Unutulmayan Eski Yeşilçam Filmleri | Türk Filmleri
yeşilçam denilince akla usta oyuncuların yer aldığı eski Türk sineması gelmektedir.
Sevdiğimiz eski Türk filmlerinin samimiyeti bizlerin onlarda bulduğu sıcaklık, Sevgi, Aile değeri hepimize bir şeyler kattı. Yaşanmışlıklar üzerine işlenmiş konukları ile hayatımızda ayrı bir önem taşır her daim. Yeşil çam filmlerinde aklımıza ilk gelen oyuncular; Şener Şen ve Kemal Sunal dır. Hadi gelin unutulmayan eski Yeşilçam filmlerinden bir kaçını tekrar hatırlayalım.
Selvi Boylum Al Yazmalım
Selvi Boylum Al Yazmalım, yönetmenlik koltuğunda Atıf Yılmaz’ın oturduğu, başrollerinde Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin’in yer aldığı, 1977 yapımı dram türündeki sinema filmi. Türk sinemasının başyapıtlarından birisi olarak kabul edilen filmin hikayesi, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un 1970 yılında yayımlanan Kırmızı Eşarp adlı romanından uyarlandı. Filmin özgün müziğini Cahit Berkay besteledi. Filmde köylü kızı Asya ile kamyon şoförü İlyas’ın dağlarda başlayıp, daha sonrasında kısa bir süre mutlu bir evliliğe dönüşen aşkı anlatılmaktadır.
Selvi Boylum Al Yazmalım, 1978 15. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde Maden filminin ardından “2. En İyi Film” seçildi. Ayrıca Türkan Şoray, Asya karakterindeki performansı ile 1977 Taşkent Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandı. 2014’te Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen halk oylamasında En İyi 100 Türk Filmi arasında 6. seçildi.
Susuz Yaz
Susuz Yaz 1963 yapımı dramatik Türk filmidir. Yönetmenliğini Metin Erksan’ın yaptığı filmin senaryosunu yine Erksan, Necati Cumalı’nın 1962’de yazdığı aynı adlı hikâyesinden uyarlayıp yazmıştır. Filmin başlıca rollerinde Erol Taş, Hülya Koçyiğit ve aynı zamanda filmin yapımcısı da olan Ulvi Doğan oynamışlardır. Hülya Koçyiğit’in sinemadaki ilk filmidir. Susuz Yaz, aynı zamanda Erol Taş’ın figüran değil de başrol oyuncusu olarak oynadığı ilk filmidir.[kaynak belirtilmeli] Filmin özgün müziğini Yunanistan’ın Akademi Ödüllü bestecisi Manos Hacidakis bestelemiştir. Hacidakis aynı yıl Topkapı filminin müziğini de yapmıştı.
Çekimleri Necati Cumalı’nın hikâyesinin geçtiği yerde, yani İzmir’in Urla ilçesinin Bademler köyünde 9 ayda gerçekleştirilen film susuzluk ve kadınsızlık temasını işler. Necati Cumalı’nı avukatlık yaptığı yıllardaki gözlemlerine dayanan bu psikolojik – toplumsal filmde çiftçi Osman (Erol Taş) arazisinde çıkan suyu kendi başına sahiplenmek ister, ancak suya ihtiyaçları olan diğer köylüleri karşısına alır. Bu çatışmada hapse düşen kardeşi Hasan’ın (Ulvi Doğan) karısı Bahar’a da (Hülya Koçyiğit) göz koyar.
Türkiye’de sansür engeline takılan, bu nedenle de ilk gösterimi Haziran 1964’te Berlin Film Festivali’nde yapılan “Susuz Yaz”, bu festivalin büyük ödülü olan Altın Ayı’yı kazanmış ve Türk sinema tarihinde uluslararası ödül kazanan ilk film olmuştur.
Canım Kardeşim
Canım Kardeşim, yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in üstlendiği, 1973 yapımı bir Türk dram filmidir. Türk Filmlerinin başyapıtları arasında gösterilmektedir. Filmin müzikleri ve senaryosu yayınlandığı döneme damga vurmuştur. Dram türündeki sinema filminin başrollerini Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Kahraman Kıral paylaşmıştır. Vizyona girdiğinde büyük başarı elde edememesine rağmen Türk sinemasının en iyi dram filmlerinden birisi olarak kabul edilir.
Konusu
Kahraman, ağabeyi ve ağabeyinin dostu Halit, beraberce yokluk içinde ancak kendilerine yettikleri bir yaşam sürmektedirler. Bu buhranın içerisinden çıkmak için tek umutları Kahraman’ın okuması ve hayatta bir amacının olmasıdır.
