Wroclaw’a Hoş Geldiniz – Wroclaw Gezi Rehberi
Polonya, Avrupa‘nın en köklü ve muazzam şehirlere ev sahipliği yapan bir ülkesi olmasına rağmen halen hakkettiği değeri görememiş bir ülke. Özellikle Türkiye açısından düşünüldüğünde Osmanlı Dönemin’den bu yana Polonya ile sağlam bir geçmişe sahipiz. Bu yazımda, Varşova, Gdanks ve Krakow ile birlikte bu ülkenin en güzel şehirlerinden biri olan Wroclaw‘ı keşfedeceğiz. İşte Wroclaw Gezi Rehberi.
Wroclaw’a Kısa Bir Bakış
Wroclaw, Polonya‘nın güneybatısında bulunan ve eski adı Breslau olan, o bölgenin en muhteşem şehirleri olan Prag, Dresden, Berlin, Krakow dörtlüsünün ortasında yer alan bir şehir. Yani tam bu bölgeye çizilecek bir rotada uğranılması gereken bir şehir. Nüfusu 650 bin civarında ve ülkenin en büyük 4. şehri. Polonya‘nın “Rynek” adı verilen eski kent merkezlerinin (Old Town) en güzel olanlarından birine sahip. Ayrıca 2016‘da Avrupa Kültür Başkenti seçilmişti. Bu ünvanı sonuna kadar hakeden bir şehir. Güzel İzmir’imizin de kardeş şehri.
Ben Wroclaw‘da hem yaz stajı hem bir kaç AB projesi hem de tatil amaçlı defalarca kez kaldım ve her ziyaretimde çevresindeki harika şehirleri de ziyaret etme şansını bulmuştum. Bu yüzden size hem bir turist hem de yaşamış birinin gözünden anlatıyorum.
Wroclaw’da Hangi Para Birimi Geçerli
Bu kısmı yazarken gözyaşlarımı zor tutuyorum. Polonya birçok kişinin sandığının aksine Euro bölgesinde değil. Kendi para birimi olan Zloty (Kısaltması PLN ya da zł) kullanıyor. Neden göz yaşlarıma boğulmama gelince; 2006’dan beri birçok kez Polonya’ya gittim ve en son 2015’te gittiğimde 1 TL = 2 pln ediyordu. Bu yazıyı yazmak için döviz sitelerinden baktığımda 1 Pln = 3,26 TL (2022) olduğunu gördüm. Bizim yarımız kadar değeri olan para birimleri 2,5 senede bizi geçerek %300’den fazla değer kazanmış para birimimiz karşısında. Gerçekten çok acı. Ama yine de Euro bölgesinden her türlü iyi. Havaalanına vardığınızda her zaman önerdiğim gibi cüzi bir miktar zloty alıp, devamını şehir merkezinde halledin.
Wroclaw’a Nasıl Gidilir?
Az önce de anlattığım gibi harika bir konuma sahip. Türkiye‘den Polonya‘ya uçak biletlerinin pahalı olduğunu düşünürsek. İsterseniz Almanya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti hatta Ukrayna üzerinden bile geçebilirsiniz. Ya da Wizz Air ve Ryan Air gibi Dünya’nın en ucuz havayolları firmalarını da kullanarak Avrupa’nın birçok noktasından ulaşabilirsiniz.
Havayolu ile Ulaşım – Wroclaw Gezi Rehberi
Malum Polonya – Türkiye arasında uçuşlar çok pahalı ve nedense kampanyalara bir türlü dahil edilmeyen bir destinasyon. Bu yüzden eğer Türkiye’den direk gelecekseniz ve ilk kez schengen bölgesine girecekseniz, en güzel yolu çok ucuza biletinin rahatça bulunabildiği Ukrayna‘nın şehirlerinden buraya otobüsle geçmek. Ya da benim yaptığım gibi Berlin ya da Prag‘a geçerek, neden ilk buraya geldiniz diye soran kapı görevlilerine bilet bulamadığınızı ya da pahalı olduğunu anlatarak Wroclaw‘a trenle / otobüse geçmeniz. Ben 3 kez bu şekilde gittim ve bir sıkıntı yaşamadım.
