Bodrum Yarımadası Gezi Rehberi
Halikarnas Balıkçısı olarak da bilinen, Bodrum‘a olan aşkı ile tanınan ünlü roman ve hikaye yazarı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın çok güzel bir yazısının olduğu bir tabela karşılar sizi Bodrum’un girişinde… Bodrum Yarımadası Gezi Rehberi yazımıza hoş geldiniz.
“Merhaba! Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin. Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin. Senden öncekiler de böyleydiler, akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler.”
İşte benim Bodrum Masalım da aynen böyle başladı. Aklımı ve kalbimi her sene Bodrum’da bırakıp geri dönüyorum…
Bodrum; Muğla’nın 13 ilçesinden biri olup turizm merkezi olması nedeniyle sadece ülkemizde değil dünya genelinde de tanınmakta.
Güzelliği sayesinde nice şarkılara ve şiirlere konu olan Bodrum birbirinden güzel ve her biri kendine has bir dokuya sahip olan koylarıyla her sene milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmakta. Her bir köşesinin kendine özgü olması nedeniyle de herkese göre bir Bodrum var dedirtiyor.
Bodrum’un Tarihçesi
Dünyaca ünlü Bodrum Yarımadası; geçmişten günümüze taşıdığı kültürel mirası, doğal güzelliği, kendine özgü mimarisi, insanı bunaltmayan iklimi, her türlü kesime hitap eden eğlence hayatı anlayışına sahip olması, muhteşem denizi ve koyları ile bence kesinlikle Türkiye’nin cennet köşelerinden birisi.
Antik kent, tarihçi Heredot’a göre M.Ö.2000’li yıllardan önce kökeni Karlardan olan Lelegler tarafından kurulmuştur. Sonrasında ise Karia, Pers, Dor, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi çeşitli kültür ve uygarlıkların izlerini barındırdığı bilinmekte.
Antik çağda Karya Bölgesinin en önemli liman kentlerinden olan Halikarnassos, tarihin babası olarak tanınan Herodotos ve tarihin ilk kadın amirali I.Artemisia gibi pek çok önemli kişiyi yetiştirmiştir.
Bodrum’un adını, Kale’nin kurucularından olan St. Petrium şövalyelerinden aldığı bilinmekte. O dönemde Bodrum’da yaşayan Türkler tarafından Petrium; Petrum; Bodrum olarak telaffuz edilmiş ve Cumhuriyet kurulduktan sonra da bu haliyle kalmış.
Bodrum, önceleri geçimini balıkçılık, süngercilik ve tarım ile sağlayan küçük bir liman kasabasıyken 1965 yılından itibaren turizmin gelişmesiyle hızla gelişen bir turizm merkezi haline geldi.
Bodrum’a Ulaşım
Bodrum’a kendi özel aracınızla gelebileceğiniz gibi otobüsle ya da Bodrum merkeze 36 km mesafede bulunan Milas-Bodrum havalimanını kullanarak hava yolu ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bodrum İçi Ulaşım
Oldukça düzenli bir ulaşım ağına sahip olan Bodrum’a eğer özel aracınızla gelmediyseniz bir sıkıntı yaşamayacağınıza garanti verebilirim. Tüm beldelerine uğrayan, saatli hareket eden minibüslerle ya da ticari taksilerle (çok pahallı değil) ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bodrum Yarımadası Tatil Beldeleri
Bodrum yarımadasında yer alan birbirinden özel ve güzel tatil beldeleri; muhteşem güzelliğe sahip denizi, koyları ve plajları, ayrıca mis gibi oksijen kaynağı çam ormanları ile bizleri tatile bekliyor.
Bodrum yarımadasında bulunan tatil beldelerinden en popüler olanları ve en çok tercih edilenleri (yarımada haritası üzerinde Bodrum merkezden saat yönünde ilerleyecek şekilde düşünürsek) Gümbet, Bitez, Ortakent, Akyarlar, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Göltürkbükü, Torba.
Bodrum Merkez
Yarımadanın güney tarafında deniz kenarında yer almakta. Merkezde denize girilemiyor maalesef. En yakın girilebilecek yer Bardakçı Koyu. Bence Bodrum’a gelip de memnun olmadan dönen kimse olmamıştır. Eğer varsa kendisine hitap edecek olan beldeyi bulamamıştır. Çünkü Bodrum Yarımadası kesinlikle 7’den 77’ye herkes için A’dan Z’ye her şeyi bizlere sunmakta.
