Dünya’nın Yemek Başkenti Gaziantep – Şehirde Yaşayandan Gaziantep Mutfağı Rehberi
Bir yeri en iyi orada yaşayanlar bilir. O şehrin dokusunu, kültürünü, en güzel yemeklerin nerede yenileceğini, en güzel mekanların neresi olduğunu en iyi şehrin sakinleri bilir. Söz konusu yemek başkenti Gaziantep olunca ve ben de bu şehirde ikametgah edenlerden biri olarak, Şehirde Yaşayandan Gaziantep Mutfağı ‘nı dinleyin ve bir de benim gözümden tanımanızı istedim
Gaziantep Mutfağı
Gaziantep Mutfağı’nın namını bilmeyen yoktur. Dünya’da şehir mutfağı adı ile tescillenmiş ender şehirlerden ve UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı programının alt başlığı olan Gastronomi Şehirleri Ağına Türkiye’den girmiş olan ilk şehirdir. 2017’de Hatay’da bu listeye dahil olarak Dünya çapındaki 19 şehirden biri olmuştur. UNESCO GASTRONOMİ AĞI . Ayrıca Gaziantep, baklava, fıstık ve beyran ürünlerinde de coğrafi işarete sahiptir. Kentin kendisine ait 400’den fazla yemeği bulunmaktadır bunlar 12 kategori altında ayrıştırılmıştır. Bunlar;
1. Kebaplar
2. Et Yemekleri
3. Yoğurtlu Yemekler
4. Zeytinyağlı Yemekler
5. Tatlılar
6. Pilavlar
7. Sebze Yemekleri
8. Köfteler
9. Börekler
10. Salata ve Piyazlar
11. Dolmalar
12. Çorbalar
Ayrıca
• 30 çeşidin üzerinde kebap
• 40 çeşidin üzerinde etli ve etsiz patlıcan yemeği
• 50 çeşidin üzerinde etli ve etsiz muhtelif sebzelerle yapılan yemekler
• 30 çeşidin üzerinde yoğurtla yapılan yemekler
• 30 çeşidin üzerinde çorba
• 30 çeşidin üzerinde dolma ve sarma
• 30 çeşidin üzerinde salata, piyaz, meze türleri
• 20 çeşidin üzerinde börek ve lahmacun türleri
• 10’un üzerinde köfte çeşitleri
• 30 çeşidin üzerinde tatlı çeşitleri bulunuyor.
Gaziantep’te Ne Yenir – Ne İçilir?
Gaziantep’e dışarıdan gelen turistler ve gezginler yeme-içme tercihlerini yaparken genellikle duydukları mekanlara şartlanarak yapıyorlar. Ama şehirde yaşayanlara sorarsanız bu mekanların birçoğunu ya tercih etmiyor ya da her bir mekanın özleştiği birkaç ürünü yemek için tercih ediyor. Mesela şehrin en tanınmış lokantası olan İmam Çağdaş’a sadece Ali Nazik yemek için gideriz, kebap yemek için gitmeyiz. Ya da Halil Usta’ya sadece Küşleme Kebabı için gideriz.
İşte bu açıdan şimdi yazacağım her bir ürün için önereceğim mekanları dikkate almalısınız. Yemek yelpazesi bir hayli geniş olduğundan tatlı önerilerini ayrı bir yazıda bulabilirsiniz.
Ali Nazik
Benim için Gaziantep Mutfağı’daki en güzel yöresel yemek. Patlıcan ezmesinin, sarımsaklı yoğurt ile karıştırılıp üstüne tercihinize göre kuşbaşı ya da kıyma ve yağlı sos ile servis edilir. Bu yemek için Anadolu Han Gane (Kişi Başı 50-60 TL) ve İmam Çağdaş (Kişi Başı 50-60 TL) öneririm. 2021 İtibariyle
Küşleme Kebabı
Her kuzunun sırt kısmından yaklaşık 300-400 gram arasında elde edilen özel bir et ile yapılır. Gaziantep diyince akla gelen ilk lezzetlerden biridir. Bu lezzeti menü haline ilk kez getiren ve yiyebileceğiniz en güzel yer Karşıyakalı Kebapçı Halil Usta (Kişi Başı 45 – 50 TL) olarak bilinir. Pazartesi Cumartesi günleri arasında 11:00 – 17:00 saatleri arasında kebap çeşitlerimini tatma fırsatı bulabilirsiniz. Pazar günleri kapalı olduğundan ve özellikle Küşleme kebabı erken saatte tükendiğinden programınızı dikkatlice ayarlamanızı öneririm.
