Genel El Bagajı Kuralları
Havayolu şirketleri kabin bagajlarının ağırlığında hem boyutunda farklı kural ve standartlara sahip. Bu kuralları göz ardı etmemek ve malesef ekstra ücret ödememek için, uçuşunuz öncesinde kullandığınız havayolunun el bagajı taşıma kurallarını bilmek hayat kurtarıcaktır diyebiliriz.
Üstelik, güvenlik kontrollerinden hızlıca ve takılmadan geçmek için de bu kurallar çok yararlı olacaktır. En azından kulak dolgunluğunuz olması açısından okumanız belki de not etmeniz faydalı olabilir.
Yanınıza Alabileceğiniz Sıvılar
Öncesinde, yanınıza alabileceğiniz sıvılar hakkında biraz detay vermek istiyorum. El bagajınızda, sıvı içerikli eşyalar için sınırlı kullanım hakkınız vardır. Çok sayıda kozmetik ürünü ya da sıvı haldeki gıda ürünlerinin hepsinin el bagajında taşınmasına izin verilmeyebilir.
Kabin bagajı içine alabileceğiniz kozmetik ürünleri; 100 ml’yi geçmemelidir. Şişenizin içerisindeki sıvı 100ml’yi geçmese bile taşınan şişenin kapasitesi bundan büyükse yine kural dışı sayılacaktır. Her biri max 100ml olacak şişelerin toplam kapasitesi de max 1 litre olmalıdır. Özet olarak 100ml olan 10 şişe hakkınız var diyebiliriz.
Sıvı haldeki bebek maması gibi temel ihtiyaç ürünleri, kilitli poşet içerisnde kabin bagajı olarak taşınabilir.
Sıvı olarak değerlendirilen ve taşırken dikkat etmeniz gereken ürünler:
su, şurup, içki, içeçeklerin tümü, krem, güneş yağı gibi yağların tümü, parfüm, makyaj malzemeleri, tıraş köpüğü, deodorant, diş macunu, marmelat, reçel, bal, yoğurt, salça vb., lens suyu, şampuan, saç kremi vb…
Yanınıza Alabileceğiniz Yiyecekler
Özetlemek gerekirse; marketlerde buzdolabında durmayan ve sıvı olmayan hemen hemen her şeyi kabin bagajınızda taşıyabilirsiniz.
Yiyecek olarak değerlendirilen ve el bagajınızda taşıyabileceğiniz ürünler
Ekmek, lavaş, kuruyemiş, kuru meyve, hazır çorba, taze tarhana, kek, börek, poğaça gibi hamur işleri, bisküvi ve diğer kuru gıdalar, makarna ve türevleri, yulaf, kahvaltılık gevrekler, kısır, sarma, konserveler.
Vakumlu olarak; peynir, zeytin,sucuk, salam, bazı sebze ve meyveler (ülkeden ülkeye değişiyor).
Poşet çay, kahve.
Gümrüksüz Mağazadan (Duty Free) veya Uçaktan Alınan Ürünler :
Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında aldığınız ürünler görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konacak ve poşetin ağzı yapıştırılacaktır. Bu poşet ve
ürüne ait fatura güvenlik kontrol noktasında kontrol edildikten sonra uçağa alınmasına izin verilecektir.
Eğer varış noktanıza başka bir havaalanında aktarma yaparak gideceksenize; son ineceğiniz havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz
alışveriş torbasını açmamanız gerekir. Aksi halde aktarma yaptığınız havaalanında poşetinize el konulabilir.
Kafanıza takılan durumlar için seyahatinizden önce kullanacağınız havayolu şirketi veya seyahat acentenizle iletişime geçmeniz yararlı olacaktır.
Yanınıza Kesinlikle Alamayacağınız Eşyalar
Yolcu emniyeti ve sağlığı açısından uçak içine hiçbir şekilde silah ve ateşli silahlar, delici ve kesici aletler, patlayıcı maddeler, olta, matkap ve benzeri iş aletleri, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulamaz. Bu kategoriye giren eşyalarınızı; kayıtlı bagaj yöntemi ile taşımanız gerekmektedir.