Söz konusu Avrupa ülkesi olduğundan şu firma bu firma dememe gerek yok. Momondo ya da Skyscanner gibi bilet sitelerinden herhangi bir firmadan ucuz uçak bileti bulup ulaşabilirsiniz. Bir diğer tavsiyem vaktiniz bolsa herhangi bir Avrupa ülkesinden Ryanair –Wizzair – Easyjet gibi çok ucuza uçak bileti bulabileceğiniz firmalardan Polonya’ya geçmek. Mesala ben 10 Euro‘ya Roma‘dan geçmiştim.
Havaalanı – Şehir Merkezi Ulaşım
Şehir merkezine ulaşım çok rahat. Şehirden 13 km uzakta olması da bu rahatlığı sağlıyor doğal olarak. WRO Airport Express havaalanı servisi ile (10 pln – 32 TL ) ulaşabilirsiniz ya da şehir içi her 20 dakikada bir havaalanı – şehir merkezi arasında haraket eden 106 nolu otobüs ( 206 gece otobüsü ) ile 3,6 pln -15 TL’ye ulaşabilirsiniz. (2022)
Karayolu / Demiryolu ile Ulaşım
Polonya oldukça gelişmiş bir demiryolu ağına sahip. Hem ülke içinde hem de diğer ülkelerden her gün onlarca sefer düzenleniyor. Özellikle Berlin ve Prag‘tan çok rahat ulaşabilirsiniz. Trenler çok iyi değil ama gayet fiyatları makul. Ülkenin resmi demiryolu sitesi olan PKP Demiryolları ‘dan gitmeden önce biletlerinizi alabilirsiniz. Bir diğeri de Rozklad Demiryolları
Karayolu’na gelince… Yine birçok şehirden Wroclaw‘a düzenli otobüs seferleri yapılıyor. Flix Bus bunların arasında en çok bilineni. Ama size tavsiyem Checkmybus sitesinden birçok firmayı karşılaştırarak bileti almanız. Hem Wroclaw merkez tren istasyonu hem de hemen arkasında bulunan otobüs istasyonu şehrin en merkezi yerinde. Yani şehir içi ulaşım konusunda rahat olabilirsiniz.
Wroclaw’da Şehir İçi Ulaşım
Avrupa’nın en küçük şehirlerinde bile şahane bir toplu taşıma ağı mevcut. Wroclaw’ın da nüfusu 600 bin civarı olmasına rağmen. Gelişmiş bir tramway ve otobüs ağı mevcut. Şehrin her yanına rahatça ulaşabilirsiniz. Ancak size tavsiyem her zamanki gibi yürümek olur. Şehrin bütün görülmesi gereken yerleri yürüyüş mesafesinde. Ama yine de ben yorulurum diyorsanız ortalama 3 pln ( 14 TL’ye ulaşım sağlayabilirsiniz )Detaylı Bilgi
Wroclaw’da Konaklama
Wroclaw‘ın son yıllarda turistler tarafından uğrak bir destinasyon haline gelmesinde turizm altyapısına yapılan yatırımların ve 2016 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinin rolü çok büyük. Bu sayede şehirde konaklayabileceğiniz her bütçeye göre birçok tesis bulunuyor. Bir çok kiralık ev, otel ve hostel bulma sitesinden rahatça konaklama seçeneklerinizi ayarlayabilirsiniz. Aşağıda linkleri mevcut.
Konaklamayı ayarlarken, yer ile ilgili tavsiyem şehrin kalbi olan Rynek ( Old Town ) bölgesine bakmanız olur.
Wroclaw’da Gezilecek Yerler – Wroclaw Gezi Rehberi
Wroclaw’ın Cüceleri
Öncelikle bu şehrin sahip olduğu çok ilginç bir özellikten bahsetmek istiyorum. Wroclaw‘da şehrin her bir noktasına koyulmuş kominizm karşıtı mesaj içeren 163 tane cüce heykeli bulunuyor. Kimisini bir bankın altında saklanırken, kimisini pencereden sarkarken kimisini de yolda eküri ile koşarken bulabilirsiniz. Gördüğüm en yaratıcı şehir mobilyalarından biriydi. Hatta şehre gelen turistler için her birini görmeye yönelik turlar ya da öğrenciler ya da yine ziyaretçiler için herbirini bulma yarışmaları yapıyorlar. Güzel bir turizm faaliyeti gerçekten.
