KAPLICALARI SEVER MİSİNİZ?
Sizinle yepyeni bir başlık altında kavuşmak ne kadar da hoş… Her seferinde ayrı bir coşku ve sevinçle başlıyorum yazmaya 🙂 Bu yazımızda doğamızda hali hazırda mevcut olan ve şifalı suları ile bilinen kaplıcalara götürüyorum sizi, hazır mısınız? İşte Türkiye Kaplıca Rehberi .
Aslında bilinenin ötesinde kaplıcanın kelime anlamı; maden sularından yararlanma amacıyla kaynarcaların yada ılıcaların çevresinde kurulmuş olan insan yapımı tesislere deniyormuş. Bende araştırırken öğrenmiş oldum. Eee tabii sizinle paylaşmasam olmaz… 🙂
Kimyasal özellikleri bakımından ise bikarbonatlı, sülfatlı, tuzlu, kükürtlü, karbondioksitli, demirli, arsenikli, iyotlu, karışık ve radyoaktif madensuları vardır. İnsan sağlığına net bir şekilde şifa kaynağı olduğu birçok doktor tarafından da onaylandığı için, bu tür alanlara çeşitli yatırımlar yapılarak daha işlek ve ilgi çekici bir yer olması sağlanmıştır.
Riskleri de yok değil !
Şimdi kaynarcaların bulunduğu bir otel de yok yok 😀 Havuz, hamam, sauna, buhar odası, tuz odası gibi epey cezbedici hizmet sunuyorlar. Hem şifa niyetine hem de tatil olsun diyorsanız aman diyim çokta ümitlenmeyin. Çünkü oraların havasından mıdır nedir bilinmez kendinizi iyi korumazsanız cidden hastalanabilir ve iyileşme süreciniz de biraz uzun sürebilir 😀 Hep iyi şeyler yazacak değiliz ya, bazen de olanı yazmak, bilgilendirmek yapmak da bizim görevimiz. Ayrıca hastalığın tanısına göre de daha yararlı ve uygun bir seçim yapmak gerekiyor, uyarmak gerekirse; herkes giremez bu tarz sulara !
Bilimsel olarak, madensel sular, derinlere sızan yer üstü sularının ve/veya derinlerde oluşan suların yeryüzüne çıkması ile oluşur. Bu sular yollarına çıkan mineralleri, tuzları, gazları ve radyoaktif maddeleri eriterek bünyelerine katar, bazen de ısınarak yeryüzüne çıkarlar.
1.Kaplıcalara yönelik gezi rehberliğimde, İlk durak; Çiftehan – Ulukışla
Dünya’da Sadece Endonezya ve Çiftehan’da Bulunan Eşsiz Termal Suyun Yararları :
- Termal suyun tanışması gereken özellikleri taşımakta olup , ideal olan pH 8,5 değerine sahiptir.
- · Kireçlenmeler,
· İltihabi romatizmalar,
· Yumuşak doku romatizmaları,
· Mekanik bel ve boyun problemleri,
· Çalışma şart ve ortamına bağlı ağrılı tablolar,
· Ortapedik problemler; kırık sekelleri,ameliyat komplikasyonları,
· Spor yaralanmaları,
· Kas hastalıkları,
· Nörolojik hasarlanmalara bağlı problemler gibi hastaların doktorlarının tavsiyesi üzerine gitmesi gereken adres denince akla gelen termal sular tabiiki … - Çiftehan Termal Otel’de konakladığım için güler yüzlü personeli ve birbirinden ilgili iş kadrosuna sahip olan bu otel için rezervasyon veya 10 günlük devremülk kiralamaları mevcuttur. İsterseniz bu otel ve bu yer hakkında benimle iletişime geçebilirsiniz 🙂
- İşin başka güzel yani otelin oraya kurulan köylü teyzelerin yumurtalarından tutunda pestil, sucuk gibi ürünlerin en doğal halleriyle alma fırsatını yakalayabiliyorsunuz.
2.Şifa dağıtan başka bir termal zenginliğimize doğru yol alıyoruz; Göbel – Tavşanlı
Akrototermal Sular grubuna giren bu su 33,8 C derecedir. Bikarbonat, Kalsiyum, Magnezyum içerir. Kas ve iskelet hastalıklarının tedavisinde, ortopedik operasyonlar sonrası uzun süre hareketsiz kalma durumlarında, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde, romatizma ve cilt hastalıklarının yanı sıra spor yaralanmaları ve açık yaraların kapanmasına da şifalı gelen kaplıca suyu, bulunduğu bol oksijenli doğa ortamı nedeniyle astım hastalarının tercihi konumundadır. Eee tabi oraya kadar giderseniz de bir cimcik aşı ve güveç yemeden dönmeyin 🙂
3.Haberlere konu olan ve hikayesi ile ; Yoncalı- Kütahya Kaplıca Rehberi
Kalsiyum, magnezyum ve kükürt içeren 42 derece sıcaklıktaki suyun, kireçlenme ve eklem romatizmaları, iltihabi eklem hastalıkları, yumuşak doku romatizmaları, sinirsel hastalıklar, travmatik ve sportif rahatsızlıkları iyileştirici etkiye sahip olduğu belirtiliyor.
Buradaki çamur banyosunun, Türkiye’nin en yüksek radyoaktivite miktarına sahip hamamı olduğu ve özellikle romatizmaya iyi geldiği biliniyor.
