Türkiye’nin En Uzun Yürüyüş Yolu| 5 Adımda Karia Yolu Rotaları. Karia antik bölgesinde uzun mesafeli yürüyüş yolu rotası oluşturma fikri; Yunus Özdemir, Altay Özcan ve Volkan Demir’in 2009 yılında yola çıkmalarıyla başlamıştır.
Karia Yolu resmi olarak Şubat 2013’de açılmıştır. Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu olan Karia Yolu toplamda 850 km uzunluğundadır ve 46 etaptan oluşmaktadır. Karia Yolu; Bozburun ve Datça Yarımadaları, Gökova Körfezi ve İç Karia olmak üzere 4 ana bölüm ve Muğla Çevresi olarak 1 ek bölümden oluşmaktadır.
Karia Yolu Bölümleri
1. Bozburun Yarımadası
Marmaris – İçmeler’den başlayan bu etap Bozburun yarımadasının el değmemiş güzelliklerinin içerisinde sizi büyüleyecek bir şekildedir. Çam ağaçlarıyla kaplı bu bölümün kıvrılan rotası boyunca doğayla baş başa kalarak keyifli yürüyüşler geçirebilirsiniz.
Bu rota Geleneksel köylerden, sahil kasabalarından geçer, bununla birlikte Yunan adaları Rodos ve Symi’yi gören büyüleyici manzaralar eşliğinde ilerlemektedir. Bu yarımada üzerindeki yürüyüş rotaları ise şu şekildedir:
- İçmeler – Turunç – Kumlubük (Yangınlardan dolayı kapalı)
- Kumlubük – Kızılcaöğütmen – Bayır (Yangınlardan dolayı kapalı)
- Bayır – Bahçeli – Taşlıca
- Taşlıca – Karayüksek – Loryma
- Loryma – Karamaka – Asardibi
- Asardibi – Cumhuriyet – Bozburun
- Bozburun – Selimiye
- Selimiye – Bayır – Şelale ( Bayır – Şelale arası yangınlardan dolayı kapalı)
- Şelale – Turgut – Hisarönü
2. Datça Yarımadası
Eski Datça’dan başlayan bu etap önce güneye ve sonra batıya doğru engebeli burunları ve koyları aşıp Knidos Antik Kenti’ne ve yarımadanın ucunda yer alan Deve Boynu Deniz Feneri’ne ulaşmaktadır. Antik liman kenti Knidos’un taş döşeli yollarını ve amfi tiyatrosunu görüp burada keyifli bir yüzme molası verebilirsiniz. Büyük bir kısmı koruma altında olup makilik, ormanlık ve kayalık bir araziye sahip olan Datça Yarımadası bir çok dağ keçisine ve endemik bitkiye ev sahipliği yapmaktadır.
Bu rotanın devamında Datça Yarımadasının neredeyse hiç yerleşim görmemiş, kuzey şeridini takip edip, en bakir ve dar kısmı olan Balıkaşıran ve buradan Cleopatra / Sedir adasına doğru yol alıp “Yavaş şehir” unvanına sahip Akyaka’da son bulmaktadır. Bu yarımada üzerindeki yürüyüş rotaları ise şu şekildedir:
- Eski Datça – Domuzçukuru
- Datça – Kargı – Domuzçukuru
- Domuzçukuru – Palamutbükü
- Palamutbükü – Knidos
- Knidos – Mersincik
- Mersincik – Karaköy
- Karaköy – Datça
- Datça – Emecik
- Emecik – Çakal
- Çakal – Balıkaşıran
3. Gökova Körfezi
Bu rotanın doğusunda Akyaka, batısında ise Kos Adası bulunmaktadır. Keramos Antik Kenti’ni de görebileceğiniz bu bölüm, yakın zamana kadar kullanımda olmadığı için kıyı şeridini tekne turlarıyla keşfetme imkanı yakalayabilirsiniz. Akyaka’dan başlayan bu bölüm ormanlık patikalar arasından Kıran dağlarına çıkıp, vadi içerisinde yer alan köylere ulaşmaktadır. Yukarıdan bakınca Gökova körfezinin etkileyici manzaraları ve Datça yarımadasının dağları görülmektedir.