Şehri 2 bölgeye ayırmak lazım;
- Old Town
- Mid Town
1 Bölge: Old Town (Stare Miasto)
Market Square (Rynek): Polonya’nın en güzel özelliğinden biri her şehrinde şahane meydanlara ve eski şehir merkezlerine ev sahipliği yapması. Bunun en güzel örneklerinden biri de Wroclaw‘da sizleri bekliyor. Onlarca rengarenk muhteşem mimarili evler, dini yapılar, restoranlar, barlar, oteller kısacası herşey bu meydanda
Town Hall (Eski Belediye Binası – Ratusz): Rynek‘in tam ortasında bulunan enfes Gotik mimarili yapı. 2. Dünya Savaşı boyunca ayakta kalmayı başarmış bina şimdilerde müze olarak kullanılıyor. Giriş ücretİ: 7 – 20 zl
Salt Square: (Salt MeydanI – Plac Solny) : Rynek‘in hemen yanında bununan çiçekçileriyle ünlü meydan. Burada da harika yeme-içme mekanları bulunuyor. Birçok organizasyon ve etkinlik de bu meydan da yapılıyor.
Ul. Więzienna: Ulica Lehçe’de cadde – sokak anlamına geliyor. Ul’de kısaltması. Wroclaw Üniversitesi ve Rynek arasındaki cadde. Bu cadde boyunca onlarca restorant ve barın yanısıra tarihi binalar da sıralanmış durumda. İtalyan restorantları ağırlıkta.
University of Wrocław: Barok mimarisi ile inşa edilmiş şahane bir yapı. 1728‘de inşa edilmesine rağmen halen ilk günkü gibi sağlam ve gösterişli duruyor. Nehir boyunca uzanan bu üniversite öğrencilerini kıskanmamak elde değil.
Market Hall (Sebze Hali- Hala Targowa): Avrupa’da pazar kültürü bile muazzam düzenli. Yaz – Kış demeden kapalı devasa alanlarda kurulan bu pazarlarda ya da hallerde en taze meyve, sebze, çiçer, yiyecekleri piyasanın fiyatlarının altında bulabiliyorsunuz. Hala Targowa da Wroclaw’ın ünlü hali .
John and Margaret Houses (Jaś i Małgosia): Hansel ve Gratel‘in Evi de denilen bu mekanın mimarisine bayılacaksınız.
Royal Palace (Kraliyet Sarayı – Pałac Królewski): Salı-Cuma, 10:00-17:00; Haftasonu, 10:00-18:00 arası açık. Büyük Kral Frederick için yaptırılmış inanılmaz gösterişli barok saray. Giriş ücretleri: 10 – 30 pln . Geçici sergiler ise ücretsiz.
2. Bölge: Midtown (Śródmieście)
Wroclaw Hayvanat Bahçesi (Ogród Zoologiczny we Wrocławiu): 7000’den fazla hayvanın bulunduğu ve Polonya’nın en çok ziyaret edilen hayvanat bahçesi. Özellikle böcek, sürüngen bölümleri ve akvaryumu görülmeye değer. Ayrıca ziyaretçilerin hayvanlarla yakınlaşabildiği birçok çiftlik benzeri bölümde bulunuyor.
Wrocław Fountain (Wrocławska Fontanna): Avrupa’nın en büyük gösteri havuzlarından biri. Bu havuzda 800’den fazla ışık ve 300’den fazla fıskiye var. Her yıl Nisan ile Ekim ayları arasında düzenli olarak ücretsiz gösteriler yapılıyor.
Centennial Hall (Hala Stulecia): İşte birçok şehirde göremeyeceğiniz cinsten bir eser. Bu yapı zamanında Dünya’nın en büyük kubbelerinden birine sahipmiş. Hatta UNESCO Kültür Miras Listesi’ne de girdi. Wroclaw Fountain’in hemen yanında yükselen bu yapı günümüzde birçok amaç için kullanılıyor. Özellikle Basketbol ve Voleybol maçları da burada oynanıyor.
Cathedral Island (Katedral Adası –Ostrów Tumski): Wroclaw‘ın 900‘lü yıllardan kalan en eski bölgesi. Şehrin gürültüsünden biraz uzakta, Oder nehrinin ortasında bulunan bu adada birçok irili ufaklı dini yapı bulunuyor. Özellikle şehrin en büyük dini merkezi olan ikiz kuleli St. John the Baptist Katedrali de bu ada üzerinde. Akşamları gaz lambalarıyla aydınlatılması ayrı bir güzellik katıyor.