Zeugma Mozaik Müzesinin hemen yanında olduğundan o civara kadar gitmişken küşlemeyi de aradan çıkartabilirsiniz. Programını ayarlayamayanlar yine Ünal (Kişi Başı 50-70 TL) Et Lokantası, LOQUM Lokantası (Kişi Başı 50-80 TL) ve Kebaphan ‘ı (Kişi Başı 50-70 TL) da tercih edebilir. 2021 İtibariyle
Diğer Kebaplar
Gaziantep Mutfağı 30’dan fazla kebaba ev sahipliği yapmakta. Kebaplarda meyve ve sebzeleri kullanma bakımından Osmanlı Mutfağına da oldukça benziyor. Özellikle hiç aklınıza gelmeyecek olan Yeni Dünya Kebabı’nı da tatmanızı öneririm. Bu lezzetler için en iyi mekan Anadolu Han Gane (Kişi Başı 50-60 TL). Bunlar özel ve mevsiminde hazırlanması gereken yemekler olduğundan öncesinde aramanızda fayda var.
Pişman olmayacağınıza emin olabilirsiniz. Bunun yanında Soğan Kebabı da enfes lezzetlerden. Patlıcanlı Kebap konusunda her ne kadar şehir iddialı olsa da ben Şanlıurfa Birecik’te yemenizi öneririm. Aynı şekilde Ciğer Kebabını da Diyarbakır’da yemelisiniz. Şahsen Gaziantep’te yapılanları çok beğenmiyorum.
Simit Kebabı, Altı Ezmeli Kebap, Ayva kebabı, Keme kebabı, Maraş Taraklı, Boğazaltı, Tavuk Sarma, Cartlak Kebabı diğer öne çıkan kebaplardan. Bu ürünleri mutlaka şurada tatmalısınız diyeceğim bir yer yok. Yukarıda bahsettiğim birçok lokantada keyifle yiyebilirsiniz. Mekan önerilerime gelince;
Dürümcü olarak: Ciğerci Ali Haydar Usta (Kalealtı), Bulvar Kebap (Binevler), Tabakhane Ciğercisi Yener Usta (Kalealtı), Ciğerci Mustafa (Kalealtı) ve bu mekanların genelinde dürüm başı 10-15 TL arası yiyebilirsiniz. Menü Şeklinde: Çulcuoğlu Lokantası, Ünal Et Lokantası (Menü Fiyatı: 50-60 TL) – 2021 İtibariyle
Burada ekstra bir paragram açmak istedim. Size son zamanların en popüler yerlerinden birini anlatmak istiyorum. Karşıyaka’da son derece salaş bir mekan olan Kebapçı Muzo’yu artık Tripadvisor’da bile görebilirsiniz. Buranın özelliği istediğiniz kebabı pişirdikten sonra şişten çıkarıp salata, baharat ve nar ekşisi ile kokareç gibi keserek harmanlayıp dürüm şeklinde servis etmesi. İnanın inanılmaz güzel bir iş çıkmış ortaya mutlaka denemelisiniz. Fiyatlar da gayet ucuz. Muzo Kebap . Şuraya videosunu’da bırakıyorum.
Lahmacun
İşte Gaziantepliler ile en çok ayrışma yaşadığım kısım burası. Antep Lahmacunu içerik olarak Türkiye genelinde tüketilen lahmacuna göre farklı. Bu kısmı çok normal sorun yok ama sürekli lahmacunun hası böyle olur iddiaları geldiğinde orada uzun bir tartışma başlıyor. Antep Lahmacununda soğan yok, bunun yerine fazlasıyla sarımsak, maydanoz bazen de nar ekşisi ve ceviz oluyor. Sıcak ve taze iken iyi gidiyor ama azıcık soğuduğunda yenilmiyor.
