Balat Gezi Notları
Bugün İstanbul’dan uzaklaşıp yakın rotalar ile ilgili bilgi vermek yerine İstanbul’un tam göbeği Fatih ilçesine bağlı Balat’tan bahsedeceğim. Bir tam gününüzü ayırabileceğiniz bu güzel semt hakkında merak ettikleriniz için yazımı okumaya devam edebilirsiniz. Balat Gezi Notları yazımıza hoş geldiniz.
Rengârenk evleri, dar sokakları, Sinagog, Bazilika, Kilise ve Camileri, aynı zamanda konsept kafeleri ve antika dükkânları ile tüm hareketliliği ile Balat karşınızda. Balat, Haliç kıyısında Ayvansaray ile Fener arasında bir semt, ismini Rumca saray anlamına gelen palation kelimesinden almakta. Biz gezimize Tarihi Küçük Mustafa Paşa Hamamı ile başladık. Özel araç ile gidecekler için tam hamama çıkan yolda bir otopark bulunuyor, oraya aracı park ettikten sonra semti en güzel gezme yöntemi yürümek.
Sokakları Keşfedin – Balat Gezi Notları
Hamamın hemen paralel sokağında Gül Cami yer alıyor. 10. veya 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen caminin içini gezdikten sonra sokaklardaki renkli kapıları ve binaları gezmeye devam ediyoruz. Karnımız acıkıyor ve Forno restaurantta pide molası veriyoruz. Arkasındaki avluyu görünce burada molamız biraz uzuyor J pide ve lahmacunlarını kesinlikle tavsiye ederim. Buradaki lezzet şöleninin ardından kaldığımız yerden keşfetmeye devam ediyoruz.
Fener Rum Patrikanesi tüm gösterişi ile bizi selamlıyor. Buranın manzarasını en iyi görebileceğimiz yerlerden biri olan Popstel Kafe’ye gitmeye karar veriyoruz. Hava da güneşli olduğu için açık alanında masa bulmayı umarken rezervasyon yaptırmadığımız için 6 masa beklememiz gerektiğini öğrenince vazgeçip, güzel resimler çekip yola devam ediyoruz. Siz buraya gelecekseniz mutlaka rezervasyon yaptırın.
Biz buradan Minik Kalpler Balat’a geçip, çorbada biraz tuzumuz olsun diye kahvemizi burada alıyoruz. Neden mi bunu dedim? Burası ihtiyaç sahibi çocukların hayatına dokunan İyilik ve Aşevi. Burada içtiğiniz çay, kahve ücretleri bağış oluyor. Ayrıca buraya kıyafet, kitap, oyuncak bağışı da yapabilirsiniz.
Balat’ta Görülmesi Gereken Tüm Yapılar
Şimdi sıra kahve molasında bizim tercihimiz Cafe Life 1890’da. Açık alanda mis gibi masamızı bulduk, San Sebastian Cheesecake ve Filtre Kahvemizi yudumlayarak Balat’ın sokaklarının ruhunu daha çok hissettik.
Bizim gezimiz biraz daha gurme ve sokaklarda keşif ağırlıklı idi. Tarihi binalardan Gül Cami dışında çok fazla yeri görmedik. Ama siz isterseniz Ayakapı Hamamı, Özel Maraşlı Rum İlkokulu, Rum Ortodoks Patrikhanesi, Renkli Kapılar, Renkli Merdivenler, Özel Yuvakimyon Rum Kız Lisesi, Moğolların Meryemi Kilisesi (Kanlı Kilise), İstanbul Fatih Özel Fener Rum Lisesi Ve Ortaokulu, Kiremit Caddesi Evleri, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, Balat Kültür Evi, Metroloji Kilisesi, Tarihi Taş Fırın Evin Unlu Mamulleri, Sveti Stefan Bulgar Kilisesi, Tahta Minare Cami, Merdivenli Yokuşu, Balat Ahrida Sinagogu, Balat Surp Hireşdagabet Ermeni Kilisesi, Balat Yanbol Sinagogu, Ferruh Kethuda Cami ve Hz. Cabir Cami’yi ziyaret edebilirsiniz.
Aklıma gelmişken biraz da konsept kafeden bahsetmek isterim. İsmi atölye kafası. Kafedeki herşey satılık, kahvenizi yudumlarken oturduğunuz sandalye bile. Burası da farklı konsept arayanlar için güzel bir alternatif.
Balat’ı Verimli Gezmek İçin Rota Önerisi
Hacıosman-Yenikapı metro hattından haliç durağında inip 10 dakika yürüyerek bu bölgeye ulaşabilirsiniz. İstanbul Ulaşım Haritası
Diğer bir seçenek de, Metrobüsle Ayvansaray durağında inip tura burdan başlayabilirsiniz.
-
Kadir Has Üniversitesi / Eski Tütün Fabrikası
-
Cibali K. Sivrikoz Çeşmesi
-
Cibali Karakolu
-
Küçük Mustafa Paşa Hamamı
-
Gül Cami
-
Aya Nikola Kilisesi
-
Ayakapı Caddesi
-
Mimar Sinan Hamamı
-
Maraşlı Rum İlkokulu
-
Fener Rum Patrikhanesi
-
Balat Sokakları
-
Moğolların Meryemi Kilisesi
-
Yuva Kimyon Kız Lisesi
-
Fener Rum Lisesi
-
Merdivenli Yokuşu
-
Ahrida Sinagogu
-
Çıfıt Çarşısı
-
Sveti Stefan Bulgar Kilisesi ( Demir Kilise )
Tüm bu noktaları 4-5 saatlik bir zamanda gezebilirsiniz. Bahsettiğim diğer konsept cafe ve mekanları da işin içine katınca 1 gününüzü Balat’ta dolu dolu geçirebilirsiniz. Bu rotaya tarihi binaları fotoğraflamak ve özümseyerek gezmek de eklenince 1 gün yeterli olmayacaktır. Siz kendi ilgi alanınıza göre rotayı kişiselleştirebilirsiniz. Tüm detaylara trendymelody instagram hesabımda Balat hikayelerinden ve paylaşımından ulaşabilirsiniz.
Diğer balat yazılarımız için aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiiniz.
Balat Sokaklarında Tarihsel Bir Yolculuk
Güzel bir gezi olmasını dilerim.