Tumski Bridge: (Tumski Köprüsü –Most Tumski): Katedral Adası ile Kum Adası’nı birbirine bağlayan çelikten köprü. Mutlaka yanınıza gitmeden bir kilit alın ya da Wroclaw’da bulmaya çalışın. Çünkü bu köprüde aşıklar dilek tutup köprüye takıyorlar. Eğer dilekleri gerçekleşirse gelip çıkarıp suya fırlatıyorlar. Köprü, rengarenk binlerce asma kilitle harika bir görüntü hakim.
Sand Island (Kum Adası –Wyspa Piaskowa) : Hemen Tumski Köprüsünün diğer ucunda uzanan ada. Bu ada Wroclaw Üniversitesi‘nin kütüphanesine ve güneşli günlerde onlarca güneşlenen ve eğlenen öğrenciye ev sahipliği yapıyor.
Dini Yapılar
Cathedral of St. John the Baptist (Archikatedra św. Jana Chrzciciela) : Katedral adasının ünlü ikiz kuleli Gotik mimarili yapısı. Polonya‘daki kiliseler İtalya kadar gösterişli olmasa da dış mimari konusunda oldukça iddalı. Özellikle kulesine çıkıp Wroclaw’ı yukarıdan görmenizi tavsiye ederim. Ejderha desenlerine bayılacaksınız. Kuleye çıkış ücreti: 4 pln
Church of St. Elizabeth (Kościół Św. Elżbiety): Elżbiety 1 caddesinde bulunan güzel bir kilise. Zamanınız varsa gidebilirsiniz. Bu kilise savaşta ölen Polonyalı kadın ve erkek savaşçılara adanmış.
Church of St. Mary Magdalene (Kościół św. Marii Magdaleny): Şehrin ikonik yapılarından biri. 14 yy‘da Gotik mimarisi ile inşa edilmiş bu yapı devasa bir kiremitten kaleyi andırıyor. Buranın ünlü olmasının bir diğer sebebi de iki kulesi arasında bulunan “Penitence” yani pişmanlık köprüsünün bulunması. O köprüden geçerek tövbe edilirse günahlarının affedileceğine inanıyorlar.
Wroclaw Müzeleri
Wroclaw Ulusal Müzesi (Muzeum Narodowe we Wrocławiu): Polonya’nın eşsiz tarihi eserlerinin sergilendiği müze. Ekim – Mart arası 10:00-15:00 arası diğer zamanlar 10:00 – 17:00 arasında açık. Giriş 10-15 zl
Wroclaw Etnografya Müzesi: (Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu) : Ulusal Müze’ye bağlı bir müze. Alman, Sırp, Çek, Avusturyalı gibi Polonya‘da yaşayan birçok topluluğa ait eserler var. Giriş 1-5 pln, Cumartesi günleri ücretsiz. Açılış saati: 09:00 – 16:00
Wroclaw Modern Müzesi: (Muzeum Współczesne Wrocław): Silesyan, Leh ve Avrupa Modern sanatının parçaları sergilenmekte. Giriş ücreti 5-10 zł . Cumartesi günleri ücretsiz. Genelde 12:00 – 20:00 arası açık
Racławice Savaşı Panaromik Müzesi (Panorama Racławicka): Gerçekten çok ilginç bir mekan. İstanbul’daki Fetih Panaroma müzesinin bir benzeri ama mimarisi çok ilginç bir yapı. Ulusal Müzenin bir paçası olarak hizmet veriyo. Giriş ücreti 18-25 zł.
Hydropolis: Sıra geldi Ultra Modern bir müzeyi tanıtmaya. Su yaşamı ile ilgili herşeyi teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanarak sergileyen bir müze. Bu müzeyi mutlaka görmelisiniz. Giriş ücreti 27 zł.
Arkeology Müzesi (Muzeum Archeologiczne) , Brujuva Sanatları Müzesi (Muzeum Archeologiczne) diğer önemli müzelerden.
Wroclaw Parkları
Wroclaw tam bir park cenneti. Şehrin 4 bir tarafında şehir parkları ve tematik parklar bulunuyor.
Japon Parkı (Ogród Japoński). Japon İkebana ve Zen bahçelerinin güzel örneklerini bulabileceğiniz bir park. Japonya’ya gidene kadar bununla idare edebilirsiniz 🙂 Giriş: 4 zł.