Yol film
Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Şerif Gören tarafından yönetilen Türk filmidir. Filmin senaryo aşamasındaki adı Bayram’dı. Film tüm dünyada Yılmaz Güney’in en iyi filmi olarak bilinir. Türk sinemasını en cesur filmlerinden birisi olarak bilinir. Yılmaz Güney filmi hapishaneden yönetmiştir ve Şerif Gören’e neyin nasıl yapılacağı hakkında bilgiler vermiştir.
Yurt dışında büyük ilgi gören film, Türkiye’de yasaklanmıştır. İzleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye, 17 yıl sonra izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 tarihinde Fatoş Güney’in çabalarıyla gösterime girmiştir. 1982 Cannes Film Festival’inde büyük ödül Altın Palmiye’yi kazanmıştır. Bu ödül ise Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.
Konusu
İmralı Açık Cezaevi’nden bayram iznine çıkan beş mahkûmun öyküsü iç içe gelişir. Seyit Ali, şeytana uyup kendisini aldatarak namusuna leke düşüren karısı Zine cezasını vermek için köyüne gider. Filmin en ilginç ve sarsıcı bölümünü oluşturan öykü. Özellikle de kar sahneleri, Seyit’in karısını sırtında taşıması ve tövbekar Zine’nin donmaması için kamçıyla dövülmesi ama sonuçta ölmesi, Batının da ilgisini çektiği insan dramlarından biridir
Çöpçüler Kralı
Çöpçüler Kralı, yönetmenliğini Zeki Ökten’in üstlendiği, 1977 yapımı bir Türk filmidir. Güldürü türündeki bu sinema filminin başrollerini Kemal Sunal, Şener Şen ve Ayşen Gruda paylaşmıştır.
Film, 15. Antalya Film Festivali’nde Umur Bugay En İyi Senaryo, Şener Şen ise En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini kazanmıştır.
Konusu
Zabıta amiri, görevinin verdiği yetkileri zorlayarak esnafın ve çöpçünün üzerinde büyük bir baskı kurar. Aynı mahallede oturan Hacer ise temizlikçilik yapmaktadır. Hacer’e âşık olan zabıta amiri, annesinin tepkisiyle karşılaşır. Mahallenin çöpçüsü Apti de Hacer’e âşıktır, ama parası yoktur. Bir gün yanlışlıkla girdiği bir gazino, kötü şansını bir anda değiştirir.
Çiçek Abbas
Çiçek Abbas, Sinan Çetin’in yönetmenliğini yaptığı ve baş rollerinde İlyas Salman, Şener Şen ve Pembe Mutlu’nun yer aldığı, 1982 yapımı bir komedi – drama filmidir.
Konusu
Çiçek Abbas (İlyas Salman), Şakir adında (Şener Şen) bir minibüs şoförünün yanında muavindir. Şakir çapkın bencilin tekidir. Abbas ise tam tersine saf biridir. Tek hayali minibüsçü olmak ve âşık olduğu ve patronunun da evlenmek istediği kızla (Pembe Mutlu) evlenmektir. Abbas hurda bir minibüsü tefeciden borçlanarak alır ve çalışarak borcunu ödemeye başlar. Bu sırada patronun ayrıldığı nişanlısı ile birbirlerine aşık olurlar. Şakir bunu hazmedemez ve Abbas’ın minibüsünün tekerleklerini ve motorunu çalar.
Zor duruma düşen Abbas borcunu ödeyemez ve minibüse mahallenin tefecisi el koyar. Şakir Abbas’ın âşık olduğu kızla evlenmek için zorla bastırır ve babası (İhsan Yüce), ekonomik durumu daha iyi olduğu için kızını ona verir. Nikâh günü Şakir’in kız kardeşi (Ayşen Gruda) Abbas’a yardım eder ve Abbas sevdiği kızı nikâh masasından kaçırır.
Yol Ayrımı
Yol Ayrımı yönetmenliğini ve senaristliğini Yavuz Turgul’un üstlendiği 2017 çıkışlı sinema filmi. Başrollerinde, Şener Şen, Rutkay Aziz, Mert Fırat, Nihal Yalçın ve Çiğdem Selışık Onat’ın yer aldığı ve çekimlerinin İstanbul’da gerçekleştirildiği filmin, 10 Kasım 2017’de vizyona girmesi planlanmaktadır
Konusu
Yavuz Turgul’un yönettiği, başrolünde Şener Şen’in yer aldığı Yol Ayrımı, tüm hayatını, babasından kendisine kalan tekstil imparatorluğunu daha da büyütmeye adayan fakat geçirdiği bir kaza sonucu yaşama karşı bakış açısını değiştiren Mazhar Kozanlı’nın hikâyesini anlatıyor.
Kara Murat
Kara Murat, Rahmi Turan’ın yarattığı, Abdullah Turhan’ın çizdiği bir çizgi roman kahramanı.