Rota eski kervan yollarından geçmektedir. Aşağılara doğru inildikçe saklı koylar ve ıssız plajlar sizleri büyülü dünyanın içerisine götürür. Bu bölüm üzerindeki yürüyüş rotaları ise şu şekildedir:
- Balıkaşıran – Bördübet
- Bördübet – Löngöz
- Löngöz – Çamlı
- Çamlı – Akyaka
- Akyaka – Turnalı
- Turnalı – Sarnıç
- Sarnıç – Akbük
- Akbük – Ören
- Ören – Türkevleri – Bozalan
- Bozalan – Gökbel – Çakıllıyalı
- Çakıllıyalı – Kisebükü – Yalıçiftlik
- Yalıçiftlik – Kızılağaç – Bodrum
4. İç Karia
Gökova Körfezinden yükselen rota Milas’ın köylerinden geçip Karia’nın eski başkenti olan Mylasa’ya (Milas’a) ulaşır. Yaklaşık 2000 yıldır kullanılmakta olan üzerinde Karia’nın sembolü Labryis’in -çift ağızlı baltanın- yer aldığı Baltalı Kapıdan geçip, Zeus Labraundos’un tapınım merkezi Labraunda’ya doğru yükselmektedir. Yemyeşil bir tabiat ve asırlık zeytin ağaçlarının arasından taş döşeli Kral yollarından kıvrılarak geçilerek Beşparmak Dağlarının eteklerine ulaşılmaktadır.
Türkiye’nin En Uzun Yürüyüş Yolu – Karia Yolu | İç Karia – Bağarcık, Tekeler, Alinda, Karpuzlu
İç Karia; coğrafi yapısı, ilginç şekillere bürünmüş kaya oluşumları, tarihi kral yolları, çam fıstığı ve zeytin ağaçlarıyla donatılmış güzel bir yürüyüş rotasıdır. Yürüyüşçüler arasında, İç Karia yolları yürünmeden Karia Yolu yürünmemiş sayılmaktadır. Rota, üzerinizde adeta bir şemsiye gibi duran upuzun çam fıstığı ağaçlarının ve zeytinliklerin arasından Karia Kraliçesi Ada’nın kentine, Alinda’ya ulaşmaktadır. Antik kentin agorasının altında Karia Yolu’nun da bitiş noktası olan Karpuzlu görünür. Bu bölüm üzerindeki yürüyüş rotaları ise şu şekildedir:
- Bozalan – Karacahisar
- Karacahisar – Uyku Vadisi – Gökçeler
- Gökçeler – Bahçe – Beçin
- Beçin – Milas – Kırcağız
- Kırcağız – Labranda – Kargıcak
- Kargıcak – Ketendere – Çomakdağ
- Çomakdağ – Kayabükü
- Kayabükü – Karahayıt
- Karahayıt – Kapıkırı
- Kapıkırı – Kovanalan
- Kovanalan – Bağarcık
- Bağarcık – Yahşiler
- Yahşiler – Karpuzlu
5. Muğla ve Çevresi
Gökova Körfezi’ndeki mimarilere hayran olacağınız, Akyaka’dan başlayan rota eski bir kervan yolunu izleyerek yükselmektedir. İç kesimlere doğru ilerledikçe tarlalardan, ormanlık yamaçlardan ve Thera Antik Kenti’nin kaya mezarlarından geçerek Muğla’ya ulaşırsınız.
Karabağlar yaylasının Osmanlı döneminden kalma kahvehaneleri, Değirmendere Kanyonu, Muğla’nın ismini almış olduğu Mobolla Antik Kenti ve dar sokaklı Eski Muğla evleri eşliğinde keşfetmeye devam edersiniz. Terkedilmiş köylerden biri olan Meyistan’ı geçtikten sonra antik bir yol üzerinden Stratonikeia Antik Kenti’nin kalıntılarında rota son bulmaktadır. Bu bölüm üzerindeki yürüyüş rotaları ise şu şekildedir:
- İçmeler – Turunç – Kumlubük
- Kumlubük – Kızılcaöğütmen – Bayır
- Bayır – Bahçeli – Taşlıca
- Taşlıca – Karayüksek – Loryma
- Loryma – Karamaka – Asardibi
- Asardibi – Cumhuriyet – Bozburun
- Bozburun – Selimiye
- Selimiye – Bayır – Şelale
- Şelale – Turgut – Hisarönü
Not: 1. Hava sıcaklıklarından dolayı su çok fazla tüketilmektedir ve rotalarda su sıkıntısı yaşanabilmektedir. Bu yüzden yanımızda yeterli miktarda su bulundurmakta fayda var.
Not: 2. Bölgeye gitmeden önce rota çıkarılmalı, GPS, Harita, Wikiloc vb. uygulamalardan yararlanılarak hareket edilmelidir.
Diğer Ege Bölgesi yürüyüş rotası yazılarımız için Tıklayın
Tüm yazılarıma ulaşmak için: Tıklayın
Sormak istediğiniz soruları bu yazının altına yorum yaparak ya da Instagram profilimden sorabilirsiniz…