Ayrıca etli ekmeği andıracak büyüklükte olması hamur yeme hissi uyandırıyor. Bu yüzden klasik lahmacunu daha çok seviyorum ve Gaziantep’e gelen birçok kişi de benimle aynı düşünceyi paylaşıyor. Yine de geldiğiniz de mutlaka tadın ve kararı siz verin. Zaten birçok restoran ve lokantada önden küçük br lahmacun ikramı yapılıyor. Lahmacun için size önereceğim mekanlar: Anadolu Han Gane (Tane Başı 8 ve 18 TL boyutlarına göre) Üçler Kebap – Lahmacun (Lahmacun Tane Fiyatı 12 TL) , Çıtır Lahmacun ( Lahmacun Tane Fiyatı 10 TL) (15 Temmuz Demokrasi Meydanında) (2021)
Son olarak gerçekten güzel bir Lahmacun yemek isterseniz ve fırsatınız varsa ya Antepli birinin içini evde hazırladığı lahmacunu yiyin ya da şehirde çok yaygın ve genelde yanyana bulunan fırın-kasap dükkanlarına gidip sipariş verip yemeniz. Bu konuda hangi Antepliye sorarsanız sorun size aynı cevabı verecektir.
Beyran
Beyran tıpkı Adana’nın Şırdanı, İzmir’in Kokoreçi, Diyarbakır’ın Ciğer Kebab’ı gibi Gaziantep’te bir yaşam şeklidir. Genelde gece ya da sabah erken saatlerde tüketilen bu yemek inanılmaz emekle hazırlanıyor. Her ne kadar Paçayı andırsa da, tamamen kırmızı et, pirinç ile hazırlanarak servis ediliyor. Özellikle et saatlerce haşlanarak ve her bir beyran bakır tabaklarda ayrı ayrı pişirilerek hazırlanıyor. Özellikle alkol alanlar ayılmak için bol sarımsaklı ve acılı beyranı yemeden evine gitmiyor. Midesi alışık olmayanlar az acılı-acısız-az sarımsaklı diye talep edebilirler.
Bu konuda öneri mekanlara gelince: Metanet Lokantası ve Dukat gerçekten de namını hakeden bir mekanlar. Eskiden sabahın erken saatlerinde (4-5 gibi) açılıp, öğlene kalmadan kapanırdı. Ama yoğun talepten dolayı artık akşam saatlerine kadar hizmet veriyor. Benim tavsiyem 1 gün kahvaltınızı bu mekanda beyran-katmer ikilisi ile yapmanız olur. , eski şaşaalı günlerini arayan Kelebek Beyran , Beyoğlu Beyran , Sakıp Usta gibi mekanlarda da yemenizi öneririm. (Genel olarak fiyatlar aynı 25-30 TL arasında içebilirsiniz) – 2021 İtibariyle
Yuvalama
Gaziantep Mutfağı’nın bir başka muazzam lezzeti. Bu yemek ile ilgili konuşacaksanız bilmeniz gereken 2 şeye dikkat etmeniz gerekir 1. Gaziantepliler buna çorba diyenleri dövüyor. Bu yemekten kesinlikle çorba diye bahsetmemeniz gerekir. 2. Aman ha ağzınızdan yuvarlama çıkmasın yine dayak yersiniz 😉 Şaka bir yana yoğurt, pirinç, irmik, un, nohut, incik eti gibi birçok bileşenin biraraya gelmesi ile hazırlanan bu yemek özellikle bayramlarda her evde pişirilir. Yuvalama’yı ve diğer birçok yöresel yemeği Gaziantep’te restoranlarda yemek konusunda biraz zorlanabilirsiniz.
Şehir kebap kültürü üzerine kurulu olduğundan bu yemekler biraz geri planda kalmış durumda. Ama yine de Anadolu Han Gane (Yarım 24 – Tam Porsiyon 36 TL) , Gaziantep Mutfak Sanatları Merkezi (Burası günün menüsü şeklinde servis ettiğinden yuvalama günlerini takip etmelisiniz – 45 TL) bu lezzeti en güzel sunan mekanlardan. Bu mekanlarda Ekşili Ufak Köfte aynı fiyatlara yiyebilirsiniz.
