Ünye ve Fatsa Gezi Rehberi
Herkese selamlar! Malum içinde bulunduğumuz durumlardan ötürü, kendi ülkemizin güzelliklerini daha da keşfetmeye başladık. Yaz aylarında, Karadeniz seyahatleri aslında güzel oluyor. Hava biraz daha serin ve aynı zamanda deniz kum güneşte yapabiliyorsunuz. Daha önce Ordu ve Giresun yazılarımızı yayınlamıştık. Bunların akabinde türküsü bile olan, Ordu’nun iki güzel ilçesini Ünye ve Fatsa’yı yazdık. Hatta bir Ünye’li olarak çok severek yazdım. Karadeniz turunuzda yolunuz buralardan geçecektir… Ünye ve Fatsa Gezi Rehberi yazımıza hoş geldiniz.
Ünye ve Fatsa’ya Nasıl Gidilir?
Eğer havayolu kullanacak iseniz, Samsun veya Ordu-Giresun Havalimanlarını kullanabilirsiniz. Samsun Havalimanı, Ünye’ye yaklaşık 45 dk kadar uzaklıkta; Ordu-Giresun Havalimanı da Fatsa’ya 45 dk kadar uzaklıkta ve Havaş imkanınız mevcut. Ünye Fatsa arası ise yalnızca 15 dk kadar ve seyahatiniz boyunca bir taraf deniz iken diğer taraf yeşil orman, köyler vs…
Karayolu tercihiniz ise Samsun tarafından geliyor iseniz tercihiniz çevreyolu değil sahil yolu olsun ki manzara ile yolculuk ediniz, müziğinizi açmayı da unutmayın!
Ünye ve Fatsa’da Ne Yenir?
Orta Karadeniz’in en meşhur lezzeti; Karadeniz pidesidir. Çıtır çıtır, üzerine sürülen mis gibi tereyağı ile. Ben yakında gidiyorum memleketime o yüzden sizler için de bol bol yiyeceğim sevgili dostlar 🙂
Çeşitli ot kavurmaları, balık, mısır ekmeği, lahana çorbası gibi klasik Karadeniz lezzetleri sizi bekliyor. Daha önce de yazmış olduğumuz yazıları da okumayı unutmayın.
Tadılması Gereken Karadeniz Lezzetleri
Ünye ve Fatsa Tarihi – Gezi Rehberi
Yapılan kazılarda ortaya çıkan el baltası, araç-gereç ve silahların bulunmasıyla, bu bölgenin tarihinin yontma taş devri ve cilalı taş devrine dek dayandığı görülüyor. Ünye ve Fatsa çok yakın merkezler olması nedeni ile aslında tarihleri ortak diyebiliriz. O nedenle bölgeye ait genel ortak bir tarih söz konusu..
Ünye’nin ilk ismi “Oinoe”dir. Oinos, Hellen dilinde “Şarap” anlamına gelmekte ve bundan üretilen Oinoe adı, “Şarap yöresi” anlamına gelir. Bu yöredeki ilk yerleşimin varlığının, oradaki demir madenini işletmekle bağlantılı olarak, İ.Ö. 2500 dolaylarına dayandığı belirtilmektedir.
Fatsa’nın ise Roma imparatorluğu döneminden gelen bir imparatorun kızının adını vermesiyle ilk ismini “Farnizan” olarak almış. Sonraki dönemlerde de Fanise , Phadsane , Pytane, Faça ve Fatsa olarak değiştirilmiş.
Bizans Dönemi’nde ise, tekne yapımı ile önem kazanmış ve bir süre sonrada Selçuklular tarafından alınmış. Sonrasında Trabzon Rum Pontus tarafından alınmış ve en son 1461’de Osmanlı Devleti yönetimine girmiş. Bu bölge liman kenti olup, tersaneleri ile hizmet vermiş ve bölgede Rumlar ile Türkler birlikte yaşamışlar.
Evliya Çelebi, Seyahatname’de Ünye’den de bahsetmiş. 1800’lü yıllarda Canikoğulları yönetiminde iken saray yaptırılmış. Fakat yangın nedeniyle eski hamam ve surlar hariç çok bir kalıntı mevcut değil.
1893 yılında bölgede kolera rahatsızlığı ortaya çıkmış ve dışardan geldiği düşünülen bu hastalık nedeni ile bazı eşkiyalar hasta bu insanlara saldırmışlar. Hekimoğlu türküsü de böyle ortaya çıkmış.
Kurtuluş Savaşı dönemi sonrası da 1920’de vilayetlerin ilanı ile iki ilçe Ordu’ya bağlanmıştır.
Ünye’de Gezilecek Yerler – Ünye Gezi Rehberi
Çakırtepe
Ünye’den başlamışken ilk olarak Çakırtepe’ye gitmenizi ve bu güzel şehre kuş bakışı bir manzarada mis gibi lezzetli pide yemenizi tavsiye ederim.