Gümbet – Bodrum Yarımadası Gezi Rehberi
Bodrum merkeze 3 km mesafede bulunmakta. Çok sayıda bar, disko, restoran ve otel bulunan daha çok genç tatilcilerin ve yabancı turistlerin tercih ettiği Gümbet bence Antalya’nın Kemer’i. Gece hayatında disko, gece klübü, bar kültürünü sevenlere tavsiye ederim. Denizi çok güzel değil, yer yer balçık gibi hatta. Bu sebeple genelde Gümbet’teki otellerin hemen yakınındaki Bitez’de kendine ait plajları bulunmakta.
Bitez – Bodrum Yarımadası Gezi Rehberi
Çökertme türküsünde de adı geçen Bitez, Bodrum merkeze 6 km mesafede bulunmakta. Çok farklı otel seçeneği imkanı sunan Bitez kumlu, sığ denizi sebebiyle özellikle çocuklu ailelerin tercih edebileceği bir belde. Akşamları oldukça sakin olan Bitez’i kafa dinlemek isteyen, huzurlu bir tatil arayanların tavsiye edebilirim. Bu arada dondurması meşhur, doğal ürünlerle üretimi yapılan dondurmalarının tadına mutlaka bir bakın derim.
Ortakent / Yahşi – Bodrum Yarımadası Gezi Rehberi
Bodrum merkeze 6 km mesafede bulunan Ortakent/Yahşi oldukça uzun bir plaja sahip. Denizi birden derinleşmekle birlikte Bitez gibi kumlu yapıya sahip. Su sporları açısından oldukça elverişli bir belde.
Akyarlar – Bodrum Yarımadası Gezi Rehberi
Bodrum merkeze 24 km mesafede bulunmakta olup Bodrum yarımadasının en güneybatı ucunda yer almakta. Yarımadanın en önemli sörf merkezlerinden biri olup burada bulunan Karaincir Plajı da “Türkiye’nin Maldivleri” olarak nitelendirilmekte. Sörf yapmak isteyenlere ve diğer beldelere nazaran daha sakin olduğu için sakin bir tatil arayanlara tavsiye edebilirim.
Turgutreis – Bodrum Yarımadası Gezi Rehberi
Bodrum merkeze 20 km uzaklıkta bulunan Turgutreis oldukça rüzgarlı bir bölge olmasından dolayı daima serin ve sörfe gayet uygun. Daha çok yazlıkçıların yaşadığı, ya da daimi olarak yaşayan insanların bulunduğu yerleşik bir belde. O sebeple gece hayatı olsun isteyenlere tavsiye edebileceğim bir yer değil. Turgutreis’te çok lüks restoran ya da mekanlar yok, yalnız dilerseniz D-Marin Turgutreis’te hoşça vakitler geçirebilirsiniz
Gümüşlük – Bodrum Yarımadası Gezi Rehberi
Bodrum merkeze 22 km mesafede bulunan Gümüşlük oldukça ünlü balık restoranları ile tanınmakta. Sahil boyunca yan yana sıralanan restoranlardan illa ki bütçenize göre (skala çok geniş çünkü) bulup, harika gün batımı eşliğinde balık keyfi yapabilirsiniz. Balık tercih etmeyenler için de ev yapımı şeklinde ürünleriyle güzel bir hamburgerci de bulunmakta. Ayrıca Gümüşlük’te bulunan Tavşan Adası’na denizin içinden yürüyerek geçip farklı bir deneyim de yaşayabilirsiniz.
Gümüşlük benim için harika bir gün batımı eşliğinde lezzetli balık yemek, hava kararınca oluşan ışıl ışıl ambiansıyla masal diyarında gibi hissetmek demek. Denizini tavsiye etmem ama mutlaka bir akşam Gümüşlük’e gelip vakit geçirin, balık keyfi yapın derim.