Üniversite Botanik Bahçesi (Ogród Botaniczny Uniwersytetu) : Dünya’nın dört bir tarafından getirilen bitki örneklerinin sergilendiği, huzur verici şelale ve havuzlarla dolu bir park. Katedral Adası’nın hemen arkasında.
Słodowa Parkı ve Adası (Wyspa Słodowa) : Üniversite ana binası ve Oder Nehri arasında kalan bölge. Hem sahip olduğu manzara, hem de her mevsim farklı renkler sunan ağaçlarıyla çok güzel bir bölge.
Park Szczytnicki : Wroclaw hayvanat bahçesi ve Wroclaw Fountain’in hemen yanıbaşında şehrin en eski parkı. 1 km2 alana da yayılmış en büyük parkı.
Wroclaw’da Sanat
Wroclaw tam bir sanat şehri. Avrupa’nın diğer şehirlerine göre oldukça ucuz fiyatlara aynı kalitede performanslar izleyebilirsiniz. Linkleri aşağıya bırakıyorum.
Tiyatro – Opera
- Wrocław Opera (Opera Wrocławska) Şehrin en ünlü operası
- Wrocław Philharmonic – Senfoni, Koro, Jazz ve Popüler müzikler çalan Belediye orkestrası.
- Polish Theatre in Wrocław (Teatr Polski) – Polonya’nın en önemli tiyatrolarından biri. Birçok eser İngilizce olarak da sergileniyor.
- Wrocław Contemporary Theatre (Wrocławski Teatr Współczesny) – modern hikayeleri sergileyen tiyatro.
- Capitol Theatre (Teatr Capitol) – Müzikal oyunların sergilendiği tiyatro.
- Festival of Polish Contemporary Music (Musica Polonica Nova) – Şubat – Nisan arasında Modern Leh Müziklerinin sergilendiği festival
- Wrocław Festival of Good Beer (Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa) – Mayıs ayının son haftasında 3 gün süren festivalde biracılık atölyeleri ve en iyi bira üreiticisi yarışmalarının yanı sıra Leh mutfağı ve canlı müzik gösterileri de yapılmakta.
- Thanks Jimi Festival – Eski Şehir Merkezinde her 1 Mayıs’da düzenlenen festivalde Jimi Hedrix’in Hey Joe şarkısı çalınıyor.
- New Horizons Film Festival (Nowe Horyzonty) – Temmuz ayında gerçekleşen film festivali
- International Festival Wratislavia Cantans (Twórcą Festiwalu Wratislavia Cantans) Hey yıl Eylül ortasında düzenlenen geleneksel klasik müzik festivali.
- Dialog-Wrocław International Theatre Festival (Międzynarodowy Festiwal Teatralny Dialog-Wrocław) – Ekim ayının ortasında düzenlenen bu festivalde Dünya’nın dört bir yanından birçok aktör, senarist ve produktör biraraya geliyor
- Wrocław Christmas Market (Jarmark Bozonarodzeniowy) – Adından da anlaşıldığı üzere Christmas Ruhunu Dünya’da en güzel yaşatan yerlerden biri Wroclaw. Meydan’nın ne kadar gösterişli ve büyük olduğunu yazmıştım. İşte bu meydanın bir de Christmas’a göre dekore edildiğini düşünün. Rüya gibi günler sizi bekliyor.
İkinci vatanım olarak gördüğüm Polonya’dan şimdilik bu kadar. Hedefim bu güzel ülkenin geri planda kalmış tüm şehir ve kasabalarıyla sizi tanıştırmak. Esen kalın 🙂 Wroclaw Gezi Rehberi, Wroclaw Gezi Rehberi, Wroclaw Gezi Rehberi, Wroclaw Gezi Rehberi, Wroclaw Gezi Rehberi, Wroclaw Gezi Rehberi, Wroclaw Gezi Rehberi, Wroclaw Gezi Rehberi, Wroclaw Gezi Rehberi, Wroclaw Gezi Rehberi, Wroclaw Gezi Rehberi,
2 yorum
Çok güzel bir şehir olduğu görülüyor.
Umarım bir gün yolumuz düşer
Polonya çok geri planda kalmış bizler için. Gidenler hep İtalya, ispanya, Fransa falan öncelikli gidiyor. Ama hem ucuz olması hem de harika şehirlere sahip olması çok güzel. İnşallah gidersiniz .