İlk olarak Günaydın’da yayımlanmaya başlayan bir çizgi roman serisi olan Kara Murat, gördüğü büyük ilgiden dolayı film yapımcısı Türker İnanoğlu tarafından sinemaya uyarlandı. Kara Murat’ı sinemada Cüneyt Arkın canlandırmıştır.
Daha sonraları kitap haline getirilen Kara Murat, Fatih’in Fedaisi Kara Murat isminde 18 ciltlik bir kitap haline getirildi. 1980’li yıllarda dergi haline getirilen Kara Murat ilerleyen dönemlerde yine çizgi roman seri olarak yayımlanmıştır. 18 ciltlik serinin 7’si Erler Film tarafından sinemaya uyarlanmıştır
Konusu
Korkusuz, genç ve gözü pek bir akıncı beyi olan Kara Murat, Osmanlı ve Bizans İmparatorlukları arasında Sırbistan’da yaşanan savaşta, Bizans askerlerinin arasına tek başına girip, çatışmaların kaderini belirleyebilen bir savaşçıdır.
Sultan Gelin
Sultan Gelin, Ocak 1974’te vizyona giren Cahit Atay’ın aynı adlı oyununun sinema uyarlaması olan filmdir. Filmde Sultan Gelin rolünde Türkân Şoray oynamaktadır.
Konusu
Güzeller güzeli Sultan, en yüksek parayı veren zengin bir köylünün oğlu Osman’la evlendirilir. Askerden çürüğe çıkarılan ve ileri derecede kalp hastası olduğu için hayatı tehlikede olan Osman Sultan’a kocalık edemez. Genç kız hayatın karşısına çıkardığı tüm sıkıntılara sabırla katlanmaya ve yaşamını sürdürmeye çalışır. Ancak başlık parasının boşa gideceğinden korkan aile oğullarını kaybettikten sonra Sultan’ın evden gitmemesi için en yaralayıcı törelerden birine başvurur. Daha yeni yürüyen oğullarıyla Sultan’ı evlendirirler. Anadolu’dan yöresel bir dram öyküsü.
Son Hıçkırık
Son Hıçkırık, 1971 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği renkli Türk filmi. Filmin senaryosu Sadık Şendil tarafından kaleme alınmıştır. Başrollerini Hülya Koçyiğit, Kartal Tibet ve Metin Serezli’nin paylaştığı filmin yardımcı rollerinde de önemli karakter oyuncuları yer almıştır. Kerime Nadir’in 1955 tarihli Son Hıçkırık romanından uyarlanmıştır. Ama uyarlama aşamasında içerik çok farklılaştırılmıştır.
Konusu
1950’lerde Çamlıca’daki köşk. Kenan Bey (Metin Serezli) ve yardımcısı Ferhat Dayı (Münir Özkul) yalnız yaşıyorlar. Kapı yalnızca gazete ve dergileri getiren postacıya (Ali Demir) açılıyor. Yıllardır ziyaretçileri yok. Kenan yaşlanmış, saçlarına kır düşmüştür. 30 yıl önce mutluluk ve acıyı peş peşe yaşamış. Kenan ile Nalan (Hülya Koçyiğit) birbirlerine aşıktırlar. Komşu köşkteki İlhami (Kartal Tibet) de Nalan’a karşılıksız olarak aşık olmuştur. Kenan ile Nalan ile evleneceklerken, İlhami aşkını ilan eder. Nalan kardeş gibi sevdiğini söyleyerek geçiştirmeye çalışır.
Evlilik imzaları atılır. Gelin ve damat mutludurlar. Ancak İlhami Nalan’ı vurarak öldürür. Yıllar sonra, teyzesi Nalan’a çok benzeyen Handan (Hülya Koçyiğit) ve babası İlhami’ye benzeyen asteğmen Ferit (Kartal Tibet) tanışırlar.
Son Hıçkırık filmi, hem kaynaklandığı aynı adlı 1955 tarihli Kerime Nadir romanından, hem devamı olduğu 1935 tarihli Hıçkırık romanından, hem de 1953 ve 1965 tarihli filmlerden oldukça farklıdır. Handan karakteri, Nalan karakterinin değil kız kardeşinin çocuğudur. Nalan, İlhami ile değil Kenan ile evlenmiştir. Kaynak
Bu yazımla biraz nostalji yapmış olduk, şimdi filmler arasından istediğinizi seçip izleme vaktidir. Şimdiden iyi seyirler 🙂
Diğer yazılarıma da buradan ulaşabilirsiniz.
Sevgilerimle , Çiğdem
2 yorum
En bi sevdiğim eski Türk filmleri
Herzaman tadı bir başka olmuştur.