Yoros Kalesi Gezi Rehberi
Şimdi Asya kıtasının Karadeniz’de bittiği yere doğru yola çıkıyoruz ve karşımızda Yoros Kalesi. Anadolu Kavağı’nın tepesindeki, herkesin bilmediği şehirden biraz uzak olan bu tarihi kale hem tarihi açıdan hem kültürel açıdan gezip görülmesi gereken bir yer. Üstelik çocuklu ailelerin de burada rahatça kaleyi gezdikten sonra kale dibinde oturacakları şahane restaurantlar var. O halde Yoros Kalesi gezi rehberi ile yazımıza başlıyoruz.
Karadenizde girişleri çıkışları gözetlemek amacıyla Doğu Roma döneminde inşaa edilen kale, imparatorluk zayıflayınca Cenevizlilerin eline geçti. Çok uzun yıllar Cenevizlilerin elinde kalan kalenin o dönemde Karadeniz hakimiyeti açısından büyük önemi vardı. Cenevizlilerin bu kadar uzun süre kaleye hüküm sürmesi, kalenin Ceneviz kalesi olduğu algısını yaratmış. İstanbul’un fethiyle birlikte kale Osmanlı İmpratorluğu hakimiyetine girdi. Kalede Yunanca yazılar görmek mümkün. Yoros isminin Yunanca ‘oros’ yani dağ anlamından geldiği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 20 metre yüksekliğinde iki burç ve İstanbul’daki kaleler arasında en geniş alana sahip olan Yoros Kalesi Bizans döneminden günümüze kadar ulaşabilen önemli bir yapıdır. Yoros Kalesi tarihi boyunca bir çok kez restore edildiği için kalede farklı renkte tuğlalar, taşlar görmek mümkün.
Kalenin konumundan dolayı manzarası tarif edilmez yaşanır derim. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü en güzel gördüğüm nokta diyebilirim. Yüksekte oluşu tüm İstanbul’a tepeden bakma imkanı sağlıyor. İllaki orada bir restaurantta oturmak zorunda değilsiniz. Yanınızda sandalyeniz minderiniz olursa bu geniş alanda manzarası güzel bir köşe de bulabilirsiniz. Kaleyi anlatan bilgilendirmeler Türkçe ve İngilizce mevcut. Yoros Kalesi’ne girişler ücretsiz. Kalenin altında yemek yiyebileceğiniz, çay kahve içebileceğiniz mekanlar mevcut. İster kitap alın gelin ister bir arkadaş getirin yanınızda ama mutlaka fotoğraf makinesi getirmeyi unutmayın. Evet İstanbul’da boğaz manzarası görebileceğimiz çok yer var ama burası tam anlamıyla yeşilin ve mavinin buluştuğu yer. Yoros Kalesi ve civarında keyifli vakit geçirmenizi umuyor işin zor kısmı buraya nasıl gidiliri anlatmaya başlıyorum.
Yoros Kalesi’ne Nasıl Gidilir? – Yoros Kalesi Gezi Rehberi
Yoros Kalesine ulaşmak için öncelikle Anadolu Kavağına gelmeniz gerekecektir.
Özel aracınız yoksa şehir vapurları ile veya 15A iett otobüsleri ile de Anadolu Kavağına ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs durakları için linki hemen şuraya bırakıyorum. 15A İETT Buradan sonrasını taksi ile devam etmeniz gerekecektir.
Özel aracınız ile geliyorsanız, TEM’den Beykoz-Kavacık sapağına girdikten sonra yeni yolu takip ederek sahil yolundan ilerleyin ve Beylerbeyi, Kanlıca, Beykoz’u geçince Yoros Kalesi tabelasını görüp tepeye doğru tırmanacaksınız. Dikkat edilmesi gereken yer navigasyon ile rota oluşturursanız dağ yolunu mu yoksa sahil yolunu mu hangisini gösteriyor bakmalısınız. Dağ yolundan ulaşımınız biraz zorlu olabilir. Kaleye giden yol oldukça güzel ve ücretsiz arabanızı park edebileceğiniz otoparklar var.
Yoros Kalesi, Hz Yuşa Türbesi’ne de çok yakın buraya kadar gelmişken Hz. Yuşa Tübesi’ni de görmeden, dua etmeden gitmeyin. İstanbul’da huzurlu bir geziye devam etmek isterseniz Ağva-Şile gezi rehberine göz atmanızı tavsiye ederim.
Sağlıkla kalın 🙂
Dilara ERDOĞAN
İnstagram: dilara_erdogan_