Yaşam Doyumunuzu Artıracak 5 Pozitif Psikoloji Egzersizi / Mutluluk Reçetesi
Bir çocuğun gülümsemesi, evsiz bir köpeğin yuvalandırılması, yağmurdan sonraki toprak kokusu, ilk aşk, bir bebeğin ilk adımı, bir çocuk şarkısı, sevilen birinin yüzündeki tebessüm… Bazen rüzgâra karşı pedal çevirmek, yeni ülkeler görmek, en sevdiğin yazarla yolda karşılaşmak, anneni makyaj yaparken izlemek, kumdan kaleler yapmak, terfi etmek, tatile çıkmak, araba almak… Mutluluğun hepimiz için ayrı tanımı, sonsuz tarifi var. “Hayata mutlu olmaya gelmediğini kabul ettiğinde mutlu olmaya başlıyorsun” diyor Charles Bukowski. Ama mutlulukla köşe kapmaca oynamadan da duramıyoruz değil mi? Ah bir de reçetesi olsa… İyi haber, daha mutlu hissetmek bir nebze elimizde. O yüzden bu yazımda sizlerle son yılların popüler kavramı, çiçeği burnunda sayılabilecek bir Psikoloji alt dalından bahsetmek istiyorum: Pozitif Psikoloji
Nedir Bu Pozitif Psikoloji?
Pozitif Psikoloji insanın potansiyelinin ortaya çıkarıp tam anlamıyla kullanmasına odaklanan bir psikoloji alt dalı. Pozitif Psikoloji temel ve en basit haliyle pozitif düşünceye odaklanıyor. Pozitif düşünce önemli, çünkü bu sayede beynimizde endorfin hormonu salgılanıyor ve bu hormon, bir çeşit doğal morfin! Hatta bildiğimiz morfinden en az yüz kat daha güçlü bir morfin. Ve mutluluğumuz bu küçücük hormonda gizli.
Pozitif Psikolojinin en büyük faydası pozitif uyaranları fark ederek pozitif duygularımızı ve yaşam doyumumuzu artırmamıza katkı sağlaması. Yani iyimserliği, umudu, mutluluğu artırmak için yapabileceğimiz bazı egzersizler var.
Buyurunuz size mis gibi de bir reçete.
1/5 KURALI
Bu kural temel olarak, “1 negatif mesaja karşılık 5 pozitif mesaj” diyor. Bir kişiye negatif mesaj mı verdiniz? Verebilirsiniz, ama buna karşılık 5 pozitif mesaj borcunuz var! Partnerinize söylediğiniz bir şikâyet ya da yakınma cümlesinin karşılığında onun iyi yaptığı 5 şeyi söylemek zorundasınız mesela. Bunlar iltifat da olabilir. Bu kuralı evde, işte, sosyal ortamlarda, aslında insanlarla temasa geçtiğiniz her alanda uygulayabilirsiniz.
BİR YENİ BİLDİRİM: Teşekkürler!
Herhangi bir konuda size iyiliği dokunmuş, ancak teşekkür etme fırsatı bulamadığınız birine bir teşekkür mesajı atın. Teşekkür ettiğinize bakmayın, aslında bunu kendiniz için yapıyorsunuz. Araştırmalara göre teşekkür eden insanlar, etmeyenlere göre daha mutlu! Bunun sebebi de tamamen beynimize giden sinyallerle ilgili. Birine bir şey verdiğimizde beyinde ödül sinyali aktive oluyor, bu da bize mutluluk veriyor.
Bir araştırmada 2 gruba 100 TL verilmiş; birinci gruba 100 TL’yi kendisi için, ikinci gruba ise başka insanlar için harcamaları söylenmiş. Araştırma sonunda başka insanlar için harcama yapan kişilerin mutluluk seviyelerinin daha yüksek olduğu görülmüş. Yani iyilik yapın, denize atın