Yalıkavak – Bodrum Yarımadası Gezi Rehberi
Bodrum merkeze 18 km uzaklıkta yer almakta olup bir çok turistik tesis ve mekanlarla herkese göre çeşitli seçeneklerin olduğu bir belde. Bodrum merkezden sonra en gelişmiş, hem şehir hem de köy görünümünün iç içe olduğu, denizinin (özellikle Tilkicik Koyu balıklarla birlikte yüzecek kadar temiz ) temiz olduğu bir belde. Yel değirmenleri ile de ünlü. Gelmişken Yalıkavak Marina’ya da mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.
Bir sürü ultra lüks markaların mağazalarının yer aldığı, birbirinden şık restoran, kafe, gece klubü gibi imkanların bulunduğu, ayrıca ihtişamlı yatların (aşırı ihtişamlı) demir attığı bir konsept Yalıkavak Marina.
Gündoğan – Bodrum Yarımadası Gezi Rehberi
Yarımadanın en kuzeyinde bulunan Gündoğan Bodrum merkeze 22 km mesafede bulunmakta. Oldukça huzurlu bir atmosferi olan beldede daha çok yazlıkçılar kalmakta. Bir sürü büyük ve kaliteli konaklama tesislerinin de yer aldığı Gündoğan’ı sakin bir tatil geçirmek isteyenlere tavsiye edebilirim. Sanırım yarımadada sokakta en çok köpeğe rastladığım, hayvan dostu insanların çok olduğu bir belde diyebilirim. Çok rüzgar almadığı için akşamları dingin bir havası oluyor. Aşırı lüksten uzak, salaş mekanların yer aldığı bu beldede upuzun mavi bayraklı bir sahil ve huzur sizleri bekliyor olacak.
Göltürkbükü – Bodrum Yarımadası Gezi Rehberi
Bodrum yarımadasının kuzeydoğusunda yer alan Göltürkbükü Bodrum merkeze 18 km mesafede bulunmakta. Aslında Türkbükü ve Gölköy şeklinde 2 farklı köyün 2001 yılında birleştirilmesiyle Göltürkbükü adını alıyor. Ben Gölköy kısmına bayılıyorum. Son 6 senedir de yazları tatilimi orada yapmadan asla yaz bitti diyemiyorum.
Balıklarla birlikte yüzebileceğiniz kadar temiz denizi, hafif rüzgarlı olmasından dolayı bunaltmayan havası, fazla kalabalık olmaması, adı üstünde köy gibi sakin ve huzurlu olması nedeniyle benim tercihim. Bu arada denizi birden derinleşmiyor.
Fiyatlar ise yarımada geneline göre bir tık fazla kalabiliyor (meşhur uçuk fiyatlı lahmacunlar burada) ama sahil kenarındayken gözlerle tacize uğramamak adına verilen parayı kesinlikle hak ediyor.
Ünlülerin de tercih ettiği bu beldede birçok kaliteli konaklama imkanına (daha çok butik otel) ve 1. sınıf restoranlara ulaşma imkanınız mevcut. Gece eğlencesi adına Türkbükü tarafında daha çok seçenekler var.
Torba – Bodrum Yarımadası Gezi Rehberi
Bodrum merkeze 8 km mesafede bulunan Torba, yarımadanın girişinde yer alıyor. Kaliteli turistik tesislerin (genellikle 5 yıldızlı) yer aldığı bir belde. Orman ve denizin kucaklaştığı bu beldenin denizini Göltürkbükü’ne giderken izlemeye bayılıyorum. Denizi sığ olduğu için çocuklu aileler için de ideal.
Beldelerin her birinde hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz çarşıları var. Yarımadanın her bir köşesinin kendine özgü bir yapısı var. O sebeple tatilden ne istediğinizi bilip ona göre karar verirseniz Bodrum sizi kesinlikle çok mutlu edecektir. Yarımadanın 4 mevsim boyunca huzurlu ve keyifli bir tatilin adresi olduğunu size garanti edebilirim.
Umarım yazım sizlerde Bodrum yarımadası hakkında bir fikir oluşturmuştur.
Bodrum Yürüyüş Rehberi yazımıza da bekleriz: Bodrum Yürüyüş Rehberi
Diğer yazılarım için buraya, instagram hesabım için de buraya tıklayabilirsiniz. Bir başka yazıda buluşmak dileğiyle kendinize iyi bakın.
Sevgilerimle…