Dürüm Kültürü
Gaziantep için herşeyi dürüm yapabilen memleket derler. Gerçekten de şehirde gezerken adım başı gördüğünüz dürümcülerin içine bir girdiğiniz kuruyemişçi gibi onlarca çeşit ekmek arasına konan yemekler görebilirsiniz. Bunları genellikle öğrenciler, düşük bütçe ile gezenler ya da çalışanlar tercih ediyor. Öcce, Sosis Tava, Arnavut Ciğeri, Kızartma, Cevizli Köfte, Tavuk Sote, Şakşuka (3-5 TL) vs. bir çok çeşidi dürüp yiyebilirsiniz 🙂 Ama bunların arasında 2 tane dürüm varki mutlaka tatmalısınız. Nohut Dürüm ve Kavurma…
Nohut Dürümü (4 – 5 TL) ilk kez duyan herkes ya nohuttan dürüm mü yapılır diye söylenirler ama birkaç denemeden sonra da vazgeçemezler. Et suyunda haşlanarak ve biberle terbiye edilerek hazırlanır mekana göre de çeşitli şekillerde servis edilir. Nohut dürümün hakkını veren birçok mekan olsa da ben Zeugma Mozaik Müzesinin yakında bulunan Nohutçu Recep Usta‘yı ve Gazimuhtar Caddesinde bulunan Dürümcü Recep Usta‘yı, Suburcunda bulunan Nohutçu Habeş ve geçmişine saygımdan dolayı Fiko‘yu önerebilirim.
Kavurmaya (4 – 6 TL) gelince… Kavurma benim en sevdiğim lezzetlerden biri. Ciğerin küçücük boyutlara getirilip birçok baharat, soğan ve biber ile kavrulması ile yapılır. Birçok kebapçıda mangalın üzerinde kocaman tencereler halinde görebilirsiniz. Size tavsiyem kebap yemeye gittiğinizde yarım ekmek de olsa bir tatmanız. En meşhur yerler: Bulvar Kebap (Binevler) , Köşk Kebap – Ciğerci Mustafa -Yener Kebap (Kalealtı)
Diğer Yöresel Yemekler
Gaziantep Mutfağının Dünya’nın Yemek Başkenti olduğunu daha önce dile getirmiştim. O kadar çok yemek var ki tatması gereken yöresel yemeklerin birçoğunu yapan bir yer bile bulamayabiliyorsunuz. Bunları tatmak için ya Antepli biri ile evleneceksiniz ya da bu şehirden akraba-dost falan edinmeniz gerekiyor. Yine de şehirde bazı mekanlar yöresel yemeklerin birkaçını müşterilerine sunuyor.
İçliköfte, Ekşili Ufak Köfte, Gavurdağı Salatası, Kara Kavurma, Antep Dolma, Mercimekli (Malhıtalı) Köfte, Muhammara, Çağla Aşı, Firik Pilavı, Pimpirim Aşı (Semizotu), Zeytinli Pide, Şekerli Pide, Şiveydiz, Yoğurtlu Patates, Özbek Pilavı, Yağlı Yumurtalı Köfte, Ekşili taraklık tava, Elma kebabı, Haveydi köftesi, Kakırdaklı börek , Loğlazlı aşı, Maş çorbası, Omaç , Sini köfte, Sarımsak aşı, Müceddere, Semsek, Zeytin piyazı, Şiş börek çorbası yer yer bulabileceğiniz yemekler.
Şehirde Anadolu Han Gane, Aşina Restoran , Hışva Han önerebileceğim mekanlar. Bu yemekler çok yaygın olarak bulunmadığından en az kebaplar kadar pahalı olabiliyor.
Alkollü Mekanlar – Anadolu Han Gane
Güzel bir yemein yanında alkolümü de alırım diyenleri de unutmadık. Gaziantep’te maalesef bu tarz mekanlar çok olmamakla birlikte biraz pahalı bir seçenek.
Ama yine de bu açığı çok iyi bir şekilde kapatan, her akşam muhteşem bir fasıl eşliğinde Gaziantep’in en güzel yöresel yemeklerini yiyebileceğiniz, fiyat-kalite performansı itibariyle benim tercih ettiğim son ayların popüler mekanı Anadolu Han Gane ve sıra/barak gecesi düzenleyen ama aşırı pahalı olan Hışva Han ‘ı, Gaziantep Barosu’nun mekanı ve yemyeşil bir ortam olan Baro Lokalı , Tren Garının içinde bulunan Meyhane Konsepti ile hizmet veren Akınal Gar Restoran , Tarihi Han olan Yemişhan Meyhane önerebileceğim bazı mekanlar.
Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep Bir sonraki yazımda görüşmek üzere 🙂Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep Yemek Başkenti Gaziantep
1 Yorum
Ali nazik ve baklava yeter 🙂 çok severim