanılır.
Nane Sirkesi
Nane sirkesi, diğer sirkeler gibi kullanım alanı çeşitli olan bir sirkedir. tatlandırıcı olarak yemeklerde ve kür olarak ciltte kullanılır. Ayrıca sağlık için içilmesi tavsiye edilen kürler hazırlayıp içebilirsiniz. Nane sirkesinin faydaları ciltteki ölü hücrelerden kurtulmak, cildin nemlendirilmesini sağlamak, cilde hem parlak hem sıkı bir görünüm kazandırmak amacıyla kür olarak kullanılır.
Mideyi ve sindirim sistemini rahatlatır, gaz sorununa iyi gelir. Nane ve elma sirkesi birlikte kullanıldığında, içerdikleri maddelerin etkisiyle bakterileri yok ederler. Özellikle bu karışımın ciltte kullanımı tene tazelik ve ferahlık sağlar.
Nane sirkesi çamaşırda yumuşatıcı olarak kullanılır. Tercihe ve çamaşır yoğunluğuna göre çamaşıra yarım veya dörtte bir kap eklenir.
Köpeklerin banyosunda, suyla inceltilerek nane sirkesi kullanılması köpeklerdeki kaşıntıyı alır.
Cildimiz için nane sirkesi kür tarifi de sizler için buraya bırakıyorum
Cildin kurumasını önlemek ve cildi nemlendirmek için kür olarak kullanılan nane sirkesi, sıcak suyun içine nane yapraklarının eklenmesi, soğuduktan sonra elma sirkesi ile karıştırılarak cilde uygulanması sureti ile gerçekleştirilir.
Beyaz Şarap Sirkesi
Beyaz şarap severlerin ilgisini çekeceğini düşünerek son olarak Beyaz şarap sirkesinin faydası ve yapılısına bakalım. Beyaz şarap sirkesi bir sirke türü olarak diğer sirke türlerinin kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Başta salatalar olmak üzere soslarda ve yemek yapımında tercih edilir. Ayrıca turşu ve diğer tüm salamura yiyecek yapımlarında sirke baş rolde yer alır.
Beyaz şarap sirke evde nasıl yapılır. Artan beyaz şaraplar ağzı açık ama tülbentle kaplanmış bir kapta birkaç hafta bekletildiğinde kolaylıkla sirkeye dönüştürülebilir. Sonrasında sirkenizi t yemeklerini marina etmek için salatalınıza sos yapmak için kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca diğer sirke türlerinin kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.
Sevgiyle…
Çiğdem
Yazılarımın devamı için Burası instagram dan takip için @cgdm.ky tıklayabilirsiniz.
3 yorum
Merhaba daha önce sizin yazınızı okudum çok beğenmiştim çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş yeni yazınız ben sirkeyi gerçekten severek kullanıyorum hurma sirkesini araştırıyordum çok işime yaradı.. elinize sağlık takipteyim sizi
Çok teşekkür ederiz 🙂 Yazarımız bu konu üzerinde yazmaya devam edecektir.
Çok tesekkur ederim.