Yoncalı Kaplıcaları ile ilgili halk arasında yayılan bir söylenti şöyle:
Anadolu Selçukluları döneminde Sultan 2. Alaaddin Keykubat’ın Gülümser Hatun adında hastalıklı bir kızı varmış. Genç yaşında hastalanmış ve derdine bir türlü deva bulunamıyormuş. Uyuz bir tilkinin Yoncalı’daki bataklıkta iyileştiğini görenlerin önerisi üzerine Gülümser Hatun’u sıcak sularda yıkamışlar. Burada bir süre banyo almış Gülümser Hatun. Felçli olarak getirildiği Yoncalı’dan gülümseyerek, sağlıklı şekilde ayrılmış. Sultan 2. Alaaddin Keykubat, başka insanların da şifa bulması için buraya havuzlu büyük bir hamam ve bir cami yaptırmış.”
Yoncalı’da 2. Alaaddin Keykubat’ın 1233 yılında yaptırdığı cami ise halen ibadete açık bulunuyor.
4. Kaplıcaların uzmanı olan bölgelerden; Afyon – Gazlıgöl Kaplıca Rehberi
Gazlıgöl Kaplıcası, Afyon’un Kuzeyinde yer alan il merkezine 25 km uzaklıktaki İhsaniye’ye bağlı Gazlıgöl Beldesi’nde bulunan kaplıca. Ulaşımın kolay sağlanabildiği Gazlıgöl Termaline hem karayolu hem de demiryolu ile ulaşım imkânı mevcuttur.
5. Balçova – Agamemnon Kaplıcası Kaplıca Rehberi
İzmirli Homeros’un İlyada Destanı’nda anlatılan Truva Savaşı’nda, kente saldıran Miken Kralı Agamemnon’dan ismini alan Balçova Agamemnon Kaplıcaları, meşhur Antikçağ coğrafyacısı Strabon’un “Geographika” adlı eserinde de geçen, binlerce yıllık bir şifalı su kaynağıdır.
Türkiye, kaplıca tedavisinde kullanılan doğal kaynaklar, şifalı sular bakımından oldukça zengin bir ülke. Araştırmalara göre, doğal termal su ve çamur kaynak zenginliği açısından ülkemiz dünyadaki ilk 7 ülke arasında yer alıyor.Başta İzmir olmak üzere, Bursa, Balıkesir, Ankara, Afyon, Yalova, Sivas, Denizli, Kütahya, Bolu, Nevşehir, Konya, Kırşehir, Samsun, Manisa gibi illerin kaplıcalar bakımından zengin şehirlere sahip olduğumuzu hatırlatarak, kendinize ve hayatınıza kaliteli zaman ayırın ve tatilleri sağlığınızla avantaja dönüştürün derim. 🙂
Türkiye’nin şifa bulabileceğiniz ve keyifli bir zaman geçirebileceğiniz birbirinden güzel başka başka kaplıcaları;
- Sandıklı Kaplıcaları : Şifalı su ile gelen sağlık jeotermal bakımından oldukça zengin olan ülkemiz kaynak zenginliği açısında dünyada ilk 7 ülke arasında yer almaktadır. Bu kaynaklardan bir tanesi de otelimizde bulunmaktadır. 2000 yıllık şifalı suyu ile hastalarına tedavi imkanı sunuyor. (Afyonkarahisar)
- Oylat Kaplıcaları : Oylat Kaplıcaları termal suları ile dünyada ilk sıralarda tercih edilirken, Oylat Mağarası ile de adından sıkça söz ettirir. (Bursa – İnegöl)
- Diyadin Kaplıcaları : Ağrı‘nın Diyadin ilçesinde bulunan ve ismini duyan binlerce kişinin uğrak yeri olan kaplıcalar içerisinde barındırdığı termal sulardan dolayı dünyanın şifalı sular arasında 7. sırayı alıyor.
- Karahayıt Kaplıcaları : Pamukkale kaplıcalarının uzantısı olan Karahayıt kaplıcaları Pamukkale’ye beş kilometre uzaklıktadır. Buranın suyu Pamukkale termallerinin suyu ile benzerlik gösterir. Ancak su sıcaklığı daha fazladır. Su üç kaynaktan elde edilir. Suyun bileşiminde bikarbonat, kalsiyum, sülfat ve karbondioksit bulunur.
- Tuzla Kaplıcaları : İstanbul ilinin Tuzla sınırları içerisinde yer alan Tuzla kaplıcaları, E-5 karayolunun 400 metre güneyinde bulunur. İstanbul’da yaşayanlar için haftasonuna uygun doğal ve sağlıklı tatil planı …
- Kızılcahamam Kaplıcaları : Kızılcahamam kaplıcaları eklem bölgelerinde meydana gelen rahatsızlıkların tedavisinde oldukça etkilini sonuçlar alınmasını sağlıyor. Romatizma ve burkulmaya bağlı ortaya çıkan ağrılı şişliklerin tedavisi ile birlikte eklem çevresi dokularında meydana gelen romatizmal ağrılarda kaplıca suyu etkili sonuçlar veriyor. ( Ankara )
- Karacasu Kaplıcaları : Evliya Çelebi ‘Seyahatname’ isimli eserinde, Bolu kaplıcaları hakkında faydalı olduğunu, uyuz hastalığına iyi geldiğini, içenin midesine yararlı olduğunu bilinir.
- Bonus olarakta verebileceğim tavsiye ;
Artık yeni moda, kız kınalarını hamam yapma etkinliği 🙂 Bu ayrıntıyı da unutmayın 😀
Hoşçakalın 🙂 Kaplıca Rehberi , Kaplıca Rehberi, Kaplıca Rehberi , Kaplıca Rehberi, Kaplıca Rehberi, Kaplıca Rehberi , Kaplıca Rehberi , Kaplıca Rehberi