Ayrıca kabin bagajınızda; orijinal ambalajsız veya reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar taşınamaz.
https://www.instagram.com/p/Bj_x9gBgX4r/?utm_source=ig_web_copy_link
El Bagajı Boyut ve Ağırlık Ortalamaları :
Genel olarak tüm havayolları için bagaj boyut ortalamaları Yükseklik: 55 cm, Genişlik: 40 cm ve Derinlik: 20 cm olarak söyleyebiliriz. Ancak tabiiki bazı havayolları için farklı durumlar olabilir. Bu sebeple güncel bilgileri öğrenbilmek adına, terchih ettiğiniz havayolunun internet sitesinden de kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Yerli Havayolları için el bagajı kuralları
AnadoluJet
Kişisel eşyaların ebat ve ağırlıklarının, kabin bagajı limitlerine ulaşması durumunda, kabin bagajı olarak kabul edilir. Çanta tipi bebek pusetleri koltuk altına veya başüstü dolaplarına yerleştirilemiyor ve/veya koltuğa emniyetli bir şekilde bağlanamıyor ise ücret talep edilmeksizin uçak altına alınır.
AnadoluJet’in el bagajı kuralları hakkında en güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
AtlasGlobal
Kabin bagajı standart ölçüsünde, yani toplam boyutu maksimum 126 cm olan ve ağırlığı maksimum 8 kg olan müzik aletlerinin kabinde taşınmasına izin veriyor.
AtlasGlobal’in el bagajı kuralları hakkında en güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Pegasus
Kabin içerisinde 1 kabin bagajı ve 1 el çantası/laptop çantası taşıma hakkı vardır.
Pegasus’un el bagajı kuralları hakkında en güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
SunExpress
Uçağa biniş öncesinde yapılan kontrollerde, uygun ebat ve ağırlıgı aştığı tespit edilen el bagajları, uçağa kabul edilmiyor veya havalimanı koşulları doğrultusunda ek ödeme yapılarak uçağın kargo bölümünde taşınmasına izin veriliyor.
SunExpress’in el bagajı kuralları hakkında en güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Türk Hava Yolları
Kabin bagajınızla birlikte el çantası, fotoğraf makinesi, çanta tipi bebek puseti, dizüstü bilgisayar ya da sivri uçlu olmayan şemsiye gibi kişisel eşyalarınızdan birini kabinde ücretsiz taşıyabilirsiniz.
THY’nin el bagajı kuralları hakkında en güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Yabancı Havayolları için el bagajı kuralları :
Ryan Air
Ryan Air için kabin bagaj hakkı diğer firmalardan farklı olarak 10kg şeklinde belirlenmiş.
Ryan Air’in el bagajı kuralları hakkında en güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Qatar Airways
Qatar Airways için kabin bagaj hakkı diğer firmalardan farklı olarak ekonomi sınıfı için 7kg, First ve Business sınıfı için ise 15kg olarak belirllenmiş.
Kabin bagajınıza ek olarak küçük bir el çantası, şemsiye, koltuk değneği ya da baston, bir adet küçük fotoğraf makinası, kitap, bebek puseti ve duty- free’den satın aldığınız ağzı kapatılmış poşetlerin taşınmasına izin veriliyor.
Qatar Airways’in el bagajı kuralları hakkında en güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
EasyJet
EasyJet için kabin bagajı ağırlık sınırı yok. Baş üstü dolaplarına kaldırabiliyor olmanız yeterli firma için. Sadece dikkat etmeniz gereken uçuş başına maksimum 70 kabin bagajı kapasitesi bulunuyor olması.
Qatar Airways’in el bagajı kuralları hakkında en güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Emirates
Emirates için yanınıza alabileceğiniz kabin bagajı sayısı, hangi sınıfta uçtuğunuza göre farklılık gösteriyor.
Emirates’in el bagajı kuralları hakkında en güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Lufthansa
Lufthansa için kabin bagajınla birlikte fazladan bir el çantası veya bilgisayar çantası alma hakkı bulunuyor.
Lufthansa’nın el bagajı kuralları hakkında en güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
British Airways
British Airways için kabin bagajınızla beraber bir adet el çantası veya bilgisayar çantası alma hakkı bulunuyor. Ancak bazı detaylar uçuşunuzun kısa-uzun tarife olmasına göre de değişiklik gösterebiliyor.
British Airways’in el bagajı kuralları hakkında güncel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Yazımı okudun ama aklında sormak istediğin sorular mı var? Bana instagram adresim üzerinden ulaşabilir veya yorum kısmından sorularına yanıt bulmayı deneyebilirsin!
Ayrıca seyahat ile ilgili bu yazılarımıza da göz atmanız faydalı olacaktır…
Seyahate Çıkarken Bilinmesi Gerekenler
Umarım bu bilgiler sana seyahat etmek için bir neden olur.
Sevgilerle!
Sera