Çamlık
Bence şehrin en huzurlu yeri diyebilirim. Ufacık bir koy, tarihe eşlik etmiş çam ağaçlarının içinde. Burası aynı zamanda denize girerken, yürüyüş yapabileceğiniz bir yer ve piknik alanı da mevcut. Güneşin doğuşunu, batışını izlerken hayran kalcaksınız.
Uzunkum
Karadeniz’in en uzun sahil şeridine sahip olan Ünye, doğal kumsalı ile de ünlüdür. Uzunkum doğal bir plaj olup, aynı zamanda üzerinde bulunan kamp alanları ve evleri mevcut. Uygun fiyatlara kiralayabilirsiniz.
Çınarsuyu kamp alanı da Ünye’nin batı girişinde bulunan bir kamp alanı ve kumsal. Karadeniz’de yüzme deneyimini yaşamak isterseniz buralar siz ziyaretcilerini bekliyor…
Kadılar Yokuşu
Şehrin en önemli ve güzel yanı neredeyse tüm yokuşlu sokaklar denize çıkıyor. Karadeniz dağlık bir alan olması nedeni ile düz bir şehir beklememek gerekiyor.
Kadılar Yokuşu, Osmanlı Dönemi’nde kadıların yaşadığı bir sokakmış. Burada bulunan tarihi evlerde dönemin kadıları yaşamış. Restore edilmesi gereken evler hala mevcut tabii.
Ünye Sahili
Buraya kadar gelmişken sahilde yürümeden dönmeyin. O denizin kokusu, yüzünüze vuran hafif rüzgar gerçekten dinleneceksiniz. Burada aynı zamanda Ünye’nin simgelerinden biri ve denizin içine inşaa edilmiş tarihi evi görceksiniz. Ben bu evde yaşamayı çok isterdim ve sonradan öğrendim ki meğer bir arkadaşımın ailesininmiş eskiden. Kışın camlara kadar yükselen dalgaların eşiliğinde kitap okumak ve yanında kahvem, çayım.. Çok hoş bir manzarası var.
Ünye Kalesi
Kale köyü sınırları içinde, ilçe merkezine 9 km. uzaklıktadır. Ünye’den şehir içi dolmuş veya taksi ile ulaşılabilirsiniz. 200 metre yükseklikte bir tepenin üzerine kurulan kalenin MÖ döneme ait olduğu bilinmektedir. Kalede; dehlizler, kuyular, mağaralar, kral mezarları, eski sur kalıntıları, uzun tüneller bulunmaktadır. Kalede kısmen Yunan ve Roma yansımaları mevcut ve Osmanlı döneminde de eklemeler yapılmış.
Bakırcılar Çarşısı
Sevdiklerinize ve kendinize hediye almak istediğinizde, şehir merkezinde bulunan çarşıya uğrayabilirsiniz. El yapımı olan bakır eşyalar ilginizi çekecektir.
Fatsa’da Gezilecek Yerler – Fatsa Gezi Rehberi
Bolaman
Fatsa’ya 20 dk kadar uzaklıkta küçücük bir sahil kasabası. Balıkçı tekneleri ve küçük kumsalı ile bilinir. Bolaman’ da Rum Pontus döneminde yapılan gözetleme kalesi üzerine, 1800’lü yıllarda konak yaptırılmış ve bugün gittiğinizde hala konağı görebilirsiniz.
Gaga Gölü
Fatsa – Aybastı yolu üzerinde bulunan göl, merkeze 10 km kadar uzaklıkta ve doğal sit alanı içerisindedir. Doğal güzellikleri görmek isteyenler, temiz hava ve dinlenmek açısından güzel bir yer. Kışın gitmek biraz tehlikeli olabilir, bölge yağışlı olması nedeni ile su taşkınları yaşanabiliyor.
Yalıköy
Fatsa – Ordu eski yol üzerinde kalan küçük bir koy gibi aslında. Balıkçılık ve mısır ile geçimini sağlamaktadırlar. Tam bir doğal güzellik abidesi diyebilirim. Buraya geldiğinizde meşhur köftesinden yemelisiniz.
Fatsa Sahili
Fatsa’da sahil şehri olması nedeni ile bir sahil turu atabilirsiniz.
Cıngırt Kalesi
Turizme henüz kazandırılamayan bir tarihi yer. Sit alanı olarak belirlenen tarihi yerde, Kavaklar deresine inen basamaklı bir tünel mevcut. Bu tünelin Karadeniz içinde bulunan adaya çıktığı düşünülmekteymiş. Fakat henüz aydınlatılmış durumda değil..
Umarım bu seyahatinizde güzel vakit geçirirsiniz. Lezzetli ve farklı tatları denemeyi unutmayın. Karadeniz’e hala gitmediyseniz daha fazla geç kalmayın…
Sevgiler